GYEREK
A Rovatból

Környezetbarát tanszerlista elsősöknek füzettől a tornacipőig

Hol nézzünk körül, ha fenntartható forrásból szeretnénk füzetet venni, mire figyeljünk egy ragasztó kiválasztásánál és mi az a taneszköz, aminek beszerzéséhez ki se kell mozdulnunk otthonról?
Solomayer Anna - sassy.hu
2023. augusztus 09.


Megosztom
Link másolása

Hamarosan becsöngetnek, az iskolakezdés lélektani kapujában pedig a szülők nekiállnak beszerezni a füzeteket, ceruzákat, vonalzókat. Az on-és offline papírboltok minden igényt kielégítő készleteket halmoztak fel, hogy a kedves vevő megtalálja a neki valót, így ma már nem csak kétféle tolltartó vagy háromféle radír közül lehet választani.

A hatsávos autópálya-széles paletta viszont nem csak segíti, hanem gátolja is az adott gyereknek megfelelő, neki és a szülő pénztárcájának is tetsző darabok kiválasztását. Nem csak a könnyebb választás, de a környezet védelme miatt is érdemes lehet zöld nagyító alá venni a kínálatot.

Ebben segítünk most egy elsősökre szabott, Föld-kímélő tanszerlistával!

Kiváló állapotú iskolatáskát másodkézből!

Iskolatáskát választani nem könnyű. Meg kell felelni többek között a gyermekortopédiai ajánlásoknak, a közlekedésbiztonsági előírásoknak, az iskola tankönyvtárolási lehetőségeinek, a gyerek ízlésének és a családi büdzsének is.

A jó hír, hogy pont az iskolatáska ma már olyan tanszer, amit nyugodt szívvel tudunk másodkézből beszerezni, hiszen az elmúlt években számtalan hiperkényelmes-szuperstrapabíró hátizsákot cseréltek le a kis tulajdonosok legkésőbb a második tanévre,

mert menet közben kiderült, hogy mégsem jó a fekvése, mégsem kell annyi könyvet cipelni vagy Pistikének novemberre már ciki lett a Mancs őrjáratos táska, és a nagyszülők inkább vettek neki egy Star Wars-osat.

Ahogy a ruháknál, úgy az iskolatáskák közül is az a legkörnyezetbarátabb, amit egyszer már legyártottak.

A Marketplace, a Vatera vagy a Jófogás tele van alig használt elsős-másodikos iskolatáskákkal, de

ha sikerül a gyereket lebeszélni ezekről a telibejégvarázsozott darabokról, nyugodtan vehetünk neki -szintén használtan- túrázásra tervezett hátizsákot is.

Ezek ugyanis biztosan kényelmes darabok, derék-és mellpántokkal ellátva, így sokkal nagyobb eséllyel fogja a gyerek a saját táskáját cipelni, és semleges megjelenésük miatt sokkal tovább fogják őket használni is.

Fentiek közül jellemzően a nőknek tervezett biciklis darabok állnak a legközelebb az elsősök méretéhez és igényeihez (a női darabok kisebbek és legtöbbjük unisex megjelenésű), de mindig fontos összevetni az adott Pistike és az adott táska méreteit.  Ha pedig mindenképpen újat szeretnénk venni, részesítsük előnyben a fenntartható darabokat.

„És a tolltartómban lesznek ceruzák, matricák, kirakós…”

Az óvodai ballagások egyik népszerű aláfestő zenéjében Kardos-Horváth János, a Kaukázus és a Hahó Együttes frontembere ezekkel a szavakkal utal arra, mire való hivatalosan és mire igazából egy tolltartó. Ugyanis a tanítónénik által ajánlott és preferált "mindent IS külön zsebbe/helyre rakó" tolltartók a tanév első pár napja után íróeszköz tároló helyett inkább hasonlítanak egy 30 lakásos társasház nem szelektív kukájához.

Van bennük az összedobált ceruzákon kívül egy adag kiömlött hegyezék, morzsákra szedett radír, uzsonnamaradék és focis kártya, kívülről pedig megtippelhető róla az előző három nap uzsonnája és az aktuális padtárs grafikai tudása is.

