TRENDI

Divat a pre-loved! Avagy miért jó másnak a gardróbjában vájkálni?

Mindenkinek a szekrényében ott szomorkodik legalább egy, de inkább több olyan ruha, amit nem hord. Viszont lehet, hogy pont ezek a ruhák hiányoznak valaki más gardróbjából.

Megosztom
Link másolása

Megvettük, de aztán kiderült, hogy ülve mégiscsak szorít, hogy a meglévő cipőinkkel nem kompatibilis, vagy egyszerűen csak elmúlt a vásárláskor érzett szerelem, de nincs szívünk kidobni. Mi legyen vele?

Aki érdeklődik a fenntartható divat iránt, vagy egyszerűen csak környezettudatosan gondolkozik az öltözködésről is, annak ismerősen csengenek az olyan hashtag-ek, mint a #preloved , a #reused, vagy hogy egy magyar kifejezést is említsünk: a #turikincs.

Igen, ezek gyakorlatilag egymás szinonimái: azt jelentik, hogy azt a ruhát valaki már birtokolta előtted. Mielőtt hozzád került volna, egyszer már valaki megvásárolta egy valódi vagy virtuális boltban, de a vásárlás után egyszer se vette fel, vagy alig hordta, így sokszor az eredeti árcédulát leszámítva ugyanolyan állapotban van, mint a megvétele pillanatában.

A korábban cikinek tartott turizásnak ma már egészen kifinomult formái is léteznek, ahol ezek a szekrénylakók új gazdára találhatnak. De miért jó ez a pénztárcánkon kívül a környezetnek is?

A szomszéd pulcsija mindig zöldebb?

„A fenntartható divat nem a fenntarthatónak mondott termékek vásárlásával kezdődik” – állítja Mengyán Eszter, az egyik legismertebb hazai környezettudatos divatszakértő.

Sokan úgy hiszik, azzal tesznek a legtöbbet a Földért, ha lecserélik minden műanyag szálat tartalmazó ruhájukat (és ugyanígy bútorukat, konyhai felszerelésüket, stb.),

és olyat vesznek helyette, ami 100% természetes anyagú, környezet- és emberkímélő módon előállított. Pedig bármilyen fenntartható, etikus, öko-bio-zöld módon készült is az az új ruha, az ökológia hatása mindig nagyobb lesz még egy már létező 100% poliészterből készült kínai susidzsekinél is, hiszen azt egyszer már elkészítették, a divatipari múltat pedig nem teszi jóvá semmilyen jelenkori döntésünk. Mostani döntéseink csak a jövőt tudják befolyásolni.

Ebben az egyirányú utcában viszont nagyon sokat számít minden egyes választásunk, így az is, mibe bújunk bele reggelente.

Példamutatás és inspiráció

Ha környezettudatos ruhatárról és önazonos öltözködésről van szó, a már említett Mengyán Eszter neve megkerülhetetlen a hazai divatszakmában. Honlapján és könyvében (Hello, slow fashion) számos olyan hazai vállalkozást és boltot mutat be, ahol minőségi használt ruhákból tudunk akár személyesen, akár online válogatni. Legtöbbjükhöz ráadásul remek ízléssel és rengeteg gyakorlati tanáccsal felfegyverzett stylist is tartozik, általában a tulaj személyében.

Ilyen a Nagykovácsiból nemrég Szentendrére költözött RUHA-Recycled Fashion Store, a szombathelyi Reused, a solymári Kapocs Közösségi Ruhatár vagy hogy az amúgy szuper secondhand boltokban bővelkedő Budapest se maradjon ki a felsorolásból: a Lovebug Vintage, a nagy veterán Szputnik vagy az immár pesti és budai bolttal is rendelkező Swappis.

Lendvai Lilla, a RUHA tulajdonosa egy interjúban nagyon pontosan fogalmazta meg a „kisember” felelősségét a ruhaipar környezetszennyező tevékenységének csökkentésében.

