ÉLETMÓD

Inzulinrezisztens vagy? Így éld túl a karácsonyi nagy kajálásokat!

Komoly kihívás a diéta tartása az ünnepek alatt, dietetikusunk ad néhány tippet, amivel meghekkelheted az étrendedet és te is élvezheted a karácsonyi nagy lakomákat!

Megosztom
Link másolása

Az ünnepi szezon tele van gusztusosabbnál gusztusosabb cukros desszertekkel, nassolnivalókkal és végtelen mennyiségű összejövetelekkel. Legyen az céges karácsonyi parti, ebéd december 25.-én a szülőkkel vagy épp az otthoni mennyei fogások, komoly kihívások elé néz, aki inzulinrezisztenciával küzd. Már ha be szeretné tartani a szigorú diétát. Arról nem is beszélve, hogy a készülődéssel járó stressz is vércukor-ingadozáshoz vezethet, ami csak ront a helyzeten. Mit tehetsz, ha nem szeretnél lemaradni a családi összejövetelekről de a diétádat is rendben akarod tudni? Koszta Ágnes, a budapesti Pasamed és a dunaharaszti SuriMedical dietetikusa ad néhány ötletet.

Szakértőnk Koszta Ágnes dietetikus

„Ha inzulinrezisztens vagy, a legfontosabb, hogy a cukrot és a cukor alternatívákat (méz, juharszirup, datolyaszirup, stb), a fehérlisztből készült termékeket kerüld el. Ugyanígy a gyorsfelszívódású élelmiszereket is. Fontos, hogy legyen egy ritmusa az étkezéseidnek: 3-5 étkezés egy nap, egyenletesen szétosztva, ne koplalj, és olyan se forduljon elő, hogy fél nap kimarad, mert az is felborítja az inzulinháztartásodat” - mondja a szakember.

Az inzulinrezisztencia számos betegség kialakulásában szerepet játszik, köze lehet például a hormonális egyensúlyzavarokhoz, a hízáshoz, a mentális problémák megjelenéséhez és még sok máshoz. Kimutatása speciális laboratóriumi vizsgálatokkal történik.

Az inzulinrezisztencia kialakulásának is számtalan oka lehet, a genetikától, a nem megfelelő táplálkozástól, mozgáshiánytól, a stressztől, az alváshiánytól egészen a bélrendszer egészségének felborulásáig sok minden.

A jól beállított diéta és a rendszeres testmozgás képes gyógyszer nélkül is javítani az állapoton, csakhogy épp itt van a bökkenő. A diéta ugyanis a karácsonyi nagy eszem-iszom idején nagyon nehezen tartható, vagy ha mégis, akkor komolyan ront az ünnep élvezeti értékén.

A helyes táplálkozás megtartása tehát az ünnepek alatt extra kihívást jelent, de van néhány egyszerű tipp, amely segíthet abban, hogy a karácsony karácsony maradhasson a vendégjárás idején is, bejglistől, töltött káposztástól.

„Az ünnepek idején legtöbbször a túlevés a probléma. A legnagyobb kihívást pedig a nasik jelentik

- mondja Koszta Ágnes. - A desszertek elkészítésére vannak édesítőszeres alternatívák, az otthoni sütésekhez az eritritet és a négyszeres édesítőt tudnám javasolni. Ez utóbbinak megvan az az előnye, hogy sztíviát és eritritet is tartalmaz, a sztívia nagyon édes, az eritrit pedig állagában hozza azt, ami a sütéshez kell. Ha a recept ír mondjuk 20 deka cukrot, akkor könnyen kiszámítható, hogy negyedannyi négyszeres édesítőszer kell bele, azaz 5 dkg.”

A cukron kívül a lisztet is tanácsos lecserélni a házi süteményeknél: „Fehérliszt helyett javaslom a durumlisztet, mert állagra hasonló, és szebb lesz a sütemény vele, mint a teljes kiőrlésű liszttel. Ha szereted a mézeskalácsot, még a méznek is van már pótlószere, amit direkt cukorbetegeknek csináltak, azzal nyugodtan lehet mézeskalácsot sütni.”

Más kérdés, hogy mi van, ha meghívnak vendégségbe, oda mégsem viheted magaddal kis dobozkában a saját kajádat. Ott kénytelen vagy abból választani, ami van.

