GYEREK

Környezetbarát tanszerlista elsősöknek füzettől a tornacipőig

Hol nézzünk körül, ha fenntartható forrásból szeretnénk füzetet venni, mire figyeljünk egy ragasztó kiválasztásánál és mi az a taneszköz, aminek beszerzéséhez ki se kell mozdulnunk otthonról?
Lehoczki Erzsébet - sassy.hu
2023. augusztus 09.


Megosztom
Link másolása

Hamarosan becsöngetnek, az iskolakezdés lélektani kapujában pedig a szülők nekiállnak beszerezni a füzeteket, ceruzákat, vonalzókat. Az on-és offline papírboltok minden igényt kielégítő készleteket halmoztak fel, hogy a kedves vevő megtalálja a neki valót, így ma már nem csak kétféle tolltartó vagy háromféle radír közül lehet választani.

A hatsávos autópálya-széles paletta viszont nem csak segíti, hanem gátolja is az adott gyereknek megfelelő, neki és a szülő pénztárcájának is tetsző darabok kiválasztását. Nem csak a könnyebb választás, de a környezet védelme miatt is érdemes lehet zöld nagyító alá venni a kínálatot.

Ebben segítünk most egy elsősökre szabott, Föld-kímélő tanszerlistával!

Kiváló állapotú iskolatáskát másodkézből!

Iskolatáskát választani nem könnyű. Meg kell felelni többek között a gyermekortopédiai ajánlásoknak, a közlekedésbiztonsági előírásoknak, az iskola tankönyvtárolási lehetőségeinek, a gyerek ízlésének és a családi büdzsének is.

A jó hír, hogy pont az iskolatáska ma már olyan tanszer, amit nyugodt szívvel tudunk másodkézből beszerezni, hiszen az elmúlt években számtalan hiperkényelmes-szuperstrapabíró hátizsákot cseréltek le a kis tulajdonosok legkésőbb a második tanévre,

mert menet közben kiderült, hogy mégsem jó a fekvése, mégsem kell annyi könyvet cipelni vagy Pistikének novemberre már ciki lett a Mancs őrjáratos táska, és a nagyszülők inkább vettek neki egy Star Wars-osat.

Ahogy a ruháknál, úgy az iskolatáskák közül is az a legkörnyezetbarátabb, amit egyszer már legyártottak.

A Marketplace, a Vatera vagy a Jófogás tele van alig használt elsős-másodikos iskolatáskákkal, de

ha sikerül a gyereket lebeszélni ezekről a telibejégvarázsozott darabokról, nyugodtan vehetünk neki -szintén használtan- túrázásra tervezett hátizsákot is.

Ezek ugyanis biztosan kényelmes darabok, derék-és mellpántokkal ellátva, így sokkal nagyobb eséllyel fogja a gyerek a saját táskáját cipelni, és semleges megjelenésük miatt sokkal tovább fogják őket használni is.

Fentiek közül jellemzően a nőknek tervezett biciklis darabok állnak a legközelebb az elsősök méretéhez és igényeihez (a női darabok kisebbek és legtöbbjük unisex megjelenésű), de mindig fontos összevetni az adott Pistike és az adott táska méreteit.  Ha pedig mindenképpen újat szeretnénk venni, részesítsük előnyben a fenntartható darabokat.

„És a tolltartómban lesznek ceruzák, matricák, kirakós…”

Az óvodai ballagások egyik népszerű aláfestő zenéjében Kardos-Horváth János, a Kaukázus és a Hahó Együttes frontembere ezekkel a szavakkal utal arra, mire való hivatalosan és mire igazából egy tolltartó. Ugyanis a tanítónénik által ajánlott és preferált "mindent IS külön zsebbe/helyre rakó" tolltartók a tanév első pár napja után íróeszköz tároló helyett inkább hasonlítanak egy 30 lakásos társasház nem szelektív kukájához.

