LIFE

  10 fizikai tünet, amivel a tested jelzi, hogy valami nincs rendben az életedben

  Baj van a párkapcsolatoddal, a munkáddal, kimerült a lelked, vagy csak nem iszol elég vizet? A tested MINDENT jelez.
  Sassy - sassy.hu
  2022. január 17.


  Megosztom
  Link másolása

  Az már elfogadott tény, hogy a testünk és a lelkünk "össze van kapcsolva". Bármilyen negatív dolog, ami ér bennünket, hosszabb távon testi tüneteket produkál. Lehet ez negatív energia, ami más emberektől vagy egy rossz élethelyzetből, megoldatlan problémából jön, de lehet valami konkrét testi hiány is (dehidratáció, kimerültség, alvászavarok), amit a testünk előbb-utóbb jelezni fog.

  A pszichiáterek és az orvosok szerint az alábbi tíz tünettel a testünk egyértelműen a tudtunkra akarja adni, hogy valami nem oké az életünkben. Ha ezek valamelyikét tartósan észleled, jobb, ha kikutatod a probléma forrását.

  #1 Fejfájás

  A migréneseknél is sokszor gyanakodnak az orvosok lelki okokra, de ha nem ennyire súlyos a baj, "csak" gyakran fáj a fejed, az bizony valamilyen negatív energiát jelez az életedben. Lehetsz persze kimerült vagy dehidratált is, de az is nagyon valószínű, hogy valami tartósan nyomaszt.

  #2 Feszültség

  Ha mindenre ugrasz, állandóan irritált és nyűgös vagy, az is erős jel. A negativitás óriási feszültséget okoz a lélekben, mindenképp meg kell találnod, mitől vagy ennyire kikészülve idegileg. Átmeneti megoldásként egy váltott hideg-meleg vizes zuhany, teljes testradírozással (dörzsi-szivacs vagy szimpla szemcsés só is megteszi) segíthet, de az okot nem szünteti meg.

  via GIPHY

  #3 Has- és gyomorfájás

  A gyomor és a bélrendszer a lelki, életvezetési problémák egyik legbiztosabb "jelzőtáblája". Ha csak egyszer fáj, akkor nyilván csak ettél valami rosszat, vagy elkaptál egy vírust, de a tartós hasfájás szinte biztos, hogy komoly stresszt, "meg nem emésztett" problémákat, vagy már az ebből kialakult, konkrét betegséget jelez. Érdemes orvoshoz fordulni, bár sokszor csak az van a háttérben, hogy az állandó feszültségtől megfeszülnek a hasi izmok, és ez okozza a görcsöket. De egy kivizsgálás, majd egy alapos lelki önvizsgálat akkor sem árt.

  #4 Magadba fordulsz

  Sokszor fizikai értelemben is, minta egy láthatatlan páncéllal vennéd körül a testedet, senkivel és semmivel nem szívesen érintkezel a külvilágból. Ez a visszavonulás védekezés valami ellen, ami tartósan negatívan hat rád. A tested egyébként ilyenkor már azt is jelzi, hogy mi az, úgyhogy elég csak erősen figyelni.

  #5 Adrenalin kimerültség

  Más néven krónikus kimerültség. A stressz kezelésére szolgáló hormon, a mellékvese által termelt adrenalin egy állandósult, feszült élethelyzet hatására annyira túltermelődik, hogy egyszerűen kimerül, és a szintje lecsökken. Ilyenkor úgymond idegileg kimerülünk, és nem izgat fel bennünket olyan dolog, ami korábban igen.

  via GIPHY

  #6 Nehézlégzés

  Sokan ismerik az érzést, amikor fájdalom, veszteség, gyász éri őket, és a mellkasuk szorítani kezd, alig kapnak levegőt. A meg nem oldott, fel nem dolgozott lelki fájdalmak sokszor a tüdő működésében is okozhatnak fennakadásokat. Nyilván nem fogunk megfulladni, de a fojtogató fájdalom hatására nehezebben vesszük a levegőt. Ugyanezt érzik például a pánikbetegek is egy-egy roham közben.

  #7 Krónikus fájdalom

  Szintén a test egyik legtipikusabb jelzése arra, hogy a lelkünkkel baj van. A belső feszültség ugyanis az izmok feszültségéhez vezet, és ettől olyan helyeken is elhúzódó fájdalmat érezhetünk a testünkben, amiről álmunkban sem gondoltuk volna, hogy egyáltalán létezik. Ezeknek a krónikus fájdalmaknak az égvilágon semmi szervi oka nincs, mégis nagyon erősek tudnak lenni, és úgy tűnhet, mintha nagy bajunk lenne.

