FONTOS

Greenwashing a zöld zajban: nem minden fenntartható, ami annak nevezi magát

Bármikor megvehetsz egy környezetbarátnak beállított terméket, ami nem az, vannak viszont nemzetközi jelzések, amelyeket figyelve könnyebb az eligazodás a “Zöld Zajban”.

Megosztom
Link másolása

A greenwashing, vagyis a környezetvédelmi állítások mögötti mismásolás egyre nagyobb teret ölt, ezért a fenntarthatóságra törekvő fogyasztónak hihetetlen effortot kell beletennie a tudatos vásárlásba. Manapság már nem csak az a gond, hogy nem fenntartható termékek árasztják el feleslegesen a piacot. Ahogy a nemzetközi és hazai szervezetek is próbálják felhívni rá a figyelmet, nem minden zöld, ami annak látszik. A fenntarthatónak hazudott termékek és szolgáltatások összességének neve is van, ezt hívják greenwashingnak, vagyis zöldre mosásnak, festésnek. Vagy a zöld állítás nem megalapozott, vagy lényegtelen elemre vonatkozik, ezzel megtévesztve a vevőket.

“A jelenlegi szabályozás és ellenőrzés mellett sajnos teljesen hétköznapi, hogy lényegtelen szempontokat alapján mondanak egy terméket zöldnek

Egy jelentéktelen zöld hatást kivetítenek a teljes márkára, holott a vállalat tevékenységének akár 70%-a is lehet kifejezetten káros. Innen kezdődik a zöldre mosás.

Például a reklámállítások 50%-a a csomagolásra vonatkozik, mint recycle, upcycle, satöbbi, de ez a termék ökológiai lábnyomának csak elenyésző része” - hívja fel a figyelmet az aprónak tűnő ferdítésekre dr. Haraszti Anikó, a Tudatos Vásárlók Egyesületének ügyvezető igazgatója.

Amiért a greenwashing neked is problémás

A jelenség egyenlőtlen versenyfeltételeket eredményez, és elsősorban azért veszélyes, mert

az éghajlatvédelem ellen gördít akadályokat.

Emellett hamis biztonságérzettel vértezi fel azt a vásárlót, aki jóhiszeműen tett a környezeti terhelés ellen - közben meg nem is. A hamis megoldások hirdetése késlelteti a valódi törekvések beérését, ami sem az embernek, sem a természetnek nem tesz jót, sőt - tán ugyanolyan káros, mint az explicit környezetszennyezés.

“Minden mérés azt mutatja, hogy az embereket érdekli a környezetvédelem: a lakosság 75%-a fontosnak tartja, 50% pedig többet fizetne a termékért, ha az környezetbarát. Erre építenek a cégek. A lakosság a legtöbb esetben a hulladékkezeléssel azonosítja a környezetvédelmet, ami fontos aspektus, de a történetnek csak egy kis része.

Azzal, hogy valamilyen módon lebomló csomagolású terméket vesznek, kipipálják a tudatos vásárlást, és a cég is mossa kezeit. Pedig nem a csomagolóanyag az egyetlen probléma”

- véli a szakember.

A greenwashing több csáppal fúrta már át a társadalom szövetét. A zöldre festés elsősorban a globális szén-dioxid-kibocsátás 2-8 százalékáért felelős textiliparban és a kozmetikai iparban jelenik meg, valamint az utazási szolgáltatásoknál, a háztartási felszerelések esetében és élelmiszeripari cikkeknél lehet belefutni a European Commission felmérése szerint.

Forrás: European Comission

“A zöldre festés teljes kommunikációs zajt teremt, a valódi zöld alternatívák ebben könnyen elvesznek, a fogyasztó alig találja meg őket. Továbbá ha ennyire alacsony a gyümölcs, akkor nem lesznek termékzöldítő innovációk, amelyek valódi megoldást jelenthetnek a károsanyag-kibocsátás mérséklését illetően. Például a repülőgépek esetén lehet, hogy elültetnek akár utasonként egy fát, ezzel megveszik a CO2 kvótájukat, de zöld üzemanyagba vagy fenntartható repterek kialakításával kapcsolatban nem lesznek újítások, pedig szükség lenne rájuk” - összegzi Haraszti Anikó.

Hogyan néz ki a greenwashing a gyakorlatban?

A leggyakoribb zöldre festő megfogalmazások és tevékenységek közt szerepelnek a félreérthető állítások, amelyek nem egyértelműek a felhasználók számára. Ha egyetlen környezeti tulajdonságát hangsúlyozza a cég, de más, környezetterhelő hatásairól nem ad tájékoztatást, ide sorolható.

Ha a vállalat felnagyít egy kis környezetbarát fejlesztést, és azt sugallja, hogy ezáltal a teljes cég és portfólió környezetbarát, miközben nem, az már masszívan greenwashing.

Ha az állításaikról nincs elérhető dokumentáció vagy más bizonyíték, szintén. A vállalatok a kommunikációjukban végtelen átveréseket tudnak alkalmazni, ezért kell nagyon résen lenni.

