ÉLETMÓD

6 táplálkozási hazugság, mellyel mindannyiunkat etettek - ne dőlj be nekik!

Szó lesz a koleszterinről, a sóról és a friss zöldségekről is.

Megosztom
Link másolása

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy az egészséges étrend valójában sokkal egyszerűbb, mint hittük - az összes élelmiszercsoport kiegyensúlyozott fogyasztásából áll, kevés cukorral, valamint sok gyümölccsel és zöldséggel.

A dietetikusok most elárulják, mik a leggyakoribb diétás hiedelmek, amelyek teljes tévedésben tartanak:

1. A méz és a szirupok egészségesebbek, mint a cukor

A méz és a juharszirup antioxidáns, antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezhet. De hogy ez pontosan hogyan hat az egészségünkre, nem tudjuk. Az viszont bizonyított, hogy gyakorlatilag ugyanolyan hatással vannak a vércukor szintre, mint a sima cukor.

„Szervezetünk cukorként tekint ezekre az élelmiszerekre”

- mondta Alyssa Pacheco dietetikus a Yahoo Life-nak.

A túlzott cukorbevitel minden formában káros, és növelheti a hízás kockázatát, cukorbetegséghez, szív- és érrendszeri betegségekhez, rákhoz, anyagcserezavarokhoz, depresszióhoz és mentális zavarokhoz vezethet.

Ahelyett, hogy azon pörögnénk, hogy milyen cukrot választunk, Pacheco azt tanácsolja, hogy együk azt, amelyiket jobban szeretjük, de mértékkel.

Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége a nőknek napi legfeljebb hat, a férfiaknak pedig kilenc teáskanál hozzáadott cukrot javasol.

2. A tengeri só különösen egészséges

A cukrokhoz hasonlóan a tengeri só, a himalájai só és az asztali só végső soron mind só, és nagyjából 40 százalékban nátriumot tartalmaz, amely a vérnyomást befolyásolja. A tengeri só minimális feldolgozási folyamaton megy keresztül, és kis mennyiségű magnéziumot, kalciumot és káliumot tartalmazhat.

Az asztali sót viszont feldolgozzák, hogy eltávolítsák belőle a szennyeződéseket, és általában jódot is adnak hozzá a pajzsmirigy egészsége érdekében.

De mindaddig, amíg az étrended kiegyensúlyozott, nincs szükség arra, hogy az ásványi anyagokat tengeri sóból szerezd be.

A túlzott nátriumfogyasztás magas vérnyomással és más egészségügyi problémákkal hozható összefüggésbe, ezért fontos, hogy a nátriumbevitelt összességében csökkentsd, függetlenül a só típusától - mondta Michelle Rauch, a Actors Fund dietetikusa.

3. A tojás emeli a koleszterin szintedet, ezért ne egyél

Még egy tévhit, hogy a tojás rosszat tesz, és emeli a koleszterinszintet.

Koleszterintartalma miatt a tojás régóta heves viták tárgya. A tudósok azonban azt állítják, hogy nincs hatással a koleszterin szintedre.

Tanulmányok azt mutatják, hogy a tojásban lévő koleszterin nem emeli meg a koleszterinszintet úgy, mint más élelmiszerek, például a magas telített zsírtartalmúak.

Egy 2020-as tanulmányban egy harvardi kutató által vezetett amerikai kutatócsoport nem talált összefüggést a tojásfogyasztás és a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) kockázata között - ami szívrohamhoz vagy stroke-hoz vezethet.

„A tojás része az egészséges táplálkozásnak, és támogathatja az izmok karbantartását, az általános jó közérzetet, segít fedezni a napi fehérjeszükségletet, és sokoldalú fehérjeforrás, amely sokféle ételhez adható” - mondta Umo Callins sportdietetikus.

4. Ne egyél este 6 után

„A testednek nincs olyan belső órája, amely azt kiabálja a sejtjeidnek: este 6 óra van, ideje, hogy elkezdj raktározni - mondta Katie Schimmelpfenning, dietetikus. - Az energia az energia, függetlenül attól, hogy mikor visszük be.”

Tanulmányok kimutatták, hogy nem az okozhat súlygyarapodást, hogy mikor eszünk, hanem az, hogy mit eszünk.

Ha a nap elején többet eszünk, az segíthet a későbbi éhségérzet kezelésében, és megakadályozhatja, hogy túl sokat együnk.

Rhyan Geiger dietetikus szerint: „Minden azon múlik, hogy milyen típusú ételeket választunk. A friss gyümölcsök, zöldségek vagy teljes kiőrlésű gabonafélék sokkal hasznosabbak, mint a sütik, cukorkák és édességek.”

5. Ragaszkodj a friss élelmiszerekhez

Sokan hiszik, hogy vásárláskor a bolt szélein kell maradni, mivel ott koncentrálódnak a friss áruk, de Lauren Harris-Pincus dietetikus szerint ez hiba lenne.