Értjük a tanerők rendre nevelési és az erre a készségre támaszkodó tanmenet gyorsítási szándékát ( „Legyen minden ceruzának helye, hogy ne kelljen percekig keresgélni például a postairónt!”), de a legtöbb felnőtt se képes rendet tartani a cuccai között, miért várjuk ezt el egy 6-7 éves gyerektől? Ezért aztán tulajdonképpen felesleges a sokfedeles, gumirozott ceruzahelyes,100% PET tartalmú új tolltartót megvenni, hiszen az az általános tolltartó-morálból kifolyólag a második félévre gyakorlatilag használhatatlan, de esztétikailag mindenképpen lestrapált lesz.

Az elsősök eszközpark mérete miatt a felnőttek által használt kis fa vagy fém tolltartó dobozok nem játszanak, helyettük vehetünk- vagy átminősíthetünk- például egy uzsonnás dobozt vagy egy kisebb textil nesszeszert.

Azokban legalább őszinte és állandó lesz az elkerülhetetlen káosz.

Felelős ceruzák, kíméletes festékek

Az első tétel a tanszerlistán, amit nem könnyű, és ezért nem is ajánlott másodkézből beszerezni.

Ma már a legtöbb boltban és webshopban a hagyományos ceruzák között könnyen találunk olyat is, aminek FSC minősítése van (Az FSC® a Forest Stewardship Council® rövidítése, egy nemzetközi nonprofit és címkéző szervezet a fenntartható erdőkből származó fa és papír számára).

Ilyen például a német Stabilo cég Greencolors 12-es színesceruza készlete vagy Greengraph HB-s ceruzája, illetve a francia Maped vállalat háromszögletű „Black’Peps” készlete, melyek számos forgalmazóval rendelkeznek hazánkban is.

A tanszerlistán szerepel még egy-egy vízfesték- és temperakészlet is. Ezek esetében érdemes megemlíteni a környezettudatosság egy másik fontos elemét, a lokális erőforrások és helyi gyártók előnyben részesítését. Minél kevesebbet utazik egy termék, annál kevesebb plusz terhelést jelent a környezet számára.

Hazánkban a Pannoncolor, mint az egyetlen magyar művészfesték gyártó 1954-óta készít festékeket minőségi alapanyagokból a kézműves és üzemi technológia ötvözésével.

Termékeik között találunk kifejezetten a kisiskolás korosztálynak ajánlott vízfestéket és vízbázisú tempera készletet is.

A rajzórai alkotáshoz szükséges ecsettál és ecsettörlő beszerzéséhez a legtöbb esetben a konyháig kell csak elmenni, hiszen egy műanyag tálka vagy egy kiürült, laposabb margarinos doboz is tökéletesen meg tudja tartani a vizet, törlésre pedig egy régi törülköző vagy konyharuha egy darabja is megfelel. Ecsetet már nehezebb otthon találni, bár a legtöbb óvodás gyerekkel bíró háztartásban azért valószínűleg fellelhető 3 db különböző méretű ecset. Ha mégis vennénk inkább, hazai ecsetgyártókból szerencsére meglepően jól állunk, így elég beírni a keresőbe, hogy „magyar ecset”, és már válogathatunk is, melyik hazai vállalkozást támogatnánk a kötelezően elköltendő pénzecskénkkel.

Papíripari paripák

A lokalitás mezején maradva jó hír, hogy a folyamatos digitalizálódás mellett esetenként mégiscsak szükséges papír alapú taneszközökért, például újrahasznosított füzetekért sem kell már messzire mennünk.

A Humusz Szövetségnél például idén is lehet rendelni környezetbarát A5 méretű sima, négyzetrácsos, elsős vonalazású és klasszikus, felsősöknek való vonalas füzetet is.

Ha a szervezet füzeteinek mintája nem jönne be a fiatalságnak, akkor próbáljunk a boltban vagy a webshopban a már említett FSC logóval ellátott termékeket keresni. Az elsős vonalazású füzeteken kívül a többi típusból valószínűleg fogunk találni többféle borítójút, ilyen például a Zöldboltban kapható Pigna Nature Flowers, de a sok helyen kapható Lizzy Card füzetek is rendelkeznek FSC tanusítvánnyal.

Ugyanígy a rajzlapok, kartonok és írólapok esetében és használjuk a „környezetbarát” vagy „FSC” keresőszavakat.