Nem gondolnánk, de Magyarországon is kirívó probléma, hogy a vállalatok olyan grafikákat, emblémákat használnak, ami jelölésnek tűnhet. Ezeken ott a környezetvédelmi meg a környezetbarát utalás, de igazából nem független szervezettől kapták a minősítést.

Nem találkoztál még greenwashinggal? Pedig nagy a baj, az EU is az asztalra csap

A greenwashing ma már nem csak egy kereskedelmi széljegyzet. Az Európai Bizottság 2020-as, weboldalakat felmérő tesztjén csúnyán megbukott a vállalatok jó része.

A vizsgált 344 honlap 42%-ánál felmerült a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat, így a greenwashing lehetősége.

Az EU-ban tiltják a hamis, a pontatlan és túlzó környezetvédelmi állításokat. Jogi értelemben tisztességtelen kereskedelmi módszereknek minősülnek, és bejelentés tehető, ha valaki ilyet tapasztal. A greenwashing agresszív terjedéséhez képest viszont nem volt elég az EU-s szabályozás, a megtévesztő reklámozás általános tilalma mellett konkrétabb szabályok kellettek. Az EU Bizottság 2023. márciusában tett közzé egy rendelettervezetet, amelyben a greenwashing megfékezésére tesznek konkrét intézkedési javaslatokat.

A terv egy átláthatóbb rendszer létrehozása 2 éven belül, amire szükség is van a zöld káoszban.

A magyar Gazdasági Versenyhivatal ajánlásokat fogalmaz meg a tisztességes vállalati kommunikációról. Sőt, Zöld marketing címmel még segítik is a vállalkozókat a megfelelő környezetbarát döntések meghozatalában.

A vállalatoktól elvárják, hogy világos, közérthető nyelvezettel, valós, pontos üzenettel, túlzás, többértelmű vagy félreérthető, esetleg általánosító megfogalmazás nélkül, igazolt tartalommal, a legfrissebb kutatási eredményekre való hivatkozással, hiteles és ellenőrizhető címkékkel reklámozzák termékeiket.

Azt gondoltad, eddig erre támaszkodhattál? Súlyos tévedés.

Az EU Bizottság adatai azt mutatják, hogy jelenleg 230-nál több különböző zöld címke van a piacon, amelyek közül nem mind hitelesített, és felméréseik alapján bizalmatlanságot szül a fogyasztói körökben. Erre ráerősítenek a TVE mérései, számos esetben figyelmeztették már a gyártókat arra, hogy nem megfelelő jelzést alkalmaznak.

A kistermelők többsége jófiú, de kritikusnak kell lenned!

A TVE szerint sajnos a helyi termelői piacokon, közösségi eseményeken és a kiskereskedelmi forgalomban is felütötte a fejét a greenwashing. Egyszerűen nagyobbat állít magáról vagy a termékéről a kistermelő, mint amit alá tud támasztani, és bizonyos termékek összetételével kapcsolatban sem tudja bizonyítani, az miért lenne zöld.

Haraszti Anikó szerint

a kistermelői zöld kommunikációt piszkálni nehéz, mert legalább vannak már mint alternatíva.

Ugyanakkor annyira túltelített ez a piac, és annyi a zöld zaj a fenntarthatóságot megcélzó kisvállalkozók körében is, hogy muszáj szűrni. Aki valóban értékadó, az talpon tud maradni, aki pedig zöldre mos, azt rá kell bírni a valós környezeti teljesítményre.

A TVE piacmérése szerint 2018 és 2022 közt 1000%-kal nőtt a magát ökonak vallók piaca, de ennek csak egyharmada árult minősített terméket, vagyis hitelesen mondhatta magáról, hogy fenntartható. A maradék közt volt, aki magát ökonak mondta a természetes citrommal dúsított, ám kártékony vegyszereket tartalmazó mosogatószere után.

Hitelesített plecsnit azért nem szereznek be sokan azok közül, akik viszont tényleg megfelelnének, mert úgy gondolják, hogy drága. Haraszti Anikó szerint a hiteles tanúsító címke százezres tétel, ezek a védjegyek bele kell férjenek egy fenntarthatóságot hirdető cégnek.

5+1 tipp, hogyan védekezz a greenwashing ellen!

A greenwashing aknamezőn nehéz kerülgetni a nem odaillő elemeket, de ha fontos neked a fenntartható életmód, megteszed. Szerencsére már vannak ebben kapaszkodók. Ezek mellett

a nulladik lépés, hogy mérlegelj: helyes-e a mostani ritmusod az életviteledben,

vagy csökkentsd az energiafogyasztásod, a felesleges élelmiszereket, és ne termelj annyi szemetet.

Figyeld a plecsniket – itt a legfontosabbak

Nagyon fontos, hogy a hiteles és ellenőrizhető tanúsító címkékkel, ábrákkal ellátott termékeket tekintsd fenntarthatónak. A környezetbarát védjegyekért komoly kritériumrendszernek kell megfelelni, miután önkéntes alapon jelentkezett érte a cég. Ha a döntő bizottság odaítéli, akkor pár évig használhatja azt a cég mondván, bizonyítottan környezetbarát a terméke. Aztán pár évente felülvizsgálják a döntést és a körülményeket, az aktualizált zöld szabványokhoz igazítják a kritériumrendszert.