Van bennük az összedobált ceruzákon kívül egy adag kiömlött hegyezék, morzsákra szedett radír, uzsonnamaradék és focis kártya, kívülről pedig megtippelhető róla az előző három nap uzsonnája és az aktuális padtárs grafikai tudása is.

Értjük a tanerők rendre nevelési és az erre a készségre támaszkodó tanmenet gyorsítási szándékát ( „Legyen minden ceruzának helye, hogy ne kelljen percekig keresgélni például a postairónt!”), de a legtöbb felnőtt se képes rendet tartani a cuccai között, miért várjuk ezt el egy 6-7 éves gyerektől? Ezért aztán tulajdonképpen felesleges a sokfedeles, gumirozott ceruzahelyes,100% PET tartalmú új tolltartót megvenni, hiszen az az általános tolltartó-morálból kifolyólag a második félévre gyakorlatilag használhatatlan, de esztétikailag mindenképpen lestrapált lesz.

Az elsősök eszközpark mérete miatt a felnőttek által használt kis fa vagy fém tolltartó dobozok nem játszanak, helyettük vehetünk- vagy átminősíthetünk- például egy uzsonnás dobozt vagy egy kisebb textil nesszeszert.

Azokban legalább őszinte és állandó lesz az elkerülhetetlen káosz.

Felelős ceruzák, kíméletes festékek

Az első tétel a tanszerlistán, amit nem könnyű, és ezért nem is ajánlott másodkézből beszerezni.

Ma már a legtöbb boltban és webshopban a hagyományos ceruzák között könnyen találunk olyat is, aminek FSC minősítése van (Az FSC® a Forest Stewardship Council® rövidítése, egy nemzetközi nonprofit és címkéző szervezet a fenntartható erdőkből származó fa és papír számára).

Ilyen például a német Stabilo cég Greencolors 12-es színesceruza készlete vagy Greengraph HB-s ceruzája, illetve a francia Maped vállalat háromszögletű „Black’Peps” készlete, melyek számos forgalmazóval rendelkeznek hazánkban is.

A tanszerlistán szerepel még egy-egy vízfesték- és temperakészlet is. Ezek esetében érdemes megemlíteni a környezettudatosság egy másik fontos elemét, a lokális erőforrások és helyi gyártók előnyben részesítését. Minél kevesebbet utazik egy termék, annál kevesebb plusz terhelést jelent a környezet számára.

Hazánkban a Pannoncolor, mint az egyetlen magyar művészfesték gyártó 1954-óta készít festékeket minőségi alapanyagokból a kézműves és üzemi technológia ötvözésével.

Termékeik között találunk kifejezetten a kisiskolás korosztálynak ajánlott vízfestéket és vízbázisú tempera készletet is.

A rajzórai alkotáshoz szükséges ecsettál és ecsettörlő beszerzéséhez a legtöbb esetben a konyháig kell csak elmenni, hiszen egy műanyag tálka vagy egy kiürült, laposabb margarinos doboz is tökéletesen meg tudja tartani a vizet, törlésre pedig egy régi törülköző vagy konyharuha egy darabja is megfelel. Ecsetet már nehezebb otthon találni, bár a legtöbb óvodás gyerekkel bíró háztartásban azért valószínűleg fellelhető 3 db különböző méretű ecset. Ha mégis vennénk inkább, hazai ecsetgyártókból szerencsére meglepően jól állunk, így elég beírni a keresőbe, hogy „magyar ecset”, és már válogathatunk is, melyik hazai vállalkozást támogatnánk a kötelezően elköltendő pénzecskénkkel.

Papíripari paripák

A lokalitás mezején maradva jó hír, hogy a folyamatos digitalizálódás mellett esetenként mégiscsak szükséges papír alapú taneszközökért, például újrahasznosított füzetekért sem kell már messzire mennünk.

A Humusz Szövetségnél például idén is lehet rendelni környezetbarát A5 méretű sima, négyzetrácsos, elsős vonalazású és klasszikus, felsősöknek való vonalas füzetet is.