Mivel a nagy cégeknek egy-egy új technológia bevezetése óriási befektetéssel jár, ezért csak kisebb változtatásokat fognak meglépni (sokszor beleesve a greenwashing hibájába), mert a nyereségről természetesen nem hajlandóak lemondani. Ha viszont mindenki igyekszik az általa nem hordott darabokat „közzé tenni”,

akkor megvalósulhat egyfajta közösségi gardrób, ahol új gyártmány vásárlása nélkül is megtalálható mindaz, amit a fast fashiontól kezdve a high-end márkák üzletei kínálnak.

Post-pandemic platforms

A pandémia érdekes módon itt is kitermelt számos új platformot, ahol érintésmentesen, a saját kanapénkról lapozgathatunk a second hand darabok között, és itt most nem csak a valódi boltok webshop kínálatáról beszélünk. Csak a Facebook-on számtalan adok-veszek csoport létesült a „sosem hordott”, „átnőtte a gyerek” vagy a „kiderült, hogy mégse”-típusú ruhák adás-vételére, akár konkrét márkára specializálódott oldalakat is találhatunk. COS — ADOK VESZEK BUDAPEST Magyarország, Magyar designer ruhák • adás-vétel-csere vagy Mengyán Eszter csoportja, a Vásárolj a szekrényemből! - Pre-loved, vintage, second hand, ahol kifejezetten természetes alapanyagú darabok cserélhetnek gazdát.

Egyre több kifejezetten lokális zerowaste csoport is van, ahol személyes átvétel mellett teljesen ingyen is hozzájuthatunk az olyan ruhákhoz, amik - Marie Kondo szavaival élve - már „nem okoznak örömöt”. Ha pedig megtaláltuk a számunkra megfelelő cserélős csoportot, akár egy új közösség tagjaivá is válhatunk, akik segítik, inspirálják egymást nem csak az öltözködésben, hanem az élet egyéb területein is.

Turis, vintage, secondhand, használt...

De vajon számít-e egyébként egy ilyen - csúnya fordítással élve "elő-szeretett" - ruhadarabnál, hogy milyen jelzővel illetjük?

Valószínűleg igen, hiszen ha nem így lenne, nem használná ezeket az angol kifejezéseket a hazai, fenntartható divatra fogékony társadalmi réteg. A „turi” valószínűleg már sose fogja lemosni magáról azt a sokszor dohos pinceszagot, ami a legtöbbünknek eszébe jut a hallatán. A pre-loved jelzőt nem is igazán használhatjuk a kilencvenes évek báláinak 80%-át kitevő XL méretű poliészter felsőire, bolyhos pamut alsóira. Ezek a ruhák már egy másfajta minőséget képviselnek,

Ha pedig nincs még rá magyar szó, akkor miért ne használnánk az angolt?

Nem a gyártósorról kellene legördülnie az újdonságoknak, hanem a szemléletünk, a hozzáállásunk futószalagjáról.

Átnevezni,áttervezni, átértékelni, átcsoportosítani, átkombinálni kizárólag emberi energiát igényel, míg egy új kollekcióhoz akkor is rettentő sok természeti erőforrás és nyersanyag szükséges, ha azt a környezetre nézve a lehető legszelídebb módon tesszük is.

Nem lehet elég korán kezdeni

Szerencsésnek mondhatom magam, mert a mi családunkban sosem volt ciki másnak a kinőtt vagy megunt ruháit hordani, sőt, egyes rokonaim már akkor turimániások voltak, amikor ez még csak egy nagyon szűk réteg számára nem volt ciki. A családban csak "cucc-boogie" néven futó ruhaválogatós események alapjaiban határozták meg a divathoz és az öltözködéshez fűződő viszonyomat.

Többek között ezekből tanultam meg, hogy ha valamit nem hordok, azt ne tároljam feleslegesen, illetve a hordott darabokra is úgy vigyázzak, hogy ha később mégse hordanám, az másnak még jó legyen.