  #8 Enyhe depresszió

  Amikor semminek nem tudunk örülni, annyira lehúznak bennünket a problémák, és mindez hetekig, sőt hónapokig tart, akkor már enyhe depresszióról beszélünk. Ilyenkor hiába mondják nekünk, hogy "szedd össze magad", "koncentrálj a jóra", erre már képtelenek vagyunk. Ebben a fázisban tanácsos szakemberhez fordulni, de ha szépen sorba vesszük a szorongásokat, fájdalmakat, negatív energiákat okozó dolgokat az életünkben, és megpróbáljuk lépésről lépésre megoldani őket, az is segíthet kilábalni a krónikus levertségből.

  via GIPHY

  #9 Testen kívüliség

  Természetesen nem valami spirituális hókuszpókuszról beszélünk. Az idegkimerültség egyik tünete, ha egy kicsit mintha "kívül kerülnénk" a testünkön, távolinak, idegennek érezzük a saját fizikai lényünket. Ez olykor nagyon ijesztő lehet, de tudni kell, hogy ez megint csak egy jelzés: annyi bennünk a fájó "csomó", hogy amíg nem bogozzuk ki, a lelkünk legszívesebben kiszaladna a testünkből.

  #10 Zavartság

  Ha már egy hétköznapi beszélgetésbe is belezavarodsz, nem tudsz koncentrálni, ideges és kimerült leszel, az ismét azt jelzi, hogy szinte fuldokolsz a negatív energiában. A pszichiáterek azt tanácsolják, hogy ha a fenti tünetek közül egyet vagy többet gyakran, elhúzódóan tapasztalsz, akkor vagy fordulj szakemberhez, vagy legalább annyit tegyél meg, hogy szisztematikusan "kiirtasz" az életedből minden negatív dolgot és személyt - már amit/akit tudsz. Ettől már jelentősen megkönnyebbülhetsz, és a tünet ugyanolyan váratlanul eltűnhet, mint ahogy előbukkant.

  MysticalRaven /Címkép: Pexels/


  Megosztom
  Link másolása

  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  LIFE
  Megrázó atrocitás ért néhány magyar influenszert egy budapesti strandon
  Már sehol nem lazíthat nyugodtan az ember?
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 18.


  Megosztom
  Link másolása

  „Az előző hétről egy elég kellemetlen és felháborító történetről szeretnék beszámolni”

  – kezdi 24 órán át elérhető Instagram sztoriját Király Lina, a @linaxxpanni oldal egyik influenszere. A lány elmeséli, hogy a múlt héten, amikor strandolni ment Szabó Hédivel és Palkovics Zórával – akiket szintén ismerhetünk a YouTube-ról és az Instagramról – szó szerint zaklatták őket a Palatinuson.

  Elmondása szerint azt már megszokták, hogy az utcán megbámulják őket a férfiak, amikor kamerázzák vagy fotózzák egymást, ez az eset azonban megrázóbb volt. Napozás közben ugyanis arra lettek figyelmesek, hogy egy 70 év körüli bácsi a feneküket fotózza. Erre odamentek hozzá, és megkérték őt, hogy törölje a fotókat, mire az mindent letagadott – viszont látták, hogy a kamera volt megnyitva a telefonján, miközben hívást színlelt.

  Ezután segítséget kértek a Palatinus dolgozóitól, akik azonnal intézkedtek is. Bár ők sem kötelezhették arra a bácsit, hogy mutassa meg a telefonját, arra megkérték, hogy menjen el onnan és hagyja békén a lányokat.

  „Egyszerűen annyira sok zavaró szituáció van, főleg nőként, amikhez egyszerűen hozzászokunk, amiket elfogadunk, és azt hisszük, hogy ez sajnos »normális«, pedig abszolút nem az”

  – vonja le a következtetéseket Lina. Majd hozzáteszi, hogy ha esetleg még egyszer hasonló helyzetbe kerülne, biztosan rendőrt hívna és határozottan fellépne az illető ellen.

  Fotó: Hédinke/YouTube


  Megosztom
  Link másolása

  LIFE
  Tudd meg fél perc alatt, hogy mutatod-e a totális kiégés 4 legfontosabb jelét
  Dr. Julie Smith pszichológus a TikTokon sorolta fel a "vészcsengő-jeleket."
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 24.


  Megosztom
  Link másolása

  Biztos ismered a mondást, hogy egy embernek néha nem árt leülnie egy kicsit, és megvárni, amíg a lelke "utoléri" őt. A mai világ annyira pörög, és benne te is, hogy sokszor észre sem veszed, hogy a lelked egyszerűen nem bírja szuflával a rengeteg történést, és kiégsz. Ez pedig nagyon veszélyes, mert a tartós kiégés depresszióba, pánikbetegségbe vagy valami konkrét, szervi betegségbe torkollhat.

  Dr. Julie Smith pszichológus egy mindössze fél perces TikTok videóban hívta fel a figyelmet arra a négy, legriasztóbb jelre, amelyek bombabiztosan mutatják, hogy ki vagy égve, vagy legalábbis vészesen haladsz felé. Íme a jelek, vajon észleled magadon?