A klímasemleges plecsnikkel az a baj, hogy kibocsátásmechanizmusokon keresztül semlegesítenek.

Vagyis a legtöbb ilyen termék úgy lesz “semleges”, hogy a cég a kibocsátott szén-dioxid mennyiségét mondjuk faültetéssel megvásárolja. De hogy azzal az erdővel mi lesz 20 év múlva, az mérhetetlen. Ezt a bizonytalan kimenetelű, úgynevezett kompenzációs mechanizmust egyébként az EU-ban két év múlva már nem lehet folytatni, addig is légy résen.

Az egyik legfontosabb címke az Eco Label. Tudományos alapú szabvány szerint állítják ki a tanusítványukat.

"A követelmények és a termékkategóriák eltérőek lehetnek, de az összes szabvány számos környezeti és egészségügyi kérdéssel foglalkozik, amelyek magukban foglalhatják a toxicitást, a levegő minőségét, az energia- és vízfelhasználást, az újrafeldolgozhatóságot, a természeti erőforrások felhasználását és más érdekes területeket" - írják.

Nemzetközi szinten tanúsított védjegynek számít a német Blauer Angel (vagy Blue Angel), amit különösen környezetbarát termékeknek és szolgáltatásoknak ítélnek oda.

Ott a Nordic Swan, ami egy életciklus-elemzést követően adja oda tanúsítványát annak, aki kiérdemli. A termék teljes életciklusát figyelik, és ez alapján nyilvánítanak valamit fenntarthatónak, vagy épp nem.

Hasonló elven alapul a Magyar Környezetbarát Védjegy, ami szintén életciklus-elemzés után érdemelhető ki.

Élelmiszereknél az EU-s zöld jelzéssel illetnek minden bio terméket - ha ez nincs a kiszemelteden, de az EU-ból származik, az nem hitelesített bio élelmiszer. A Demeter tanúsítvány a világ egyik legmegbízhatóbb szabályozása mentén adható cégeknek, gyártsanak élelmiszert vagy kozmetikumot. A bio termékek azért fontos szegmensei a fenntarthatóságnak, mert a biogazdálkodó a talajéletre, a flórára és a faunára is tekintettel van.

Emellett keresheted a csokikon a békát is – a Rainforest Alliance arról tanúskodik, hogy a megfelelő trópusi erdőgazdálkodás mellett sikerült megtermelni a termék alapanyagait.

A BDIH védjegyével ellátott kozmetikumokat keresd a boltok polcain, ez garantálja, hogy megbízható a termék. Az bio és természetes kozmetikai termékek tanúsítványa még a NaTrue, amely szigorú nemzetközi követelményeket fogalmaz meg a kozmetikai gyártókkal szemben. Az Ecocert francia tanusítványa pedig szintén a legmegbízhatóbbak közt szerepel. Nem csak a kozmetikumok, hanem az élelmiszerek fontos elismerése is. Ami Ecocert plecsnivel bír, az biztosan ökológiai termesztésből vagy termelésből származik.

Ne feledkezzünk meg a Fair Trade jelölésről sem, ami a méltányos kereskedelmet folytató cégeknek jár. Etikus az, ha nem használják ki a munkavállalót.

Gyakorlatilag az élet minden területén az építőipartól a fehérneművásárlásig lehet találkozni tanúsítványokkal -

vásárlás vagy fogyasztás előtt mindig ellenőrizd le, mit állít az adott plecsni,

fellelhetők-e róla nemzetközi infók egyáltalán.

Formáld a véleményt, vezesd a többieket!

Sokszor nehéz rávenni az embereket a fenntartható szemléletre, mert ha vesznek egy újrahasznosított csomagolású terméket, már megnyugodnak a tevékenységükkel. A TVE felmérései szerint

a lakosság akkor követi leginkább a környezettudatos mintákat, ha van már egy kritikus tömeg,

vagy legalább pár trendkövető influenszer, akit követni lehet. Tehát ha te példát mutatsz, sokakat meggyőzhetsz mozgalmárként, mert ciki lesz kimaradni a buliból. Ehhez mutasd meg, miért jó a fenntarthatóság.

Légy up to date, figyeld folyamatosan, hol tart a termékinnováció!

Ma már bizonyítékok tömkelege támasztja alá, hogy az általános mosáshoz nem kell 40 fok, elég a 30, és ez a 10 fok különbség már jelentősen csökkenti a fogyasztásod, növeli a mosógéped élettartamát. Emellett lehet fertőtleníteni ecettel. Szintén az állítás mögött a laboratóriumi mérés, hogy a baktériumok 99,99%-át megsemmisíti, szemben ezzel a környezeti terhelése rettentően kicsi, ideális takarítószerré téve az ecetet. Ezek csak példák, figyeld a kutatásokat!

Lobbizz az alternatívákért!