Ha a szervezet füzeteinek mintája nem jönne be a fiatalságnak, akkor próbáljunk a boltban vagy a webshopban a már említett FSC logóval ellátott termékeket keresni. Az elsős vonalazású füzeteken kívül a többi típusból valószínűleg fogunk találni többféle borítójút, ilyen például a Zöldboltban kapható Pigna Nature Flowers, de a sok helyen kapható Lizzy Card füzetek is rendelkeznek FSC tanusítvánnyal.

Ugyanígy a rajzlapok, kartonok és írólapok esetében és használjuk a „környezetbarát” vagy „FSC” keresőszavakat.

Apróságok a múltból: papírkorongok, pálcikák, zsebtükrök

Nem tudom, ki emlékszik vissza az első osztályos napjaira, kinek rémlik, hogy használta volna a papír dobókockában lakó papírkorongokat vagy a műanyag pálcikákat. Mert hogy a tanszerlista ezen része (logikai készlet, pálcikák, 2 doboz papírkorong, műanyag óra, vonalzó, stb) évtizedek óta nem változott.

Éppen ezért viszont akinek kallódik a fiókban alig használt vagy esetleg konkrétan csak megsétáltatott mérőszalag, téglalap alakú zsebtükör vagy papírdobókocka, az porolja le és kéretlen anekdotázások közepette csomagolja be a gyerek cuccai közé ezeket a relikviákat.

Teljesen felesleges ezeket újra venni, ahogy a gyerek kézbe illő kisméretű olló is jó eséllyel megtalálható a háztartásban.

Többszínű zöld gyurma, átlátszó zöld ragasztó

Örömteli, hogy hazánkban a legszélesebb körben használt Technokolból (mely gyakorlatilag a folyékony ragasztók köznevesült megszólítása) a zöld jelzésű környezetbarát összetételt takar. Tehát elég a piros helyett a kék-zöldet leemelni a polcról ahhoz, hogy mindannyiunk számára egészséges alternatívát használjunk. Stiftes kivitelben pedig például a szintén zöld csíkkal jelölt Prittet tudjuk választani.

Gyurmából az iskolai használathoz praktikusabb, sorba rendezett „hurkás” kivitelűből első körben sajnos csak egyet találtunk: az Astra ECO 12 hengeres változatát.

A többi környezetbarát gyurma jellemzően még tégelyes kiszerelésű, ami szállítás és tárolás szempontjából is nehézkes, ha technika órai felhasználásról beszélünk.

Remélhetőleg a tégelyes gyártók is megtalálják ezt a piaci rést, és nemsokára a könnyű beszerezhetőség miatt már „környezetbarát gyurma készlet” lesz olvasható a tanszerlistán.

Pistike torna órai outfit-jét a Vinted támogatta

A hosszabb-rövidebb tanszerlista végén ott szokott állni az unásig ismert tornaórai felszerelés: sötét alsó, fehér trikó, fehér talpú cipő, fehér zokni.

Akinek már iskolás korba került a gyereke, annak valószínűleg nem kell bemutatni a Vinted vagy a Facebook különböző, kitűnő minőségű használt gyerekruháinak piacteret adó csoportjait. Átnőtt, csak lecímkézett darabok, sőt, kész ruhacsomagok is várják, hogy új gazdához kerülhessenek.

A már említett „Mindig zöldebb, ami már megvan”- elmélet alapján ez a legkörnyezetkímélőbb módja a gyerekruhák beszerzésének, arról nem is beszélve, hogy így pénzt takarítunk meg.

Ez is elmúlik egyszer

Fontos része a vásárlásoknak, hogy végiggondoljuk, a használat végén mi fog történni az adott termékkel. Mondjuk a zsírkréta maga elfogy, de a csomagolásával mi lesz? El tudnánk ásni nyugodt szívvel a kert végében, ahogy eleink tették? A kilyukadt tornagatya lebomlana a komposztban a következő évre? A füzeteket károsanyag kibocsátás nélkül el tudnánk égetni a kályhában?

