LIFE

  Íme a tudományos magyarázat, hogy tárgyak helyett miért inkább élményekre költsünk

  Ne feledjük, tapasztalataink nagyobb részünket teszik ki, mint tárgyi javaink!
  Sassy - sassy.hu
  2018. december 09.


  Megosztom
  Link másolása

  Azt mondják, a pénz nem boldogít, de azért nap mint nap keményen dolgozunk, hogy a rengeteg kiadás mellett jusson a keretből másra is. A lehetőségek tárháza végtelen ugyan, de a tudománynak természetesen erre a témára is megvan a válasza: hallgassunk rá és költsünk élményekre, mivel azok által válhatunk igazán boldoggá!

  A tulajdon paradoxona

  Egy 20 éves tanulmány, melyet Dr. Thomas Gilovich, a Cornell Egyetem pszichológia professzora vezetett, erőteljes és egyértelmű következtetésre jutott: Ne költsük a pénzünket tárgyakra. A különböző kézzel fogható dolgokkal ugyanis az a probléma, hogy a boldogság, amelyet megszerzésük okozhat, villámgyorsan elhalványodik. Ennek három fő oka van:

  Hozzá szoktunk ahhoz, hogy időről időre új dolgokat birtokolhatunk. Ami egykor újszerű volt és izgalmas, hamar megszokottá, ezáltal unalmassá válhat a szemünkben.

  Folyamatosan "emeljük a lécet". Az új beruházások új elvárásokhoz vezetnek. Amint hozzászoktunk legújabb tulajdonunkhoz, máris egy még jobbra vágyunk.

  A birtoklás kéz a kézben jár az összehasonlítgatással. Vásárolunk egy új autót és egészen addig örülünk neki, amíg egy barátunk meg nem vásárol egy még jobbat - és míg a világ világ, mindig lesz olyan, akinek az autója még jobb.

  "A boldogság egyik legnagyobb ellensége az alkalmazkodás" - állítja Gilovich. "Vásárolunk dolgokat, hogy boldoggá tegyenek minket, és sikerrel is járunk. De csak egy ideig. Az új dolgok kezdetben izgalmasak, de aztán szép lassan életbe lép az adaptáció, vagyis egyfajta alkalmazkodási folyamat."

  A vagyon paradoxona, hogy azt feltételezzük, hogy a boldogság, amit valami vásárlásból kapunk, addig tart, amíg a dolog maga. Az ösztönünk azt súgja, hogy befektetni valamibe, amit láthatunk, hallhatunk és bármikor megérinthetünk, a lehető legjobb üzlet. Márpedig nem.

  A tapasztalat ereje

  Gilovich és más kutatók is úgy gondolják, hogy a tapasztalatok és élmények - bármilyen gyorsan is legyen a lefolyásuk - tartósabb boldogsághoz vezetnek, mint a dolgok. 

  A tapasztalatok az identitásunk részévé válnak. Mivel nem a vagyonunk határozza meg azt, hogy kik vagyunk, hanem mindaz, amit láttunk, a dolgok, amiket tettünk, és a helyek, ahová eljutottunk. Egy legújabb iPhone vásárlása nem fogja megváltoztatni a személyiségünket; az viszont, ha a szabadnapunkon megmászunk egy hegyet, minden bizonnyal igen. 

  "Az élményeink nagyobb részünket teszik ki, mint az anyagi javaink," mondja Gilovich. "Imádhatod a tárgyaidat. Még azt is gondolhatod, hogy az identitásod egy része kapcsolatban áll ezekkel a dolgokkal, mindazonáltal sosem fogják a részedet képezni. Ezzel szemben az élményeid valóban a részeddé válnak. Valamennyien az élményeink összessége vagyunk."

  A összehasonlítgatások kevésbé számítanak. Az élményeket nem hasonlítjuk össze úgy, mint az anyagi javakat. Egy Harvard-tanulmány szerint amikor az embereket megkérdezték, hogy inkább egy magas fizetést választanának, ami kevesebb, mint társaiké, vagy pedig egy szerényebb fizetést, ami mégis magasabb, mint a többieké, nem voltak biztosak a válaszban. De amikor megkérdezték ugyanazt a kérdést a nyaralás hosszával kapcsolatban, a legtöbb ember a hosszabb vakációt választaná, akkor is, ha az rövidebb volna, mint másoké. Nehéz számszerűsíteni két tapasztalat relatív értékét, ez pedig sokkal élvezetesebbé teszi őket.

  Gilovich tanulmányozta a várakozást is, és megállapította, hogy az élményeket megelőző várakozása izgalomhoz és élvezethez vezet, míg egy tárgy birtoklása előtt inkább türelmetlenséget érzünk. A tapasztalatok élvezhetőek a tervezés első pillanataitól kezdve egészen a későbbi visszaemlékezésig. A vásárlás ráadásul nem mindig váltja be a hozzá fűzött reményeket - egy élménnyel kapcsolatban azonban ritkán mondjuk, hogy "ez aztán nem érte meg a pénzét".

