GASZTRO

Vegán péntek Steiner Kristóffal - „Ebbe a kényeztetően gazdag, színes-illatos fogásba a barátaink egymás után zúgtak bele”

Nimi & Kristóf Konyhája ezentúl minden pénteken megosztja veled egy egyszerű, de nagyon finom vegán étel receptjét. Ha elkezdenéd a növényi alapú táplálkozást, kipróbálnád, vagy egyszerűen csak kicsit másra vágysz, pont jó helyen jársz.

Megosztom
Link másolása

Az ízek, színek, fűszerek szárnyán ezen a héten együtt utazhatunk Indiába, amely koránt sem olyan, mint amilyennek a rózsaolajjal és pátosszal átitatott önsegítő könyvek lefestik, és nem is olyan, mint amilyennek a nyomort bemutató magazinműsorok szívszorító képei láttatják.

India olyan, amilyenek mi magunk vagyunk: egy hatalmas varázstükör, amely sosem azt mutatja, amit látni akarunk, hanem azt, amit látnunk kell. Pont mint a váránaszii vendégházunk szobájának ablakai, melyen beragyogott a felkelő nap csillámló fénye, amint aranyhidat festett a Gangeszre, és a hinduk mezítláb, nevetve mosakodtak a folyóhoz vezető lépcsőkön.

Az első gondolatom az volt: mintha Madonna elfeledett, ám annál csodálatosabb szanszkrit békehimnuszához, a Shanti-Ashtangtihoz készült spontán videóklipet néznék… ám ez a valóság volt.

Rám akkora hatással volt az utazás 25 évesen, hogy miután hazatértem, felmondtam a zenetévénél - itt kezdődött új életem digitális nomádként. Egy évvel később elhagytam Magyarországot.

Ezt a kényeztetően gazdag, ezerízű, színes-illatos fogást, melybe a barátaim egymás után zúgtak bele, nem egy konkrét recept, hanem a húsz évvel ezelőtti utazásom megannyi momentuma inspirálta. Basmati rizzsel, vagy csápátival – indiai kenyérlepénnyel – tunkolva, de akár szegfűszeggel, kardamommal, mustármaggal pirított krumplival is mennyei.

A lakoma annyiféleképpen variálható, mint amennyi végtagja van Avalókitésvaranak, a buddhizmus ezerkarú bodhiszattvájának – kerülhet bele spenót, néha kesudiót turmixolok bele, máskor belehajigálok pár kocka pirított tofut is, ha pedig aprított mentával és pirított fenyőmaggal hintem meg, a megvilágosodás kapui nyílnak meg előttem evés közben.

Füstölt padlizsán és sárgaborsó curry

Hozzávalók, 2 főre

2 fej hagyma, apróra vágva

4 gerezd fokhagyma, apróra vágva

1 ujjnyi friss gyömbér, apróra vágva

1 nagyobb padlizsán

1 csésze sárgaborsó, vagy vöröslencse

1 kanál napon szárított paradicsom paszta, vagy paradicsomsűrítmény

Fűszerek: só, bors, őrölt koriandermag, őrölt római kömény, őrölt kurkuma, szárított csili pehely

friss korianderzöld

1 kanál datolyaméz, vagy nádcukor, de ha nincs más, sima cukor is megteszi

Olívaolaj

400 ml kókusztej

Elkészítése:

1. Az égetett padlizsán elkészítésének csínyja-bínja: szimplán egy rácsra helyezve tedd a padlizsánt héjastul a nyílt tűz fölé, a főzőlapod egyik közepes lángján. A padlizsánnak minden oldalán szinte szénné kell égnie kívülről. Ez azt jelenti, hogy legalább 4 percen át perzseld mindenütt, és mindig forgass rajta, ha már nagyon ég. Összesen kb 15 percre lesz szükséged. Közben szörcsög, de ne aggódj, nem fog bántani. Amikor már abszolút megpuhult, vedd le a tűzről, és tedd félre, amíg érinthető állapotba kerül. Vágd le a csücskeit, ez után pedig kezd el finoman lehámozni róla az égett hájat. Ha maradtak rajta kis fekete szöszök, öblítsd le. Alternatívaként sütőben is készíthető.

2. Löttyints egy kis olívaolajat a serpenyődbe, és miközben forrósodik, hajigáld bele a fűszereket egymás után. Kurkumából mehet egy púpos kanál, a többivel csak óvatosan, kanálhegyenként adagolva.

