ÉLETMÓD

Egészséges a fagylalt? Döbbenten állnak a tudósok a legfurcsább kutatási eredmény előtt

Itt a fagyiszezon! És egy új tanulmány szerint fagylaltot enni kifejezetten egészséges, úgyhogy ha megkívánod, nem bűnözöl, hanem egészségesen élsz. Csakhogy a tudósok maguk sem igazán értik, hogy miért.

Megosztom
Link másolása

A fagylalt finom, édes, de tele van zsírral és cukorral. Hogy lehet akkor jótékony hatással az egészségre? Csakhogy az elmúlt évtizedekben több tanulmány is sokszoros egészségügyi előnyt tárt fel a fagylalt javára. Az egyik 2014-es vizsgálat szerint például azok a cukorbetegek, akik naponta fél csésze (64 gramm) fagylaltot fogyasztanak, ezzel kimutathatóan csökkentik a szívbetegség kockázatát.

„Elterjedt felfogás szerint a jégkrém egészségtelen, pedig van benne zsír, van benne fehérje, van benne vitamin. Jobb, mint a kenyér”

- állította Dariush Mozaffarian táplálkozástudós. - „Tekintettel arra, hogy milyen szörnyű a nyugati világ étrendje, nagyon is lehetséges, hogy ha valaki fagylaltot eszik, és kevesebb keményítőt fogyaszt, az valóban védelmet nyújthat néhány krónikus betegség ellen.”

„Igaz lehet, hogy a fagylalt egészséges? Ez eléggé őrültségnek hangzik. Mégis, legalább néhány dolog szól mellette” - állítja David Merritt Johns tudománytörténész, megjegyezve, hogy

a jégkrém glikémiás indexe alacsonyabb, mint a barna rizsé, és kiemeli a tejtermékek fogyasztásának előnyeit.

Csakhogy nem mindenki fogadta lelkesen ezeket a megállapításokat.

Rengeteg más magyarázat is lehet - állítják a szkeptikus tudósok. Előfordulhat, hogy az emberek inkább azért esznek fagylaltot, hogy lehűtsék magukat egy séta vagy testmozgás után, esetleg inkább fagylaltot választanak más, magas kalóriatartalmú édesség helyett. Vagyis eleve egészségesebben élnek.

Ugyanakkor elismerik, hogy lehetséges, hogy a fagylalt tartalmaz néhány olyan tápanyagot, amely hasznos, különösen kalciumot, és hát valóban alacsony a glikémiás indexe.

Lapozz tovább, és kiderül, mi lenne, ha a fagylalt gyógyszer lenne!



Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Ezzel a pofonegyszerű teszttel kiderítheted, hogy demenciában szenvedsz-e
A teszthez csak papír, ceruza és egy másik ember kell.

Megosztom
Link másolása

Létezik egy végtelenül egyszerű teszt, ami időben jelezheti a korai demenciát.

Ez azért fontos, mert ugyan nem állítható meg a szellemi hanyatlás, és nem fordítható vissza,

a folyamatot lehet lassítani bizonyos kezelésekkel, és a tünetek egy részét is enyhíteni lehet.

A pofonegyszerű demencia-teszt gyors, mindössze néhány perces, és semmi más nem kell hozzá, csak papír és ceruza.

Egy nem digitális kijelzős, hanem hagyományos, mutatós óra kerek, de üres számlapját kell kiegészíteni. A teszt alanyát egy másik személy arra kéri, hogy írja bele az óra számait a számlapon, ahogy azok szerepelnek rajta, ezután rajzolja meg az óramutatókat, hogy hogyan állnak mondjuk negyed kettőkor vagy 10 után 10 perccel.

Ha orvos vagy képzett személy végezteti el a tesztet, akkor rendszerint pontozza a feladat teljesítését az alapján, hogy a teszatalany milyen sorrendben rajzolta fel a számlapra a számokat, hogyan helyezkednek el a számok, jól rajzolta-e meg az óra mutatóit.

Ennek van egy egyszerűbb változata is: ha a tesztalany megcsinálta helyesen a feladatot, akkor a teszt rendben van, ha nem csinálta meg jól, akkor ott valami probléma van.

Te elvégzed a tesztet?

Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Meglepő dolgot árul el rólad az, hogy az ágy melyik oldalán alszol
A legtöbbünk ugyanazon az oldalon alszik az éjszakánként, és nem igazán szeretné ezt módosítani. Mint kiderült, ennek is köze van a személyiségünkhöz.

Megosztom
Link másolása

Egy alvásszakértő érdekes dolgokat állított, szerinte ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy ki melyik oldalt választja lefekvéskor.

Ezek ugyanis sok mindent elárulhatnak a személyiségünkről, nem véletlen, hogy akinek van egy megszokott alvós oldala, nehezen cseréli el egy idegen helyen.

Ryan és Daniel Amoto szerint bizonyos kutatások kimutatták, hogy akik például a bal oldalon szeretnek aludni, azok általában vidámabbak, jóval magabiztosabbak és szorgalmasabbak is, ha munkáról van szó.