Az emberek annál környezettudatosabban gyűjtik a hulladékot, minél közelebb van hozzájuk a gyűjtőkonténer. Ugyanez a helyzet például a környezetbarát takarítószerekkel Haraszti Anikó szerint – ha a falusi kisboltban nincs mosószóda, értelemszerűen nem azzal fognak mosni. Bár Haraszti optimista ezt illetően,

a német áruházláncok kínálatából a magyar polcokra is mintegy lecsorgott a környezetbarátabb tisztítószerek szortimentje, így van remény.

Ha a hozzád közel eső boltokban viszont nincs, akkor próbálj meg hatni a boltok beszerzésére, vagy ha internetről rendelsz fenntartható termékeket, kérdezd meg a környezeted, ők kérnek-e. Mehet is az edukáció arról, miért lesz nekik ettől jobb.

Változtass a fogyasztási szokásaidon!

Ez minden termékcsoportot figyelembe véve nemes feladat, de talán az élelmiszer esetén a legszemléletesebb. Az Eurostat adatai szerint évente 66 kg élelmiszert dob ki egy magyar ember, ami sok esetben elkerülhető lenne.

Mondjuk a tudatosan tervezett vásárlás is sokat segít.

A legjobb, ha mindent magunknak termelünk meg, de erre nem mindenkinek van infrastruktúrája vagy épp ideje. Közösségi kertészetekből is lehet rendelni zöldségeket, gyümölcsöket, de ezeket nem mindegy, hogyan tároljuk.

Elszoktunk már az ételek feldolgozásától, pedig sokkal fenntarthatóbbá válik az élet, ha megtanuljuk őket helyesen raktározni akár csak a hűtőben vagy a kamrában. Nem mindegy, mit mi mellé pakolsz, akár napokat vagy heteket is javíthatsz az élelmiszer eltarthatóságán, ha megfelelő helyen pihenteted.

A lényeg a kevesebb hulladéktermelés, és ami még ennél is fontosabb:

a legjobb hulladék az, amit nem is termelünk meg.

Fogyasztani és kielégíteni a szükségleteinket ér, de érdemes megfontolni, vajon tényleg szükség van-e a negyedik tavaszi dzsekire, vagy biztosan kell-e 4-5 hámlasztó gél, esetleg minden héten kaviár.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


FONTOS
A Rovatból
Nők tucatjainak nőtt meg a melle a Covid-oltás után - szakértők elárulják, hogy miért
A hír néhány nappal azután érkezett, hogy sokkoló képek láttak napvilágot egy 19 éves kanadai lányról, akinek a mellei négyszeresére nőttek az oltás ritka mellékhatásaként.

Megosztom
Link másolása

A brit gyógyszerbiztonsági hatóság (MHRA) 33 olyan esetről számolt be, amikor a mellek megnagyobbodtak a Pfizer oltás után. További 11 brit nő az AstraZeneca vakcina után tapasztalt mellnövekedést, míg 4 esetet a Moderna oltás kapcsán jelentettek.

Néhány orvos szerint elképzelhető, hogy van összefüggés az oltás és a szokatlan reakció között.

Egy friss orvosi jelentésben kanadai orvosok azt feltételezték, hogy az oltásra adott furcsa immunrendszeri válasz okozhatta a mell szöveteinek túlnövekedését.

A jelentés szerint egy kanadai nő, aki 2022 szeptemberében kapta meg az első Pfizer-oltását, enyhe bizsergést és a mell feszülését tapasztalta. Ezek a tünetek a második adag után gyorsultak fel, és hat hónapon belül B kosárméretről GGG-re nőtt a melle.

Az ilyen gyors mellnövekedés ritka, okai lehetnek hormonális problémák vagy bizonyos gyógyszerekre adott reakciók.

Az orvosok szerint „A COVID-19 vakcina, és a mellnagyobbodás közötti összefüggés további vizsgálatot igényel” – írták.

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói 2021-ben már megállapították, hogy

a Covid-oltások duzzadt nyirokcsomókat okozhatnak a hónaljban, ami rendellenes eredményeket mutathat mammográfián és mellultrahangon.

Az ilyen jelentések fontos szerepet játszhatnak abban, hogy időben felismerjék az esetleges mellékhatások mintázatait.


Megosztom
Link másolása

FONTOS
A Rovatból
A legújabb átverésen te is eldobod az agyad: kéretlenül kaphatsz csomagokat!
Az már más kérdés, mennyire fogsz örülni annak, amit benne találsz.

Megosztom
Link másolása

Egyre több ember számol be arról, hogy váratlanul különös csomagokat kap, amelyekben értéktelen vagy egyenesen bizarr tárgyak találhatók, például szakadt, büdös szövetdarabok, lyukas, használt zoknik vagy plüssállatok.

Ez egy új csalási módszer, az úgynevezett „brushing”, amely egyre nagyobb problémát jelent világszerte.

