ÉLETMÓD
A Rovatból

5 módszer, amivel a nők csökkenthetik a stroke kockázatát - a másodikat az előtt kell megtenni, hogy kimennél a házból

A legújabb kutatások és szakértői tanácsok segíthetnek a nőknek csökkenteni a stroke kockázatát.

Megosztom
Link másolása

A stroke, amely akkor következik be, amikor az agy vérellátása akadályoztatott vagy megszakad, jelentős egészségügyi kihívást jelent a nők számára. Kutatások szerint a nők akár 20 százaléka is veszélyben lehet. Dr. Parag Shah, a Brooks Rehabilitation klinikán dolgozó szakember konkrét lépéseket javasol a kockázat csökkentésére.

A Mediterrán étrend: A stroke kockázatának csökkentése természetesen

A mediterrán étrend előnyei közismertek, különösen a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A mediterrán étrend a gyümölcsöket, a zöldségeket, a teljes kiőrlésű gabonaféléket és az egészséges zsírokat favorizálja, a vörös húsok helyett szárnyast és halat használ.

Egy 2018-as brit tanulmány szerint a mediterrán étrendet követő nők esetében 22%-kal csökkent a stroke kockázata azokhoz a nőkhöz képest, akik ritkán - vagy egyáltalán nem - követték ezt az étrendet. A mediterrán módon táplálkozó férfiaknál csak 6%-kal csökkent a kockázat, vették észre a kutatók.

Az orvos a káliumban gazdag ételek fogyasztását is ajánlja, hogy kordában tartsák a vérnyomást. Az aszalt gyümölcsök, a bab, a burgonya, a spenót, a brokkoli, az avokádó és a banán a magas káliumtartalmú élelmiszerek közé tartoznak.

„Az elegendő káliumbevitel összefügg a stroke kockázatának csökkentésével”

- mondta Dr. Parag a The Postnak. „Ezért a káliumtartalmú ételek beiktatása az étkezésbe jótékonyan befolyásolhatja a szív egészségét, az izmok teljesítményét és az általános egészséget.”

Légszennyezés: A rejtett veszély

A különböző típusú légszennyezésnek való kitettség - már öt nap elteltével is - összefüggésbe hozható a stroke fokozott kockázatával. Használjunk HEPA légtisztítót otthon, és kapcsoljuk be a konyhában és a fürdőszobában az elszívó ventilátorokat.

Az orvos azt tanácsolja, hogy mielőtt sétára indulnánk, ellenőrizzük a levegő minőségét a környékünkön. A magas légszennyezettségű napokon korlátozzuk a szabadban töltött időt amennyire csak lehetséges, hogy csökkentsük a káros hatásokat.

„A szabadban viselt maszk bizonyos mértékig segíthet kiszűrni a levegőben lévő részecskéket - mondta a doki. - Mindez a viselt maszk típusától, a maszk illeszkedésétől, valamint a levegőben lévő szennyező anyagok méretétől és típusától függ.”

A légszennyezettség közvetlenül összefügg a stroke kockázatának növekedésével, mivel a szennyező anyagok befolyásolják a szív- és érrendszer egészségét. Megfelelő szellőztetés létfontosságú az otthoni légszennyezettség csökkentésében, különösen zárt terekben, ahol a szennyező anyagok könnyen felhalmozódhatnak.

Tai Chi és jóga: Testi és lelki előnyök

A tai chi és a jóga ősi gyakorlatok, amelyek számos testi és lelki előnyt kínálnak, beleértve a stroke kockázatának csökkentését is. Ezek a mozgásformák javítják a testtartást, növelik a flexibilitást és segítenek az egyensúlyérzék fejlesztésében, ami hozzájárul az általános testi egészséghez.

A rendszeres tai chi és jóga gyakorlás jelentős stresszcsökkentő hatással bír, ami kulcsfontosságú tényező a szív- és érrendszeri betegségek, így a stroke megelőzésében.