3. Amikor már sistereg, add hozzá a fokhagymát, a hagymát, és állandó kevergetés mellett párold üvegesre. Amikor már majdnem teljesen puha, kotord félre, és küldj a serpenyő közepére egy fél kiskanálnyi cukrot, vagy datolyamézet. Hagyd, hogy szépen bebarnuljon, majdhogynem odakapjon, majd sebesen kotord vissza a hagymát, és alaposan keverd meg.

4. Most jöhet a sárgaborsó, vagy vöröslencse. Esetleg mindkettő. Én sárgaborsóval szeretem jobban, mert gyermekkorom kedvence, és egyébként is rajongok a sárga színért (szinte minden étel, amit főzök, a sárga valamelyik árnyalatában pompázik). A vöröslencse viszont gyorsabban megvan, ez nagy előnye. Szóval szórd a serpenyőbe, kevergesd-kavargasd, majd öntsd fel 3 csésze vízzel. Forrald fel, majd közepes lángon, fedővel letakarva, időnként megkevergetve hagyd puhulni.

5. Addig is fókuszáljunk a padlizsánra, mert megérdemli. Helyezd egy mélyebb műanyagtálba, dobj hozzá az összes fűszerből, kanalazd bele a paradicsomot, öntsd hozzá a kókusztej felét, majd a botmixereddel pépesítsd.

6. Ha megpuhult a sárgaborsó, keverd bele a padlizsánpürét, öntsd hozzá a maradék kókusztejet, és főzd még öt percen át, amíg kicsit besűrűsödik. Kóstold meg, és ha nagyon bollywood hangulatban vagy, fűszerezd még egy kicsit. A fent felsoroltak mellett illik hozzá a szerecsendió és a sáfrány is (tényleg csak egy fél csipet).

7. Utolsó feladatod, hogy még egyszer merülj el a botmixereddel az indiai csodában. A kész fogást önállóan, korianderzölddel megszórva is tálalhatod, de rakhatsz bele kis olívaolajon, sóval-borssal és füstölt paprikával pirított tofu kockákat, vagy akár főtt édesburgonyát is.

További receptek szakácskönyveinkben, és a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán, valamint Instagramon: @kristofsteiner & @nimrodagan


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Te is biztosan rosszul olvasztod ki, ezért teszed tönkre a húst és a halat a karácsony főzésnél
Elmagyarázzuk, hol rontod el, és elmondjuk, hogyan készítsd elő a lefagyasztott húst és halat.

Megosztom
Link másolása

A karácsonyi készülődés egyik legfontosabb része az ünnepi menü elkészítése a korábban gondosan beszerzett alapanyagokból.

Ám hiába a rutinos beszerzés és a minőségi hozzávaló, ha az előkészítés során hibázol.

Nem mindegy ugyanis, hogyan olvasztod ki a mélyhűtőből kivett halat és húst.

A Femcafé összegyűjtötte a legnagyobb hiákat, amiket elkövethetsz.

Először is nem veszed ki időben a halat és a húst, nem hagysz elég időt az olvasztásra. A másik hiba, hogy szobahőmérsékleten olvasztod ki, amivel a baktériumok gyors elszaporodását segíted. Ezért az a legjobb, ha a hűtőben nagyod kiolvadni a húst vagy halat.

Hogyan készítsd elő?

A fagyasztott húst vagy halat a felhasználást megelőző este vedd ki a fagyasztóból, és tedd egy tálba, hogy az olvadással keletkező folyadéknak legyen hely. Takard le fóliával, és tedd a hűtőszekrény alsó polcára. "Ez a módszer lassú, de biztonságos, mivel a hőmérséklet állandóan alacsony marad, és minimalizálja a baktériumok elszaporodásának kockázatát. Ráadásul az alapanyag minősége sem fog romlani"

- írja a lap.

A mikróban való felolvasztást nem javasoljuk, de a hideg vízben áztatást sem, mivel azzal gyakorlatilag kimosod a hús értékes tápanyagait.


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
A Rovatból
Steiner Kristóf: karácsonyi vegán pozole, hogy az ünnep örömfőzéssel teljen
Nem hagyhatjuk vegán recept nélkül karácsonykor a főzés szerelmeseit, vegán pozolénkat egyenesen a napfényes Mexikó ihlette.

