Divatdiéták jönnek-mennek, de mi működött igazán? – Így változtak a fogyókúrás trendek Magyarországon 10 év alatt
Az elmúlt tíz év fogyókúrás divatjai kicsit olyanok, mint a popsztárok: berobban valami, mindenki arról beszél, aztán hirtelen jön egy még frissebb és még divatosabb. A piac elképesztő tempóban változik, egyetlen dolog viszont nem: mindig jön egy újabb trend, ami gyors eredményeket ígér.
Tomán Szabina tíz éve pont ebben a folyamatos változásban indította el saját életmódprogramját, amivel eddig több mint húszezer nőnek segített leadni a felesleget. De hogy nézett ki mindeközben az elmúlt 10 év a diéták világában?
Mutatjuk a trendeket, amik itthon is nagyot mentek:
2014 – Tiszta étkezés („clean eating”)
Hirtelen mindenki kiszórta a szemetet a kamrából, a feldolgozott kaják ördöginek számítottak, az emberek piaci zöldségekben és adalékanyag-mentes cuccokban gondolkodtak.
2015 – Paleo és low-carb mindenek felett
Robbant a paleo, mindenki ősembernek képzelte magát, és szénhidrátcsökkentett kenyeret majszolt, mintha nem lenne holnap.
2016 – Glutén- és laktózmentes diéták
Ekkor már nem kellett allergiásnak lenni ahhoz, hogy mindenből mentes verziót vegyél – az emberek diétás célokra is elkezdték ezeket keresni. Erre még egy magazin is épült, ami azóta sajnos megszűnt:
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
2017 – Jött a keto-őrület
A zsír hirtelen barát lett, a szénhidrát az ördög maga – a ketogén diéta úgy terjedt, mint valami fogyókúrás vírus.
2018 – Időszakos böjt (Intermittent Fasting)
Már nem az volt a kérdés, mit eszel, hanem hogy mikor. Az IF hívői elkezdtek napi 16-18 órákra bezárni a hűtőt, a reggelit meg kidobták az ablakon.
2019 – Növényi alapú étkezés
A klímaváltozás elért a konyhákig, vegán és flexitáriánus étrendek lettek a trendi megoldások. Az állati termékek lassan ciki kategóriába kerültek.
2020 – Immunerősítő kaják
A Covid hatására mindenbe extra vitaminokat és antioxidánsokat raktak, az immunrendszer erősítése lett a fő szempont a fogyókúráknál is.
2021 – Mikrobiom, avagy figyelj a bélflórádra
Probiotikum és prebiotikum lett a két varázsszó, mindenki a bélbaktériumait kezdte ápolni, mintha háziállatok lennének.
2022 – Vércukorszint és metabolikus egészség
Hirtelen mindenki megtanulta, mit jelent az inzulinrezisztencia, és vércukormérő szenzorokkal rohangáltak a trendkövető fogyni vágyók.
2023 – Gyógyszeres fogyás (hello, Ozempic)
Az injekciós fogyás belépett a mainstreambe, és mindenki a GLP-1 gyógyszerektől remélte a gyors eredményeket.
2024 – Biohacking és személyre szabott diéták
Már nem elég egy jó étrend, személyre szabott DNS-alapú programok és szenzorok mondják meg, mit és mikor egyél, hogy lefogyj.
Tomán Szabina szerint a lényeg tíz éve változatlan:
„Elképesztő látni az elmúlt 10 év trendjeit. Büszke vagyok rá, hogy az alapigazságot sikerült már akkor megragadnom, ez pedig azóta sem változott, és senki nem fogja kétségbe vonni:
A fogyás Szabina szerint nemcsak arról szól, hogy mit veszel ki az étrendedből, hanem arról is, hogy mit teszel bele. Az ő módszere a magas fehérjebevitelt helyezi középpontba, hogy fogyás közben ne izmot veszíts, hanem zsírt.