Az átverés lényege, hogy az áldozatok olyan csomagokat kapnak, amelyeket nem rendeltek meg. Ezekben gyakran QR-kód is található, amit, ha beolvasnak, egy hamis szállítási weboldalra jutnak, ott pedig már a csalók karmaiba kerültek. Ráadásul a csalók ezeket a teljesült kézbesítéseket felhasználhatják arra, hogy

az átvételi bizonylatra hivatkozva hamis vásárlói véleményeket írjanak a saját üzleteikről az áldozat nevében, ezzel javítva a gyötrelmesen rossz online megítélésüket.

Közösségi média csoportokban világszerte egyre több poszt születik az ilyen átverésekről. Sok érintett nem érti, ki küld neki csomagot, és gyakran megijed, hogy az adataival visszaéltek.

Többen beszámoltak arról, hogy a csomagokon a teljes nevük, címük és telefonszámuk szerepelt, ami még ijesztőbbé teszi a helyzetet.

Egyes csomagküldő cégek és platformok, például az Amazon, már figyelmeztetnek a brushing átverésekre, és arra kérik az embereket, hogy ellenőrizzék, nem egy ismerősük küldte-e az ajándékot. Ha nem, jelenteni kell az esetet a megfelelő hatóságoknak vagy ügyfélszolgálatnak.

Az online kereskedelmi- és szállítási csalások különösen az ünnepi időszakban szaporodtak meg, amikor sokan vártak csomagokat.

A szakértők azt tanácsolják, hogy ne kattintsunk ismeretlen linkekre a szöveges üzenetekben vagy e-mailekben, még akkor sem, ha épp várunk csomagot.

Ehelyett használjuk a futárszolgálat hivatalos weboldalát vagy alkalmazását a kézbesítési információk ellenőrzésére.


Megosztom
Link másolása


FONTOS
A Rovatból
Kolerától az X-betegségig: ez a 11 veszélyes kór lesz velünk 2025-től
Az Egészségügyi Világszervezet aggodalmának adott hangot egyes betegségekkel kapcsolatban, amelyek 2025-ben felerősödhetnek, terjedhetnek. Nem egy-egy mezei nátháról van szó.

Megosztom
Link másolása

Az X-betegség, a Covid és a kanyaró továbbra is aggasztja a tudósokat és az orvosokat, és a 11 legveszélyesebb 2025-ös betegség közé sorolták őket. Ezek közt vannak olyanok is, amelyek továbbra is nagy gondot okoznak, mondjuk a kolera, vagy a szúnyogok által Európában is terjesztett Dengue-láz.

A titokzatos elnevezésű X-betegség egy potenciális járványforrás a szakértők szerint,

ami akár a következő nagy pandémiáért is felelős lehet - figyelmeztetett a Mirror szerint egy orvos, Dr. Michael Head, aki szerint a világ nincs felkészülve az esetszámok hirtelen megugrására.

Az X betegség – amely lényegében egy egyelőre ismeretlen fertőzés elnevezése – a következő 11 másik veszélyes betegség között van, amelyek miatt az orvosok leginkább aggódnak. A kanyaró, a kolera, a rüh, a madárinfluenza és még egy Covid-járvány 2.0 is felkerült a tudósok 2025-ös legfélelmetesebb fertőzéseinek listájára. Nézzük ezeket végig.

X-betegség

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban X-betegségnek nevezte az egyelőre ismeretlen kórokozócsoportot, és felvették a saját, sürgős kutatást igénylő betegségek prioritási listájára.

Legutóbb legalább 31 embert – főleg gyerekeket – ölt meg a betegség a Kongói Demokratikus Köztársaság Panzi régiójában.

A WHO szerint a Kongói Demokratikus Köztársaságban október 24. és december 5. között több mint 400 diagnosztizált megbetegedésről számoltak be. A leggyakoribb tünetek a láz, a fejfájás, a különböző testfájdalmak és az erős köhögés voltak. A legsúlyosabb esetek azonban gyakran extrém alultápláltsághoz kapcsolódnak.

A tudósoknak nem a riogatás a céljuk,

sokkal inkább az, hogy a Covid-járvánnyal ellentétben erősen felkészültek legyenek a kormányok, ha jön egy újabb világjárvány.

Dengue-láz

A dengue-láz egy leginkább szúnyogok által terjesztett vírus. Évente több tízmillió esetet jelentenek, és évente nagyjából 25 000 ember bele is hal világszerte.

Leggyakrabban Dél-Amerikában és Délkelet-Ázsiában fordul elő, de egyre több esetet jelentenek Dél-Európából is – főként az éghajlatváltozás miatt.

Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban a legvalószínűbb a dengue-láz kitörése – amelyet általában csonttörő betegségnek neveznek.

A vírus jellemzően influenzaszerű tüneteket okoz, beleértve a lázat, fejfájást, ízületi fájdalmat és jellegzetes, enyhén emelkedett foltokból álló kiütések is tarkítani kezdik a testet. A legsúlyosabb esetekben fogínyvérzéshez, ismételt hányáshoz és súlyos gyomorfájdalomhoz vezethet a fertőzés.

