Te is megmosod a gyümölcsöket evés előtt? Akkor erről neked is tudnod kell!
Kiderült, hogy azzal, ha megmosod a gyümölcsöt evés előtt, még nem távolítod el a növényvédő szereket a héjáról.
A jelentés szerint az egyetlen módja annak, hogy elkerüljük a káros vegyi anyagok bevitelét, ha meghámozzuk a gyümölcsöt.
A Consumer Reports az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) által gyűjtött adatok elemzése alapján korábban megállapította, hogy
Az új tanulmány célja, hogy megossza a szerzők által az élelmiszerekben található növényvédő szerek fokozott kimutatására kifejlesztett eljárás részleteit. A gyümölcsök mosásának hatástalanságával kapcsolatos megállapítás azonban fontos a fogyasztók számára, akik esetleg olyan élelmiszer biztonsági gyakorlatokra hagyatkoznak, amelyek nem megfelelőek - mondták a szerzők.
A vegyszerek által okozott egészségügyi kockázatokat számos tanulmány dokumentálta már, de ezek többsége a munkavégzés során kapott terheléssel, nem pedig az étrendi bevitellel foglalkozik.
A tudósok most speciális képalkotó technológiát alkalmaztak, hogy megnézzék, hogyan hatnak a növényvédő szerek az almára. Vizsgálták a növényvédő szerek eloszlását az almahéj és a gyümölcshús rétegeiben.
- olvasható az American Chemical Society Nano Letters című folyóiratában megjelent jelentésben.
A tanulmány szerzői elmondták, hogy nem akarnak senkit sem megijeszteni azzal, hogy kimutathatóak a növényvédő szerek az élelmiszerekben; inkább útmutatást szeretnének adni, hogyan kerüljük el azok fogyasztását.
- mondta Dongdong Ye professzor, a tanulmány szerzője a The Guardian szerint.
Ahogy a kutatók elmondják: „a hagyományos gyümölcstisztítási műveletek nem képesek teljes mértékben eltávolítani a növényvédő szereket”, de „figyelembe véve, hogy a hámozás során eltávolított réteg jóval nagyobb, mint 30 μm, amit az ajánlatosnak tartunk, úgy véljük, hogy a hámozási hatékonyan csökkenti a növényvédőszerek lenyelésének valószínűségét.”