Apróságok a múltból: papírkorongok, pálcikák, zsebtükrök

Nem tudom, ki emlékszik vissza az első osztályos napjaira, kinek rémlik, hogy használta volna a papír dobókockában lakó papírkorongokat vagy a műanyag pálcikákat. Mert hogy a tanszerlista ezen része (logikai készlet, pálcikák, 2 doboz papírkorong, műanyag óra, vonalzó, stb) évtizedek óta nem változott.

Éppen ezért viszont akinek kallódik a fiókban alig használt vagy esetleg konkrétan csak megsétáltatott mérőszalag, téglalap alakú zsebtükör vagy papírdobókocka, az porolja le és kéretlen anekdotázások közepette csomagolja be a gyerek cuccai közé ezeket a relikviákat.

Teljesen felesleges ezeket újra venni, ahogy a gyerek kézbe illő kisméretű olló is jó eséllyel megtalálható a háztartásban.

Többszínű zöld gyurma, átlátszó zöld ragasztó

Örömteli, hogy hazánkban a legszélesebb körben használt Technokolból (mely gyakorlatilag a folyékony ragasztók köznevesült megszólítása) a zöld jelzésű környezetbarát összetételt takar. Tehát elég a piros helyett a kék-zöldet leemelni a polcról ahhoz, hogy mindannyiunk számára egészséges alternatívát használjunk. Stiftes kivitelben pedig például a szintén zöld csíkkal jelölt Prittet tudjuk választani.

Gyurmából az iskolai használathoz praktikusabb, sorba rendezett „hurkás” kivitelűből első körben sajnos csak egyet találtunk: az Astra ECO 12 hengeres változatát.

A többi környezetbarát gyurma jellemzően még tégelyes kiszerelésű, ami szállítás és tárolás szempontjából is nehézkes, ha technika órai felhasználásról beszélünk.

Remélhetőleg a tégelyes gyártók is megtalálják ezt a piaci rést, és nemsokára a könnyű beszerezhetőség miatt már „környezetbarát gyurma készlet” lesz olvasható a tanszerlistán.

Pistike torna órai outfit-jét a Vinted támogatta

A hosszabb-rövidebb tanszerlista végén ott szokott állni az unásig ismert tornaórai felszerelés: sötét alsó, fehér trikó, fehér talpú cipő, fehér zokni.

Akinek már iskolás korba került a gyereke, annak valószínűleg nem kell bemutatni a Vinted vagy a Facebook különböző, kitűnő minőségű használt gyerekruháinak piacteret adó csoportjait. Átnőtt, csak lecímkézett darabok, sőt, kész ruhacsomagok is várják, hogy új gazdához kerülhessenek.

A már említett „Mindig zöldebb, ami már megvan”- elmélet alapján ez a legkörnyezetkímélőbb módja a gyerekruhák beszerzésének, arról nem is beszélve, hogy így pénzt takarítunk meg.

Ez is elmúlik egyszer

Fontos része a vásárlásoknak, hogy végiggondoljuk, a használat végén mi fog történni az adott termékkel. Mondjuk a zsírkréta maga elfogy, de a csomagolásával mi lesz? El tudnánk ásni nyugodt szívvel a kert végében, ahogy eleink tették? A kilyukadt tornagatya lebomlana a komposztban a következő évre? A füzeteket károsanyag kibocsátás nélkül el tudnánk égetni a kályhában?

Ezekre a kérdésekre akkor tudunk megnyugtató választ adni, ha tudatosan a tartós vagy könnyen lebomló, természetes alapanyagú termékeket választjuk. Semmi sem tart örökké, de a végtisztességet a tárgyaknak is úgy illik megadni, hogy az senkinek se legyen kárára.

Remélhetőleg a 2020-ban az első két évfolyam számára megszüntetett környezetismeret óra hiányát a szülők és a közösség kellőképpen tudják ellensúlyozni, és

a szeptembertől iskolapadba kerülő gyerekeknek nem kell hosszan magyarázni a tanszereik környezettudatos kiválasztásának okait.

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GYEREK
A Rovatból
4 éves, súlyos beteg magyar kisfiú életét mentette meg egy titokzatos milliárdos
Csodák márpedig léteznek: a kis Ádin esélyt kapott a gyógyulásra.
K.O., Fotó: TV2 - sassy.hu
2024. június 27.


