LIFE

  Íme a tudományos magyarázat, hogy tárgyak helyett miért inkább élményekre költsünk

  Ne feledjük, tapasztalataink nagyobb részünket teszik ki, mint tárgyi javaink!
  Sassy - sassy.hu
  2018. december 09.


  Megosztom
  Link másolása

  Azt mondják, a pénz nem boldogít, de azért nap mint nap keményen dolgozunk, hogy a rengeteg kiadás mellett jusson a keretből másra is. A lehetőségek tárháza végtelen ugyan, de a tudománynak természetesen erre a témára is megvan a válasza: hallgassunk rá és költsünk élményekre, mivel azok által válhatunk igazán boldoggá!

  A tulajdon paradoxona

  Egy 20 éves tanulmány, melyet Dr. Thomas Gilovich, a Cornell Egyetem pszichológia professzora vezetett, erőteljes és egyértelmű következtetésre jutott: Ne költsük a pénzünket tárgyakra. A különböző kézzel fogható dolgokkal ugyanis az a probléma, hogy a boldogság, amelyet megszerzésük okozhat, villámgyorsan elhalványodik. Ennek három fő oka van:

  Hozzá szoktunk ahhoz, hogy időről időre új dolgokat birtokolhatunk. Ami egykor újszerű volt és izgalmas, hamar megszokottá, ezáltal unalmassá válhat a szemünkben.

  Folyamatosan "emeljük a lécet". Az új beruházások új elvárásokhoz vezetnek. Amint hozzászoktunk legújabb tulajdonunkhoz, máris egy még jobbra vágyunk.

  A birtoklás kéz a kézben jár az összehasonlítgatással. Vásárolunk egy új autót és egészen addig örülünk neki, amíg egy barátunk meg nem vásárol egy még jobbat - és míg a világ világ, mindig lesz olyan, akinek az autója még jobb.

  "A boldogság egyik legnagyobb ellensége az alkalmazkodás" - állítja Gilovich. "Vásárolunk dolgokat, hogy boldoggá tegyenek minket, és sikerrel is járunk. De csak egy ideig. Az új dolgok kezdetben izgalmasak, de aztán szép lassan életbe lép az adaptáció, vagyis egyfajta alkalmazkodási folyamat."

  A vagyon paradoxona, hogy azt feltételezzük, hogy a boldogság, amit valami vásárlásból kapunk, addig tart, amíg a dolog maga. Az ösztönünk azt súgja, hogy befektetni valamibe, amit láthatunk, hallhatunk és bármikor megérinthetünk, a lehető legjobb üzlet. Márpedig nem.

  A tapasztalat ereje

  Gilovich és más kutatók is úgy gondolják, hogy a tapasztalatok és élmények - bármilyen gyorsan is legyen a lefolyásuk - tartósabb boldogsághoz vezetnek, mint a dolgok. 

  A tapasztalatok az identitásunk részévé válnak. Mivel nem a vagyonunk határozza meg azt, hogy kik vagyunk, hanem mindaz, amit láttunk, a dolgok, amiket tettünk, és a helyek, ahová eljutottunk. Egy legújabb iPhone vásárlása nem fogja megváltoztatni a személyiségünket; az viszont, ha a szabadnapunkon megmászunk egy hegyet, minden bizonnyal igen. 

  "Az élményeink nagyobb részünket teszik ki, mint az anyagi javaink," mondja Gilovich. "Imádhatod a tárgyaidat. Még azt is gondolhatod, hogy az identitásod egy része kapcsolatban áll ezekkel a dolgokkal, mindazonáltal sosem fogják a részedet képezni. Ezzel szemben az élményeid valóban a részeddé válnak. Valamennyien az élményeink összessége vagyunk."

  A összehasonlítgatások kevésbé számítanak. Az élményeket nem hasonlítjuk össze úgy, mint az anyagi javakat. Egy Harvard-tanulmány szerint amikor az embereket megkérdezték, hogy inkább egy magas fizetést választanának, ami kevesebb, mint társaiké, vagy pedig egy szerényebb fizetést, ami mégis magasabb, mint a többieké, nem voltak biztosak a válaszban. De amikor megkérdezték ugyanazt a kérdést a nyaralás hosszával kapcsolatban, a legtöbb ember a hosszabb vakációt választaná, akkor is, ha az rövidebb volna, mint másoké. Nehéz számszerűsíteni két tapasztalat relatív értékét, ez pedig sokkal élvezetesebbé teszi őket.