Megosztom
Link másolása

Szebb ajándékot elképzelni sem tudunk - aranyvasárnapi élő örömfőzésünkre több ezren voltak kíváncsiak, a megtekintések száma pedig egy délután alatt megduplázódott a Nimi & Kristóf Konyhája Facebook oldalon. Végtelenül hálásak vagyunk, hogy a készülődés közben ilyen sokan minket választottak!

És ezt a finomságot, melyet a pozole, a mexikói konyha remeke ihletett.

Főételnek is beillő leves, gazdag, mint a shakshuka, friss, mint a Buddha-tál, laktató, mint a pörkölt, és vörös, mint Gigantes, a cicánk - de igazából semmihez sem hasonlítható.

A hagyományos ünnepi fogás már saját tradíciónk része:

minden év végén együttműködünk az ingyenes Veganuár kihívással - amelyre 2020 óta 120 000-en regisztráltak. A 30 napos program segít, hogy megtapasztald: milyen könnyű, élvezetes a vegánság - támogató közösséggel, hasznos útmutatókkal, változatos mintaétrenddel. Nincs vesztenivalód, az állatok pedig csak nyerhetnek.

Vágj bele velünk a változásba!

Úgy éreztük, a legtöbb, amit adhatunk karácsonyra, egy kanál a élmény-esszencia a Mexikóban töltött telelésünkből

- most érkeztünk haza kis görög falunkba az óceán partjáról. Pihentünk, töltődtünk, és egy vegán elvonulást is tartottunk.

Itt minden nap megpakoltuk asztalunkat a helyi kulináris kultúra kincseivel.

Mint a vegán pozole,

Hozzávalók 4-6 főre:

300 gramm passzírozott paradicsom vagy paradicsomlé,

2 evőkanál sűrített paradicsom,

2 kápia, és

2 kaliforniai paprika,

2 szárított csili paprika,

100 gramm szárított paradicsom,

2 lila hagyma,

6 gerezd fokhagyma,

300 gramm főtt csicseriborsó,

tortilla vagy nachos mártogatni.

Legyen kéznél olíva-, vagy másfajta olaj is, és egy kis balzsamecet sem árt neki.

Milyen fűszereket válassz?

Füstölt paprika, őrölt fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, só és bors, babérlevél, oregánó.

Válassz alapanyagot a feltéthez is: ez lehet avokádó, lilakáposzta, újhagyma, retek, lime, petrezselyem vagy korianderzöld.

Bár az eredeti pozole hússal készül, ez a növényi változat bármikor felveszi a versenyt az eredetivel.

Így készítettük:

kevés olívaolajon, agave szirupon, és balzsameceten sóval, borssal karamellizáltunk vékonyra vágott aszalt paradicsomot, lila hagymát és fokhagymát, kézzel tépett laska gombát, és babérlevelet.

Ha itt-ott odakap, mehet rá főtt csicseriborsó, majd oregánóval átforgatva félreraktuk. Mindezt megismételtük kápia, piros kaliforniai, és csili paprikákkal, és még több hagymával és fokhagymával, majd mikor megpirultak, felöntöttük passzírozott paradicsommal. Került bele füstölt paprika, fahéj, és egy kis szerecsendió.

Amint összeforrtak az ízek, turmixoltuk, megraktuk a raguval, majd felszeltük a feltéteket: avokádó, káposzta, újhagyma, retek, és koriander. Tortilla chips-szel, lime-mal tálaltuk, s hitetlenkedve kanalaztuk: hogy lehet ilyen finom?! Lám, a vegánság 15 év után is tartogat meglepetéseket.

További receptek a szakácskönyveinkben, és a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán - ahol egy ünnepi epizódban sok más karácsonyi fogást mutatunk be:

Együttérzéssel teli ünnepeket mindenkinek!


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Ezzel a trükkel hetekig friss marad a krumpli – sokat spórolhatsz, ha kipróbálod!
Így tárold a krumplit, hogy hetekig friss maradjon – egy egyszerű trükk, ami megváltoztatja az életed.

Megosztom
Link másolása

A krumpli különleges zöldség, mert bár nem romlik meg túl gyorsan, ha nem tárolod megfelelően, hamar megjelenhetnek rajta zöld foltok vagy csírák. Egy TikTok-influenszer, Leen (@leen.bd) megosztott egy egyszerű trükköt, amivel frissen tarthatod otthon a krumplit.

