EGÉSZSÉG
A Rovatból

Az új covid-variáns 10 vezető tünete – egyre több a fertőzött Európában is

A szakértők által Erisnek nevezett új Omicron-törzs esetszáma óriási megugrást mutat. Ha ezek a tüneteid vannak, lehet, hogy te is elkaptad
Fotó: Freepik.com - sassy.hu
2023. augusztus 07.


Megosztom
Link másolása

A nyár nem a lecsengést, hanem a járvány erősödését hozta el. Az utazók körbejárják a világot, és hozzák-viszik az új variánst. Akár repülőre ülnek, akár egy pizzériában kajálnak, vagy egy bárban töltik az estét rengeteg ember között. És mit szeret a covid vírus? Pont azt, amit te. Ha meglátogatod a rokonokat, ha összeölelgeted a barátaidat, ha együtt esztek, isztok, játszotok, strandoltok, khm... alszotok.

Nyugat-Európában egy hónap alatt több, mint kétszeresére emelkedett a covidos esetek száma, és az orvosok úgy gondolják, ezért az új törzs a felelős

- tudta meg a Mirror. Szerencsére egy viszonylag szelíd változatról van szó. Érdekessége az is, hogy nem mindegyik teszt mutatja ki, ezért sokszor csak a tünetek megléte ad covid-gyanúra okot.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod magadon, jobb, ha elkülönülsz a többiektől, nem mész be dolgozni és kihagyod a kedvenc koncertedet is, mert valószínűleg (már megint) covidos vagy.

Az Eris-törzs 10 tünete:

Kaparó torok

Orrfolyás

Bedugult orr

Tüsszögés

Száraz köhögés

Fejfájás

Hurutos köhögés

Rekedt hang

Izomfájdalmak

Megváltozott szagérzékelés

A fő tünetek tehát hasonlóak az Omicron-tüneteihez, de szerencsére a légszomj, a szaglás teljes elvesztése és a láz már nem tartozik a vezető tünetek közé. Emiatt kevesebb ember kerül kórházba is miatta.

De még nincs vége a nyárnak, itt a Sziget-fesztivál, beülünk a moziba a Barbie-ra, elmegyünk a kedvenc szórakozóhelyeinkre, mi ugyan szeretnénk már elfeledkezni végre erről a járványról, de ő még nem akar elfeledkezni rólunk.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


EGÉSZSÉG
A fiatal lány túlélte a tüdőrákot, most elmondja, milyen jelekre figyelj, mi utal először a betegségre!
Mire Aurora betegségét felfedezték, a rák már a nyirokcsomókra is átterjedt.

Megosztom
Link másolása

A fiatal amerikai lány, Aurora Lucas 2021 augusztusában kezdett el mellkasi fájdalmat érezni, ám akkoriban csak a stressz mellékhatásának könyvelte el.

Elfoglalt volt. Nemrég költözött Chicagóba, hogy új tanári állást kezdjen, és a doktori programjának második évében járt. De, amikor a fájdalom nem múlt el, és köhögés, fáradtság és hátfájás jelentkezett nála, elment a sürgősségire.

Soha nem gondolta volna, hogy azt a diagnózist hallja, amely végül három hónappal az első kórházi látogatás után érkezett. Előrehaladott tüdőrákja volt - 28 évesen. Aurora soha nem dohányzott.

Gyógyulása után a most 31 éves Aurora a TikTok-csatornáján közzétett videóban számolt be a hosszas folyamatról, mire megérkezett a diagnózis és hogy mik voltak az első intő jelek, amikre felfigyelt.

„Az ijesztő az, hogy ez egy rejtett betegség, csak sokkal később, a harmadik vagy negyedik stádiumban diagnosztizálják, és általában elég agresszív”

-mondta a lány.

Mire Aurora betegségét felfedezték, a rák már a nyirokcsomókra is átterjedt, és a harmadik stádiumba sorolták. Az ebben a stádiumban diagnosztizált tüdőrákosok körülbelül 37 százaléka él a diagnózist követő öt évig.

