Így ehetsz többet anélkül, hogy meghíznál
Nehéz elképzelni, hogy létezik olyan tudomány, ami szerint ha többet eszel, az javíthat az egészségeden, és zsírégetéshez vezet.
A vércukorszintünk a cukros és keményítőtartalmú ételek fogyasztása után természetes módon megemelkedik, majd csökken, miután a sejtek üzemanyagként felvették belőlük a glükózt. Ha egyszerre sok cukros- és keményítőtartalmú ételt eszel, a vércukorszinted túl magasra és túl gyorsan emelkedik meg. Tested erre az inzulin hormon kipumpálásával reagál.
Sokan élnek ingadozó vércukorszinttel, ami hosszú távon növeli a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, egyes rákos megbetegedések és az Alzheimer-kór kockázatát - írja a Daily Mail.
Ha sikerül a vércukorszint görbéjét laposan tartanod, megúszva a kiugrásokat akár le, akár fel, több kalóriát vihetsz be, mégis fogyni fogsz.
Nem sokat, de alapvetőt.
A szakemberek azt tanácsolják, hogy előételként válassz zöldséget vagy salátát.
Mert amikor rostos fogásokat eszel viszonylag üres gyomorral, a rostok védőhálószerűen a bél falához tudnak tapadni, és néhány órán át ott is maradnak.
Így a vércukorszinted is lassabban emelkedik meg.
abban a biztos tudatban, hogy a védő rosthálónak köszönhetően a vércukorszinted kevésbé fog ugrálni.
Egy kísérlet során cserélgették az ételek sorrendjét, és kiderült, hogy ha a zöldségeket vették előre (és a szénhidrátokat a végére), akkor a vércukorszint kiugrása 75 százalékkal kisebb lett, mint ha a kísérletben résztvevők megfordítva ették végig a menüsort. Ezt az ételek megváltoztatása nélkül sikerült elérni, csupán azzal, hogy az előre elrágcsált zöldségek rostjai elvégezték a dolgukat.
A lencse és a hüvelyesek zöldségnek számítanak, és a zöldségleves is remek kezdet.
De jó választás a réparudacskák rágcsálása, és zöldséges előétel lehet tíz olajbogyó is. Bármilyen zöldség megfelel - főzve, nyersen.
Ha pedig a salátádat egy kis ecettel is meglocsolod, két dolgot pipálsz ki egyszerre: az ecet ugyanis szintén lassítja a glükóz felszívódásának idejét.