FONTOS

Az élelmiszereink jövője: algák, bogyószedő robotok, pszichobiotikumok és biotechnológia - így fogunk étkezni a közeljövőben

Nem fogunk rovarokat enni, és világítani sem a komposztból származó metángázzal. De a közeljövőben rengeteg változásra számíthatunk, egyik izgalmasabb, mint a másik.

Megosztom
Link másolása

Enni mindig fognak az emberek - ezt az örök bölcsességet sok vállalkozás lovagolja meg. Oké, mindig fognak, de mit? Ez már sokkal fogósabb kérdés. Megnéztük, hogy a közeljövőben milyen változások várhatók az élelmiszer termelésében, vásárlásában és a fogyasztásában.

Feje tetejére áll a mezőgazdaság

Azt gondolod, hogy a növénytermesztés egy ilyen vidéki dolog? Még egy darabig lehet, hogy az. Azonban egyes területeken elkezdett teret nyerni a városi mezőgazdaság. És nem csak azért, mert a közösségi kertek annyira menőek. Az emberiség 80%-a városokban fog élni 2050-re. A Nottinghami Egyetem Városi Mezőgazdasági Központja szerint

„sürgősen szükség van alternatív, kiegészítő és innovatív megközelítések keresésére és kidolgozására a helyi és fenntartható élelmiszer-termelés növelése érdekében.”

Az egyik ilyen megoldás az aeroponika lehet, ami a növények légi vagy párás környezetben történő termesztésének folyamata talaj vagy más közeg használata nélkül. A másik a hidroponika, ebben a termesztési módban a növények gyökereit tápanyagoldatba helyezik, anélkül, hogy talajt használnának. A tápanyagoldatot rendszeresen cserélik, így a növények mindig friss tápanyaghoz jutnak.

Aztán vannak a többszintű rendszerek, melyek lehetővé teszi a növények egymás feletti elhelyezését, ez növeli a termőterületet és lehetőség biztosít a termelés nagyobb mértékű koncentrálására a korlátozott földterületen.

Mindezek a módszerek segíthetnek abban, hogy mindenkinek elegendő élelmiszer jusson.

Hamarosan többet fogsz hallani a precíziós mezőgazdaságról is: egy olyan módszerről, amely csúcstechnológiás érzékelőket és elemző eszközöket használ a gazdálkodás hatékonyabbá tételére. A cambridge-i székhelyű Outfield Technologies például arra ösztönzi a gazdálkodókat, hogy mesterséges intelligencia-meghajtású drónokat használjanak a műtrágya pontosabb kijuttatására, így kevesebb műtrágyát használnának fel és javítanák a talaj fenntarthatóságát, miközben csökkenthetnék az élelmiszer-pazarlást a terméshozamok előrejelzésével.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Outfield Technologies (@outfieldtech) által megosztott bejegyzés

Eközben a mezőgazdasági robotokat vagy agbotokat már „képezik” a gyomlálásra, öntözésre, betegségek észlelésére és egyebekre.

A kenti Hugh Lowe Farms olyan robotokat próbál ki, amelyeket az érett eper szedésére tanítottak meg.

Az agbotok globális piaca 2032-re várhatóan eléri a 7,88 milliárd dollárt.

A műtrágyákkal hatalmas terméshozam növekedést ért el az emberiség a 20. századi zöld forradalomban (ez a vegyszerek nagyarányú bevezetését, a magas hozamú gabonanövényeket és a fokozott gépesítést jelentette). Mégis pusztító hatást gyakoroltak a talaj egészségétől a levegő- és a vízminőségen át a rovarokig mindenre. De a tudomány, mint mindig, most is azt állítja, hogy megvan a válasz: jönnek a zöld műtrágyák vagy biostimulánsok. A Heriot-Watt Egyetem szakértői algákból, baktériumokból és élesztőből készült biostimulánsok felhasználásával árpát termesztenek (és ebből az árpából whiskyt főznek); és a piac fellendülőben van, ahogy a fenntarthatóan előállított élelmiszerek iránti kereslet világszerte növekszik.

A hínár is egyre népszerűbb. Tápláló, könnyen termeszthető és jót tesz a biodiverzitásnak.