  1. Irritált vagy. Többet veszekszel a pároddal, barátaiddal, kollégáiddal. Ok nélkül a plafonon vagy, olyasmi is idegesít, ami korábban nem.

   

  2. Mindent halogatni kezdesz. A legegyszerűbb, leghétköznapibb teendőket is, mert még azok is túl soknak, iszonyatosan leterhelőnek tűnnek.

   

  3. Elhanyagolod magad. Mozgás, diéta, személyes higiénia, szépségápolás. Kevésre, vagy nullára csökken. Egyszerűen nincs erőd rá.

   

  4. Egyszerre vagy fáradt, és idegesen élénk. Álmos vagy, de képtelen vagy egy jót aludni. Belül vibrálsz, a kimerültség képtelenné tesz arra, hogy valódi, nyugalmi állapotba kerülj.

  @drjuliesmithI see the last one the most 🔥♬ original sound - Dr Julie Smith - Psychologist

  Dr Julie Smith/TikTok

  The Sun


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  Videó – Az egész net a pofátlan sirályon röhög, aki rendszeresen besurran csipszet lopni a helyi Tescóba
  Eddig majdnem 140 ezer forintnyi kaját lopott el. Egy szemfüles vásárló vette videóra, és buktatta le.
  Sassy - sassy.hu
  2022. május 17.


  Megosztom
  Link másolása

  A The Sun brit lap számolt be arról a pofátlan sirályról, "aki" Devonban, Paignton település egyik Tescójába jár be rendszeresen nassolnivalót lopni.

  A bolti szarkát (aki sirály) egy éber vásárló, Liam Brown videózta le a telefonjával, aki így számolt be az esetről: "Már sokszor láttam itt ólálkodni, de most egyenesen rárepült a motorháztetőmre, így tudtam, hogy rosszban sántikál. Videózni kezdtem a telefonommal, és ...hát ez bizony tettenérés."

  A videó nem is lehetne egyértelműbb: a sirály óvatosan körbenéz, aztán besettenkenik az automata ajtón, amikor az kinyílik, majd hamarosan kisurran, a csőrében egy zacskó cheddar-sajtos csipsszel.

  A Tesco munkatársai nincsenek meglepve, azt mondják, tudnak a tolvaj sirályról, naponta legalább háromszor lop valamit. Becslésük szerint ebben az évben legalább 300 font (140 ezer forint) értékű kaját csent el. A kedvence a cheddar-sajt, abból mindenféle csipsz jöhet neki.

  A bolt dolgozói és a vezetőség nem veszik nagyon a szívükre, inkább röhögnek rajta. Becenevet is adtak neki: Steven Seagull (a "seagull" magyarul sirályt jelent).


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  15 gyanús jel, hogy a főnököd egy igazi pszichopata
  Irreális célokat tűz ki, amit aztán megpróbál a környezetéből kihajtani? Nincsenek érzelmei? Akkor nincsen jó hírünk...

  Megosztom
  Link másolása

  Az ember rendszerint nem maga választhatja meg a munkatársait, és kivételes esetektől eltekintve a főnökét sem. Időnként előfordul, hogy egy igazi pszichopatába botlunk bele, aki pokollá teszi az életünket.

  Mi árulkodik arról, hogy valami nem oké vele? Például ő a társaság központja, jópofa, szellemes, de ha úgy adódik, gondolkodás nélkül rajtad tölti ki a dühét.

  Na, de kit is nevezünk pszichopatának?

  Ez a viselkedés az antiszociális személyiségzavar körébe tartozik.

  Az antiszociális személyiségnél a társadalomba való beilleszkedés súlyos zavara figyelhető meg, erre a személyiségre az jellemző, hogy „nem szeret, nem szorong, nem tanul (itt nem szó szerinti tanulásról van szó, hanem abból, hogy sem példákból, sem tapasztalatokból stb. nem tanul ez a személyiség, nem fejlődik.)

  Az antiszociális személyiségzavar egyike a pszichopátiás betegség – ez a legveszélyesebb a társadalomra nézve. A pszichopata ember gyakran megtéveszti a környezetét a viselkedésével, mert gyakran simulékony modorú, kedvesnek látszik, kiválóan ért ahhoz, hogyan adja el magát másoknak. Valójában pedig nem érdeklik mások érzelmei, nincsen bűntudata, nem bánja meg a tetteit, az erkölcsi ítélőképessége igen fejletlen. Gyakran hazudozik, és a hódítási vágya miatt gyakran váltogathatja a partnereit.

  Erről az összetett mentális betegségről a Business Insider is közölt korábban összeállítást, szerintük az alábbi jelek alapján azonosíthatod be a munkahelyeden a pszichopatát.

