GASZTRO

A te salátádba is kerül gaz? Adunk pár hasznos tippet, ha belevetnéd magad a gyomevésbe!

Egyesek szerint gyomnövényeket fogyasztani marhaság, pedig nagyon sok olyan gaz hever a lábunk előtt, ami értékes vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat tartalmaz. Többet közülük a népi gyógyászatban is előszeretettel alkalmaznak.

Megosztom
Link másolása

A kövér porcsin például az omega-3 zsírsavakban leggazdagabb növény, szántóföldi kultúrákban mégis gyomnövényként tartják számon. Tehát ami egyeseknek gyom, az a leleményesebbeknek érték.

Mivel lassan egy hónapja zöldbe borult a természet, de a legtöbb zöldség és gyümölcs még várat magára, nem árthat körbenézni a kertünkben, hátha akad pár véletlen falat.

Fontos kiemelni, hogy bár a gyomnövények városi parkokban és árokpartokon is nőnek, nem tanácsos őket bárhonnan összegyűjteni!

Az autós forgalom melletti, potenciális kutyasétáltató, vagy vegyszerrel kezelt területeket inkább kerüljük.

A vegyszermentes kertek, mezők és erdők viszont rengeteg kincset rejtenek.

Tavaszi gyomok

Lehetetlen lenne egy cikkben felsorolni az össze gyom- és gyógynövényt, amibe a következő időszakban belefuthatunk, így inkább csak pár példát hoznék most nektek. És adok mellé tippeket is a felhasználásukat illetően.

Ha elsősorban a növény gyógyító erejét szeretnénk hasznosítani, kiáztathatjuk vagy leforrázhatjuk őket, és a főzetet egyszerűen megihatjuk.

De fogyasszunk minél többet nyersen, mintha egy klasszikus, zöld fűszert vagy salátát dolgoznánk fel.

Piros árvacsalán 

Jótékony hatása hasonlít a csalánéra, de ez nem szúr. A friss hajtások a legízletesebbek. A levelek jól használhatóak frissen, salátába, de kissé kesernyés az utóízük, ami ha zavaró, párolás után megszüntethető. Virágait is használhatjuk, akár díszítő elemként is.

Pitypang

A pitypang minden része ehető. Gyökeréből szárítás után kávéhelyettesítőt készíthetünk, zsenge levelei salátába és pesztónak is tökéletesek. Virágából pedig némi cukorral pitypangméz készülhet, vagy rántva is ízletes.

Turbolya

A turbolya a francia konyha kedvelt növénye. Rengeteg félárnyékos helyen fellelhetjük, de fontos, hogy biztosak legyünk benne, hogy vele állunk szemben, mert több, hasonló kinézetű, mérgező növény is létezik.

Az útszéli turbolyát a legkönnyebben arról ismerhetjük fel, hogy ha összedörzsöljük a levelét, aromás, ánizsos illatot áraszt.

Használjuk klasszikus fűszernövényként, minél frissebb és üdébb állapotában.

Tyúkhúr

A tyúkhúr is zsenge formájában az igazi. Frissen aprítsuk bele a salátánkba akár szárastól, virágostól az egész növény. Semleges az íze, így elég jól párosítható bármivel.

Díszítsünk virággal

Rengeteg ehető virág létezik, amivel a tavaszi-nyári szezonban ízesíthetünk és díszíthetünk. Ezek közül az egyik legkorábbi az orgona. Szörpöt is szoktak készíteni belőle, de a végeredmény sokszor keserű lesz, mert nem minden orgona megfelelő ehhez. Ráadásul a lila színét sem tartja forrázás után.

Érdemesebb kifejezetten díszként alkalmazni, hiszen frissen gyönyörűen mutat süteményeken vagy limonádékban.

A következő virág, amit rengetegféleképpen lehet hasznosítani, a bodza lesz. Ránthatjuk, szörpöt is készíthetünk belőle, és szintén nagyon mutatós lehet különböző ételeken vagy italokban. Júniusban pedig már virágzik a levendula, amit valószínűleg nem kell bemutatni senkinek.