Ráadásul elképesztő jó az íze, ha megfelelően készítik el, ezért számíthatsz arra, hogy előbb vagy utóbb a moszatok és más tengeri növények is megjelennek a tányérodon.

A tengeri moszat segíthet a légköri széndioxid megkötésében, tárolásában és kivonásában is, és etikus „bioműanyagok” előállítására használhatják fel – állítja a Világbank, amely becslése szerint a tenyésztett hínár-üzlet 2030-ra akár 11,8 milliárd dollárra is nőhet.

Mesterséges intelligencia az élelmiszerboltokban

A szupermarketek gondolái közt is számos változás vár rád, és ezeket is a technológia alapozza meg. Minden elképesztően testre szabott lesz. „A technológia segítségével szuper személyre szabásra számíthatunkmondja Harry Wallop szakértő. -

Elméletileg már most lehetséges, hogy a böngészési és vásárlási előzményeidhez kapcsolódó szupermarket-ajánlatok jelennek meg a telefonodon, amikor elhaladsz bizonyos árucikkek mellett a boltban.”

Ez különösen akkor tűnhet fel, ha olyan üzletben vásárolsz, ahol a saját telefonoddal le tudod húzni az áruk vonalkódját, tehát a készülékedet a vásárlás során végig a kezedben tartod.

Több AI-chatbottal fogsz találkozni az online vásárlások során, amelyek személyre szabott bevásárlólistákat, valamint speciális étrendi igényekre vonatkozó recepteket kínálnak, és a vásárlás során az ételek hiányzó összetevőire, vagy a szükséges cserékre hívják fel a figyelmedet.

Bírod a celeb szakácsokat? Könnyen lehet, hogy felváltják őket az AI vezérelte séf alkalmazások

– ez egy olyan technológia, amely gondosan kidolgozott és személyre szabott recepteket ír, amelyek finomak és megfőzhetők. A mesterséges intelligencia a termékfejlesztésben és az élelmiszer-fejlesztési koncepcióalkotásban, a fogyasztói igények és a legfontosabb trendek előrejelzésében is használható.

A fenntarthatósággal kapcsolatos fogyasztói aggodalmakra válasz lehet az ökocímkézés, mely megkönnyíti a vásárlók számára, hogy megtalálják a meggyőződésüknek megfelelő termékeket – például feltüntetve a termék előállításához szükséges szén-dioxid-kibocsátást és a biodiverzitás csökkenéséhez való hozzájárulását.

Reszkethetnek a greenwashingot profi módon űző cégek,

a fogyasztók egyértelműbb, szabályozottabb és hitelesebb információkat szeretnének, hogy megalapozottabb döntéseket tudjanak hozni azzal kapcsolatban, hogy mit vesznek meg és mit nem.

Ebben is partner a mesterséges intelligencia. Az Európai Bizottság is fontolgatja azt a javaslatot, amely a félrevezető termékek kiküszöbölésére irányul és büntetéseket helyez kilátásba, ha a környezetvédelmi állítások a címkéken nem fedik a valóságot.

A jövőkutatók szerint a heti bevásárlás azonban a jövőben sem történik másként, mint ma. A robotokról, mesterséges intelligenciáról és a személyzet nélküli üzletekről szóló tervek ellenére

valószínű, hogy egy évtized múlva a szupermarketek többsége feltűnően ugyanúgy fog kinézni, mint ma, azon egyszerű oknál fogva, hogy a 2024-es szupermarketek rendkívül hasonlítanak a 2014-es szupermarketekre.

Ha tetszik, ha nem, még igényeljük, hogy szép, friss termékeket lássunk a polcokon, és ragaszkodunk az eladóhoz is, akivel beszélgetni lehet, kérdezni, vagy egyszerűen csak egy ismerős arc, ami az otthonosság érzetét kelti.

Étterem és házi koszt: a kamera eszik először

Évszázadokon keresztül az emberek élete a napi három étkezés köré szerveződött – de lehet, hogy már nem sokáig. Az egyszemélyes háztartások száma drámaian emelkedik (a fejlett országokban ma már szinte minden harmadik ember egyedül él), és a home office sok helyen velünk maradt a világjárvány után is. Összességében úgy tűnik, hogy a terített asztal egyre kevésbé vonzó. „Egyre többen hagyják el a napi rendszeres étkezést” - állítja az Euromonitor kutatócég, amely szerint

az evés egyre inkább nassolásáról, a csipegetésről szól. Egészséges? A tanulmányok szerint nem egészen, hiszen ez növeli a napi kalóriabevitelünket, és összességében rosszabb minőségű tápanyagokkal látja el a testünket. De hacsak nem változik valami drasztikusan, úgy néz ki, ez a jövő.