A tünetek közé tartozott a mellkasi fájdalom, a tartós köhögés és a hátfájás. Emellett olyan mértékű fáradtság is kialakult nála, hogy abba kellett hagynia a vezetést, mert attól félt, hogy elalszik a volánnál.

Röviddel ezután időpontot kért háziorvosához, aki csupán azt javasolta neki, hogy egyen egy kis mézet a köhögésére.

Körülbelül egy héttel később a mellkasi fájdalmai nem enyhültek, ezért kórházba ment. Az orvosok felvételt készítettek a mellkasáról, és azt feltételezték, hogy talán fertőzés vagy tuberkulózis lehet.

Mivel a lány biztosítása nem fedezte a további vizsgálatokat, az orvosok hazaküldték. Három héttel később visszatért a sürgősségi osztályra, mert a köhögés egyre rosszabb lett, és alig tudott beszélni.

2021 decemberében új biztosítása lett, aminek köszönhetően megkapta a megfelelő vizsgálatokat. Öt napon belül tüdőrákot diagnosztizáltak nála.

Két kemoterápiás kezelést és 30 napos sugárkezelést javasoltak neki. A kezdeti kezelések óta pedig folyamatos gyógyszeres kezelést is kap mind a mai napig.

„Bármikor előfordulhat, hogy a gyógyszer nem tartja kordában a rákot, és visszatér”

-meséli Aurora.

A továbbra is jelenlévő aggodalom ellenére aktív, mozgalmas életet él. Közösségi oldalain pedig igyekszik felhívni a figyelmet a rendszeres orvosi szűrések fontosságára, mivel sokaknál a tünetek csak akkor jelentkeznek, amikor a betegség már nagyon előrehaladott állapotban van.

@aurorainnalucas What were your lung cancer symptoms? @LungCancerFoundation #LivingWithLungCancer #cancer #lungcancer #efgr #cancerstage3 #lungcancersymptoms #cancerawareness #nsclc ♬ original sound - Aurora 'Inna' Lucas

Via


Megosztom
Link másolása

EGÉSZSÉG
A hatékony kullancsriasztó növény - ezt ültesd a kertbe, kend a hajlatokba a vérszívók ellen
Tombol a kullancsszezon, ráadásul a vérszívók igen nagy számban keserítik meg idén a mindennapjainkat. Van egy növény, aminek a szagát viszont nem viselik el. Titkos fegyver lenne?

Megosztom
Link másolása

Alapvetően egy kullancs csípése nem okozna gondot. A vérszívó jön, beledugja az ember vagy az állat bőrébe a szájszervét, jól lakik a vérével, aztán tovább áll. Igen ám, de a 25 ismert kullancsfaj jó része több kockázatos betegséget is terjeszt.

Nem minden kullancs fertőzött ezekkel a világon, de jó elkerülni velük az oroszrulettet.

A kis pókfélék erdőkben, parkokban, réteken és kertekben is előfordulnak. Ráadásul a globális klímaválság miatti enyhe teleknek köszönhetően évről-évre egyre többen vannak, és

már olyan fajokkal is találkozni Magyarországon, amelyek eddig csak egzotikusabb területeket kedveltek.

A Hyalomma marginatum fajtából egyre többet találnak itthon is, ő terjesztheti a krími-kongói vérzéses láz vírusát is.

Más kullancsok a Lyme-kórt vagy az agyhártyagyulladás bizonyos fajtáit terjeszthetik, amelyek maradandó szövődményekkel járó betegségek. Jobb tehát résen lenni.

Ma már számos megelőző oltás létezik ezekre a betegségekre, amelyek csökkentik a tünetek kialakulásának kockázatát vagy épp lefolyásuk súlyosságát. Emellett kullancsriasztók és -irtók is elérhetők, ha esetleg nincs lehetősége az embernek gyöngytyúkot tartani - ez az állat ugyanis előszeretettel nassolja a kullancsokat.

A kullancsriasztók általában valamilyen vegyszerek, azok mellékhatásait sokszor kerülni próbálják az emberek.