Dr. Shah azt javasolja, hogy ezeket a tevékenységeket rendszeresen végezzük, mivel a folyamatos gyakorlás növeli a hosszú távú egészségügyi előnyöket. A jóga és a tai chi különösen ajánlott azok számára, akik hajlamosak a szív- és érrendszeri problémákra, mivel ezek a gyakorlatok javíthatják a szív működését és a vérkeringést.

A mindennapi gyakorlás segít a test és az elme harmóniájának megteremtésében, ami általános jólléti érzést kelt.

A jóga légzéstechnikái különösen előnyösek a vérnyomás szabályozásában, ami tovább csökkenti a stroke kockázatát.

A tai chi, amely lassú, meditatív mozgásokra épül, kiválóan alkalmas az idősebb korosztály számára is, mivel segít az ízületi fájdalmak csökkentésében és az általános mobilitás fenntartásában.

Mind a jóga, mind a tai chi elősegíti a mély koncentrációt és a belső béke elérését, amelyek hozzájárulnak az életminőség javításához. Összességében, a tai chi és a jóga nem csak fizikai gyakorlatok; ezek spirituális eszközök is, amelyek segítenek a mentális egészség megőrzésében és az élet stresszeivel való megbirkózásban.

A stroke kevésbé ismert jelei: amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni

Bár a legtöbben tisztában vannak az általános stroke jelekkel, mint például az arcon, a karokban vagy a beszédben jelentkező hirtelen gyengeség, kevesebben ismerik fel a kevésbé gyakori tüneteket. Ezek a tünetek ugyanolyan fontosak, mert gyors felismerésük életmentő lehet.

A stroke jeleinek időben történő felismerése kritikus lehet a hatékony kezelés és a gyógyulás szempontjából. Néhány kevésbé ismert, de figyelmeztető jel, amely sürgős orvosi segítséget igényel, a következők:

Hirtelen zavarodottság

Egyik pillanatról a másikra jelentkező zavarodottság vagy dezorientáltság, amikor a beteg nehezen követi a beszélgetéseket vagy elveszíti térbeli tájékozódását, súlyos agyi problémára utalhat. Ha valaki váratlanul zavarodottnak tűnik, azonnali orvosi vizsgálat szükséges.

Beszédzavar

A beszéd hirtelen elmosódása, nehezített artikuláció vagy érthetetlen beszéd jelentkezése komoly agykárosodás jele lehet. Ez a tünet akkor is fontos figyelmeztetés, ha az érintett személy képes beszélni, de szavai összevissza vagy értelmetlenek.

Kettős látás

A kettős látás vagy más látási problémák, mint a hirtelen homályos látás vagy látótér kiesés, szintén jelezhetik a stroke-ot. Ezek a tünetek gyakran hirtelen jelentkeznek és sürgős kezelést igényelnek.

Mikor kell azonnal segítséget hívni?

Ha bármelyik fenti tünetet észleli magán vagy másokon, azonnal hívja a mentőket. A stroke esetén az idő kulcsfontosságú tényező, és minél előbb kezdődik a kezelés, annál nagyobb az esély a súlyos károsodások elkerülésére.

Nők különleges kockázatai: Fogamzásgátlás és hormonális változások

Dr. Shah felhívja a figyelmet arra is, hogy a szájon át szedhető fogamzásgátlók, a terhesség, a szülés, a hormonterápia és a menopauza is növelheti a stroke kockázatát nőknél. Ezért különösen fontos, hogy a nők tisztában legyenek ezekkel a kockázatokkal és rendszeresen részt vegyenek egészségügyi szűrővizsgálatokon.

A stroke megelőzése kulcsfontosságú a nők hosszú távú egészsége szempontjából. Az egészséges életmódbeli változtatások, mint a mediterrán étrend, a légszennyezés elleni védekezés, a rendszeres testmozgás és a kockázati tényezők tudatos kezelése mind hozzájárulnak a stroke kockázatának csökkentéséhez.

Ha úgy gondolod, hogy valakinek stroke-ja van, azonnal hívd a mentőket.

