Megdöbbentő hír: az aloe vera rákkeltő lehet - állítják a tudósok
Az aszpartam-okozta pánik során voltak, akik azzal próbálták megnyugtatni a közvéleményt, hogy nincs ok a pánikra: végülis ugyanezen lehetséges rákkeltők listáján szerepel az aloe vera is - az a növény, ami a mindennapos bőrápoló termékekben, étrend-kiegészítőkben, sőt még a szájvizekben és fogkrémekben is megtalálható.
Kétségtelenül azt akarták mondani, hogy nincs semmi baj. Csakhogy sikerült inkább fokozni a szorongást - írja a Daily Mail.
„Az aloe vera rákkeltő?” - kérdezte egy aggódó Twitter-felhasználó.
„Meglepő, hogy az aloe vera ugyanarra a listára került, mint az ólom, a füst és a kipufogógáz” - kommentálta egy másik.
„Ez azt jelenti, hogy nem használhatom napégésre?” - kérdezte egy harmadik.
A kaktuszszerű aloe vera növényt évszázadok óta használják a hagyományos gyógyászatban, az ókori görögök és rómaiak az áttetsző belső pépet alkalmazták a sebekre.
- a leégés elleni gélektől és hidratáló krémektől kezdve a samponokon és szappanokon át egészen a dezodorokig.
2013-ban az aloe vera toxikus hatásait vizsgáló kutatók két éven keresztül adtak patkányoknak olyan vizet, amely különböző koncentrációban tartalmazott aloe vera levél kivonatot.
A tudósok úgy vélik, hogy az aloe vera latexében található vegyületek - amelyek hashajtó hatásúak és irritálják az emésztőrendszert - a felelősek ezért. A bőrápoló termékek mellett az aloe vera kivonatok megtalálhatók az étrend-kiegészítőkben - amelyek állítólag a „méregtelenítéstől” az emésztés javításáig mindenre jók - plusz aloés italokban is.
A 2013-as eredmények fényében az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság figyelmeztetést adott ki, amelyben a hosszú távú, nagy dózisú aloe vera-tartalmú étrend-kiegészítők használatától és fogyasztásától óv.
Alan Boobis, a londoni Imperial College toxikológia professzora szerint: „Eléggé biztosak lehetünk benne, hogy közvetlenül a patkányok által fogyasztott anyaggal függ össze a daganatképződés. Más tanulmányok is bizonyítják, hogy az antrakinonok károsítják a sejtek DNS-ét, ami rákhoz vezethet. Nincs bizonyíték arra, hogy az emberekre is káros hatással lenne - de a rendelkezésünkre álló tanulmányok azt jelentik, hogy a kockázat nem zárható ki, és ezért szerepel a listán.”
Nagyobb koncentrációban az aloe vera hasmenést és görcsöket okozhat. Orvosok tapasztaltak műtét közbeni erős vérzést, valamint vese- és májproblémákat olyan betegeknél, akik aloe vera-készítményeket szedtek.
„Mítosz, hogy a természetes mindig biztonságosabb vagy jobb - mondja Boobis professzor. - A legmérgezőbb anyagok némelyike természetes növényi eredetű.”
És ha már a WHO listájánál maradunk:
Ezek az ételek úgy készülnek, hogy a zöldségekhez nagy mennyiségű sót, valamint cukrot, fűszereket és halszószt adnak. A keveréket ezután több napig állni hagyják, hogy erjedjen, és tejsav szabaduljon fel. A tejsav állítólag táplálja a bélrendszerünkben élő egészséges baktériumokat, és ez számos jótékony hatással járhat.
Egy 2012-es, 60 kutatást áttekintő tanulmány szerint a savanyított zöldségek rendszeres fogyasztása a gyomorrák 50 százalékkal nagyobb kockázatával járt együtt.
Szóval nem árt figyelni, de a legjobb tanács, amit a tudósok adni tudnak, hogy mindent csak mértékkel. És amit nem muszáj megenni, azt nem kell erőltetni.