És ezzel nem vagyok egyedül a családban: anyai nagymamám, akinek négy lánya és nyolc lány unokája van, még ma is képes "lekunyerálni" rólunk egy-egy neki tetsző darabot azzal a fedőszöveggel, hogy: Ha kinövöd, nekem adod? (Kamaszként gyorsan elhagytuk az ő méretét, így ami megtetszett neki rajtunk, arra előszeretettel akasztotta rá a láthatatlan "hamarosan enyém leszel" cédulát).

Ezért aztán nagyon fontosnak tartom, hogy az én gyerekeim is tudják, mi a különbség a boltban kapható új és a használt ruha között, hogy ne legyen nekik ciki se mástól kapni, se másnak tovább adni. Hogy tudják, bőven elég ruha van már a világ szekrényeiben, csak tudni kell mindig a megfelelőt kinyitni.

Megosztom
Link másolása

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


TRENDI
Zseniálisan parodizálták ki a legmerészebb Oscar-ruhát: Celeste Barber ismét hozta a formáját
A humorista Hunter Schafer provokatív, tollas „felsőjét” gondolta újra. Mutatjuk a cikkben a fotót.

Megosztom
Link másolása

Celeste Barbert már itthon sem kell bemutatni. A több mint 9 millió követővel rendelkező humorista Instagramon arra szakosodott, hogy a magamutogató influenszerek, modellek fotóit, extrém ruhakölteményeit vagy éppen nyakatekert pózait parodizálja ki nagyszerűen.

Posztjaival megmutatja, hogy a látszat és a hús-vér valóság között mekkora a különbség. "Áldozatul esett" már neki egy sor olyan híresség is, mint amilyen Jennifer Lopez, Kylie Jenner vagy Chrissy Teigen.

Ezúttal az Oscar-gála legprovokatívabb outfitje kapta meg a magáét.

Mi is megírtuk hogy Hunter Schafer elképesztően bátor "ruhában" érkezett az Oscar-gálát követő bulira. A transznemű színésznő egyszerű fehér selyemszoknyát húzott,

a felsője viszont csupán egy nagyobb méretű madártoll volt, ami épphogy takarta a mellbimbóját.

Az Eufória sztárja igen merész ruhájával megdöbbentette a kommentelőket, rengetegen reagáltak a megjelenésére.

Celeste Barber most zseniális fricskával parodizálta ki az öltözéket: portörlésre használt tollseprűjéhez műselyem függönyt húzott:


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk
TRENDI
Jennifer Aniston aranyszínű ruhában tündökölt a vörös szőnyegen Adam Sandlerrel
A Gyagyás gyilkosság 2 párizsi eseményén mutatták meg magukat.

Megosztom
Link másolása

Jennifer Aniston csillogó ruhában tündökölt a vörös szőnyegen a Gyagyás gyilkosság 2 másik sztárjával, Adam Sandlerrel - miután címlapokra került, mert véletlenül káromkodott a This Morning című műsorban. 

A Jóbarátok 54 éves színésznője egy csillogó, aranyszínű, földig érő, több ezer apró kővel díszített ruhát választott a vörös szőnyeges eseményre. Haját a megszokott Rachel stílusban, kiengedve hordta, természetes sminkkel egészítette ki. Aniston természetesen ismét lenyűgözött mindenkit megjelenésével, a színésznő továbbra is gyönyörű.

Mellette az 56 éves komikus Adam Sandler egy elegáns öltönyt viselt edzőcipővel.

Mindez azután történt, hogy a Aniston élő adásban káromkodott egy csütörtök reggeli élő TV műsorban, írta a Daily Mail. A hollywoodi sztárnak sikerült egy erős szlenggel leírnia a vicces forgatást, ami után a két műsorvezető nem győzött bocsánatot kérni. Aniston azzal mentegetőzött, hogy ki lehetne sípolni, mert nem vette észre, hogy élőben vannak.

„Nem, ez élőben van, de ne aggódj, mi szerettük”

- mondta a műsorvezető kuncogva.

