ÉLETMÓD
A Rovatból

Nem csak a cigizéstől lehet tüdőrákod, hanem az édességektől és a zsíros ételektől is

A rákos sejteknek nagyszerű energiaforrás a glikogén (a glükóz poliszacharidja): gyors növekedést biztosít számukra, így túlterhelhetik az immunrendszert.

Megosztom
Link másolása

Nem csak a dohányzás és a szennyezett levegő okozhat tüdőrákot.

Amerikai kutatók szerint egyes daganattípusok a zsíros, szénhidrátban gazdag étrendtől is kialakulhatnak. A Science Alert cikke szerint

a Floridai Egyetem és a Kentucky Egyetem kutatói összefüggést találtak a betegség kialakulása és az étrend között.

Megállapításaik szerint a glikogén nevű molekula bizonyos típusú tüdőrák kialakulását is okozhatja. A glikogén a glükóz poliszacharidja, és feladata a rövidtávú energiaraktározás az állati sejtekben. Az a szerepe, hogy felhasználható legyen nagy energiaigényű tevékenységekhez, fizikai aktivitáshoz, mint amilyen a sport, az edzés, a fizikai munka. Ha nem használja fel a szervezet, mert nincsen igénybevétel, akkor elraktározódik.

A kutatók emberi tüdőben kialakult daganatos betegség, vagyis adenokarcinóma szövetmintáiban nagyobb mennyiségű glikogént találtak. Ez azért fontos felfedezés, mert ez fajta daganattípus felelős a tüdőrákos esetek mintegy 40 százalékáért - az egész világon!

Az egereken végzett tesztek során a glikogén nagyobb koncentrációja elősegítette a tüdőrák gyorsabb növekedését, a molekula eltávolítása pedig korlátozta a daganat növekedését.

Bár már egy ideje vizsgálták már a kutatók a glikogén szerepét a daganatos megbetegedések kialakulásában, most lett rá bizonyíték, hogy a rákos sejteknek nagyszerű energiaforrás a glikogén: gyors növekedést biztosít számukra, így túlterhelhetik az immunrendszert.

A fentiek miatt nem hülyeség az az elképzelés, amit sokan vallanak: bizonyos daganatos betegségek esetén kerülni kell a szénhidrátban gazdag és nehéz ételekből álló étrendet. Helyette érdemes például a mediterrán étrendet vagy ehhez hasonló, sok zöldséget, magvakat, telítetlen szírsavakat tartalmazó étrendre átállni.

Via: hvg

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Ezért nem szabad nyitva tartanod a mosógép ajtaját akkor sem, ha bebüdösödik tőle a dob
A szakértők szerint sürgősen szokj le róla, mert a nyitva hagyott ajtó többet árt, mint használ. Azt is elmagyarázták, miért.

Megosztom
Link másolása

Első ránézésre logikusnak tűnhet nyitva hagyni a mosógép ajtaját – hiszen így kiszellőzik, és nem lesz dohos. Valójában azonban ez a módszer többet árt, mint használ - írja a Startlap az Ireceptar portálra hivatkozva.

A cikk azt írja, problémákat okozhat hosszú távon a nyitva hagyott mosógép-ajtó.

A szakértők szerint egyébként nem garancia a penészképződés megakadályozására az, ha nyitva hagyjuk az ajtót. Viszont árthatunk vele.

Folyamatosan terheli ugyanis a zsanérokat a nyitott ajtó súlya. Emiatt az elöltöltős mosógépek ajtajánál a zsanérok később meglazulhatnak. "Ez akár milliméternyi elmozdulás is lehet, ami problémákat okozhat a nyitásnál, zárásnál, a tömítésnél, sőt, még az ajtózár működésénél vagy a mosási ciklus során is"

- írja a lap.

A nyitott hagyott ajtó ráadásul a mosógép mechanikájára is hatással lehet, főleg a modernebb, szenzorokkal ellátott típusoknál. Ha pedig a gép nem pontosan érzékel, a mosást és a szárítást is befolyásolhatja, és előfordulhat, hogy több áramot fogyaszt majd a gép.

Ezért a szakértők a következőt javasolják.

Mosás után hagyd nyitva az ajtót, amíg lehűl és kiszárad a dob, azután csukd be a mosógéped ajtaját. Rendszeresen futtass tisztító programot, időnként pedig ecetes vízzel vagy speciális tisztító folyadékkal mosd át a dobot. Fontos, hogy ne használj tömény ecetet a mosógép tisztításához, mert azzal tönkre teheted.


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
A Rovatból
Neve is van annak az állapotnak, amikor nem tudsz wc-re menni idegen helyen - de szerencsére gyógymódja is
Jöjjenek a tudományosan megalapozott tippek, amikkel végre elengedheted a „kakifóbiát”.