A TikTok és az Instagram algoritmusok hatására egyre több egytálétel-specialistát láthatunk, ha pörgetjük az oldalakat. Még a Beckham család sarja, Brookly is beszállt az üzletbe.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@brooklynpeltzbeckham által megosztott bejegyzés

Könnyen, gyorsan, előre elkészített alapanyagokból - ez a trend, és örülhetünk, ha a friss hozzávalókat egy dobozban összeválogatva kínáló kisebb vállalkozások futnak fel ettől és nem a porított verzióban kínált, forró vízzel hígítandó gyorskaják (vagy hát tápszerek), mert a főzésre egy egyszemélyes háztartásban kicsi az igény.

Az éghajlatváltozás már átformálta Európa szőlőtermő régióit, a hőmérséklet emelkedése miatt a borászok küzdenek azért, hogy megőrizzék boraik jellegzetes ízét (a meleg édesebb évjáratokat eredményez), míg az északabbra fekvő vidékeken egyre többen vágnak bele a borászatba.

Lehet, hogy ennek nem örül egy magyar borász, de a svéd bor, amely jelenleg csak kis tételben érhető el a piacon és a luxus éttermekben, hamarosan aggodalomra adhat okot.

Eközben a mobiltelefonok olyan alapvető részei lettek az éttermi étkezésnek, mint a kés és a villa. Az éttermekben „a kamera eszik először”, mert mindenki gyorsan megcsinálja a tökéletes ételfotóját és közzéteszi a közösségi médiában, csak aztán lát neki enni. De ahogy más kreatív ágazatok esetében is fordult már a trend, itt is jöhet változás. A divatbemutatókon például már szinte mindenki csak a telefonja képernyőjén nézi a kifutót, hogy mielőbb feltölthesse a videóit a közösségi médiára. A 2024-es londoni divathéten viszont volt, aki betiltotta a telefonokat, és arra kérte a nézőit, hogy inkább jegyzeteljenek. Ha az éttermek követni kezdik a példát, előfordulhat, hogy a meditatívabb étkezési terek válnak általánossá.

Egészség és táplálkozás: pszichobiotikumok, genetika

A személyre szabott táplálkozás még gyerekcipőben jár, de célja, hogy aki kéri, az a genetikai felépítésén alapuló étrendi tanácsokat kapjon. A londoni King's College-ban kifejlesztett Zoe alkalmazás és platform, amelyet Tim Spector professzor tett híressé, már mintegy 130 000 előfizetővel ismertette meg ezt a lehetőséget. Dr. Emily Leeming, a mikrobiom tudósa, aki Zoéval dolgozott, azt jósolja, hogy a személyre szabott táplálkozás sokkal elterjedtebb lesz az elkövetkező években, persze attól függően, hogy valaki szeret-e főzni és mennyi pénze van.

Jönnek a pszichobiotikumok is: vagyis

a probiotikumok és prebiotikumok, amelyekről úgy gondolják, hogy kölcsönhatásba lépnek a központi idegrendszerrel. „Javíthatnánk az agy működését és a viselkedést a mikrobiom megváltoztatásával?

– kérdezi a Lancet orvosi folyóirat. A kutatás még gyerekcipőben jár, de nem árt odafigyelni rá.

Olcsó, sokoldalú és finom, a gomba az egészségtudomány élvonalába tartozik, a közeljövőben váratlan helyeken bukkanhat fel. Például a kávédban, ahol adaptogénként használhatják őket. Hogy mik azok az adaptogének?

Olyan növények, melyek kiegyensúlyozó hatással vannak a szervezet életfunkcióira, függetlenül attól, hogy ez a funkció milyen irányban mozdult el korábban. Az ilyen növényi anyagok csökkenthetik a stresszt és segíthetik a koncentrációt.

A gombaalapú adaptogének globális piaca a következő fél évtizedben szárnyalni fog.