„A legkisebb rosszat akkor teszi az inzulinrezisztens magával, ha kis mennyiséget eszik. A kedvenc gyerekkori édességekről sem kell lemondanod, ha kizárólag az ebéd befejezése után kóstolod meg azokat. Ezzel a kis turpissággal ki lehet játszani a diétát: ugyanis a cukor sokkal gyorsabban szívódik fel az üres gyomorból, de lényegesen lassabban étkezés után.”  Tehát ha már végeztél a húslevessel, a káposztával, és kiteszi a nagyi az asztalra a kedvenc gyerekkori csemegédet, egy szelettel minden lelkiismeretfurdalás nélkül megehetsz belőle.

„Az étel viszi fel a vércukor szintjét és a mozgás viszi le. Tehát, ha már úgy adódik, hogy édességet eszik az ember, akkor legalább gyalog menjen a nagymamához - teszi hozzá a szakember. - A semmi mozgás és extra nasizás okozhat igazán problémát.”

És amikor otthon főzöl, milyen menüvel vágj neki az ünnepeknek? Erre is ad tanácsot Koszta Ágnes:

Szenteste a hagyományos magyar menüsor a böjt miatt halas ételekből áll.

A halászlé kenyér és tészta nélkül jó barátja az inzulin érzékenyeknek.

A rántott hal esetében a panírozást durumliszttel és teljes kiőrlésű zsemlemorzsával érdemes végezni, de még szerencsésebb lenne grillezett halat sütni.

A köret is apró módosításokért kiált. Lehet bulgurt főzni, jázmin rizst, vagy sütőbe tenni burgonyát, céklát és répát, és ott készre sütni. A krumplipürétől nem árt óvakodni, mert a krumpli már gyorsfelszívódású szénhidráttá válik a pürésítéstől.

Karácsony napján is tálalhatod kis változtatásokkal a hagyományos ételeket.

A húsleves teljesen illik a diétába, sok zöldséggel, kis hússal, tészta nélkül.

A töltött káposzta is átment a rostán, csak a gombócban lévő rizst cseréld le barnára vagy basmatira.

Egyes tortákhoz a lisztet őrölt mandulára is cserélheted, az ráadásul extra finommá teszi.

Most pedig négy trükköt is elárulunk, amikkel garantáltan túlélheted a karácsonyt:

1. Fókuszálj az alvásra

Teleírták a netet azzal, hogy az alvás milyen fontos, de tudtad, hogy a rossz alvás ronthat az inzulinrezisztenciád állapotán?! Már egy nehéz éjszaka után is nagyon jelentős változás állhat be a sejtek inzulinérzékenységében. Azt is tapasztalhattad, hogy másnap nagyobb valószínűséggel kívánsz olyan ételeket, amelyekben több a cukor és a szénhidrát. Az ünnepek sok ember számára rengeteg családi eseményt, partit és baráti bulikat jelentenek. Ilyenkor is fontos a jó alvás, mert a 7-8 óra pihenés nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy az ünnepi szezonban meg tudd tartani a diétádat és ne bukj el a sóvárgás miatt.

2. Mozgás, ilyenkor is

Fogd a családodat vagy a barátaidat, és a karácsonyi ebéd után menjetek el egy legalább negyedórás sétára. Amikor evés után használod az izmaidat, az segít a glükóznak az izomsejtekbe kerülni. Ez pedig segít csökkenteni a vércukorszintet. Ha az időjárás nem kedvez a sétának, tekerd fel az ünnepi zenéket, és táncoljatok egy jót, vagy keressetek olyan karácsonyi játékot, amely megmozgatja a testet is.

3. Kerüld el a nasikat

Az inzulinelválasztás normális válasz a megemelkedett vércukorszintre. A trükkös rész az, hogy ha folyamatosan eszegetünk valamit, a szervezetünk ebben az állapotban ragad. A megoldás a napi háromszori étkezés, és most jön a rossz rész: ellent kell állni a nassolásnak. Az csak segíthet ilyenkor, ha megmondod a többieknek, hogy neked nagyon nehéz tartani a diétádat úgy, ha kínálgatnak. Hagyjanak, és majd eszel, ha eljön az ideje. Így marad mozgástered a nagy, közös ünnepi kajáláshoz.