A két színész azt is elmesélte, hogy a szoros barátságuk mennyire megkönnyíti a forgatásokat, Adam viccelődött is:

„Jennifer tudja, hogy minden nap van egy olyan óra, amikor „jó” kedvem van, akkor azt mondja: 'forgassatok vele most! És vigyétek ki innen, hadd csináljam a dolgomat...”

Mire Jennifer nevetett:

„Nem... ezek (a rossz hangulatai) egy percig tartanak, aztán el is tűnnek! Mindannyian elhallgatunk egy pillanatra a düh miatt, aztán visszamegyünk dolgozni".

A Gyagyás gyilkosság 2 a 2019-es film folytatása. Jennifer ismét eljátssza Audrey Spitz szerepét, míg Adam a bumfordi férjét, Nick Spitzet alakítja.

Anistont és Sandlert főállású nyomozóként láthatjuk, amint Párizsba utaznak, hogy megpróbáljanak megoldani egy új ügyet, amelyben gazdag haverjuk is érintett.

A várva várt akciódús folytatás március 31-én debütál a streamingszolgáltató felületen, a Netflixen.


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk

TRENDI
A 6 legnagyobb hiba, amit melltartó vásárlásakor elkövethetsz
Szúr, nyom, bevág és kényelmetlen. Vagy épp laza és lecsúszik. Ha próbáltál már melltartót a boltban, pontosan tudod, miről van szó. Hiába szeretnéd mielőbb letudni a vásárlást, nem érdemes elsietni.

Megosztom
Link másolása

Honnan tudhatod, hogy a tökéletes melltartó mellett döntesz? Úgy, hogy elkerülöd ezt a hat hibát:

1. Nem figyelsz a méretre

Tudtad, hogy már egy-két kiló súlyingadozás hatására is megváltozhat a melltartó méreted?

Ráadásul ez teljesen normális, ezért a hormonális változások és hasonlók miatt évente legalább egyszer érdemes egy szabócentivel méretet venni magadról, mielőtt elmész új darabot vásárolni. Aztán nem kell meglepődnöd, ha a bolti méretezés nem egyezik pontosan; a melltartó számozása a márkától függően változó lehet, csak útmutatóként szolgál.

2. Nem végzed el az ugrálós tesztet

Ez egy hasznos módszer, amelyet gyakran ajánlanak sportmelltartók vásárlásakor, de a hétköznapi melltartók esetében is segít, különösen, ha nagyobb mellű vagy!

Akár online rendeled a melltartót, akár üzletben vásárolsz, fontos, hogy megfelelően próbáld fel

(ez azt jelenti, hogy amikor belebújsz, előrehajolsz, így a mellszövet megfelelően esik a kosarakba), majd néhányszor fel-le ugrálsz. Így kiderül, hogy a melltartóban van-e mozgás, ami később a mellszalagok és -szövetek megnyúlásához/megereszkedéséhez, valamint fájdalomhoz vezethet.

@highsupportsportsbra01 Let’s do a bounce test together with Courtney. #highsupportsportsbra #bigboobstrugles #sportsbrareview #fullbust #sportsbra ♬ original sound - Stella Leah

3. Olyan melltartót választasz, amely a legszűkebbre kapcsolva jó csak

Erről sok vita folyik, de a szakemberek szerint ha melltartót próbálsz, olyat vegyél, amelyik a leglazább kapcson a legkényelmesebb. Így lesz lehetőséged szorosabbra venni, ha a normál mosás és viselés során elkezd nyúlni.

4. Olyan fazont választasz, amely nem illik a mellformádhoz

Bár a méret alap, a forma még inkább! Sok nő szeret bele egy fazonba, és nem veszi figyelembe, hogy az ő alkata mit kíván igazán. Például, ha nagyon telt melleid vannak, akkor a félkosaras melltartó nem biztos, hogy megfelelően tart. Ezzel szemben a lazább szövetű mellek olyan melltartót igényelnek, amelyek a kosár alsó felében plusz párnázással rendelkeznek, ettől kerekebbnek és teltebbnek tűnsz majd.