Megosztom
Link másolása

Nem sok valószínűsége volt, hogy megkapja a méregdrága kezelést Ádin, aki a kegyetlen Duchenne-szindrómában szenved. A kezeléshez szükséges infúzió ugyanis 1.3 milliárd forintba kerül.

A halálos kimenetelű betegségben szenvedő kisfiú édesanyja azonban a minap örömhírrel jelentkezett: „Nem fogjátok elhinni, még mi sem hisszük el... sikerült!"

- kezdte bejegyzését, melyben tudatta a világgal, hogy összejött Ádin gyógyulásához szükséges összeg.

Ádin egy olyan ritka kegyetlen kórtól szenved, mely során az izomzata teljesen leépül és a helyét zsírszövetek veszik át. Először a járásképességét veszti el, de a sorvadás továbbhalad, és szép lassan a teljes test feladja a küzdelmet.

Egy éve azonban elérhetővé vált egy igen drága génterápia, ami segít megmenteni a kórtól szenvedő kis betegek életét, az ára azonban olyan borsos, hogy egy átlagos ember számára lehetetlen kifizeti.

A szülők éppen ezért gyűjtésbe kezdtek, több híresség is a fontos ügy mellé állt, ennek ellenére sem sikerült elérni az 1.3 milliárd forintot, egészen mostanáig, amikor is egy névtelenséget kérő milliárdos óriási összeggel egészítette ki az eddigi felajánlásokat.

„A pontos összeget sem mondhatjuk meg, de több százmillió forintról van szó. Bár a génterápiát 4-6 éves korú gyerekeken szokták alkalmazni, Ádin mivel betegsége a szokásosnál gyorsabb lefolyású, így az orvosok beleegyeztek, hogy már most, az alsó korhatár elérésekor megkezdjék a kezelést.” – mesélte Ádin apukája, Adrián a Blikknek.

A kezeléshez először vért vesznek Ádintól Dubajban, amit az Egyesült Államokba küldenek elemzésre, ezt követően kaphatja meg a méregdrága infúziót, mely lefolyása után már lehet reménykedni a gyógyulásban.

„Kétség se férhet hozzá, milyen mérhetetlenül hálásak vagyunk a névtelen jótevőnek, ugyanakkor egy percig se gondoljátok, hogy nélkületek ez sikerülhetett volna!”

- tette hozzá a kisfiú anyukája, Anikó.


Megosztom
Link másolása

GYEREK
Miután kigúnyolták a millenniálokat, a Z generáció most az Alfa generációt veszi célba: „üres arccal bámulnak”
Hírhedtek arról, hogy a millenniumi generációt öregnek és divatjamúltnak tartják, de most a Z generáció a náluk fiatalabbakat is elkezdte ekézni.

Megosztom
Link másolása

A zoomerek az Alfa generációt kezdték támadni, azokat, akik 2010 és 2024 között születtek, azt állítva, hogy szociálisan visszamaradottak.

A közösségi médiában a Z generációs tartalomkészítők azt állítják, hogy a fiatalabbak „kék fény bámulásban” szenvednek, amelyet egy „közömbös, nem törődöm arckifejezésként” írnak le.

„Az Alfák nincsenek teljesen jelen” – mondta Nicholas Drake zoomer a Business Insidernek adott új interjúban a két generáció közötti különbségről. (A „kék fény" a tabletek és telefonok képernyőiből kibocsátott fényre utal.)

Az Alfa generáció összes tagja az okostelefonok megjelenése után született, ami azt jelenti, hogy sokan már csecsemőkoruktól kezdve görgettek és lapoztak a készülékeken. Az Alfa generáció legidősebb tagjai most tinédzserek, és életük legmeghatározóbb éveit otthon töltötték a képernyők előtt, a COVID-pandémia miatt.

Ezért, mondja néhány zoomer, az Alfák sosem tanulták meg, hogyan kell hatékonyan kommunikálni személyesen.

A TikTok-on egy Hannah nevű Z generációs felhasználó nemrég elmesélte találkozását egy Alfa generációs felszolgálóval, akinek nem voltak megfelelő szociális készségei.

„A kék fény bámulás annyira valóságos” – írta a videóhoz, amely 4,2 millió megtekintést ért el.

„Ez lesz a norma, mivel mindenki képernyőkkel beszélget és nem emberekkel”

– válaszolta egy néző.