A biotechnológia egy másik divatszó, amelyre még figyelni kell. A finnországi Solar Foods a fehérjét úgy állítja elő, hogy egy apró természetes mikrobát élelmiszerré növeszt elektromos áram, szén-dioxid és víz felhasználásával egy olyan folyamatban, amely szerinte „20-szor hatékonyabb, mint a fotoszintézis”. Termékük a Solein névre keresztelt, semleges ízű por, amely mindenféle ételhez hozzáadható a fehérje pótlására.

Megnyugodhatunk, nem jönnek a bogarak, és nem fogunk patronokban tárolt porított összetevőkből 3D-s ételnyomtatón bármilyen ételt elkészíteni. Mégis sokat fog változni mindaz, amit az étkezésről jelenleg tudunk vagy gondolunk. De ezek a változások még jól is jöhetnek.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


FONTOS
Ez a divatos diéta lehet a felelős a 40 év alattiak szaporodó bélrákos eseteiért
Pedig úgy hirdetik, mint egészséges alternatívát a sok rossz kaja helyett.

Megosztom
Link másolása

Sokan évek óta szidják a húsevőket, és próbálják az embereket átnevelni a vegánságra. Pedig a növényi alapú táplálkozás komolyan árthat az egészségünknek, ha hihetünk egy új kutatásnak.

A tudósok szerint ugyanis az étrendben szereplő hús- és tejfehérjék segíthetnek a bélrákkal összefüggésbe hozható daganatok kivédésében.

Japán kutatók egereken végzett kísérletei most azt mutatják, hogy az ezeket a molekulákat tartalmazó étrend csökkentheti a vékonybélben kialakuló daganatok kialakulását.

A tudósok óva intenek attól, hogy szándékosan kihagyjuk az étrendből az állati eredetű ételeket, ha nem szenvedünk allergiától.

Ez a kutatás azt vizsgálta, hogyan hat a hús- és tejmentes étrend a daganatok kialakulására az egerekben. Az eredmények arra utalnak, hogy a hús- és tejfehérjék fontos szerepet játszhatnak a daganatok elleni védelemben, és az immunrendszer megfelelő működéséhez is szükségesek lehetnek.

Bár sokan úgy gondolják, hogy a tej- és húsmentes étrend egészséges, az ilyen diétákat nem szabad orvosi ajánlás nélkül követni, mivel bizonyos esetekben kockázatos lehet.

A tanulmányban a tudósok olyan egereket vizsgáltak, amelyeknek egy genetikai mutáció miatt hajlamuk van daganatok kialakulására a belekben. Ez hasonló az emberekben előforduló állapothoz. Az egereket két csoportra osztották: az egyik csoport hús- és tejfehérjementes étrendet kapott, míg a másik normál étrendet evett hat hétig.

Az eredmények azt mutatták, hogy a normál étrendet fogyasztó egerekben kevesebb daganat fejlődött ki a vékonybélben.

Amikor a kutatók bevezették az albumint, egy húsban található fehérjét a fehérjementes étrendbe, a daganatokat gátló hatást megfigyelték az addig vegán étrenden tartott egereknél is.

Az is kiderült, hogy az étrend hatással volt a T-sejtek számára, amelyek az immunrendszer részei és segítenek a fertőzések elleni védelemben. Azoknál az egereknél, amelyek növényi alapú étrendet kaptak, kevesebb T-sejtet találtak a vékonybélben. A kutatók a Frontiers in Immunology című folyóiratban azt írták, hogy ez kiemeli az állati fehérjék fontosságát az egészséges immunrendszer fenntartásában.

A kutatók szerint az új eredmények arra utalnak, hogy veszélyes lehet a vegánság, és hangsúlyozzák, hogy ilyen étrendet orvos ajánlása nélkül nem szabadna követni.

Az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a növényi alapú étrend, és sokan etikai vagy környezetvédelmi okokból választják azt.

Ez a kutatás néhány hónappal azután született, hogy a szakértők aggodalmukat fejezték ki a fiatalok körében növekvő bélrákos esetek miatt.

A vékonybélrákos esetek száma az elmúlt 30 évben 50%-kal nőtt a 20-as, 30-as és 40-es éveikben járó emberek körében.