@madisonannehPOV you’re watching this with your straps digging into your shoulder

♬ Locket - Oui Lele

5. A pántok bevágnak

Válladon mély bevágásokat okoznak a melltartód pántjai? Ez nemcsak csúnya, de fájdalmas is. Nagyon sok nő hiszi azt, hogy ez normális, nincs mit tenni. De az igazság az, hogy ennek nem szabadna megtörténnie, függetlenül attól, hogy milyen nagyok és nehezek a mellek.

Érdemes keresni szélesebb és párnázott pántokat, és olyan fazont, ami alul is pontosan illeszkedik, nem tesz minden terhet a válladra.

Ha azt tapasztalod, hogy vörös csíkot hagy a válladon a melltartód, valami nem stimmel a vele.

6. Csak egyet veszel

Ha nap mint nap hordod a kedvenc melltartódat, és csak hetente mosod ki, azzal hozzájárulsz annak rövidebb élettartamához, hiszen a bőrünkön lévő szennyeződés és az izzadság pusztítja a melltartó anyagát. Ideális esetben minden nap kellene cserélni, különösen, ha zsíros a bőröd, vagy hajlamos vagy sokat izzadni. Persze az élet máshogy működik. Egyszerűbb a kedvenc fazonodból egyszerre 2-3 darabot venni, így lehet rotálni őket.

A Hellogigles alapján


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk

TRENDI
12 tuti turis tipp, hogy a lehető legkevesebből frissítsd fel a ruhatárad
Kihagyhatatlan tippek zsákmányszerzés előtt!

Megosztom
Link másolása

A turkálás az egyik legjobb módja annak, hogy olcsó áron csodálatos, divatos ruhadarabokkal frissítsd fel a ruhatárad. A vintage Levi farmertől a túlméretezett ingekig mindent meg lehet találni egy-egy turkálóban.

Azonban a turizást is tanulni kell, sok dologra kell odafigyelni, ha jól akarod csinálni. Ráadásul elsőre nehéz lehet tájékozódni a sok-sok ruha között, hiszen sok esetben csak úgy szétszórva hevernek az üzletben, szerencsésebb esetekben pedig ömlesztve lógnak a fogasokon, mindenféle csoportosítás nélkül.

Ha turkálóba mész vásárolni, könnyen túlcsordulhatsz a használt ruhák, kiegészítők, cipők és a lakberendezési tárgyak tömeges választéka miatt.

Hogyan lehet jól takarékoskodni egy turizás során:

1. Kutasd fel a környékbeli turikat!

Mielőtt elmész a legközelebbi, legismertebb üzletbe, keress más turkálókat a környékeden.

Sok helyi turkáló kisebb, visszafogottabb, és nagyobb választékkal rendelkezik, ahol jobb ruhadarabokat találhatsz. Bár egyes üzletek réginek tűnhetnek, turkálj a polcok között, és lehet, hogy meglepődsz.

2. Készíts mood-boardot!

Mielőtt elindulsz a spórolós kalandodra, nézz szét a Pinteresten vagy az Instagramon ruházati inspirációért. A turkálók nagyon gyorsan túlterhelhetik az embert, ezért jobb, ha van elképzelésed arról, hogy mit keresel.

3. Fedezd fel a turkáló minden zugát!

Soha ne hagyj ki egy részt sem! Például a férfi és a gyerek részlegek fantasztikus darabokat tartogatnak! Ha bármi oversized vagy bő ruhát keresel, a férfi részlegen egészen biztosan találsz majd valamit.

A gyerekrészleg szintén nagyszerű, még ha nem is hiszed, érdemes vele próbálkozni, meglepő darabokra bukkanhatsz. Például, a nagyobb méretek között keress olyan felsőket, amelyek tökéletesen illenek egy magas derekú farmerhez vagy szoknyához. A lányoknak szóló gyerekrészleg szintén remek hely sportos rövidnadrágok beszerzésére, általában márkás darabok is vannak.