Chikungunya

2024-ben Európában csak egy megerősített chikungunya-eset volt, de a következő évben ez növekedni fog – figyelmeztetett Hunter professzor. Ez egy másik szúnyog által terjesztett vírusfertőzés, ami hasonló a mayaro vírushoz és a Ross River vírushoz.

A vírus szinte minden esete Dél-Amerikában regisztrált, különösen Brazíliában, ahol 2024 augusztusa és októbere között több mint 400 000 megbetegedés volt.

Az európai éghajlat azonban egyre kedvezőbb a szúnyogok számára, és a tudósok attól tartanak, hogy a chikungunya terjedése növekedhet.

A legtöbb chikungunya-ban szenvedő embernél az első fertőzés után öt nappal ízületi fájdalom és láz jelentkezik. A betegek általában egy hét után jobban érzik magukat, de súlyos és legyengítő ízületi fájdalmat okoz a megbetegedés, amely hónapokig tart.

Nyugat-nílusi láz

A nyugat-nílusi vírus az emberi betegek körülbelül 80%-ánál teljesen észrevétlen marad, de a fennmaradó 20% számára ez halálos nyugat-nílusi lázhoz vezethet. A vírus szintén szúnyogcsípés útján terjed, bár vérátömlesztéssel és szervátültetéssel is elkaphatja valaki.

Emberi fertőzéseket 2024. november eleje óta jelentettek Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban, Görögországban és Németországban.

A legrosszabb esetben a nyugat-nílusi láz nyugat-nílusi neuroinvazív betegséggé (WNND) fejlődhet. A WNND közvetlenül az idegrendszert érinti, és magában foglalhatja a fejlődő agyhártyagyulladást, agyvelőgyulladást és akut petyhüdt myelitist.

Tünetei közt van a fejfájás, láz, fáradtság és duzzadt mirigyek. Egyes betegeknél viszkető bőrkiütés is kialakulhat, amely a háton, a karokon vagy a test törzsén jelenik meg.

Kanyaró

A kanyaró egy nagyon súlyos légúti fertőzés, amely főként kisgyermekeket érint. 2023-ban világszerte több mint 107 000 ember halt meg kanyaróban, többségük öt éven aluli volt.

Egyszerűen köhögéssel vagy tüsszentéssel, cseppfertőzéssel terjed, és akár két órán át is élhet a levegőben vagy a felületeken.

Ez rendkívül fertőzővé teszi, és a közeli érintkezésben lévő, be nem oltott emberek körülbelül 90%-át megfertőzi. Az elmúlt néhány évben a kanyaró terjedése nőtt a nyugati világban, nagyrészt a vakcinázási arány csökkenése miatt. 2019-ben 86% volt azoknak a gyerekeknek az aránya, akik megkapták az első adag kanyaró elleni oltást. De ez 2023-ban 83%-ra esett vissza.

Dr Head elmondta:

"A kanyaró vakcinával megelőzhető. Magas felszívódás esetén a szó szoros értelmében kiirthatjuk a bolygóról, mint a himlőt."

A fertőzés általában influenzaszerű tünetekkel indul, mielőtt a betegnél kialakulna a jellegzetes kanyarókiütés. Egymáshoz tapadó nagy bőrfoltokat képeznek ezek, és az arcról a test többi részére terjednek.

Covid

A koronavírus soha nem múlt el, és még mindig tombol a háttérben. Magyarországon is van már több kórház, ahol látogatási tilalom van érvényben az esetszámok megnövekedése miatt.

Még mindig mutálódik és változik, az új törzsek pedig magában hordozzák annak lehetőségét, hogy fertőzőbbekké váljanak, vagy akár vakcina-rezisztenssé.

Dr Head elmondta, hogy az oltások, valamint a gyógyszerek és a diagnosztika használata nagymértékben tompították a COVID-19 közegészségügyi hatását. De még mindig vele élünk, érdemes óvatosnak lenni.

Kolera

A kolera globális közegészségügyi fenyegetés – figyelmeztetett a WHO. Ez egy súlyos hasmenéses betegség, amelyet a Vibrio cholerae baktériumokkal szennyezett élelmiszer vagy víz fogyasztása okoz. A legszélsőségesebb esetekben a fertőzés nagyon-nagyon gyorsan kialakulhat, és néhány órán belül halálhoz vezethet, ha nem kezelik.

Évente még mindig 143 000 ember hal meg kolerában világszerte.

A 19. század óta hét kolerajárvány volt, a legutóbbi 1961-ben pedig nagyrészt Dél-Ázsiát érintette. A klímaváltozás által kiváltott kényszermigráció azonban azt jelentheti, hogy 2025-ben újabb nagy megugrás várható a koleraesetek számában – figyelmeztetett Hunter professzor. Ennek ellenére a kolerás esetek hihetetlenül ritkák Európában, és a legtöbb megerősített eset Afrikában és Ázsiában van. 2022-ben például 29 esetet jelentettek kilenc uniós országból. Mondjuk ez azért pont 29-cel magasabb szám, mint ami megnyugtató.