4. Kezdd a napot egy sós (nem édes) reggelivel

A dietetikusok szerint ha a finomított szénhidrátos, édes reggeliket felcseréled egy sós reggelire, az segít stabilan tartani a vércukorszintet. Kimutatták, hogy ez az egyszerű csere az egész nap folyamán csökkenti az inzulinszükségletet, és jobban is telít, végeredményben így kevésbé valószínű, hogy az étkezések között megkívánsz ezt-azt. Ehetsz zabkását, vagy fehérjét (tojás, szalonna, fehérjepor), egészséges zsiradékot (avokádó, olajbogyó, magvak) és egy marék bogyós gyümölcsöt. Ez lenne a tökéletes reggeli, és ez után már belefér, ha az ebéd vagy a vacsora az ünnepi időszakban kicsit eltér a megszokott diétádtól.

És hogy mi a helyzet a Szilveszterrel?

Az alkoholokban sokkal több cukor bújhat meg, mint elsőre gondolnád.

Pezsgőből és borból csak szárazat szabad inni, a likőrök abszolút tiltólistásak, de Koszta Ágnes a tömény párlatokkal kicsit megengedőbb.

A borkorcsolyákat ilyenkor sem árt elkerülni, de a virsli, a kocsonya teljesen illik a diétába. A hozzá felvágott kenyér viszont mindenképpen teljes kiőrlésű legyen.

És hogy mi van másnap? Hát, egy alapos macskajajj esetében az édességnek a gondolata is fáj, olyankor a korhelyleves és a savanykás ételek segítenek valamelyest. Aki pedig állta a sarat és megúszta fejfájás nélkül, nyugodtan főzze meg a lencsét, az tökéletesen illik az inzulinrezisztens diétába.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Egy neurológus elárulta, pontosan hány éves korban kellene abbahagyni a sörivást
Úgy tűnik, a sörözős napjaid meg vannak számlálva.

Megosztom
Link másolása

Egy neurológus pontosan megmondta, hány évesen lenne érdemes elhagyni a sörfogyasztást. Az ötletet Dr. Richard Restak amerikai neurológus osztotta meg könyvében, The Complete Guide to Memory: The Science of Strengthening Your Mind (Az emlékezet teljes útmutatója: Az elme megerősítésének tudománya). A könyv célja, hogy feltárja, hogyan működik az emlékezetünk.

Dr. Restak a könyvben kifejti, hogy az alkohol és az emlékezetünk között szoros kapcsolat van, és hogy az idősebb korban történő alkoholfogyasztás nem a legbölcsebb döntés, mivel az alkohol hatással lehet az idegsejtjeinkre.

„Az alkohol egy nagyon, nagyon gyenge neurotoxin – nem tesz jót az idegsejteknek” – írja. Hozzáteszi, hogy 65 éves kortól kevesebb idegsejtünk van, mint előtte.

„Fontos, hogy életünk azon szakaszában tartózkodjunk az alkoholtól, amikor az idegsejtek megőrzése már kulcsfontosságú.”

Bár mítosz, hogy az agy gyors ütemben veszíti el az idegsejteket az életkor előrehaladtával, újabb kutatások szerint életünk során csupán az idegsejtek 2-4%-át veszítjük el. Azonban az agy védelme idős korban továbbra is kiemelten fontos.

Dr. Restak szerint 65 éves kor körül érdemes jelentősen csökkenteni az alkoholfogyasztást, majd 70 éves korra teljesen elhagyni azt.

„Erősen javaslom, hogy ha 65 éves vagy idősebb vagy, teljesen és végleg hagyd ki az alkoholt az életedből” – írja.

Lehet, hogy azt gondolod: „Már úgyis öreg vagyok, mit árthat néhány sör?” Nos, úgy tűnik, elég sokat.

Dr. Restak egyik fő érve az alkohol mellőzése mellett az, hogy az absztinencia csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát. Ezt az érvet az Alzheimer Társaság adatai is alátámasztják, amelyek szerint azoknál, akik sokat isznak, nagyobb a valószínűsége a betegség kialakulásának.

A neurológus emellett kiemelte, hogy az ittas állapotban történő esések kockázata is megnövekszik, ami súlyos sérüléseket, sőt idősebb korban akár halált is okozhat.