Ezzel szemben a jobb oldalt választók jóval földhözragadtabbak, cserébe általában több pénzt keresnek a másik oldalon alvó társukhoz képest.

Egy másik tanulmányt is megosztottak, ami szerint a jobb oldalon alvók sokkal logikusabban és analitikusabban gondolkoznak, míg a bal oldal szerelmesei inkább kreatívak és jó a képzelőerejük.

Egy hotel 2012-ben készített egy kérdőívet, amiben pont erről - azaz az oldalválasztásról - kérdezte a nála megszálló vendégeket, az eredmény szerint pedig a válaszadók 75%-a furcsán érzi magát, ha az ágy másik felén kell aludnia, mint ahogy azt megszokta.

@yourtango The side of the bed you sleep on reveals specific personality traits. Are you a left side or a right side sleeper? #sleep #sleephabits #sideofthebed #personality #greenscreen ♬ original sound - YourTango


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Így befolyásolja az anya étrendje a magzat arcvonásait - meghökkentő eredményeket hozott egy új tanulmány
Lehet, hogy anyukád furcsa kívánósságát okolhatod a külsődért?

Megosztom
Link másolása

Az arcvonások kialakulása régóta fejtörést okoz a tudósoknak, de egy új kutatás szerint a terhes anya étrendje már az anyaméhben befolyásolhat bizonyos vonásokat.

A Nature Communications című folyóiratban megjelent tanulmány az anya fehérjeszintjét a génaktivitással, konkrétan az mTORC1 génekkel hozta összefüggésbe, ami a szerzők szerint befolyásolta az embriók koponyáját-arcformáját.

Megállapították, hogy a magas fehérjetartalmú étrend határozottabb arcvonásokat - például erősebb állkapocsvonalat és nagyobb orrot -, míg az alacsony fehérjetartalmú étrend finomabb, élesebb vonásokat eredményezett.

Röviden, az anyák étrendje finomhangolhatja gyerekeik arcvonásait - például az orr vagy az állkapocs alakját és méretét. A tanulmányhoz a nemzetközi kutatócsoport egereket és zebrahalakat figyelt meg, amelyeket genetikailag manipuláltak, és különböző tápanyagszintű étrenddel ettek.

Korábbi vizsgálatok már összefüggésbe hozták az anyák étrendjét a gyerekek egészségi állapotával.

A vegán étrendet követő anyukák például alacsonyabb születési súllyal hozták világra gyerekeiket.

Egy, az év elején közzétett tanulmány megállapította, hogy az elhízott anyák fiai születésükkor nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak, és későbbi életük során fokozottan ki vannak téve az anyagcsere-betegségek kockázatának.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Ez a népszerű zöldség csökkenti a diabétesz kockázatát nőknél, de a férfiaknál nem
Meghökkentek a kutatók, mert erre az eredményre senki nem számított.

Megosztom
Link másolása

Már napi kis mennyiségű avokádó fogyasztása is hátráltatja a nőknél a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását - de

a férfiak esetében nem működik ez a jótékony hatás, állapította meg egy új kutatás.

„Több lehetséges ok is magyarázhatja az avokádófogyasztás és a cukorbetegség előfordulása között ebben a tanulmányban megfigyelt összefüggést” - írta a nemzetközi szerzőcsoport a múlt héten a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics című szaklapban.

„Először is, az avokádónak alacsonyabb a glikémiás indexe és cukortartalma, például szacharóz és glükóz, mint más zöldségeknek és gyümölcsöknek - folytatták. -

Meghatározó benne egy egyedülálló hét szénatomos cukor jelenléte, amely segíthet a vércukorszint szabályozásában.”

A kutatók rámutattak, hogy az avokádó antioxidánsokat és olyan tápanyagokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek javítani az inzulinérzékenységet, ami a 2-es típusú cukorbetegség egyik jellemzője.

Wendy Bazilian dietetikus szerint az avokádó szívbarát étel is.

„Tekintettel arra, amit az avokádóról tudunk, nem vagyok meglepve, hogy az avokádó fogyasztása szerepet játszhat a cukorbetegség kockázatának csökkentésében” - mondta.

A táplálkozási felmérésben részt vevő 25 640 ember több mint 60%-a túlsúlyosnak vagy elhízottnak számított.

A résztvevők mintegy 45%-a avokádófogyasztó volt, a férfiak átlagosan napi 34,7 grammot, a nők pedig 29,8 grammot fogyasztottak.

A nők alacsonyabb cukorbetegség-kockázata még akkor is megfigyelhető volt, ha számításba vették az életkort, az iskolai végzettséget, a testsúlyt és a fizikai aktivitást.

Arra a kérdésre, hogy miért nem találtak hasonló összefüggést a férfiaknál, a kutatók nehezen tudtak magyarázatot adni. Felmerült a dohányzás vagy az ivászat szerepe is. Most az avokádófogyasztás hosszú távú következményeinek alaposabb feltárását javasolják, hogy jobban megértsük, hogyan befolyásolja a nemünk az avokádó és a cukorbetegség kialakulásának kapcsolatát.


Megosztom
Link másolása