Madárinfluenza

A madárinfluenza egyfajta influenzavírus, amely általában madarak között terjed, de ismert, hogy átterjed emberre is. Ugyan nem könnyen, de ha mutálódik, akkor tömeges járványfertőzés is kialakulhat 2025-ben. A jelenlegi állás szerint a H5N1 – a madárinfluenza leggyakoribb emberben is előforduló törzse – szinte minden esetét az állatokkal dolgozók körében jelentették.

Még nem tapasztaltak széles körű emberről emberre történő fertőzést, de az orvosok szerint nincs kizárva, hogy ez a közeljövőben megváltozzon.

A nagyon magas láz a madárinfluenza fertőzés legelső jele, amely fáradtsággal és óriási fejfájással párosul. Néhány beteg korábban súlyos kötőhártya-gyulladásról vagy orr- és ínyvérzésről is beszámolt.

Antimikrobiális rezisztens baktériumok

Az UKHSA arra figyelmeztetett, hogy az antibiotikum-rezisztens fertőzések száma tovább növekszik az Egyesült Királyságban, míg

a WHO szerint az antimikrobiális rezisztencia a legnagyobb globális egészségügyi fenyegetés.

Az antimikrobiális szerek olyan gyógyszerek, amelyeket általában fertőző betegségek kezelésére használnak, beleértve az antibiotikumokat, vírus- és gombaellenes szereket. A tudósok azonban arra figyelmeztettek, hogy ezeknek a fertőzéseknek egyre hosszabb ideig tart, hogy reagáljanak a gyógyszerekre, mivel fejlődnek és ellenállóbbakká válnak.

Az UKHSA szerint bárki, aki antibiotikum-rezisztens bakteriális fertőzést kap, nagyobb valószínűséggel hal meg 30 napon belül. Hunter professzor hozzátette, az E. coli messze az antibiotikum-rezisztens baktériumok leggyakoribb típusa az Egyesült Királyságban, amely általában hasmenést, hányást és húgyúti fertőzéseket okoz. 2024 közepére az Egyesült Királyságban több mint 600 bakteriális fertőzéses esetet jelentettek, ami jóval több, mint a korábbi években.

Az UKHSA vezérigazgatója, Dame Jenny Harries professzor szerint

egyre kevésbé hatékonyak már az antibiotikumok a fertőzések leküzdésében.

Ez azt jelenti, hogy nagyobb a kockázata van a súlyos fertőzés és a szepszis kialakulásának bármilyen betegség esetén.

Ahhoz, hogy a baktériumok ellenállóbbak lettek, vastagon közrejátszik a lakosság nemtörődömsége. Az antibiotikumat szigorú szabályok mellett lehet szedni, aki például túl sokszor alkalmaz antibiotikumot, kondicionálja a bacikat arra, hogy ellenállóbbak legyenek. Aki csere-bere Facebook csoportok tagja, pontosan tudja, hogy miféle (egyébként teljesen illegális) gyógyszerkereskedelmet folytatnak a felelőtlen posztolók mondván, "korábban nekem ez jó volt, használd te is."

"Csak akkor vegyünk be antibiotikumot, ha egy egészségügyi szakember erre utasítást adott. Ne tegyünk el néhányat későbbre, és ne osszuk meg senkivel. Ez nem csak a saját egészségünket szolgálja, hanem a közösségünkben és a jövőnkben élő mindenki más, generációk védelméről szól"

- emeli ki a szakember.

Szamárköhögés

A pertussis vagy szamárköhögés egy bakteriális fertőzés, amely a tüdőt támadja, és kezelés nélkül halálos lehet. Elsősorban kisgyermekeket és csecsemőket érint, de bármelyiküknél jelentkezhetnek tünetek, ha megfertőződnek.

A fertőzés a fertőzött kisbabák által mély lélegzetvételek között kiadott jellegzetes "hopp" hangról kapta a nevét. De nem minden baba ad hangot, ami azt jelenti, hogy egy ideig kezeletlenül maradhat a betegség.

Az Egyesült Királyságban a szamárköhögés súlyos kitörése zajlik, és augusztusban az éves megerősített esetek száma meghaladta a 10 000-et. Az év második negyedévében több igazolt esetet regisztráltak, mint 2012-ben, amely az utolsó jelentősebb járványkitörés éve volt.

Hunter professzor azt mondta, továbbra sem világos, hogy 2025-ben több lesz-e szamárköhögés, mint 2024-ben, de aggodalomra ad okot a betegség térnyerése.

Legalább 10 csecsemő halt meg az Egyesült Királyságban a jelenlegi járvány kezdete óta, amely 2023 novemberéig nyúlik vissza.

Az UKHSA immunizálási igazgatója, Dr. Mary Ramsay az év elején így nyilatkozott: "A védőoltás a legjobb védekezés a szamárköhögés ellen, és létfontosságú, hogy a terhes nők és a csecsemők a megfelelő időben kapják meg a vakcinát."

A szamárköhögés legelső tünetei hasonlóak a normál megfázáshoz, beleértve az orrfolyást és a torokfájást. Körülbelül egy hét elteltével köhögési rohamokká, légzési nehézségekké és sűrű nyálkaképződéssé válhatnak a tünetek.