Úgy tűnik, minden jó dolognak vége szakad egyszer – még a sörözésnek is.


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
A tudósok végre megfejtették, hogy mi volt előbb - a tyúk vagy a tojás?
Ezzel a kérdéssel téged is próbára tettek gyerekkorodban? Ha akkor még nem is volt válasz rá, most már van.

Megosztom
Link másolása

Ez az ősi kérdés már évezredek óta foglalkoztatja a gondolkodó emberet, és most úgy néz ki, a genfi egyetem kutatói végre megtalálták rá a választ.

A szakértők szerint a női reproduktív sejtek – azaz a tojások – már jóval azelőtt léteztek, hogy a tyúkok egyáltalán megjelentek volna a Földön.

A kutatók a Chromosphaera perkinsii nevű egysejtű faj elemzéséből jutottak erre a következtetésre. Ez a faj 2017-ben került elő Hawaiin, tengerfenéki üledékekben, és az első nyomai több mint egymilliárd évvel ezelőttre datálhatók – jóval az első állatok megjelenése előtt.

A tudósok megfigyelték, hogy ez az egysejtű faj többsejtű struktúrákat képez, amelyek meglepően hasonlítanak az állati embriókra. Ez arra utal, hogy

azok a genetikai programok, amelyek az embriók fejlődéséért felelősek – vagyis hogy a megtermékenyített petesejt embrióvá alakuljon – már az állati élet megjelenése előtt léteztek.

„A természet tehát már jóval azelőtt birtokolta a tojások 'létrehozásához' szükséges genetikai eszközöket, hogy 'feltalálta volna' a baromfit” – magyarázták a kutatók. Omaya Dudin, a tanulmány egyik szerzője elmondta: „Bár a C. perkinsii egy egysejtű faj, az általa mutatott viselkedés azt mutatja, hogy a többsejtű koordináció és differenciáció folyamatai már jóval az első állatok megjelenése előtt jelen voltak.”

Korábbi kutatások szerint még a kemény héjú tojások – például a tyúkokéi – sem jelentek meg 300 millió évnél korábban.

Marine Olivetta, a tanulmány vezető szerzője hozzátette:

„Lenyűgöző, hogy egy nemrégiben felfedezett faj lehetővé teszi számunkra, hogy több mint egymilliárd évet visszatekintsünk az időben.”

Egy másik, az év elején megjelent tanulmány szerint az a képesség, hogy a tyúkok más madarakhoz képest rendszeresen tojnak tojást, tette őket különösen vonzóvá az emberek számára több ezer évvel ezelőtt. Ez vezetett a háziasításukhoz, és ahhoz, hogy ilyen kiemelt szerepet játszanak az életünkben, mint most.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Ez a népszerű nasi akár 20%-kal is csökkentheti a demencia kockázatát
Eláruljuk, mit egyél, hogy védett legyél!

Megosztom
Link másolása

Naponta egy marék dió vagy mogyoró, esetleg mandula, és máris kisebb az esélyed a demenciára! Friss kutatások szerint azok, akik rendszeresen esznek dióféléket, 17%-kal csökkenthetik a rettegett betegség kockázatát. Ha pedig sózatlan verziót eszed, az előny eléri a 20%-ot is.

Miért ilyen csodás a dió?

A spanyolországi Castilla-La Mancha Egyetem és a portugáliai Porto Egyetem több mint 50 ezer ember szokásait vizsgálta hét éven keresztül. Kiderült, hogy

a napi 30 gramm diót elfogyasztók jelentősen kisebb eséllyel lesznek demenciások.

A kutatók szerint a dió csökkentheti a gyulladást és a koleszterinszintet, ami jót tesz az agynak.

„Egy marék dió naponta komoly védelmet nyújthat” – írták a kutatók a The Sun szerint.

A mediterrán diéta is segíthet

Nem csak a dió a megoldás. A mediterrán diéta – tele zöldségekkel, gyümölcsökkel, olívaolajjal és halakkal – akár 23%-kal is csökkentheti a demencia kockázatát. A „zöld” mediterrán verzió, amely még több növényi alapú ételt, például diót és zöld teát tartalmaz, szintén lassíthatja az agy öregedését.

Ezeket az ételeket fogyaszd az agyadért!