Brenda Christensen, a Stellar Public Relations vezérigazgatója a Business Insidernek elmondta, hogy bár „az Alfa generáció páratlan hozzáféréssel nő fel az információkhoz és az eszközökhöz, amelyek ösztönözhetik a kreativitást és az innovációt,” a túl sok képernyőidő „befolyásolhatja a figyelmüket, a kritikai gondolkodási készségeiket és a szociális kapcsolataikat.”

Néhány millenniál azonban azt mondja, hogy a zoomerek egyszerűen képmutatóak, mivel ők is rengeteg időt töltenek az okostelefonjukhoz ragadva.

Egy valaki még Hannah TikTok videójának iróniájára is rámutatott, mondván, hogy a Z generáció frusztrációja az Alfa generációval szemben ugyanolyan, mint amit a millenniumi generáció évek óta érez a zoomerekkel kapcsolatban.

„Most a Z generáció úgy látja az Alfa generációt, ahogyan a millenniumiak látják őket”

– jegyezte meg gúnyosan valaki.


Megosztom
Link másolása


SZÍNES
Kakis pelenkában kapta meg Vinted rendelését egy nő
Mi sem hisszük el ezt a sztorit, de screenshotok bizonyítják, hogy az eset megtörtént. Egy gyanútlan vevőt bizony kellemetlen meglepetés ért, mikor a Vinted rendelését kibontotta.

Megosztom
Link másolása

Amikor kisgyermekes anyaként az ember kapkod néhány kialvatlan nap után, nem biztos, hogy a megfelelő eszközhöz nyúl, amikor mondjuk fél kézzel még egy használt ruha rendelést ad fel.

A gyanútlan vásárló a Vinted felületén turkált magának ezt-azt, többek közt egy 3 fontos crop topot, írja a DailyStar. Az adás-vétel új értelmet adott az újrahasznosított csomagolásnak,

a nő rendelését egy használt, bűzlő pelenkába csomagolva kapta meg.

Állítólag öklendezett, amikor kibontotta a furcsa pakkot, azonnal és felháborodva írt az eladónak, és követelte az anyagi kárpótlást.

A vevő és az eladó közötti eszmecseréről készült képernyőképeket közzétették az X-en is.

„A topot egy használt pelenkában adtad fel? Ez undorító” - kezdődött az egyébként kis szócsatába torkolló beszélgetés.

Az eladó válasza az volt, hogy ugyan pelenkát használt a csomagoláshoz, de az tiszta volt.

Képes bizonyítékot kért arra, hogy a vevő használt pelenkával találkozott, mert nem hitt neki.

Kapott is egy fotót a gusztustalan csomagolásról.

Az eladó ezután elhárította a felelősséget, mondván, reggel hétkor állt neki csomagolni, és nem látta, mit vesz a kezébe, mert nem akarta zörgéssel, villanykapcsolással vagy bármi mással felébreszteni a férjét. Egyébként is, valószínűleg a férje hagyta ott a kakis pelenkát.

Azt javasolta a vevőnek, mossa ki a felsőt, utána már hordható lesz.

„3 fontot fizettem a felsőért,

ne gondold, hogy még tisztítóba is viszem”

- írta erre a vásárló, aki azonnali pénzvisszafizetést kért.

Az eladó ebbe beleegyezett, de aztán eltűnt, és nem válaszolt a vásárlónak, aki 18 órával később küldött egy capslock-kal írott HELLO????? szót rengeteg kérdőjellel. A poszt tanúsága szerint válasz azóta sem jött.


Megosztom
Link másolása


GYEREK
A Rovatból
Hogyan élje túl a nyári szünetet a család? – A legjobb szórakozási és digitális házirend tippek
A nyári szünet alatt a fegyelem-lazulás egyensúlyát kell megtalálnia a szülőnek és a gyereknek is, vallják a szakemberek.

Megosztom
Link másolása

A nyári szünet szele már erőteljesen lengeti a szülők amúgy is égnek álló haját. Külön logisztikai kihívás, hogyan oldják meg a gyerekek két hónapos, jól megérdemelt szabadságát úgy, hogy a szülőknek közben dolgozniuk kell.

Nem egyszerű, de aki gyermeket vállal, az pontosan tudja, hogy

nem lehetetlen megoldani a nyári mókázást és boldog családi légkört ebben a helyzetben.