Megosztom
Link másolása

Irodai vécé? Inkább meghalsz. Nyilvános klotyó? A pokol tornáca. De ha hazaérsz, lehuppansz a trónra, és akkor végre, hosszú órák kínlódása után… de miért szenvedünk ennyit, és hogyan lehet ebből kimászni?

A „kakifóbia” nagyon is valós dolog - rengetegen szenvednek tőle

A szaknyelv szerint ez nem más, mint parcopresis, vagyis a „szégyenlős bél” szindróma, amikor valaki egyszerűen képtelen elvégezni a nagydolgát, ha nem a saját otthona nyugalmában van. A The Gut Stuff alapítói, Lisa és Alana Macfarlane szerint gyakran ez a két dolog szokta kiváltani:

1. Akinek már volt kellemetlen élménye sürgető vécére rohanással, az emiatt stresszel.

2. Mások valamilyen gyerekkori megszégyenítő élmény miatt nem tudnak ellazulni egy irodai vagy nyilvános vécében

– és a Covid óta ez csak durvult.

Egy felmérés szerint a dolgozók 54 százaléka érzi kényelmetlennek a munkahelyi kakilást. Ennek eredménye: napközbeni puffadás, gázképződés, sőt, egy idő után krónikus székrekedés. Szóval igen, a visszatartás káros.

Na de akkor mit lehet tenni?

Próbáld ki az alábbi, tudományosan alátámasztott módszereket, hogy ne csak minden harmadnap tudd elengedni, amit el kell.

1. Tedd fel a lábad!

Nem csak az számít, mikor mész el intézni a dolgod, hanem az is, hogyan. Dr. Megan Rossi szerint a megemelt lábtartás segíthet: egy 20-30 cm magas emelvény, például a gyerekek wc elő helyezett kis lépcsője, ellazítja a puborectalis izmot, amit a nyugati vécék éppenséggel befeszítenek.

Ez a testtartás ugyanis megkönnyíti a bélmozgást, és csökkenti a kényszeres erőlködés kockázatát – ami egyébként hosszú távon a medencefenék izmait is tönkreteszi.

2. Zenével a félelem ellen

Furán hangzik, de a zene hatással van a bélflórára is. Egy kutatás szerint a Marconi Union - Weightless című szám 65 százalékkal csökkentette a résztvevők szorongását.

Az agy és a bél közötti idegi kapcsolat működése szerint, ha megnyugszol, a bélrendszered is könnyebben enged.

YouTube-on keress rá a „poo music” kifejezésre. Igen, tényleg ez a neve. És tényleg működik.

3. Lélegezz

Egy légzéstechnika a paraszimpatikus idegrendszert (pihenés és emésztés) aktiválja, szemben a „menekülj vagy harcolj” stresszreakcióval. A módszer:

- Belégzés 4-ig számolva

- Légzésvisszatartás 4-ig

- Kilégzés 4-ig

- Szünet 4-ig

- Ismétlés, amíg kell

Segít abban, hogy a vécén ne pörögjön hülyeségeken az agyad, ezzel megszakítva az ideális hangulatot. Szó szerint.

4. Hasi légzés

A rekeszizommal való légzés segíti az ellazulást, és hatékony lehet irritábilis bél szindróma (IBS), puffadás és görcsök ellen is. Ez nem az a fajta légzés, amit automatikusan csinálsz – meg kell tanulni.

Dr. Rossi szerint így érdemes gyakorolni:

- Orron keresztül belégzés 4 másodpercig, a has emelkedik

- 2 másodperc szünet

- Lassan kifújás szájon át 6 másodpercig

- Ismételd 5-15 percig

Ülve, a vécén is lehet csinálni, nem kell hozzá jógastúdió.

5. Hasmasszázs – saját kezűleg

Egy 8 hetes klinikai vizsgálat szerint a rendszeres hasmasszázs fokozta a bélmozgást és csökkentette a tüneteket. Lisa Macfarlane szerint így csináld:

- Simítsd végig a hasad aljától felfelé a bordáidig

- Jobb alsó résztől körkörösen menj fel, balra, majd le

- Fokozatosan növeld a nyomást, hogy serkentsd a bélműködést

- A végén csinálj körkörös mozdulatokat az egész hasadon

Nem lesz belőled thai masszőr, de a pocakod hálás lesz.

6. Borsmenta, a vécék királynője

A borsmentateát sokan isszák a jó emésztés miatt, de a borsmentaolaj az igazi ász: kutatások szerint görcsoldó hatású, segíti a gázok távozását, és ellazítja a bélrendszert. IBS, puffadás, görcsök? Adja magát.

Dr. Rossi ugyan megjegyzi, hogy a koffeint nem helyettesíti, de gyorsítja a gyomorürülést, és ez már fél siker.

A lényeg

Kakilni kell. Mindenkinek. És ha a tested már jelzett, ne szorongd végig a napot. A modern tudomány melletted áll – legyen szó lábtartóról, YouTube-vécézenéről, vagy hasmasszázsról. Engedd el. Szó szerint.