A Brit Szív Alapítvány szerint az agy egészségéért ezek az ételek a legjobbak:

- Teljes kiőrlésű gabonák

- Zöld leveles zöldségek (spenót, kelkáposzta)

- Diófélék (minden nap!)

- Hal (heti egy adag legalább)

- Olívaolaj (fő zsiradékként)

- Egy kis pohár vörösbor (de csak mértékkel!)

Sőt, a csokirajongóknak is van jó hír:

az étcsokoládé flavonoidjai szintén segíthetnek a demencia kockázatának csökkentésében.

Akár egy marék dió, egy tál saláta vagy egy pohár bor – ezek az apró szokások sokat tehetnek az agyad egészségéért.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Nemcsak fogyaszt a kreatin: kevésbé butul el, aki rendszeresen bejuttatja a szervezetébe
Kisebb mértékű kognitív hanyatlásban lesz része a kreatint fogyasztóknak egy kutatócsoport szerint, és állítólag a nőknek még más területeken is nagyobb mértékben segítség, mint a férfiaknak.

Megosztom
Link másolása

Nem csak gyúrós étrendkiegészítő a kreatin, bár kétségtelen tény, hogy

az izom növekedéséért felelős, annak erejét sokszorozza, növeli az álloképességet, a teljesítményt, és a zsíranyagcserében is javulást hoz.

Kitűnően becsatornázható tehát testépítés vagy fokozott fizikai igénybevétel esetén a táplálkozásba, emellett sorra jelennek meg olyan kutatások, amelyek más oldalról is sokak tányérja mellé kényszerítheti por vagy kapszula formájában.

A Guardian cikke szerint egy

több mint 1000 tanulmány meta-áttekintése, amelyet 2021-ben tettek közzé, azt sugallja, hogy a kreatin számos jótékony hatást fejthet ki a szervezetben a vércukorszint szabályozásától a koleszterinszint és a stroke kockázatának csökkentéséig.

A kreatin a húsban, elsősorban a vörös fajtákban és a halakban természetesen előforduló vegyület. Tartalmaz kreatint a szójabab, a lencse és néhány hüvelyes is, ami a vegánoknak jelenthet alternatívát, azonban ezekben jóval kisebb mértékben figyelhető meg a komponens. Arra figyelni kell, hogy a kreatin bevitel növelése ne a hüvelyesek magasabb fogyasztási arányával legyen egyenlő, mert azzal a bél áteresztőképessége is nő, ami számos megbetegedés melegágya.

"Az agy sok energiát fogyaszt a megfelelő működéshez"

– mondta a lapnak Dr. Jenna Macciochi, a Sussexi Egyetem immunológusa, aki a táplálkozás, a mozgás, az egyénre szabott életmód és az egészség metszéspontjára szakosodott. Tagja egy olyan csapatnak is, amely kreatin-kiegészítőt fejleszt a menopauza utáni nők számára. Elmondta, hogy rengeteg bizonyíték támasztja alá a kreatin kognitív képességekre kifejtett hatását.

Fogyasztása után jobb lesz a fókuszáltság, az éberség, és kevésbé kezd el mentálisan hanyatlani az ember idősebb korára.

Egy februárban közzétett tanulmány például azt sugallja, hogy még az alváshiány ellen is bevethető, és bár további kutatásokra van szükség, antidepresszáns szerű hatást is figyeltek meg bizonyos kísérletek során.

Egy másik, hosszabb távú hasznot még vizsgálnak, mondja Macciochi:

"Neuroprotektív tulajdonságai lehetnek, ami azt jelenti, hogy

segíthet megvédeni az agyat az olyan károsodásoktól, mint például az oxidatív stressz.

Oxidatív stressz akkor zajlik a szervezetben, amikor az szabad gyököket termel. Önmagában ezzel nincs gond, de ha például az alkohol, a cigarettafüst vagy a környezetszennyezés növeli a szervezet által termelt antioxidánsok szintjét, akkor nagy baj lehet.

Az oxidatív stressz az öregedés központi mozgatórugója a kutató szerint, olyan, mint az autónak a rozsdásodás.

Még akkor is felléphet, ha a lehető legnagyobb mértékben vigyáztunk a gépjárműre.