A gyerkőc persze reggeltől estig elvan a tévé és internet előtt is szobanövényként, de azt mindannyian tudjuk, hogy semmiképp nem egészséges ezt hagyni. Az sem megoldás, ha reggel kirakjuk az ajtó elé, este pedig beengedjük.

Hol lehet az egészséges balansz, és mi segíthet 2024-ben?

Kell a napirend nyáron is, vallja Tóth Dániel digi pszichológus, ditgitális nevelés szakértő, aki az RTL-nek adott interjút.

Hogy a házirend hogy néz ki, az családonként eltér. Igazából az egész napirendes dolog szerinte egy életfilozófia, mintsem egy mindenkinek odaadható lista.

A lényeg, hogy a gyereknek keretekre van szüksége, különben nyáron is csak tespedni fog.

Ezek tényleg keretek legyenek, ne korlátok, és ha nem sikerül betartani a dolgokat, legyenek következmények, ne büntetés.

Akkor működik ez a rendszer, ha a szülő a gyerekkel együtt, közösen hozza létre, mikor mit lehet, mikor minek van itt az ideje.

Partnerként kell kezelni a gyereket, mert ő nem egy zsák a sarokban, hanem a család teljesértékű része.

Ez azért is fontos, mert minden szituáció a gyerek egyéni megélésén múlik. Például lehet, hogy mi azt látjuk, milyen cukin játszik a tableten, közben pedig épp megtalálja egy internetes troll, vagy veszélybe kerül. Míg az is lehet, hogy egy véres játékkal játszik, amit mi veszélyesnek gondolunk a személyiségfejlődése szempontjából, de közben nem fókuszál a gyerek a lövöldözésre, csak arra, hogy stratégiát alkosson más csapattársakkal.

Mivel egy emberöltő alatt történt máig annyi változás és lett megannyi inger, a szakértő szerint az, ami 20-30 évvel ezelőtt jó nevelési módszernek tűnt, most nem biztos, hogy megállja a helyét,

ezért nagyon oda kell figyelni, mik a gyerek igényei.

Ezért fontos egyedileg megállapítanunk a házirend kereteit. A túl nagy szabadság véget nem érő lustálkodásba csaphat, a túl feszes keretek pedig szorongást szülhetnek. Jó megtalálni a balanszt.

Hogy ebben ne vesszen el a szülő, sokat segítenek a táborok és különböző nyári kikapcsolódási lehetőségek.

Erről már egy hatgyermekes anyuka beszélt az RTL-nek, aki szerint ma már minden gyerek megtalálhatja a magának való tábort, annyiféle tematika van.

Sajnos durva árakat kell fizetni értük, ez tény, de érdemes rá spórolni.

Ha még így is árérzékeny a szülő, akkor sincs gond,

mert vannak olcsó, néha ingyenes, de regisztrációhoz kötött önkormányzati táborok, kirándulások, amelyek pont ezt a problémát hidalják át.

Körül kell nézni, mi van a család lakhelye körül. Ha pedig épp táborokról informálódnak, mindenképp meg kell nézni, megfelelő biztonsági előírásoknak felel-e meg az esemény, jó-e a környék, kik tartják milyen képesítéssel.

A táborok az új élmények miatt nagyon fontosak a gyerek életében az anyuka szerint. Ám tartja magát ahhoz, hogy a gyerekeknek

legalább 4 hét otthon eltöltött pihenési idő kell, amíg töltődnek az egész éves kimerítő iskola után.

A nyár a közös, családi élményekről is szól, ezért jó elmenni nyaralni, vagy ha az nem fér bele, közös délutánokat, hétvégéket szervezni, akár csak egy biciklizés vagy séta is jót tehet a gyerek lelkének és a család összekovácsolódásának.

A nyári étkeztetés is szóba került, mert ez sem egyszerű, ha zárva a menza.

A gyerekek egészséges és változatos étkezéséhez az a tippje az anyukának, hogy készítsenek egy listát a gyerkőcök által preferált étkekből, és előre készítsenek egy listát, ki mit hajlandó megenni. Ebből pedig szabadon lehet variálni hétről hétre. Tehát legyen benne egy kis tervezés és tudatosság, de legyen lazulás is. Mint az egész nyári szünetben.


Megosztom
Link másolása