Van egy természetes megoldás arra az esetre, ha valaki szeret mondjuk mezítláb sétálni a kertben.

A muskátlifélék jelenthetik a megoldást - ennek a hazánkban is kedvelt dísznövénynek ugyanis gyűlölik az illatát a kullancsok. Különösen egy közeli rokonától ódzkodnak nagyon.

Ez pedig a geránium vagyis a Pelargonium graveolens.

Érdemes ezt kiültetni egyre több helyre a kertbe, mert szúrós szaga távol tarthatja a kullancsokat. Egyfajta védőgátként erkélyeken is helye van.

Ha kirándulunk, már érdemesebb a geránium kivonatát magunkkal vinni, a legtöbb esetben a geraniol tartalmú növény illóolaját teszik a riasztószerekbe, ezzel otthon is lehet játszani - alkoholban oldott, kitűnő minőségű illóolaj kerülhet a hajlatokba.

Permetezhetjük ezzel például a bokát, a vádlit vagy a combot.

A kullancs elől ezekkel egyrészt elfedjük a bőr természetes szagát, másrészt el is riasztjuk a számára büdös, számunkra kellemes virágillattal.

Plusz tipp, hogy kiránduláskor megfelelő ruházatot válasszunk az erdők-mezők bóklászásához. Célszerű világos színű ruhát viselni, amely eltakarja a lábat és a karokat. Érdemes kalapot viselni, zoknit és zárt cipőt.

Kirándulás után egyébként ne felejtsük el alaposan ellenőrizni az egész testet, ha potenciális kullancsotthonban túráztunk. Ha kullancsot találunk magunkon vagy társunkon, azt a lehető leggyorsabban el kell távolítani csipesszel.

Ha bármilyen fura, aggasztó tünetet észlelünk, haladéktalanul fel kell keresni az orvost, ugyanis a kullancs által terjesztett betegségek annál könnyebben kezelhetők, minél előbb felfedezik.


Megosztom
Link másolása


EGÉSZSÉG
20 éves csúcson a napi kávéfogyasztás, itt a friss vizsgálat, mennyit igyál belőle egy nap
Egyre több kávét iszunk naponta, pedig van egy limit, ameddig az egészségünk és a szellemi frissességünk szolgálja az ital. Emellett azt is jó figyelembe venni, hogy fogyasztás után mikor is üt be a koffein, így ki tudjuk számolni, mikor igyuk az utolsó feketét.

Megosztom
Link másolása

A National Coffee Association szerint

az USA-ban a kávé népszerűsége még az ivóvízét is megelőzi.

Egy 2022-es, 3000 kávéfogyasztóval készült magyar kutatás szerint a magyarok negyede naponta egyszer, a fele naponta többször is iszik kávét. Évről-évre jelennek meg kutatások azzal kapcsolatban, mennyi az a kávémennyiség, ami még egészséges, és mennyitől szívkárosító a fekete leves. Az NCA most közölte a legfrissebbet ezek közül, és leírják, mennyit érdemes fogyasztani belőle.

A kávé egyébként egy egészséges ital, ami nagyon jó hirtelen energiafeltöltő lehet. Növeli a fizikai ellenállóképességet és az erőnlétet is, valamint ideális mennyiségben jótékonyan hat a szív és máj funkcióira.

Astrid Nehlig, a francia Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatóintézet kutatási igazgatójának elmondása szerint 100-150 milligramm koffeinre van szüksége egy felnőtt szervezetnek az egészség megtartásához.

Ez másfél csésze kávét jelent naponta.

A magyar számok ehhez képest megengedőbbek. A NÉBIH szerint 400 milligramm koffein számít egészségesnek. Ez a mennyiség nagyjából 4 kis csésze eszpresszóval ér fel.

A kávé Nehlig szerint öt perc után rúgja az emberre az élénkítés ajtaját, majd

15-120 perc között éri el a szervezet az optimális koffeinszintet. Ez azt jelenti, hogy lefekvés előtt 2 órával már nem annyira jó kávézni, sőt.