Ezekre a kérdésekre akkor tudunk megnyugtató választ adni, ha tudatosan a tartós vagy könnyen lebomló, természetes alapanyagú termékeket választjuk. Semmi sem tart örökké, de a végtisztességet a tárgyaknak is úgy illik megadni, hogy az senkinek se legyen kárára.

Remélhetőleg a 2020-ban az első két évfolyam számára megszüntetett környezetismeret óra hiányát a szülők és a közösség kellőképpen tudják ellensúlyozni, és

a szeptembertől iskolapadba kerülő gyerekeknek nem kell hosszan magyarázni a tanszereik környezettudatos kiválasztásának okait.

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GYEREK
Vírusként terjed az a videó, amiből kiderül, hogy a norvégok szerint teljesen oké a téli hidegben az utcán hagyni a babakocsit a benne alvó gyerekkel
Elsőre furcsának tűnhet, de a babák jól be vannak öltöztetve, a szülők pedig figyelnek rájuk. Csak épp bentről, a melegből.

Megosztom
Link másolása

Elképesztően sokan nézték meg azt a videót, amiben egy Olly Bowman nevű férfi sétálgat Norvégiában, és azt mutatja meg, hogy náluk teljesen normális, hogy az utcán hagyják a téli mínuszokban is a babakocsiban alvó gyerekeket.

És bár alapvetően nekünk meg pont az ellenkezője lenne a kézenfekvő, miszerint óvjuk a babákat a hidegtől, északon erről teljesen máshogy vélekednek.

„Egy újabb nap Norvégiában, egy újabb csoport csecsemő, akiket egyedül hagytak a hidegben. Nézd meg, hányan vannak.”

- írta videójához Bowman.

És bár aggasztónak tűnhet ez a helyzet azok számára, akik nem szoktak hozzá, hogy a csecsemők a hidegben szundikálnak,

amellett, hogy más kultúrákban ez teljesen oké, még egészséges is.

„Segít a légzésükben és függetlenebbé teszi őket. Norvégiában valójában ezért mennek el sokan korábban otthonról, mint más országokban” - magyarázta a videó készítője.

A legtöbben azonban talán nem is a hidegen akadtak fent, hanem azon, hogy ezek a babák egyedül maradtak az utcán.

„Norvégiában nem rabolják el a csecsemőket? Az én szorongásom ezt nem bírná soha.” - írta az egyik hozzászóló.

A hozzászólások között azonban többnyire erre a kérdésre is választ kaphatunk, egyrészt azt mondják, hogy az utcák hihetetlenül biztonságosak és nincs arra esély, hogy ellopják a babákat. Másrészt a szülők mindig a közelben maradnak, és a legtöbben bébiőrt tesznek a kocsiba, tehát látják, ha ébredezni kezd a pici.

A hideg levegő pedig nem tesz nekik rosszat, tényleg nagyon egészséges, persze csak a megfelelő meleg öltözet mellett. Feltehetően sokkal többet és jobban alszanak, mint a bent altatott társaik.

@mrmelk_ True story #viking #ting ♬ original sound - Olly Bowman

Forrás: Unilad


Megosztom
Link másolása

GYEREK
A Rovatból
Legalább egymillió forint értékben kért luxustermékeket egy 10 éves kislány karácsonyra
És a legmeglepőbb az, hogy mindössze egyetlen játék van csak köztük.

Megosztom
Link másolása

Mivel Amerikában a Mikulás hozza az ajándékokat a fa alá, ott is teljesen bevett szokás, hogy a gyerekek listát írnak neki a kívánságaikról. Azonban egy 10 éves kislány listája alaposan megdöbbentette édesanyját.