Rüh

Megugrott a rühös megbetegedések száma is, különösen a briteknél. Ilyenkor az apró atkák a bőrbe fúródnak, hogy lerakják a tojásaikat, és nagyon kellemetlen, viszkető kiütést váltanak ki.

Dr. Head szerint a rüh nem öl meg sok embert, de valóban befolyásolhatja az életminőségét, és borzasztó kellemetlen. Főleg intézményi környezetben, például iskolákban, gondozóotthonokban és börtönökben fordul elő.

A megerősített rühös esetek száma Angliában 2024 első felében 58%-kal nőtt 2023-hoz képest. A háziorvosi diagnózisok is jóval meghaladták az ötéves átlagot, Észak-Angliában a legnagyobb a megbetegedések aránya.

Az erős viszketés a rüh legnyilvánvalóbb jele – különösen éjszaka erősödnek a tünetek. Kiütések is kialakulhatnak, sorakozó vörös foltokkal, amelyek azt mutatják, hogy az atka hol hagyta el tojásait. A kiütések gyakoriak az ujjak között, és végül sötét foltokká válhatnak. A rüh atka nem szereti az arc vékony bőrét, ezért kiütések ott jellemzően nem jelennek meg.


Megosztom
Link másolása


FONTOS
Pontosan ennyi percet, órát és napot vesznek el az életedből ezek a rossz szokások: a sajtburgertől, egy pohár boron át, egészen a tévénézésig
A hot-dog megöl, a magvak életet mentenek – így változtatja meg az életedet az, amit eszel.

Megosztom
Link másolása

Tudtad, hogy egyetlen hot-dog elfogyasztásával 36 percet dobsz el az életedből? A Michigani Egyetem kutatói körülnéztek a háztartásokban, és megpróbálták kiszámolni, pontosan mennyi időt vesz el tőlünk egy-egy rossz szokásunk. Az eredmények egyrészt sokkolóak, másrészt váratlanak.

Hot-dog vs. magvak: az életidő-csata

Egy hot-dog 36 percet von le a várható élettartamodból. Nem tévedés: a kedvenc gyerekkori strandkajád egy kész gyilkos. Ha viszont átállsz a magvakra, akkor 24 perccel toldhatod meg az életed minden egyes adaggal.

Nem áll itt meg a lista:

  • Egy sajtburger 9 percet vesz el, miközben egy pohár szénsavas üdítő további 12 percet.
  • A reggeli szalonna is veszélyes: minden szelet 6 perccel rövidíti meg az életedet.

Ha valaki hetente kétszer eszik hamburgert, az évente 936 percet (kb. 15,6 órát) veszít az életéből. Ez 50 év alatt összesen 32,5 napnyi életidőt jelent. ​

Ha valaki hetente egyszer eszik hot-dogot és mellé szénsavas üdítőt fogyaszt, az évente 2496 percet (kb. 41,6 órát) veszít az életéből. Ez 50 év alatt összesen 86,67 napnyi (majdnem 3 hónapnyi) életidőt jelent.

Ha viszont gyümölcsöt eszel, már 10 percet vissza is nyersz. A lekváros-mogyoróvajas szendvics meglepően jó választás: 32 percet adhat hozzá az életedhez.

Tévézés és bor: a rejtett gyilkosok?

Egy óra tévézés hatását pontosan még nem tudják kiszámolni, de az biztos, hogy az ülő életmód miatt drasztikusan nő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Az alkoholfogyasztás is ingoványos terület: egy pohár bor lebontása körülbelül 1,5-2 órát vesz el a májad életéből.

Érdekes, hogy az alkoholtartalmú italok és az élethossz kapcsolatát kevesebb kutatás vizsgálja átláthatóan, de a mértékletesség itt is kulcsfontosságú.

Akkor mit együnk?

A kutatások szerint nincs minden veszve: az elvesztett percek és a megnyert idő kéz a kézben jár, és a helyes választások sok mindent ellensúlyozhatnak. Egy hot-dog után egy marék dió, vagy egy sajtburesz után egy tányér gyümölcs már segíthet mérsékelni a károkat.

Bizonyos ételek fogyasztása hozzájárulhat az élettartam növeléséhez.

A diófélék, hüvelyesek, tenger gyümölcsei, gyümölcsök és nem keményítőtartalmú zöldségek jó hatással vannak az egészségre,

és rendszeres fogyasztásuk akár évekkel is meghosszabbíthatja az életet.

A leveles zöldségek, mint a spenót, a kelkáposzta és a mángold, szintén hozzájárulhatnak az élettartam növeléséhez,

mivel gazdagok antioxidánsokban és alapvető vitaminokban, amelyek csökkentik az oxidatív stresszt és lassítják az öregedés folyamatát.

És persze ne feledjük: ezek statisztikai átlagok. Az életminőségünket nagyban befolyásolja az is, hogyan érezzük magunkat a sajtburesz elfogyasztása után.


Megosztom
Link másolása