Szakértők arra is kitérnek, hogy a szervezetnek 4-6 óra kell a koffein kiürítéséhez, ez persze metabolizmusonként eltér. Érdemes azonban belekalkulálni ezt a kávézási szokásainkba.

A kávé önmagában nem okoz problémát a szervezetben, itt a mennyiség az, ami viszont komoly zavarokat okozhat testszerte.

1000-1500 mg bevitt koffein már túladagolást jelent, ami kézremegéssel és heves szívdobogással járhat, de ez nem feltétlen hozadék. Ha rendszeresen sok kávét viszünk be, függőség is kialakulhat, valamint átalakulhatnak a szervezet folyamatai.

Az idegrendszer túlterhelt lesz, ezáltal ingerlékenység, álmatlanság léphet fel, folyamatossá válhat a fejfájás, szív- érrendszeri és mozgásszervi panaszok is megjelenhetnek. Krónikussá válhat a hasmenés, zavarossá lehet a beszéd, és bőrproblémák is kialakulhatnak.

Ha tehát ideális mennyiségben fogyasztjuk, jó barátunk a kávé, egészen addig, míg a ló túlfelére nem esünk - ott a huppanás nagyon fájdalmas lehet.


Megosztom
Link másolása


EGÉSZSÉG
Csak vastagítja a hasi zsírod ez a fogyókúragyilkos káros szokás
A megdönthetetlennek hitt érv tévhitnek bizonyult, amit a Koppenhágai Egyetem kutatói publikáltak. Ennek értelmében nem lesz valaki karcsúbb a dohányzástól, sőt: egyéb egészségkárosító hatásai mellett konkrétan növeli a hasi zsírt.

Megosztom
Link másolása

Asztalbeszélgetések utolsó kifogása a dohányosok részéről, hogy ha leteszik a bagót, feljönnek a plusz kilók. Soványságuk titkának tehát meghagyják a nikotint.

Annyiból van igazuk, hogy a cigaretta utáni sóvárgás, pontosabban a motorikus szokás miatt a cigi helyett sokszor nem fogpiszkálót vagy rágót, hanem nápolyit, csokit, egyéb nassolnivalókat vesznek magukhoz az emberek.

Az extra cukorbevitel pedig hízással jár.

Ám önmagában a dohányzás nem slankít és nem tartja karban a testömeg-indexet. Sőt. A Koppenhágai Egyetem kutatói most explicit rámutattak:

mind a dohányzás megkezdése, mind az élethosszig tartó dohányzás növelheti a hasi zsírt, különösen a zsigeri zsírt.

Ez mélyen a hasüregben lévő egészségtelen zsírtömeg, amely összefüggésben áll a szívbetegség, a cukorbetegség, a stroke és a demencia kockázatával is.

“A dohányosok testtömege általában alacsonyabb, mint a nemdohányzóké, de több hasi zsírral és több hasi zsigeri zsírral is rendelkeznek” - idézi az Addiction című tudományos szaklapot az eurekalert.org.

Érdekesség, hogy egyébként tűnhet valaki karcsúbbnak, a hasi zsír aránya magasabb lesz, ha dohányzik.

Közegészségügyi szempontból ez plusz egy pont annak, hogy a dohányzásról való leszokást szorgalmazni kell. A leszokást követően csökkenthető a hasi zsigeri zsír ss az ezzel kapcsolatos krónikus betegségek sora.

Ha az egyik egészségügyi kockázatot csökkentjük, akkor közvetve egy másik jelentős egészségügyi kockázatot is lehet, tehát mondjuk kisebb eséllyel leszünk cukorbetegek, demensek, vagy visz el egy hirtelen szívhalál.

A kutatás egyébként igen nagy léptékű volt: 1,2 millió dohányzásba kezdett embert és több mint 450 000 dohányost vizsgáltak hosszú évekig, a testzsír-arány vizsgálatba pedig több mint 600 000 embert vontak be.


Megosztom
Link másolása