Fogadjunk, hogy a te konyhádban is ott az élelmiszer, amit a hosszú életükről híres görög szigetlakók minden nap esznek
A CNBC-nek árulta el egy ikariai család, miért élik meg olyan sokan az áhított 100 éves kort a szigeten.
Az étrendjük összetett, rengeteg gyümölcsöt, zöldséget és teljes értékű ételeket fogyasztanak, a tenger nyugtató hatása és a napsütés is sokat hozzátesz az egészségükhöz. A család mindemellett egy egyszerű, mégis nagyszerű élelmiszerre, a mézre esküszik.
A méz antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, antioxidánsokat és enzimeket tartalmaz, segít a szervezetnek a vércukorszint szabályozásában. Ikarián a sziget eledeleinek egyik titkos összetevőjeként tartják számon, és a hosszú életüket is e folyékony aranynak köszönik.
Népi gyógymódként fogyasztják köhögés és torokfájás esetén. Az egyik, 90-es éveiben járó emberről ír a cikk, aki a méz, a zsálya, a gyömbér és a fokhagyma kombinációját használta penicillin helyett.
Itthon a magyar méz minősége kiemelkedő, már amennyiben tényleg magyar termelői mézet vásárol az ember. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület próbálja népszerűsíteni a mézfogyasztást, hogy
Ezzel nemcsak a család egészségéért, hanem a méhészekért és a szektor gazdasági fellendüléséért is tenni lehet. A felütött, olcsó, ám minőségben a termelői mézet meg sem közelítő mézek térnyerése ugyanis 10 éve nem látott mélypontra juttatták a termelőket, akik nem tudják megfelelő áron értékesíteni a portékájukat.