Keya James a TikTokra töltött fel egy videót, amiben kislánya listájáról sorolta fel az ajándékokat. A sorban olyan tételek szerepeltek, mint

egy új iPhone 15, egy Ugg papucs, egy Kendra Scott nyaklánc, egy pár Nike cipő, természetesen rózsaszínben, de kért egy pár Dior Converse cipőt, és egy 150 dollár értékű Lululemon (sportuházat) ajándékkártyát, valamint egy Polaroid kamerát is.

És ha ez még nem lenne elég, kért egy Aviator Nation ruhaszettet és végül, de nem utolsó sorban egy flamingó plüssjátékot - amit egyébként egy tízéves gyereknek szerintünk valójában kérnie kéne.

Ha a luxuslista termékeinek árát nagyjából összeszámoljuk, az átszámítva is legalább egymillió forintra jön ki,

aminek kapcsán az anyuka el is mondta, hogy a lánya ez alapján azt hiszi, hogy gazdagok.

A videót azóta rengetegen megnézték és a legtöbben - hozzánk hasonlóan - azt kifogásolják, hogy egy ilyen korú gyereknek még inkább játékokat kéne kérnie luxustermékek helyett.

@keyajamesReading my 10 year old daughter’s christmas list because she thinks im rich

♬ original sound - Keya James

(via: 24.hu)


Megosztom
Link másolása


GYEREK
Lajos herceg megint nem fért a bőrébe, a karácsonyi koncerten is hozta a formáját
Megint ellopta a showt.

Megosztom
Link másolása

A csintalan Lajos herceg újabb pimasz tréfával szórakoztatta a közönséget, amikor a karácsonyi koncerten elhatározta, hogy elfújja a testvére, Sarolta hercegnő gyertyáját is a Westminster Apátságban.

Az ifjú herceg péntek este, egy különleges karácsonyi, énekes istentisztelet alatt próbálta mindenáron elfújni testvére gyertyájának lángját is.

Az "Együtt karácsonykor" koncert házigazdája a walesi hercegnő volt, és ez volt az 5 éves herceg első fellépése ezen a hagyományos rendezvényen.

A koncert előtt a királyi család leveleket dobott egy piros postaládába a Mikulásnak, majd együtt énekeltek karácsonyi dalokat a walesi herceggel és hercegnővel.

A szertartás a The Royal Foundation támogatásával zajlott, azoknak a szervezeteknek és személyeknek kifejezve a hálát, akik a csecsemők, kisgyermekek és családok támogatásáért dolgoznak az Egyesült Királyság különböző részein.

Lajos herceg cukiskodása már teljesen megszokott, nélküle nem is lenne az igazi egy, a királyi család által szervezett rendezvény.

Forrás: Page Six


Megosztom
Link másolása


GYEREK
A Rovatból
Világszerte örökbe szeretnék fogadni azt a japán kisfiút, aki egy szívszaggató videóban mesél a szüleiről
Sokkolóan szomorú videó kering a TikTokon, amiben egy japán kisfiú arról mesél, hogy az a vágya, hogy a szülei foglalkozzanak vele.

Megosztom
Link másolása

Felkerült egy végtelenül szomorú videó TikTokra, amiben egy japán kisfiút lehet látni, amiben ugyebár semmi különös, azonban amit ez a négyéves kisfiú elmond, az szívfacsaró.

A Geum Ju Eun nevű japán kisfiú, a My Golden Kids című koreai valóságshow-sorozatban tűnt fel. A műsor olyan családokat követ nyomon, amelyekben a szülők azzal küzdenek, hogy megértsék saját gyermekeiket és kötődni tudjanak hozzájuk. A folyamat során szülői szakértők segítenek, és személyre szabott megoldásokat kínálnak arra, hogyan javíthatják kapcsolatukat.

Miközben Geum Ju Eun az édesanyjával és édesapjával jelent meg a műsorban, bevallotta, hogy szerinte a szülei nemcsak hogy nem szeretik, de még csak nem is kedvelik őt.

„Egyedül vagyok otthon. Senki sem játszik velem”

- mondta a műsor készítőinek, miután megkérdezték tőle, melyik szülőjét kedveli jobban. A felvételen pedig jól látható, amint egy pici szobában játszik teljesen egyedül a játékaival.