  Kegyetlenkedik másokkal

  Például főnökként a rettegéssel és a megfélemlítéssel akar eredményt kicsikarni, félelemmel akar motiválni. Ha valaki hibázik, azt üldözi és megsemmisíti. Ne téveszd össze a kemény és szigorú főnökkel! A pszichopatával ellentétben a kemény főnök azért kemény, azért szigorú, hogy a HIBÁT javítsa vagy a megszüntesse a problémákat.

  Gyakran olyan ember, akinek szájmenése van

  Imád beszélni, a hangját hallatni, felszínes bókokkal (nyalizással) próbálja megnyerni az embereket és elhitetni magáról, hogy kedves. Úgy látják sokan, milyen kellemes társasági ember, milyen okos, milyen jó történetei vannak. Ez azonban csak a látszat, arra való, hogy manipulálja a környezetét.

  Indulatos

  Egy-egy akaratlan dühkitörés árulja el a pszichopatát, ilyenkor jaj neked, az összes dühét rád zúdítja.

  Beképzelt

  Úgy gondolja, hogy ő a világ közepe, minden körülötte forog és a többi ember csak eszköz a céljai eléréséhez.

  Magabiztos

  Hatalmas az önbizalma, ezt érezteti is, szívesen dicséri magát és a teljesítményét. Nem egyszerűen magabiztos, hanem önhitt.

  A társadalmi szabályokra magasról tesz

  A pszichopata úgy gondolja, ezek rá nem érvényesek, ő mindenki és minden felett áll. Ebbe beletartozik az is, hogy meg van róla győződve: bármit is követ el, megúszhatja büntetés nélkül.

  Igazi parazita

  Kollégaként mások munkájából, a többiek teljesítményéből él, ő gondosan ügyel arra, hogy a munkához leginkább mások férjenek oda. Szívja a többiek energiáit. Szereti utasítgatni a többieket. A kritika lepereg róla. Nincs tekintettel másokra.

  Főnökként simán lenyúlja az alkalmazottak munkáit, vagy elfelejti megemlíteni, kié az érdem, és ő zsebeli be a dicséreteket.

  Hajlamos a lódításra, hazudozásra

  Ez a manipuláció eszköze nála, és leginkább arra szolgál, hogy magáról a legjobb képet fesse.

  Manipulálja a környezetét

  Például úgy, hogy a probléma vagy hiba esetén a felelősséget hárítja, és hagyja, hogy másnak kelljen elvinnie a balhét. Főnökként nem áll ki a kollégái mellett, nem tart össze, nem tartja kifelé a hátát értük.

  Gyermekkorában balhés volt

  Például lopásra, gyújtogatásra, életveszélyes játékokra vette rá a többi gyereket, hazudozott, lógott, vandál cselekedeteket követett el, és lehet, hogy már egészen korán elkezdte a szexuális életet.

  Képtelen az elköteleződésre

  Ha van mellette valaki egyáltalán hosszú távon, akkor csalja. Általában nem hűséges és kitartó az emberi kapcsolatokra, hanem az a "megrágom és kiköpöm" típus.

  Látványosan unatkozik

  Ez a fenti ponttal van összefüggésben.

  Irreális célokat tűz ki, amit aztán megpróbál a környezetéből kihajtani

  Mivel a pszichopata nem jól tervez, és hajlamos a túlzásokra, szinte megvalósíthatatlan vagy teljesen irreális célokat fogalmaz meg az alkalmazottainak. Munkatársként bedob a többiek nevében is valami grandiózus, rohadt sok melóval járó ötletet, aztán a megvalósításnál diszkréten félreáll, és nem veszi ki a részét belőle, hanem hagyja, hogy mások szívjanak vele.

  Nem mutat megbánást

  Mert tényleg NEM bánja meg a tetteit. Ha szembesítik ezekkel, tud rá indokot, megpróbálja kidumálni magát. Vagy egyszerűen letagadja, amit tett.

  Szívtelen

  A pszichopatának nincsenek mély érzelmei, ezeket csak megjátssza.

  A pszichopátia Hervey Cleckley amerikai pszichiáter által meghatározott jellemzői:

  Felületes báj, amit fel is használ ahhoz, hogy elérje céljait

  Téveszmék hiánya és a patológiás gondolkodás más jeleinek hiánya

  Idegeskedés hiánya

  Megbízhatatlanság

  Őszinteség hiánya

  A megbánás és szégyenérzet hiánya

  A szociális normák szándékos megszegése

  Gyenge ítélőképesség és a saját hibáiból való tanulás hiánya

  Kóros egocentrikusság, szeretetképtelenség

  Öngyilkos szándékok, bár ritkán valósítja meg

  Empátia teljes hiánya

  Személytelen, unalmas szexuális élet

  Felelőtlenség


  Megosztom
  Link másolása