  Gilovich és kollégái nem az egyetlenek, akik azt vélik, hogy a tapasztalatok boldogabbá tesznek a tárgyaknál. Dr. Elizabeth Dunn, a British Columbia Egyetemen szintén tanulmányozta a témát. Ő azt az átmeneti boldogságot, melyet a dolgok megvásárlásával érhetünk el, az "öröm pocsolyáinak" nevezi, mivel az ilyen fajta boldogság gyorsan elpárolog. A tárgyi javak ugyan több ideig a birtokunkban lehetnek, mint az élmények, ugyanakkor az átélt tapasztalatok emlékei valójában örökre velünk maradnak. Ez az, ami számít.

  Forrás: Forbes


  Megosztom
  Link másolása

  AJÁNLJUK
  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  LIFE
  Ebben a három csillagjegyben nem lehet megbízni
  Ne áruld el nekik a titkaidat!

  Megosztom
  Link másolása

  Sokszor hallhatjuk, hogy egy kapcsolatban nincs fontosabb dolog a bizalomnál – és ez nemcsak a párkapcsolatokra, hanem a baráti viszonyokra, sőt még a családtagokra is igaz. Azt viszont, főleg a mai világban, már elég nehéz eldönteni, hogy megbízhatunk-e a másikban vagy sem. Nos, ha nagyon tanácstalanok vagyunk, akkor érdemes lehet az asztrológiához fordulni: az egyes csillagjegyek ugyanis gyakran hordoznak hasonló személyiségjegyeket, így ez jó kiindulópontot jelenthet.

  A következőkben a három legkedvégé megbízható állatövi jegyet mutatjuk be: ha épp valamelyikükkel van dolgod, akkor érdemes jól átgondolni, hogy mit osztasz meg vele!

  3. Kos

  A kosoknak van egyfajta természetes ambíciójuk a sikerre, azaz: egy belső tűz hajtja őket, hogy mindig, mindenben a legjobbak legyenek. Ez egyben azt is jelenti, hogy tűi őket a versenyszellem, így semmi és senki nem állhat az útjukba, ha éppen el akarnak érni valamit. Ha valaki mégis megpróbálja, akkor azt piszkos eszközökkel is képesek félreállítani.

  2. Ikrek

  Az Ikrek jegy szülötteire az jellemző leginkább, hogy nagyon szociálisak, imádnak társaságban lenni és népszerűek is. Emiatt persze könnyen be is olvadnak bármilyen társaságba, ami azt is jelenti, hogy állandó változtatgatják a véleményüket és a hangulatukat. Éppen ezért igen nehéz olvasni bennük: soha nem tudhatjuk, hogy igazából mire gondolnak. Tehát, ha valamilyen fontos kérdésben bíznád magad egy Ikrek jegyűre, gondold át újra!

  1. Nyilas

  A nyitott, barátságos, közvetlen Nyilas egyfolytában csapong. Hajlamos gyakran váltogatni a baráti társaságait, a karrierjét, sőt, még a lakhelyét is – ez teszi őket igazán egyedivé. Ugyanakkor, ha az élet nagy dolgairól van szó, kissé hajlamosak könnyelműnek lenni. Gyakran beleütik az orrukat mások dolgába és nem képesek titkot sem tartani. És bár az ember minden helyzetben számíthat rájuk, a titkait biztosan nem fogják megtartani.


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk
  LIFE
  Kiborultak a netezők az esküvői videón, amelyen a szertartás elején a szomszéd hangosan elkezdi nyírni a füvet
  Az ifjú pár a saját hangját se hallotta, a szomszédasszony meg csak zúgatta a fűnyírót.
  Sassy - sassy.hu
  2022. június 16.


  Megosztom
  Link másolása

  Alaposan felháborította a TikTok és a Reddit népét az az esküvői videó, amelyet egy elkeseredett menyasszony posztolt - számol be róla a YourTango. A fiatal nő elmondása szerint vőlegényével úgy döntött, hogy a szertartást a házuk előtti, hatalmas előkertben tartják meg. Arrafelé nincsenek kerítések, így a szomszédok is láthatták, amint a ház előtti napokban előkészítik a ceremóniát, a virágfüzér-kaput és a székeket a vendégeknek.

  Ezért sokkolta annyira a násznépet és természetesen a házasulókat, amikor abban a percben, hogy a menyasszony romantikus zene kíséretében odasétált a vőlegényéhez és a paphoz, a szomszéd házban lakó nő teljes erőből felzúgatta a fűnyírógépet, és elkezdte nyírni a háza előtti pázsitot.