De ez még semmi! Mikor az apjáról kérdezték, Geum Ju Eun úgy jellemezte őt, hogy „ijesztő, amikor dühös”, majd azt kívánja, bárcsak apja nem kiabálna vele állandóan.

A kisfiú ezután kitért az édesanyjával való kapcsolatára:

„Azt hiszem, nem kedvel engem". Hozzátette, hogy soha nem mondta el az anyukájának, hogy mit érez, mivel ő „soha nem hallgatja meg” őt.
@sosprem #korean #foryou #mygoldenkids ♬ son original - Lee

A műsor kamerái által rögzített felvételek pontosan ábrázolták Geum Ju Eun állításait. Először az látható, amint a kisfiú teljesen kiborul, mert szem elől téveszti az anyukáját, de a nő hiába hallja a sírását, nem megy oda hozzá, hanem messziről kiabálja a nevét. Majd mikor ezután nem akar egyedül elmenni játszani, és arra kéri az anyukáját, hogy menjen és játsszon vele, az asszony inkább elküldi és azt mondja neki:

„Mehetsz egyedül játszani. Ha nem akarsz, csak gyere vissza ide!”
@paye_paye Part 3 of My Golden Kids Ep 169 Geum Ji Eun on the Playground #mygoldenkids #fyp #geumjieun #koreanshow #reallifeshow #kpop #kdrama #mygoldenkidsep169 #channelA ♬ Originalton - payepaye

A műsorból felkerült még pár sokkoló videó, amiben az anyuka elképesztően beszél a kisfiúval, például az, amikor az anyuka megkérdezi a kisfiút, hogy mit szeret jobban, rajzolni vagy matekozni, mire a négyéves (!) kisfiú nyilván valóan azt feleli, hogy rajzolni.

Erre az anya azt mondja: „még jó, mert úgy látszik a tanulásban nem vagy túl jó!”

@kdramatelierr why would she say such things to a 4 year old baby? how can she call herself a mother…. #mygoldenkids ♬ what was i made for - happierthanever <3

A szörnyű bánásmódot látva világszerte arra jutnak az emberek, hogy élethelyzettől függetlenül, azonnal örökbe fogadnák a gyereket, csakhogy boldogabb, szerető közeget biztosítsanak számára.

„Nem is akarok gyereket, de most van egy ügyvédem. Kész vagyok örökbe fogadni!” - írta egy hozzászóló.

„Csak fel akarom venni, a zsebembe tenni, és elszaladni vele” - árulta el egy másik.

Sokan pedig felszólították Geum Ju Eun szüleit, hogy változtassanak viselkedésükön fiuk jóléte érdekében.

Szerencsére a műsor egy későbbi részében, miután szülők konzultáltak a szakértőkkel, látható, hogy a kisfiú édesanyja megpróbál más megközelítést alkalmazni, amikor a fiával beszélt.

Például elmagyarázza neki, hogy azért nem tudott vele játszani, mert gyakran fáradt volt a sok házimunkától.

„Próbálom megérteni a szívedet. Rosszul éreztem magam, mert nem játszottam veled” - mondta Geum Ju Eun-nak, aki persze teljesen összezavarodott, hiszen édesanyját még sosem hallotta ilyen kedvesen beszélni.

Ha esetleg valaki eddig még nem sírta volna el magát, annak javasoljuk az alábbi videón látható beszélgetést, aminek a végén a kisfiú olyan reményteli szemekkel mosolyodik el, hogy garantáltan kicsordul a könnyed.

@sunmovies.97 Replying to @BugzBun Mom listens and changes for her children ❤️#fyp #goldenkids #mygoldenkids #kpopshop #kpopfyp #kids #foryourpage #viralvideo #trend #kid #family ♬ 所念皆星河 - CMJ

Forrás: YourTango


Megosztom
Link másolása