Olyan durva függőséget okoznak az ultrafeldolgozott élelmiszerek, mint a drogok
A Michigani Egyetem kutatói szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek ugyanolyan hatással lehetnek a szervezetünkre, mint a kábítószerek vagy függőséget okozó szerek - írja a Sky News.
Éppen ezért a szakemberek radikális eszközt vetnének be, hogy felhívják a figyelmet a veszélyre.
Mit nevezünk ultrafeldolgozott élelmiszernek?
Becslések szerint minden hetedik felnőtt és minden nyolcadik gyermek rendszeresen, sőt, gyakran fogyasztja ezeket a magas zsír- és szénhidráttartalmú élelmiszereket, és a szakértők szerint az állapotuk megfelel a szerhasználókénak, például a drogfüggőkének.
A "függők" endszeresen fogyasztják ezeket az élelmiszereket annak ellenére, hogy evési zavaraik alakulnak ki, megtapasztalják az elhízás következményeit, romlik a fizikai és mentális egészségük, valamint a közérzetük.
A kérdéskört vizsgáló nemzetközi kutatócsoport 36 különböző országból 281 tanulmányt vizsgált meg, és becslésük szerint a felnőttek 14 százalékánál és a gyermekek 12 százalékánál fordul elő ultrafeldolgozott élelmiszerek miatt kialakult függőség.
Úgy vélik, ha egyes magas szénhidrát- és zsírtartalmú ételekre úgy tekintenének, mint ami függőséget okoz, népegészségügyi szempontból lehetne tenni ellenük.
Forrás: SkyNews