Via The Sun


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Ezzel a zseniális módszerrel kétszer olyan gyorsan száradnak a ruháid, és szárítógépre sincs hozzá szükség
Nem kell többé napokig kerülgetni a vizes ruhát a lakásban – így száríthatod a mosást kétszer gyorsabban, szárítógép nélkül is.

Megosztom
Link másolása

A szárítógép drága, a tavaszi időjárás meg kiszámíthatatlan – így ha nincs szerencséd (és szárítógéped), akkor is van megoldás arra, hogy ne napokig kelljen kerülgetni a friss mosást. A Which? fogyasztóvédelmi szervezet most előállt egy módszerrel, ami feleannyi idő alatt szárítja meg a ruhát, mintha csak simán kiteregetnéd a lakás közepén. És ami a legjobb: olcsóbb is, mint a szárítógép.

A szárítógépmentes élet nem mindig kényelmes

Ha nincs szárítógéped, ismered az érzést: a ruha napokig nedves marad, a levegő fülledt, és nem lehet elférni a szárítóállvány mellett.

Kültéren szárítani persze csodás lenne, ha nem változna ilyen dinamikusan az időjárás.

Viszont most kiderült: a páramentesítő lehet a kulcs, amivel felgyorsíthatod a folyamatot, méghozzá brutálisan.

Így csináld jól: páramentesítő + állvány = fele idő

A Which? csapata fogott két azonos mennyiségű mosást, két szárítóállványt, és egyetlen különbséggel teregetett: az egyik mellé (vagy alá) odatettek egy páramentesítőt, a másik mellé meg nem.

Az eredmény egyértelmű volt:

„A páramentesítő használata közel felére csökkentette a száradási időt, és kb. két liter vizet szívott ki a levegőből – ami a penészedés megelőzésében is rengeteget számít.”

A trükk lényege, hogy a gépet közvetlenül a ruhák alá vagy mellé kell helyezni, nem eldugva a szoba másik sarkába.

És mi van az árammal?

Sokan rögtön azt kérdezik: na jó, de mennyibe kerül ez nekem? A válasz elég egyértelmű,

a szárítógép fogyasztásához képest a páramentesítő áramfelvétele a töredéke,

és közben még a lakás levegője is frissebb marad. Úgyhogy ez a módszer nemcsak hatékony, de gazdaságos is. A páramentesítő nem új találmány, de ha jól helyezed el, konkrétan megfelezi a száradási időt – és közben megóvja az otthonodat penésztől is.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Hiába egészséges, hiába szereted, heti egynél többször tilos májat enned
Tudjuk, hogy fontos vitaminokat, nyomelemeket tartalmaz, ám egy olyan anyagot is, ami szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet.

Megosztom
Link másolása

A máj fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, mivel rendkívül tápanyagdús élelmiszer.

Kiemelkedő A-vitamin forrás - ezzel támogatja a látást, az immunrendszert és a bőr egészségét. Magas a vas- és B12-vitamin-tartalma, ami segíti a vérképzést és a fáradtság leküzdését.

A máj ezen felül folsavat, cinket, szelént és egyéb létfontosságú mikrotápanyagokat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a sejtműködéshez és az anyagcseréhez. Mértékkel fogyasztva tehát a máj igazi szuperélelmiszer.

És itt a hangsúly a mértéken van: ha ugyanis minden nap eszel májat, súlyos betegségeket kockáztathatsz. A májnak ugyanis magas a koleszterin-tartalma. A legmagasabb a csirkemájé - a sertés- és marhamájé valamivel alacsonyabb.

A magas koleszterintartalmú ételek gyakori fogyasztása azért problémás, mert hozzájárulhatnak a vér LDL-koleszterinszintjének (rossz koleszterinnek) az emelkedéséhez. Ez pedig növeli az érelmeszesedés, a szívbetegségek és a sztrók kockázatát.

A koleszterinben gazdag élelmiszerek – zsíros húsok, belsőségek, tojássárgája és iparilag feldolgozott termékek – túlzott fogyasztása tehát hosszú távon érrendszeri elváltozásokat és keringési problémákat okozhat.

A másik, ami miatt kockázatos a napi májfogyasztás, az A-vitamin.

"A májnak olyan magas az A-vitamintartalma, hogy jobb, ha nem eszünk belőle túl sokat. Egyeseknél ez a vitamin felhalmozódhat a szervezetben és egészségügyi problémákat okozhat. Hetente legfeljebb egy adag májpástétomot vagy májat érdemes fogyasztani. Ha májat eszünk, kerüljük az olyan étrend-kiegészítőket, amelyek retinol formájában tartalmazzák az A-vitamint"

- tanácsolja a Heart UK jótékonysági szervezet.

Forrás: Mirror

Megosztom
Link másolása