Dr. Shivan Sivakumar, a Birminghami Egyetem onkológusa ezt már járványnak nevezte.

„Jelenleg járvány van a fiatalok (50 év alattiak) körében. Nem ismert ennek az oka, de egyre több ilyen rákos beteget látunk”

– mondta a MailOnline-nak.

Egyes szakértők szerint a gyorséttermi ételek és az elhízás is szerepet játszhatnak ebben, ugyanakkor ez nem magyarázza teljesen a betegség növekedését a fiatal, egyébként egészséges emberek között. Erre lehet most magyarázat a vegán étrend.


Megosztom
Link másolása

FONTOS
Titkos üzenet - megfejtették Vincent van Gogh: Csillagos éj című képének rejtett jelentését!
A művész messze megelőzte a korát, és a XIX. század tudósait.

Megosztom
Link másolása

A csillagos éj, az 1889-ben készült, ikonikus alkotás Vincent van Goghtól, meglepő összhangban van az égbolt csillagászati törvényeivel – fedezték fel nemrég a légköri tudósok. Ez arra is utal, hogy a művész messze megelőzte a XIX. század tudósait.

Olyat látott, amit előtte talán senki, és lefestette azt, amit csak később sikerült a tudománynak felfedeznie.

A szakemberek most úgy vélik, hogy van Gogh

merész ecsetvonásaival kiszámolta a légkörben lévő, láthatatlan, egyenetlen légáramlásokat,

amit turbulenciának nevezünk, és ami változásokat okoz az éjszakai ég látványában.

Még lenyűgözőbb, hogy van Gogh ezt az élénk alkotást nappali fényben, egy ablaktalan műteremben festette

– számolt be az Artnet.

Most a Physics of Fluids című folyóiratban publikált kutatók „rejtett turbulenciát” azonosítottak van Gogh csillagos stílusában.

Úgy tűnik, a művész figyelembe vett olyan fluiddinamikai elveket (fluiddinamika a folyadékok és gázok mozgását leíró tudomány), amelyek majdnem 100 évvel később fedeztek fel – ilyen például George Batchelor matematikus 1959-ben kidolgozott energiamozgási skálája.

Az ecsetvonások méretét például a turbulencia viselkedésének modellezésére használták fel. A festmény fény- és színárnyalatai szintén arra utalnak, hogy van Gogh képes volt megragadni a légköri jelenségeket, amelyek a festményen tükrözik az égbolt mozgását és energiáját.

„Egy nagy felbontású digitális képpel pontosan meg tudtuk mérni az ecsetvonások méretét, és összehasonlítottuk ezeket a turbulenciaelméletek által várt méretekkel.”

– mondta Yongxiang Huang, a tanulmány szerzője. Még ennél is lenyűgözőbb, hogy egy 2019-es tanulmány azt sugallja, van Gogh nemcsak a légköri turbulenciát vette figyelembe, hanem a csillagok fényévekben mért távolságát is. A mostani kutatás szerzői hasonló körülmények között vizsgálták és osztályozták a szél energiáját a légköri viszonyokkal összefüggésben.

A különböző festékszínek fényerejét is vizsgálták a mozgási energia összefüggésében.

A kísérletek során – beleértve a Csillagos éj 14 kavargó formájának vizsgálatát is – azt találták, hogy van Gogh hihetetlen kapcsolatban állt a természetes táj és égbolt mozgásával.

„Ez mély és intuitív megértést mutat a természeti jelenségekről”

– mondta Huang.

„Van Gogh pontos ábrázolása a turbulenciáról talán a felhők és a légkör mozgásának tanulmányozásából származott, vagy egy belső érzékből, hogyan ragadja meg az ég dinamizmusát.”

A térbeli munkák és a fényerősségek összhangban álltak a légköri energia valódi mozgásaival – amely tudományosan az 1940-es Kolmogorov-törvényként ismert. Tudományos szempontból A csillagos éj különösen kiemelkedik azzal, hogy a fényerősség az egész festményen egyenletesen oszlik el, miközben finoman utal a légköri turbulenciára.