Bár nincs elég bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a kreatin képes teljes védelmet nyújtani a neurodegeneratív betegségekkel szemben, mint például az Alzheimer-kór, a kognitív hanyatlásra gyakorolt ​​hatásai ígéretes vizsgálati alapok lehetnek.

Sőt, a nők számára előnyösebb a kreatin fogyasztása, mint a férfiaknak.

"A kreatin rendkívül előnyös a menopauzán áteső nők számára" – mondja Brittany Werner dietetikus, a Working Against Gravity nevű táplálkozási tanácsadó cég igazgatója.

"A nők általában 70-80%-kal kevesebb kreatint raktároznak el, mint a férfiak, és általában kevesebbet fogyasztanak diéták alkalmával.

Ezért nagyon fontos lehet a nők számára, hogy tudatosak legyenek a kreatin fogyasztásban,

különösen a hormonális ingadozások időszakában, beleértve a menstruációt, a terhességet, a szülés utáni időszakot, a perimenopauzát és a menopauzát követő időszakot" - összegezte.

A kreatin a legtöbb ember számára állati eredetű forrásokból hasznosul leginkább - a kisbabák szervezetébe az anyatejjel jut, és ugyan az említett növényekben van valamennyi kreatin, terápiás mennyiség bejuttatására a hüvelyesek néhány kivétellel alkalmatlanok.

A vadhús az egyik legjobb forrás a szakértők szerint,

de a vörös hús és hal, különösen a hering, a lazac és a tonhal, a legtöbb tej és sajtok is kitűnő források. Azért a vegánok számára sem szűnik meg a kreatin fogyasztás lehetősége, nekik azokra a készletekre kell hagyatkozniuk, amelyeket szervezet aminosavakon keresztül képes előállítani. E raktárakat fel lehet tölteni magvakkal, gabonákkal, diófélékkel és hüvelyesekkel. Az extrém alacsony kreatin szint fogyáshoz vagy fáradtsághoz vezethet, de még egy pici hiány is fáradtságot vagy fizikai nehézségeket okozhat.

"Az étrendkiegészítők adagolása egy kicsit nehézkes"

– mondja Macciochi, aki szerint ugyan az edzésteljesítmény szempontjából a napi 3–5 gramm egy igazán jó adag, ha következetesen fogyasztják. Ez már teljesítményjavulást eredményez, de az egyéb egészségügyi hatásokért már napi 10 grammra is szükség lehet. Más tanulmányok szerint pedig 20 grammot is használni kéne, nincs tehát közmegegyezés.

A testépítők szoktak javasolni egy betöltési fázist Macciochi szerint. Ilyenkor a kezdeti szakaszban löketszerűen nagy adagot kapnak a sportolók, majd egy fenntartó szintet követnek később. Ilyenkor a teljesítményelőnyöket nagyon hamar el lehet érni, de erre nem feltétlenül van szüksége a szervezetnek, maximum extrém sportok esetén. Sőt, a nagy dózisok növelhetik az izom vízvisszatartását, ezért csak óvatosan alkalmazandó ez a metódus.

A kutatások szerint a kreatin befolyásolhatja a veseműködést is,

fennáláló vesekárosodás esetén például a túlzott kreatin ronthatja a vese egészségét. Betegség vagy vényköteles gyógyszer szedése esetén tehát kritikusan fontos, hogy az orvossal konzultáljon a fogyasztó.

Néhány rémtörténet összefüggésbe hozza a kreatint a kopaszodással,

egy 2009-es tanulmány szerint a tesztoszteron mellékterméke, a DHT megnövekedett szintje hajhulláshoz vezethet. A tanulmány azonban csak 20 férfit vizsgált, a bejuttatott adag pedig nagyon nagy volt, napi 20 gramm. Úgy tűnik, a 2021-es meta-áttekintés ezt a problémát kizárta a mellékhatások közül.

Egyes tanulmányok azt találták, hogy bélproblémák nagy dózisok esetén előfordulhatnak, de ezek elkerülhetők az ésszerű fogyasztással.

Összefoglalva, a kreatinnak számos jótékony hatása van a szervezetre, azonban

ahhoz, hogy ezt kifejthesse, elengedhetetlen a megfelelő minőségben és intenzitással végzett mozgás.

Fizikai aktivitás nélkül a kreatin jótékony hatása alig hasznosul a kutatók szerint.


Megosztom
Link másolása