  Gilovich tanulmányozta a várakozást is, és megállapította, hogy az élményeket megelőző várakozása izgalomhoz és élvezethez vezet, míg egy tárgy birtoklása előtt inkább türelmetlenséget érzünk. A tapasztalatok élvezhetőek a tervezés első pillanataitól kezdve egészen a későbbi visszaemlékezésig. A vásárlás ráadásul nem mindig váltja be a hozzá fűzött reményeket - egy élménnyel kapcsolatban azonban ritkán mondjuk, hogy "ez aztán nem érte meg a pénzét".

  Gilovich és kollégái nem az egyetlenek, akik azt vélik, hogy a tapasztalatok boldogabbá tesznek a tárgyaknál. Dr. Elizabeth Dunn, a British Columbia Egyetemen szintén tanulmányozta a témát. Ő azt az átmeneti boldogságot, melyet a dolgok megvásárlásával érhetünk el, az "öröm pocsolyáinak" nevezi, mivel az ilyen fajta boldogság gyorsan elpárolog. A tárgyi javak ugyan több ideig a birtokunkban lehetnek, mint az élmények, ugyanakkor az átélt tapasztalatok emlékei valójában örökre velünk maradnak. Ez az, ami számít.

  Forrás: Forbes


  Megosztom
  Link másolása

  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  LIFE
  Megrázó atrocitás ért néhány magyar influenszert egy budapesti strandon
  Már sehol nem lazíthat nyugodtan az ember?
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 18.


  Megosztom
  Link másolása

  „Az előző hétről egy elég kellemetlen és felháborító történetről szeretnék beszámolni”

  – kezdi 24 órán át elérhető Instagram sztoriját Király Lina, a @linaxxpanni oldal egyik influenszere. A lány elmeséli, hogy a múlt héten, amikor strandolni ment Szabó Hédivel és Palkovics Zórával – akiket szintén ismerhetünk a YouTube-ról és az Instagramról – szó szerint zaklatták őket a Palatinuson.

  Elmondása szerint azt már megszokták, hogy az utcán megbámulják őket a férfiak, amikor kamerázzák vagy fotózzák egymást, ez az eset azonban megrázóbb volt. Napozás közben ugyanis arra lettek figyelmesek, hogy egy 70 év körüli bácsi a feneküket fotózza. Erre odamentek hozzá, és megkérték őt, hogy törölje a fotókat, mire az mindent letagadott – viszont látták, hogy a kamera volt megnyitva a telefonján, miközben hívást színlelt.

  Ezután segítséget kértek a Palatinus dolgozóitól, akik azonnal intézkedtek is. Bár ők sem kötelezhették arra a bácsit, hogy mutassa meg a telefonját, arra megkérték, hogy menjen el onnan és hagyja békén a lányokat.

  „Egyszerűen annyira sok zavaró szituáció van, főleg nőként, amikhez egyszerűen hozzászokunk, amiket elfogadunk, és azt hisszük, hogy ez sajnos »normális«, pedig abszolút nem az”

  – vonja le a következtetéseket Lina. Majd hozzáteszi, hogy ha esetleg még egyszer hasonló helyzetbe kerülne, biztosan rendőrt hívna és határozottan fellépne az illető ellen.

  Fotó: Hédinke/YouTube


  Megosztom
  Link másolása

  LIFE
  "Élőben" közvetítette a nevelőapa, ahogy fia barátnője egy tiltott éjszaka után kilóg a házból - anyut kicselezve
  A vicces apa végig a Twitteren "nyomatta", hogyan cselezik ki a tinik anyut. Tízezrek drukkoltak nekik.
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 16.


  Megosztom
  Link másolása

  Éljen a tiniszerelem! Legalábbis ezt vallja az a nem szívbajos amerikai apuka, aki egyik reggel gyanús, fehér női sportcsipőcskét talált a házuk előszobájában. A dolog egyértelmű volt, amit viccesen ki is írt a Twitterre:

  "Úgy tűnik, a nevelt fiamnál éjszaka itt aludt egy kislány. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy csempészi ki a házból úgy, hogy a feleségem ne vegye észre most, hogy az egész család ébren van. Várunk..."

  A tweetre nagyon hamar ezrek figyeltek fel, és várták a folytatást. A férfi nem is volt rest, elkezdte vicces folytatásokban közvetíteni az eseményeket.

  "Na most úgy tűnik, a feleségem teljes szombati takarító-üzemmódba kapcsolt. Egyelőre nem vette észre a cuki fehér tornacipőket a bejáratnál. Srácok, itt a ragyogó alkalom!"