  "Az egész esküvői ceremónia alatt folytatta. A saját házassági eskünket se hallottuk tőle. És jól tudta, mit csinál, pár méterre volt tőlünk, látta, hogy épp esküvő zajlik. Nem mentem oda, mert féltem, hogy lecsapom, és nem akartam ezzel elrontani az eküvőm napját. Na nem mintha nem romlott volna el így is" - panaszolta az ara.

  A kommentelők többsége felháborodott.

  "Kiben van ennyi rosszindulat, hogy ilyet csináljon? Nem bírta ki azt az egy órát? Elképesztő, milyen undorító emberek vannak."

  "Szándékosan tönkretenni valakinek az esküvőjét...aljas húzás. Nézni is rossz."

  De akadta olyanok is, akik az ifjú párt hibáztatták. Szerintük nem volt jó ötlet otthon tartani az esküvőt, vannak erre elkerített helyek, ahol senki sem zavarja őket. Mások szerint pedig a szomszédasszonynak is van igazsága: talán elfoglalt ember, aki nem igazíthatja a napi teendőit és a ház körüli munkáit a szomszéd esküvőjéhez.

  @vampyyric some people are so miserable #karen #wedding #weddingruined #ruines #SlurpeeRun #karens #karensgoingwild #karensoftiktok #fyp #fypシ ♬ Jiggle Jiggle - Duke & Jones & Louis Theroux


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk

  LIFE
  „Önző, gazdag ribancnak neveztek” – Gyűlöletcunami zúdult az anyára, aki megválasztja ötödik babája nemét
  A tévésztár négy fia után kislányt akar ötödiknek. Az orvosok segítségét kérte.
  Sassy - sassy.hu
  2022. június 21.


  Megosztom
  Link másolása

  A 34 éves brit tévésztár, Danielle Lloyd álmában sem gondolta, mit szabadít el, amikor nyilvánosan felvállalta, hogy párjával Kaliforniába utaznak ötödik gyerekük megfogantatására, ugyanis úgynevezett “nemválasztó” orvosi beavatkozással garantáltan kislányt akarnak. Danielle üzenetek ezreit kapta a Twitteren és az Instagramon, és elmondása szerint korántsem kedveseket. Főleg olyan nők támadtak rá, akiknek nem sikerül teherbe esniük.

  “Visszataszító, önző, gazdag ribancnak neveztek, akinek inkább hálásnak kellene lennie, hogy van négy gyönyörű fia” – mesélte Danielle.

  Előző házasságából tényleg van három, mostani párjával, Michael O’Neill-lel pedig egy negyedik fia.

  “Olyan mély vágy él bennem egy kislány után, hogy nem tudok neki ellenállni. Én imádtam az anyámat, miért ne lehetne az én kislányomnak is egy hasonló kötődése?” – kérdezi az egykori modell.

  A nemválasztó megtermékenyítés Nagy-Britanniában illegális, Amerikában viszont milliárdos biznisz. Tény, hogy a dolog nem olcsó mulatság. Egyetlen beavatkozás 12 ezer fontba, azaz több mint 4 millió forintba kerül, és ez csak egy “kör” – valószínűleg többször kell próbálkozni.

  Daily Mail


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk

  LIFE
  Videó - Családi tömegverekedés tört ki egy szülinapi bulin egy e-cigiért
  Az 50. születésnap hatalmas családi verekedésben tört ki.

  Megosztom
  Link másolása

  A családi összejöveteleken gyakran tör ki veszekedés, azonban ez a brit család most mindenen túltett. Egy e-cigi miatt hatalmas verekedésbe fulladt a szülinapi buli - számolt be róla a Sun.

  Lisa Keegan éppen 50. születésnapját az ünnepelte családja és ismerősei körében, amikor kitört a dráma. A 40 éves barátja, Adam elvette az e-cigarettáját az egyik tinédzsertől.

  Lisa lányának barátja, az 52 éves Tony ezután a segítségére sietett, a vita pedig elfajult és kitört a pokol.

  A drámai felvételeken látszik, ahogy a két férfi részegen a földön kapálózik, miközben próbálják megütni egymást.

  A születésnapos Lisa ezután közbelépett, hogy szétválassza a párt, csakhogy Tony véletlenül őt is megütötte.

  Hallani lehet, a videón, ahogy azt kiabálja, hogy "nem, te bántalmazol engem", mielőtt a lánya, Colleen elesik egy székben. A dühös Lisanak ezután sikerül szétválasztania a verekedőket, de a feldühödött Tony ekkor megragad egy széket, hogy riválisára szegezze.

  Az őrületes videó itt tekinthető meg.

  Végül a helyi rendőrség sietett a helyszínre, hogy megállítsa a zűrzavart.

  „Csak egyszer vagy 50 éves, és ezt a születésnapot biztosan nem fogom elfelejteni! Káosz volt”

  - nyilatkozta Lisa az eset után bulijáról.


  Megosztom
  Link másolása

  Ajánljuk