Gazsaláta

És hozok még egy rettentően egyszerű példát salátára, amiben a gyomokat és a további összetevőket is elég könnyen variálhatjuk.

Hozzávalók:

a saláta alaphoz: retek, újhagyma és tetszés szerinti, hasznos gyomnövények (én pitypanglevelet és tyúkhúrt használtam)

az öntethez: méz, mustár, citromlé, fehérbors, só, olívaolaj

Tisztítsuk meg és vágjuk apró darabokra a zöldségeket és a gyomokat, majd készítsünk egy mézes-mustáros öntetet, és keverjük vele össze.

A kész salátát turbózhatjuk sajttal, csirkével vagy kruponnal is.

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Vegán péntek Steiner Kristóffal: „az a ropogós sült krumpli, amit pár éve készítettetek nekünk – nem bírok nem gondolni rájuk”
Ha elkezdenéd a növényi alapú táplálkozást, kipróbálnád, vagy egyszerűen csak kicsit másra vágysz, pont jó helyen jársz.

Megosztom
Link másolása

Az emberek gyakran kérdezik tőlünk, hogy nem unatkozunk-e  egy kis tengerparti faluban Görögország dél-keleti csücskében, egy apró félszigeten, amely az évek során egyre inkább feledésbe merült és szinte elhagyatott lett.

És a válasz az, hogy… nem! Először is azért, mert

itt vagyunk egymásnak, és mert keményen dolgozunk azon, hogy jó kapcsolatokat alakítsunk ki saját önmagunkkal, de azért is, mert hihetetlenül jó barátaink vannak.

Akikkel mindig azon viccelünk, hogy lehet valami közös vonás mindannyiunkban, hiszen a legtöbb ember számára nem magától értetődő választás, hogy egy ilyen Isten háta mögötti helyen építsen otthont.

Ezúttal Gittit, Tomast és gyönyörű szőrös kislányukat, a négylábon járó Junát mutatom be. Amikor nem Svájcban tartózkodnak, és sí- és snowboard felszerelést és ruházatot árulnak, egy csodaszép helyen, kis sétatávolságra laknak otthonunktól, egy hagyományos, régi falusi házban, amelyet Gitti gyönyörűen felújított, saját tervei alapján.

Mindketten imádjuk Gitti ízlését, nagyra értékeljük egyszerűségét, színkombinációit és a különleges érzéket, hogy az apró részletekre is odafigyel.

Ételei olyanok, mint az otthona: egyszerű ízek, izgalmas színekkel és részletekkel, amitől minden örömteli és nagyon finom lesz.

Legutóbbi összejövetelünkre készülvén arra kért minket, hogy készítsük el „azt a ropogós sült krumplit, amit pár éve készítettetek nekünk – nem bírok nem gondolni rájuk”.

Íme - egyszerűen, szeretettel:

Rázott krumpli sütőben ropogósra sütve

Hozzávalók:

10/15 kis méretű burgonya, vagy 6/8 nagy burgonya 4-be vágva.

¼ csésze olívaolaj

6 gerezd fokhagyma

Egy teáskanál mustár

Egy teáskanál füstölt paprika

Fél csésze sörélesztő (opcionális)

2 evőkanál kukoricadara

zsálya / kakukkfű / rozmaring

só és bors

 

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A burgonyát csak megmossuk, mert az élet rövid, nem vesztegetünk időt a hámozásra.

A krumplit egy lábosban megfőzzük 2 evőkanál sóval. Nem akarjuk, hogy túl puhává váljanak.

Lecsepegtetjük, és visszatesszük az edénybe. Az összes fent említett hozzávalót ráöntjük a burgonyára, és a fedővel a tetején az egészet alaposan összerázzuk.

A burgonyát tepsire borítjuk anélkül, hogy bármelyik takarná a másikat, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 45 percre.

Opcionális öntet: 2 evőkanál tahini, fél csésze víz, 2 citrom, 1 kanál olívaolaj, kanál élesztő, só és bors… vagy csak egy jó fokhagymás majonéz.