  Még lesifotókat is posztolt az elszántan takarító asszonyról. Ekkor már tízezrek várták visszafojtott lélegzettel, hogy a tinik milyen trükkel szabadulnak szorult helyzetükből. Az apuka rátett egy lapáttal. Szavazásra bocsátotta, hogy ki, kinek drukkol: az ifjonti szerelmeseknek vagy "Mama Bear"-nek (szabad fordításban anyaoroszlán). A szerelmesek győztek 63-37 arányban. Amikor valaki rákérdezett a férfinál, hogy miért nem segít a nevelt fiának, frappáns választ adott:

  "Már 18 éves, felnőtt férfi. Csak vállalja szépen a tettei következményeit."

  A sors végül a szerelmeseknek kedvezett. Anyu annyira elfáradt az egész délelőtti takarításban, hogy ledőlt egy-két órára aludni, és ezalatt a kislány teljes nyugalomban, észrevétlenül kislisszanhatott a házból. Az apa így zárta az izgalmas délelőttöt:

  "Győzött az igaz szerelem - ezúttal."

  Nem tudjuk, hogy a srácnak máskor is lesz-e ilyen szerencséje, de hogy a nevelőapukájával máris kifogta a főnyereményt, abban biztosak vagyunk. :)

  PowerfulMind


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  Alig töltötte be a 18-at a TikTokker lány, már arra kérték, hogy kezdjen pornózni
  A rajongói védelmükbe vették, és azt írták, visszataszító, miket kérnek felnőtt férfiak.
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 13.


  Megosztom
  Link másolása

  Charli D'Amelio külföldön elég ismert TikTokker, annak idején táncvideóival lett híres.

  A lány május elején töltötte be a 18. évét, a születésnapját a családjával és barátaival ünnepelte egy bahamai luxusüdülőhelyen.

  A kommentelők egy része azonban illetlenül viselkedett vele, akik arra kérték ugyanis, hogy ha már 18 éves lett, akkor indítson el egy OnlyFans oldalt.

  A Paper Magazine szerint rengetegen írtak neki Twitteren, hogy kezdjen el posztolni felnőtt tartalmakat a platformon. Sok rajongó állt ki azonban Charli mellett, akik aggasztónak találták ezt a jelenséget.

  Azt írták, visszataszító, hogy felnőtt férfiak arra kényszerítenék Charli D'Amelio-t, hogy amint 18 éves lett, regisztráljon az OnlyFans-re.

  – írta az egyik felhasználó. A 18 évest lányt rengeteg rajongó vette védelmébe.

  A lap felhozta példaként a Bhad Bhabie nevű fiatal rappert és internetes sztárt, akit anno ugyanúgy belehajszoltak ebbe. Bhabie nem sokkal azután regisztrált OnlyFansre, hogy elmúlt 18 éves. Ő nemrég 52 millió dollárt keresett egy év alatt.

  Charli D'Amelio viszont valószínűleg nem fog felnőtt tartalmat készíteni.

  @charlidamelio

  ♬ original sound - was fezscandypjs

  Charli D'Amelio 2019-ben indította saját TikTok csatornáját, és 2020 márciusában ő lett az alkalmazás legtöbb követővel rendelkező felhasználója. Jelenleg több mint 140 millió követője van.

  Forrás: Promotions


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  Videó – Az egész net a pofátlan sirályon röhög, aki rendszeresen besurran csipszet lopni a helyi Tescóba
  Eddig majdnem 140 ezer forintnyi kaját lopott el. Egy szemfüles vásárló vette videóra, és buktatta le.
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 17.


  Megosztom
  Link másolása

  A The Sun brit lap számolt be arról a pofátlan sirályról, "aki" Devonban, Paignton település egyik Tescójába jár be rendszeresen nassolnivalót lopni.

  A bolti szarkát (aki sirály) egy éber vásárló, Liam Brown videózta le a telefonjával, aki így számolt be az esetről: "Már sokszor láttam itt ólálkodni, de most egyenesen rárepült a motorháztetőmre, így tudtam, hogy rosszban sántikál. Videózni kezdtem a telefonommal, és ...hát ez bizony tettenérés."

  A videó nem is lehetne egyértelműbb: a sirály óvatosan körbenéz, aztán besettenkenik az automata ajtón, amikor az kinyílik, majd hamarosan kisurran, a csőrében egy zacskó cheddar-sajtos csipsszel.

  A Tesco munkatársai nincsenek meglepve, azt mondják, tudnak a tolvaj sirályról, naponta legalább háromszor lop valamit. Becslésük szerint ebben az évben legalább 300 font (140 ezer forint) értékű kaját csent el. A kedvence a cheddar-sajt, abból mindenféle csipsz jöhet neki.

  A bolt dolgozói és a vezetőség nem veszik nagyon a szívükre, inkább röhögnek rajta. Becenevet is adtak neki: Steven Seagull (a "seagull" magyarul sirályt jelent).


  Megosztom
  Link másolása