Az elemzésből az is kiderült, hogy van Gogh intuitív módon értette meg a természetes jelenségek mozgását, ami különleges kapcsolatot mutat a természeti világ és a művészet között. Ezzel a felfedezéssel a kutatók arra jutottak, hogy van Gogh munkája a tudományos vizsgálatokban is figyelemre méltó, és új megvilágításba helyezi, hogy mit tudunk a légáramlatokról és azok ábrázolásáról.

 

Megosztom
Link másolása


FONTOS
A Rovatból
„Miért nem tudnak az emberek elfogadni olyannak, amilyen vagyok?” - kérdezi a transz, aki háromszor váltott nemet
Egy egészen elképesztő történet arról az emberről, aki a világon egyedüliként háromszor is átesett a nemváltó műtéten.

Megosztom
Link másolása

Nem is olyan régen a skót Felföldön található Carbisdale kastély új úrnője, Samantha Kane felfedezte, hogy néhány helyi lakos írt egy nem túl hízelgő dalt róla. „Nem hallottam az egészet, de a szöveg valami olyasmi volt, mint 'Samantha és a birodalma, kemény szívvel uralkodik', ilyesmi” – emlékszik vissza.

Ez a dal még az enyhébb sértések közé tartozik azok közül, amelyeket Lady Carbisdale – ismertebb nevén Samantha Kane – kapott, mióta ő lett a tulajdonosa az 5 millió font értékű, történelmi, 4000 négyzetméteres, 24 hálószobás dombtetőn álló vidéki kastélynak, amely gyönyörű természeti környezetben fekszik.

„Furcsának”, „Lady Seggfejnek” és „rettenetes alaknak” is nevezték, sőt olyan fenyegetéseket is kapott, amelyek burkoltan arra utalnak, hogy az emberek „vasvillákat és égő fáklyákat” ragadnának ellene.

Elárulta azt is, hogy fizikailag is bántalmazta az egyik közösségi tag, aki ellenezte, hogy részt vegyen egy helyi sporteseményen.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Samantha Kane (@samanthakane35) által megosztott bejegyzés

A helyiek egyre növekvő ellenségeskedése miatt Samantha most arra kényszerül, hogy alig két évvel azután, hogy megvette az ingatlant, és milliókat költött rá a leromlott állapotú kastély felújítására, újra piacra dobja azt - írja a Daily Mail.

A 65 éves Samantha Kane azért döntött a Carbisdale kastély eladása mellett, mert a helyiek „nem tudják elfogadni őt olyannak, amilyen”.

„Azt hittem, hogy itt élem le az életem, de úgy érzem, ha maradok, egyesek inkább a kastélyt tennék tönkre, hogy bosszút álljanak rajtam” – mondja exkluzív interjújában. „Még a személyzetemet is zaklatták és fenyegették, amiért nekem dolgoznak. Ez nem folytatódhat.”

Samantha, aki korábban a londoni City-ben sikeres karriert futott be, elismeri, hogy „ritkán hagyta el Kensington és Chelsea területét”, mielőtt Skóciába költözött,

így igazi Outlanderként érkezett.

Úgy véli azonban, hogy az emberek ellenszenvének személyesebb oka is van:

Samantha nemcsak hogy transznemű, de ő az egyetlen olyan ember, aki háromszor is nemet váltott – először férfiból nővé, majd visszatért férfiként élni, végül 2017-ben ismét nővé operáltatta magát,

amit végleges átalakulásnak tekint.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Samantha Kane (@samanthakane35) által megosztott bejegyzés

Annak ellenére, hogy a legutóbbi műtét békét hozott számára, úgy érzi, néhány helyi egyszerűen nem tudja elfogadni őt – amit a helyi fórumokon megjelent számos közösségi média bejegyzés is mutat, ahol férfiként hivatkoznak rá.

„Ami igazán fáj, hogy az emberek személyes üggyé teszik, és belevonják a nemi identitásomat, ami olyan dolog, amire ritkán gondolok, mert nőként élem az életem, és úgy gondolom, hogy nő vagyok”

– mondja. „De úgy tűnik, egyesek ezt nem tudják elfogadni, vagy engem nem tudnak olyannak elfogadni, amilyen vagyok.”

Samantha Irakban született Sam Hashimiként, és a nyolcvanas évek elején érkezett az Egyesült Királyságba diákként. Később hatalmas vagyonra tett szert egy szaúdi tulajdonú cég befektetési vezetőjeként.