További receptek szakácskönyveinkben, vagy ingyenesen a YouTube csatornánkon: Kristóf’s Kitchen, és Instán: @kristofsteiner & @nimrodagan


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
A Rovatból
Mautner Zsófi: „Tíz éven belül oda lesz a barackos pite a klímaváltozás miatt”
Mautner Zsófi szerint a fügés gombócé a jövő, már az alföldön is inkább fügebokrokat ültetnek, a barack egyre kevésbé bírja ezt a klímát. Kényszerből jöhet tehát a hazai gasztroforradalom.

Megosztom
Link másolása

Mautner Zsófi a 24.hu Filéző című podcastjében osztotta meg gondolatait arról, hogy egyre kevésbé találni jó barackot a piacon, és bizony

a nagyi hagyományos sütije lassan nem a barackos pite, hanem a fügés gombóc lesz.

Mautner Zsófival legutóbbi szakácskönyve, Az én falusi konyhám megjelenésének apropóján beszélgettek elképesztő széles témaskálán. Szóba került a rohanó életmód és a divattáplálkozások, a falusi gasztronómia jövője a koreai és magyar konyha rokonsága, és a klímaváltozás gasztronómiára tett hatása is. A gasztroblogger ennél a pontnál kongatta meg a vészharangot, hogy a változások nem beláthatatlan időn belül érkeznek el.

"Nem harminc év múlva, nem ötven év múlva, hanem itt és most, mert egyre kevesebb sárgabarack terem.

(…) Az alföldi házak kertjében is már fügebokrot ültet mindenki, mert strapabíróbb, és bírja ezt a mediterránabb jellegű klímát és sok termést hoz. Elég esélyes, hogy tíz év múlva a fügés pite és a fügés gombóc lesz a nagymamájukhoz járó gyerekeknek és fiataloknak az az érzelmi étel, ami nekünk még a barackos gombóc volt."

Mautner a könyvéhez végzett kutatás során mélyült el a fügebokor-témában, amit az Alföldön pár tíz éve soha nem volt hagyomány ültetni, most viszont egyre inkább felváltja a sárgabarack fákat, mert a szárazabb, zordabb körülményeket is bírja.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
A Rovatból
Vegán péntek Steiner Kristóffal: „Ez a Buddha-tál receptje, szeretettel Methanából”
Ha elkezdenéd a növényi alapú táplálkozást, kipróbálnád, vagy egyszerűen csak kicsit másra vágysz, pont jó helyen jársz.

Megosztom
Link másolása

„Melyik volt a kedvenc fogásotok?” - tesszük fel a kérdést elvonulásainkra látogató vendégeinknek minden retreat utolsó lakomáján, a válasz pedig többnyire ugyanaz: A Buddha-tál.

Ez a mandala-szerűen tálalt, száz színű, minden-ízű fogás nem egy kőbevésett recept szerint készül: gasztro mottóm, a „minden kiváltható mindennel” itt különösen igaz.

Csodálatos egyesével végig kóstolgatni minden külön árnyalatát, majd összekeverve, gazdag salátaként habzsolni. Küldjük mindazoknak, akik már jártak nálunk Methanán

…és azoknak is, akik még úton vannak hozzánk. Reméljük egyszer elkészíthetjük neked 150 éves falusi házunk, Khelone konyhájában, amelyet a fogáshoz hasonlóan magunk terveztünk.

Methana Buddha bowl, 2 főre

A mázas édeskrumpli:

Sütő 180 fokra melegítve! 1 kisebb édesburgonya hosszában félbevágva, majd megkenve 1 evőkanál szójaszósszal & pár csepp alma (vagy más) sziruppal, sózva-borsozva, kis római köménnyel, szezámmaggal hintve, majd sütőpapírral bélelt tepsiben, vágott felivel lefele, szezám olajjal fröcskölve, 15-20 perc alatt készre sütve.