„Maradjon nyugodt, és nyugtasd meg szerettedet, hogy a segítség már úton van. Jegyezd fel, hogy mikor kezdődtek a tünetek, vagy mikor láttad utoljára egészségesnek a beteget. Ez az információ kritikus fontosságú a kórházi kezelési tervhez. Ellenőrizd a légzését és a pulzust, ne kínálj se ételt se italt neki, hogy megelőzd a fulladást.”


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Hajléktalan lett a csinos lány, de nem esett kétségbe, randizással oldja meg, hogy legyen hol aludnia
Elmondása szerint bármelyik nap kivehetne egy lakást, de nem akar ezen stresszelni, egyelőre jól elvan így.

Megosztom
Link másolása

Érdekes megoldásról számolt be Emily Webb, aki immáron két hete az autójában él, és küszködik a lakáskereséssel.

A 25 éves lány azonban nem esett kétségbe, inkább sajátos módon oldja meg az egyébként kellemetlen élethelyzetet.

Egy társkereső applikáción ugyanis minden estére keresett magának randi partnert, elmondása szerint ehhez nagyban hozzájátszik, hogy csinos, így akkor is előrébb tud jutni, ha éppen rossz a helyzet.

Szerinte például így simán ingyen italokhoz tud jutni, hiszen csak kicsit kell flörtölni a pincérekkel, most pedig így tudja minden este ágyban kialudni magát, anélkül, hogy fizetnie kéne.

„Nem hiszem el, hogy egész idő alatt albérletre pazaroltam a pénzemet. Life hack: ha dögös vagy, soha ne fizess lakbért!”

- mondta TikTok-videójában.

„A társkereső applikációkon különböző srácok lakhelyére keresek, és meglepően jól megy. Általában nem mondom el nekik - nem akarok nyomást gyakorolni senkire.” - mesélte.

Szereti látni, hogy meddig lehet elmenni egy férfinél, és állítása szerint „még semmi rossz nem történt”.

„Szeretem feszegetni a csinos lét kiváltságainak határait, és megnézni, meddig mehetek el. Csak egyszer vagy szingli és dögös, és ezt szeretem kihasználni, ahol csak lehet. Éppen lakásokat nézek, de így van lehetőségem válogatni. Most jöttem rá, hogy jól megvagyok lakás nélkül is.”

- mondta, majd hozzátette, bármelyik nap kivehetne egy saját lakást, de egyelőre nem akar ezen stresszelni.

@emwebbily I swear my lips arent purple this lighting is weird #emwebbily #rentalcrisis #prettyprivilege ♬ original sound - Em

És egy kis frissítés 9 nap után:

@emwebbily So if you see my in burleigh MIND YA BUSINESS unless you want to adopt me #emwebbily #homeless #rentalcrisis #goldcoast #hingedating ♬ original sound - Em

Forrás: The Sun


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Kiderült, ezért nincsenek női tűzoltók Magyarországon: „Úgy gondolom, hogy a nők is kiválóan helytállnak”
Ameddig más országokban nők is jelentkezhetnek hivatásos tűzoltónak, addig hazánkban csupán kivételes esetben viselhet nő bevetési felszerelést. Miért nem nyitott ez a lehetőség a nők előtt nálunk?

Megosztom
Link másolása

Aki tűzoltónak áll, a világ egyik legkeményebb munkáját választja, hiszen nap mint nap a saját életét kockáztatja másokért. Erre a munkára nem jelentkezhet bárki, a kizáró okok között szerepel a nem megfelelő fizikai állapot, a pszichés problémák, és Magyarországon a jelentkező neme is.

Nálunk ugyanis a nőket nem engedik a vonulós állomány tagjává válni.