A titok abban rejlik, hogy tegyél egy-két almát a krumplik közé.

Az alma által kibocsátott etiléngáz, amely természetesen keletkezik a gyümölcs érése során, segít lassítani a krumpli szénhidrát-anyagcseréjét

és növeli a légzésintenzitását. Ennek köszönhetően a krumpli tovább marad friss, és elkerülhető a csírázás vagy a zöld foltok megjelenése, amelyek mérgezőek lehetnek, ha nem távolítod el őket rendesen.

Ezt a módszert tudományosan is alátámasztja a Journal of Food Science and Technology kutatása, amely szerint az alma etiléngáza segít megőrizni a krumpli frissességét.

A TikTok-videó alatt sokan lelkesen dicsérték ezt a praktikát. Egy hozzászóló például így írt:

„Egy éve tudok erről, és megváltoztatta az életem! Tényleg működik!”

Mire figyelj a tárolásnál?

- Az alma trükk csak a krumplira vonatkozik. Más gyümölcsökkel együtt tárolva az alma meggyorsíthatja azok érését és romlását.

- Édesburgonya esetén ez a módszer nem ajánlott, mert az alma által kibocsátott gáz csírázást okozhat.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Ez lesz 2025-ben az év íze - és valószínűleg a te konyhádban is van belőle
Még jó, hogy az Ozempicnek nincs íze, biztos verné a mezőnyt.

Megosztom
Link másolása

A Food and Beverage Trends Report szerint a 2025-ös év íze a barna cukor lesz.

Az évtizedek óta évente megjelenő jelentés a barna cukrot „egy csipetnyi nosztalgiának” nevezi.

A barna cukor azért különleges, mert a melasztartalmát nem távolítják el teljesen, így természetes édességét, gazdag ízét és nedves textúráját megőrzi – szemben a fehér cukorral.

Egykor kizárólag sütési alapanyagként használták, mára a barna cukor számos ételben és italban népszerű összetevő lett. A meleg árnyalatú és melaszos ízéről ismert barna cukor különösen népszerűvé vált a kávézókban, ahol a barna cukros latték egyre trendibbé válnak.

A koktélkészítők is felfedezték maguknak, és olyan italokban használják, mint az Old Fashioned vagy a sötét rum alapú koktélok, ahol a mély ízvilága különleges karaktert ad. „A fogyasztói preferenciák folyamatosan változnak az élelmiszer- és italpiacon, és az ízgyártás ennek a frontvonalában áll” – mondta Mark Webster, a T. Hasegawa USA értékesítési és marketingigazgatója.

„A világ vezető élelmiszer- és italmárkáival való együttműködésünk révén kutató-fejlesztő csapatunk közvetlen betekintést nyer

azokba az alapanyagokba, kulináris trendekbe és fogyasztói igényekbe, amelyek meghatározzák az éttermi menüket és a jövőbeli termékeket.”

A 2025-ös jelentés nem csak az év ízét adta meg. A T. Hasegawa szerint a mentális egészséget támogató összetevők, például nootropikumok és adaptogének népszerűsége is növekedni fog, valamint az emésztést támogató összetevők, mint a rostok, prebiotikumok és posztbiotikumok is megjelennek majd szokatlan kategóriákban.

A fogyasztók egyre inkább olyan ételekre és italokra vágynak, amelyek gyermekkoruk emlékeit idézik, ami nosztalgikus és játékos ízeket hoz divatba.

Ehhez kapcsolódik az úgynevezett „íz menekülés” trendje is, amely olyan fantáziadús ízeket ígér, mint az „unikornis” vagy a „szivárvány”, hogy az emberek az ételeken és italokon keresztül elrugaszkodhassanak a valóságtól.

A funkcionális gombák is reflektorfénybe kerülnek 2025-ben, mivel

a fogyasztók egyre inkább keresik az olyan egészségügyi előnyeiket, mint a több energia, jobb koncentráció és stresszcsökkentés.

Természetesen az Ozempic is szerepet kap. A jelentés szerint a GLP-1 népszerűségének növekedésével a táplálkozás is középpontba kerül, különösen a cukorcsökkentés és a fehérjében gazdag ételek kapcsán, amelyek az ízélményt és a testsúlycsökkentést egyensúlyozzák.


Megosztom
Link másolása