Az izgalmas quinoa:

1/4 csésze (kb. 60 gram) quinoa - száraz lábasban 1 percig pirítva, majd felöntve másfélszeres vízzel, felforralva, aztán lefedve főzve takarékon 11 percen át, jobb, ha tálalásig nem is vesszük le a fedőt. Ekkor kerül bele 4 szem szárított paradicsom - apróra vágva, 6-8 levél friss bazsalikom, apróra vágva, plusz só és bors.

A kukorica-mogyoró kence:

4 evőkanál morzsolt főtt kukorica 2 evőkanál sós mogyoróval, 4 evőkanál növényi tejjel, 1 evőkanál szezám olajjal, 1 evőkanál szójaszósszal simára turmixolva (de chili is mehet bele).

A ragacsos-ropogós tofu:

100 gramm tofu kinyomkodva, ormótlan falatokra bontva, meghempergetve 2 evőkanál keményítőben, 1 evőkanál sörélesztő pehelyben, 1 evőkanál lenmagban, 1-1 csipet: kurkumában, sóban-borsban. De préselt fokhagyma, és gyömbér is jól áll ám neki! Mindez kis olívaolajon lepirítva, utolsó percekben füstöltpaprikával megszórva.

A céklás-lilakáposztás lencsesaláta:

1/2 főtt cékla, 1/8 lilakáposzta, 1 szál zellerrel és 1/4 lilahagymával apróra vágva, 6 evőkanál főtt lencsével keverve, balzsamecettel, olívaolajjal, só-borssal ízesítve.

Az avokádó-korona:

1 avokádó félbe vágva, 1 citrommal meglocsolva, 1 szál koriander zölddel megkoronázva, himalájai fekete sóval hintve - ez kerül a tálra utoljára, nehogy megbarnuljon.

Mindez mandala-szerűen tányérra pakolva, majd a dicséreteket bezsebelve fogyasztva, akár pirított tortillával, akár egy szelet friss kenyérrel.

Még több recept Insta oldalainkon - @kristofsteiner & @nimrodagan, YouTube csatornánkon - Kristóf’s Kitchen, és szakácskönyveinkben.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
A legjobb TikTok hack: így jön le a főtt tojás héja gyorsan és tökéletesen!
A profi séf kipróbálta és szerinte is 100 %-ban működik.

Megosztom
Link másolása

Akár rakott krumpli készül, akár csak egy kis saláta, a tojásfőzés legrosszabb része a keményre főtt tojások megpucolása. Egy TikTok-videó azonban azt állítja, hogy megvan a tojás hámozásának végső és tökéletes módja - és nem kell hozzá a kezedet sem használni.

A TikTok videó készítője, @themodernnonna osztotta meg a videót, és lépésről lépésre megmutatja, hogyan lehet könnyedén eltávolítani a tojáshéjat.

@themodernnonna Ultimate Egg Hack #egghack ♬ original sound - THEMODERNNONNA

A hack forró víz és hideg víz kombinációját használja, hogy olyan környezetet hozzon létre, amely lehetővé teszi, hogy a héj szinte magától lecsússzon.

Miután 10 percig főzted a tojásokat, az tiktoker azt javasolja, hogy egyből egy jeges vízzel teli műanyag edénybe tedd őket. Olyanba, aminek jól záródó fedele van.

„Csukd le a fedelet, rázd meg alaposan, és a héj azonnal lejön - magyarázta. - Ez a legjobb módja a főtt tojás hámozásának.”

Christopher Kimball séf, az America's Test Kitchen és a Cook's Country egyik alapítója, a magazin vezetőjeként szintén megosztott egy hasonló hacket, amely szerint a jeges víz a szent grál a könnyen hámozható tojásokhoz.

„A trükk a nagy jégfürdő három percig. Kisebb lesz tőle a tojás belseje, és most már könnyű lesz meghámozni”

- mondta saját TikTok-videójában.

A séf hozzátette:

„Tessék, végül a szent grál az, hogy nyolc percig főzzük őket, és három percre tegyük be egy nagy adag jégbe. És minden tojás, nem 80 százalék, nem 90 százalék, minden tojás könnyen hámozható lesz.”


Megosztom
Link másolása