Vannak ugyan hivatásos nők a katasztrófavédelem 12 ezer fős állományában, de csak a háttérben dolgozhatnak. A szervezetnél több mint 750 nő dolgozik különböző pozíciókban. Akad, aki a tűzoltóautók műszaki állapotáért felel, mások a veszélyes anyagok jelenlétét mérik mobil laborokban, de szóvivői, ügyeleti, pszichológusi, informatikusi és katasztrófavédelmi megbízotti pozíciókban is sok nő dolgozik. De miért nem lehetnek itthon nők a készenléti állományban, a beavatkozó tűzoltók között?

A magyar álláspont

„Az országban csaknem 8 ezer hivatásos beavatkozó tűzoltó van, nekik nagyon szigorú egészségügyi, pszichikai és fizikai felvételi feltételeknek kell megfelelniük. Ugyanis a tűzoltók sokszor speciális, extrém körülmények között dolgoznak, ami komoly megterhelést jelent. Nehéz fizikai munkát végeznek, nem mindennapi helyzetekben találják magukat, például extrém hőmérsékleti viszonyok között. 

A védőfelszerelések súlya önmagában 25 kilogramm, és ehhez jönnek még a speciális tűzoltóeszközök, mint például a húsz kilogrammos feszítővágó”

– mondja Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, majd még hozzáteszi, hogy a női test anatómiailag más jellemzőkkel, alapvetően kisebb test- és izomtömeggel, eltérő csontozattal rendelkezik, ezért sem optimális a tűzoltói feladatok ellátására. Persze felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet a jó erőben lévő, sportos nőkkel? A szóvivő szerint az edzettebb női szervezet is nehezen áll ellen az extrém fizikai körülményeknek. Szerinte nemcsak a fizikai, hanem a pszichikai alkalmasság is kiemelten fontos. A tűzoltók számos olyan élethelyzettel találkoznak, amelyek az átlagosnál nagyobb lélekjelenlétet követelnek meg. Gondoljunk csak egy közúti baleset sérültjének, vagy egy balesetben elhunyt gyermek holttestének kiemelésére, ezek az esetek még a legedzettebbeket is megviselik.

Az első fecske?

Bár a hivatásos készenléti állományban dolgozó tűzoltók között nem dolgozhatnak nők, a katasztrófavédelem más területein szerencsére más megengedőbb a hivatalos álláspont. Jó példa erre Leczki Sarolta, aki mentőkutyás szakember és a HUNOR mentőcsapat tagja. Leczki Sarolta több mint egy évtizede foglalkozik mentőkutyák kiképzésével, egyik kutyája, Karma, világbajnoki címmel is büszkélkedhet. „A mentőkutyák kiképzése és alkalmazása során szerzett tapasztalataim alapján

úgy gondolom, hogy a nők is kiválóan helytállnak a katasztrófavédelem különböző területein”

– mondja Leczki Sarolta. A mentőkutyák különleges szaglásuknak és kiképzésüknek köszönhetően elengedhetetlenek a romok alatt rekedt túlélők felkutatásában, legyen szó földrengésről vagy egyéb katasztrófáról. Sarolta és Karma számos sikeres mentési akcióban vettek együtt részt, ezzel is bizonyítva, hogy a nők is képesek jelentős mértékben hozzájárulni a katasztrófavédelem munkájához. Hogy bírja Sarolta? A válasz egyszerű. A hosszú évek alatt megedződött, igaz, nem teljesen úgy dolgozik, ahogy a férfi tűzoltók. Csak azokhoz a káresetekhez vonul, ahol személykereső kutyára is szükség van.

Leczki Sarolta és kutyája, Karma a tűzoltó laktanyában (Fotó: Leczki Sarolta)

Ha önkéntes tűzoltó vagy, mehetsz

Nem mindenki ért egyet azzal, hogy a nők nem lehetnek készenléti szolgálatot ellátó tűzoltók. Sokak szerint ők is képesek lennének elvégezni a szükséges fizikai és pszichikai teszteket, ha megfelelő képzést és támogatást kapnának. Érveik szerint a fizikai felkészültség egyénenként változó, és

nem feltétlenül a szexuális hovatartozás alapján kellene megítélni a tűzoltói alkalmasságot.