Férfiként házasságot kötött és két gyermeke született – akikkel mára elhidegültek egymástól –, majd 1997-ben egy magánklinikán átesett a nemi átalakító műtéten, és Samantha lett belőle.

Azonban 2004-re a dolgok megváltoztak.

A családi elszigeteltség és a nők társadalmi helyzetével kapcsolatos csalódásai arra késztették, hogy 25 000 fontot költsön arra, hogy visszaváltoztassa magát férfivá, és Charles néven éljen tovább.

Tizenhárom év telt el, mire Samantha újra átesett a nemi átalakító műtéten, és most már végleg nőként él.

„Most, fizikailag és mentálisan is nőnek tartom magam.”

Bár határozottan beszél, nem kétséges, hogy az elmúlt két év eseményei nagy hatással voltak rá. Haját, amit korábban gondosan szőkített, most hagyta megőszülni, és elárulta, hogy szorongással és szívdobogással is küzd. „Néha nehezen alszom” – teszi hozzá.

Nyilvánvaló volt, hogy kihívásokkal kell szembenéznie, amikor 2022 elején „hirtelen elhatározásból” megvette a birtokot, amit egy magazinban látott meghirdetve. Akkor még Londonban dolgozott, de azonnal elbűvölte a kastély, annak ellenére, hogy borzalmas állapotban volt. „Mégis varázslatos helynek tűnt” – emlékszik vissza.

„Vicces, de valami szellemi kapcsolatot éreztem vele, mintha kötelességem lett volna valamit tenni érte.”

Akkoriban arról beszélt, hogy saját „mesebeli” kastélyt szeretne, és még aznap készpénzes ajánlatot tett az akkor 1,2 millió font értékű ingatlanra.

Az is segíthetett a döntésben, hogy az a nő, aki számára a kastély épült – Mary, a Sutherland hercegnéje – szintén színes életet élt. Sutherland harmadik hercegének szeretője volt, és 1892-ben botrányt keltett, amikor alig négy hónappal a herceg feleségének halála után hozzáment.

Most azonban újra eladóvá vált a csodálatos épület, és a színes, kalandos életet élő úrnője új helyen keresi majd a boldogságot.


Megosztom
Link másolása


FONTOS
Figyelem! Ezzel az egyszerű trükkel jelentősen csökkentheted a gázszámládat!
Egy apró változtatás és azonnal csökken a fogyasztás - így spórolhatsz a rezsin!
Sassy - sassy.hu
2024. szeptember 23.


Megosztom
Link másolása

Egy takarékos TikToker, aki nem fél megosztani a spórolós tippeket, most egy villámgyors és könnyű módszert árult el, amivel drasztikusan csökkentheted a gáz- és villanyszámláidat! De vigyázat, egy szakértői szervezet már figyelmeztetett: ennek a trükknek az alkalmazása akár halálos veszélyeket is rejthet!

A TikTokon népszerű The Sterling Man (@thesterlingman) szerint

mindössze annyit kell tenned, hogy lejjebb állítod a kazánod hőmérsékletét, és máris jelentős összegeket spórolhatsz! „Ez az egyszerű trükk csökkentheti a gázszámládat” – állítja.

Sokan túl magasra állítják be a kazánjuk hőmérsékletét.

A szakértők azt javasolják, hogy a melegvíz hőfokát 55 fokra állítsuk, míg a radiátorokét akár 50 fokra is elég lehet.

Az Energy Saving Trust szerint ez a kis módosítás akár 5%-kal is javíthatod a kazán hatékonyságát, ami már érezhető megtakarítást jelenthet. De arra is figyelmeztetnek, hogy ha túl alacsonyra állítod a hőmérsékletet, az komoly egészségügyi kockázatot jelenthet, például a legionella fertőzés formájában, nem beszélve a rosszul fűtött lakásban elszaporodó penészről.

@thesterlingman Listen Up Guys This Can Save You #money #savingmoney #moneysavingtips #moneysavinghacks #ukfinance #ukmoney ♬ original sound - The Sterling Man

De ahogy közeledik a hideg idő, mindenkinek jól jön egy kis spórolás, talán még a karácsonyi ajándékokra is több juthat így.


Megosztom
Link másolása