4. Szabd testre a ruhákat - egyszerűbb és szórakoztatóbb, mint gondolnád!

Lehet, hogy látsz egy inget, ami nagyon tetszik, de túl nagynak találod. Ahelyett, hogy ott hagynád, gondolkodj el azon, hogyan vághatnád le, hogy a stílusodhoz illeszkedjen.

Egy ing vagy akár egy kapucnis pulóver levágásához mindössze egy filctollra és egy ollóra van szükséged. Egy XXL-es pólóból is csinos, bő szabású cropot varázsolhatsz, amiről mindenki kérdezgetni fog - csak mondd, hogy ez egy egyedi vintage.

Annyi különböző módja van annak, hogy a ruhadarabokat újrahasznosítsd és a sajátoddá tedd. Használd a fantáziádat, és vágj bele a szabdalásba!

5. Keress akciókat - igen, a turkálókban is vannak akciók!

Sok turiban van kiárusítás, bizonyos napokon van, hogy 25% vagy éppen 50% kedvezménnyel is vásárolhatsz. A kasszához érve el se hiszed majd, hogy ilyen kis összegből mennyi mindent tudtál megvenni.

6. Utoljára nézd át a kiegészítőket!

Miután kiválasztottad a ruhákat, nézd át a kiegészítők részlegét. Talán meglátsz egy arany nyakláncot, ami tökéletesen passzol az itt talált inghez, vagy egy övet, amely egy túlméretezett ruha derekát fogja behúzni. A kiegészítők szórakoztató és egyedi hangulatot kölcsönözhetnek az általad kiválasztott alapdaraboknak.

7. Hozd magaddal a barátaidat!

Hasznos lehet, ha valaki, aki ismeri a stílusodat, szintén veled tart a turi kalandra! A barátaid meg tudják majd mondani, mivel nyúlnál mellé és mi lehet jó egy kis átalakítás után. És amúgy is, a társaság sokkal élvezetesebbé teszi az élményt.

8. Ne felejtsd el elajándékozni a régi ruháidat!

Ha valami végül nem áll jól, vagy esetleg túlzsúfolt lett a szekrényed, gondold át, hogy eladományozod a ruhákat egy turkálónak vagy egy adományboltnak. Lehet, hogy valaki tényleg rászorul, és örülne a már alig viselt ruháidnak.

9. Ne feledd, a vintage ruhák kicsik!

Ha találtál egy olyan vintage darabot, amibe azonnal beleszerettél, és nagyszerűen illene a ruhatáradhoz, tartsd észben, hogy a méretek gyakran kisebbek, mint amit használunk. Ha van rá lehetőség, érdemes felpróbálni!

10. Vásárolj szezonon kívül!

A legjobb módja a takarékosságnak, ha nem szezonális ruhadarabokat keresel. Ha nyár van, vegyél téli kabátokat. Ha tél van, vegyél csinos szoknyákat vagy rövidnadrágokat.

Az emberek általában elajándékozzák az előző szezon ruháit, így jó választék áll rendelkezésre az előttünk álló következő szezonra.

11. Adj magadnak időkorlátot!

Bár jó ötletnek tűnhet, hogy az egész napot ruha keresgéléssel töltsd, ha időkorlátot tűzöl ki magadnak, biztosíthatod, hogy ne szippantson be a popkulturális nosztalgia nyúlürege.

12. Öltözz megfelelően!

Nem minden boltban van öltöző, ezért előre kell tervezned. Jó módszer, ha rétegesen öltözködsz, vagy felveszel egy ruhát, attól függően, hogy mit vásárolsz. Ha egy sima topot viselsz, akkor gyorsan fel tudsz dobni felsőket rá, vagy vegyél fel egy ruhát, ha nadrágot, szoknyát vagy farmert keresel. És ami nagyon fontos, könnyen levehető cipőt válassz!

Forrás: YourTango

Megosztom
Link másolása

Ajánljuk