Sok női sportoló és katona bizonyította már, hogy a nők ugyanúgy képesek extrém fizikai teljesítményekre, mint a férfiak.

Jelenleg azok, akik szeretnének tűz közelébe kerülni, önkéntes tűzoltónak jelentkezhetnek. Magyarországon csaknem hétszáz önkéntes tűzoltó egyesület van, akad olyan, amelynek a tagjai önállóan, a hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül is felszámolhatnak bizonyos káreseteket.

Önkéntes tűzoltóként pedig nők is vonulhatnak. Ehhez legalább egy negyven órás tűzoltó alaptanfolyamot kell elvégezniük.

Ez a képzés elméleti és gyakorlati alapismereteket egyaránt tartalmaz. A térítésmentes tanfolyamot a katasztrófavédelem szervezi az egyesületi tagok részére. Emellett a tagoknak az önkéntes tűzoltó egyesületnél meglévő tűzoltótechnikai eszközök (láncfűrész, szivattyú, áramfejlesztő, feszítővágó berendezés stb.) kezelésére feljogosító képesítéssel is rendelkezniük kell.

Külföldön a nők is vonulhatnak

Meghökkentő, hogy a magyar állásponttal szemben miként kezelik ezt a kérdést más országokban. Sok helyen, például az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban vannak női tűzoltók a készenlétet ellátó állományban.

Ezekben az országokban jelentkezhetnek hivatásos tűzoltónak nők is, majd a felvételi eljárás során ugyanazokat a fizikai és pszichikai teszteket kell teljesíteniük, mint férfi kollégáik - és nem meglepő módon kiválóan helytállnak.

Külföldi tanulmányok foglalkoznak azzal, hogy azok a veszélyes anyagok, amelyekkel a tűzoltók munkájuk során találkozhatnak, alkalmasak lehetnek arra, hogy hosszú távon egészségkárosodást okozzanak, amennyiben nem megfelelő védőruhában és a munkavédelmi szabályok be nem tartásával dolgoznak - mind a két nem esetében. Egy amerikai tanulmány szerint azonban a női tűzoltók körében a meddőségi arány majdnem ötven százalékkal volt magasabb más, nem vonuló tűzoltóként dolgozó nőkhöz képest. Mégis, aki tisztában van a kockázatokkal, ezzel együtt ezt a szakmát szeretné választani, nehezen érthető, hogy miért nem teheti meg - ha nőnek született.

 

Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Itt a hőség: 5+1 kulcsfontosságú tipp a hőguta ellen
Extrém magas hőmérsékletre, száraz, levegőtlen időre számíthatunk a héten gigantikus UV-sugárzással. Nagyon kell figyelni magunkra akár 10 perc napon tartózkodás során is.

Megosztom
Link másolása

A hőség okozta betegségek kockázata ilyen időben nag mértékben megugrik, még az egészséges, „velem ilyen soha nem történhet" embereknél is előfordulhatnak komoly problémák.

Akár hőguta és hőkimerülés is pillanatok alatt maga alá gyűrheti az embert,

kritikus fontosságú most figyelni a test hűtésére.

Mikor mit érdemes tenni?

A hosszan tartó napozás vezet leginkább hőkimerüléshez, míg a hőségben végzett megerőltető tevékenység okozhatja a hőgutát, ami egy fokkal veszélyesebb állapot. Ám ha a hőkimerülést nem kezelik, veszélyesebb tüneteket is produkálhat.

Hőguta akkor fordul elő, amikor a szervezet több hőt vesz fel, mint amennyit lead,

és a testhőmérséklet 10-15 percen belül akár 41 °C-ra is felemelkedhet. A verejtéktermelés leáll, nincs, ami hűtse a testet. Életveszélyes állapotig is sodródhat, aki hőgutát kap.

A tünetek közé tartozik még a szédülés, fejfájás, tudatzavar és álmosság. Súlyosabb tünetek is előfordulhatnak, mint például görcsrohamok, hányás, hasmenés és extrém alacsony vérnyomás. Ha nem kezelik, a hőguta 24 órán belül végzetes lehet.

A hőkimerülés pedig a szélsőséges hőmérséklet következménye, a test ilyenkor túlmelegedik,

és egyfajta hőgörcsöt okoz. Alattomos, mert egy fejfájással indít, amire legyintve kapkodhatjuk a fájdalomcsillapítót, ezzel viszont csak a kezeletlenséget érjük el, ami igazán veszélyessé teszi a hőkimerülést. A hőkimerültséget tapasztaló személy felforrósodik, arca vörös és nagyon izzad. A mozgása lelassul, az ember fáradtabb lesz, előfordulhat hányinger és hányás is. Előfordulhat szédülés és ájulás. Árulkodó jel, hogy bár az ember belső hője emelkedik, a bőr mégis hűvös tapintású lesz.

A Live Mint tippmegosztása arra, hogy egyáltalán elkerüljük a rém kellemetlen hőkimerüléses tüneteket:

Ne érjen bennünket túl sok napsütés, különösen dél körül.

Viseljünk világos színű kalapot.

Ha lehetséges, kerüljük a szélsőséges hőhatást.

Sok-sok folyadékot igyunk, hogy segítsük a szervezetünket.

Igyunk ilyenkor kevesebb koffeint és alkoholt.

Ha hőkimerülésre gyanakszunk, pihenjünk le.

Ezek a preventív intézkedések hőguta esetén is jól jönnek. Ha beütött a baj, és a hőguta jeleit érzékeljük, ezt kell tenni:

Azonnal hívjuk a 112-t, ha hőguta tüneteit érzékeljük magunkon vagy másokon.

A napfény elől azonnal helyezzük a személyt árnyékba, hűvös helyre.

A lehető leggyorsabban le kell hűteni a testet hideg vízzel, jeges fürdővel vagy vizes lepedővel, akárcsak magas láznál.

Adjunk az illetőnek folyadékot, amit lassan kortyolva, de rövid idő alatt igyon meg.

Távolítsuk el a felesleges ruházatot.

A sok folyadék fogyasztás, a lenge ruházat, az árnyék előnyben részesítése nagyon sokat segíthet egy-egy nap, hogy elkerüljük a bajt.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Így tüntetheted el a levakarhatatlannak látszó matricákat, vonalkódos árcédulákat
Ajándékkönyv, füzet, dísztárgy – szinte bárhonnan levehető néhány pofonegyszerű trükkel.

Megosztom
Link másolása

Roppant idegesítőek azok az árcédulák, vonalkódos matricák, amelyek szinte levakarhatlanul ragadnak rá a különféle felületekre.

Például amikor veszel magadnak egy jópofa noteszt vagy könyvet ajándékozol, és egyszerűen nem lehet lehúzni.

Vagy amikor a gyerek a matricáival kidekorálja az ajtót, ablakot, szekrényt, tükröt, és szeretnéd karcolódás nélkül eltüntetni, de csak levakarni lehet...

Nos, a Bien.hu hozott erre pár nagyszerű trükköt.

Az egyikhez hajszárító kell, amivel fémről, üvegről, fáról, kőről vehető le a matrica, vagy a matrica makacsul tapadó maradéka.

A másodikhoz mikroszálas ruhát kell forró vízbe tenni, és a nedves ruhát néhány percig a felületen hagyni, hogy a ragasztó felpuhuljon. Eztán eltávolítható a matricát vagy a nyomát. Végül öblítsd le a felületet.

A harmadik megoldás az, ha gyógyszertári alkohollal kened be, és úgy áztatod le - ez feloldja a ragasztót.

A következő az olívaolajos vagy kókuszolajos bedörzsölés.

Állítólag az is működik, ha a matricát vagy a helyét ecettel dörzsölöd be, és úgy próbálod lehúzni.

Érzékenyebb felületeken, például papíron, kartonon pedig puha radírral, egyszerű radírozással próbálkozz!


Megosztom
Link másolása