„A középső gondolák a tápanyagban dús élelmiszerek kincsesbányái, beleértve a fagyasztott gyümölcsöket, zöldségeket és tenger gyümölcseit, a bab-, gyümölcs- és zöldségkonzerveket, valamint a száraz hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonákat, dióféléket, magvakat és fűszereket'” - mondta.

Ha a lehető legalacsonyabb kalóriatartalmú ételeket választod, általában éhes maradsz, és végül túlzásba viszed az evést. Ráadásul ha nem eszel elég kalóriát, hosszú távon visszafelé sülhet el, mert lassul tőle az anyagcseréd.

Egyes magas kalória- és zsírtartalmú élelmiszerek, mint például a diófélék, az avokádó és az olajok, tele vannak nagyon fontos tápanyagokkal. A kalóriákhoz hasonlóan az csökkentett zsírtartalmú étel nem feltétlenül jobb, mint a teljes zsírtartalmú. A zsiradékra azért van szükség, hogy teltségérzetet adjon, jobban felszívódjanak a zsírban oldódó vitaminok, és ízt adjon. Ezek az élelmiszerek pedig a bolt közepén tanyáznak.

6. A mélyhűtött termék rossz minőségű

„Valójában a fagyasztott gyümölcsök és zöldségek magasabb tápanyagtartalmúak lehetnek - állítja Kim Pearson brit táplálkozási szakértő. - Ez azért van így, mert a gyümölcsöket közvetlenül a szedés után fagyasztják le, és előtte csak minimális feldolgozáson mennek keresztül, ami azt jelenti, hogy sok tápanyagot megtartanak.”

Ezzel szemben a friss termékek napokkal vagy hetekkel a szedésük után is a szupermarket polcain állhatnak, ami azt jelenti, hogy mire megeszik őket, több tápanyagot veszíthetnek.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Egy neurológus elárulta, pontosan hány éves korban kellene abbahagyni a sörivást
Úgy tűnik, a sörözős napjaid meg vannak számlálva.

Megosztom
Link másolása

Egy neurológus pontosan megmondta, hány évesen lenne érdemes elhagyni a sörfogyasztást. Az ötletet Dr. Richard Restak amerikai neurológus osztotta meg könyvében, The Complete Guide to Memory: The Science of Strengthening Your Mind (Az emlékezet teljes útmutatója: Az elme megerősítésének tudománya). A könyv célja, hogy feltárja, hogyan működik az emlékezetünk.

Dr. Restak a könyvben kifejti, hogy az alkohol és az emlékezetünk között szoros kapcsolat van, és hogy az idősebb korban történő alkoholfogyasztás nem a legbölcsebb döntés, mivel az alkohol hatással lehet az idegsejtjeinkre.

„Az alkohol egy nagyon, nagyon gyenge neurotoxin – nem tesz jót az idegsejteknek” – írja. Hozzáteszi, hogy 65 éves kortól kevesebb idegsejtünk van, mint előtte.

„Fontos, hogy életünk azon szakaszában tartózkodjunk az alkoholtól, amikor az idegsejtek megőrzése már kulcsfontosságú.”

Bár mítosz, hogy az agy gyors ütemben veszíti el az idegsejteket az életkor előrehaladtával, újabb kutatások szerint életünk során csupán az idegsejtek 2-4%-át veszítjük el. Azonban az agy védelme idős korban továbbra is kiemelten fontos.

Dr. Restak szerint 65 éves kor körül érdemes jelentősen csökkenteni az alkoholfogyasztást, majd 70 éves korra teljesen elhagyni azt.

„Erősen javaslom, hogy ha 65 éves vagy idősebb vagy, teljesen és végleg hagyd ki az alkoholt az életedből” – írja.

Lehet, hogy azt gondolod: „Már úgyis öreg vagyok, mit árthat néhány sör?” Nos, úgy tűnik, elég sokat.

Dr. Restak egyik fő érve az alkohol mellőzése mellett az, hogy az absztinencia csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát. Ezt az érvet az Alzheimer Társaság adatai is alátámasztják, amelyek szerint azoknál, akik sokat isznak, nagyobb a valószínűsége a betegség kialakulásának.

A neurológus emellett kiemelte, hogy az ittas állapotban történő esések kockázata is megnövekszik, ami súlyos sérüléseket, sőt idősebb korban akár halált is okozhat.

Úgy tűnik, minden jó dolognak vége szakad egyszer – még a sörözésnek is.


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Itt a memóriateszt, ami megmutatja, demens leszel-e - egy sorozatból már ismerheted
Csak rajzolni kell, de nem mindegy, mit és hogyan. Egyszerű, mégis hatásos demencia-teszt a neurológusok szerint.

Megosztom
Link másolása

Ha aggódsz amiatt, hogy a memóriád már nem olyan, mint régen, itt egy egyszerű, ötperces feladat, amely megmutatja, vannak-e jelei a korai memóriavesztésnek.

A teszt során azt figyelik, mennyire rajzolsz meg jól egy analóg órát.

Dr. Jesus Ramirez-Bermudez, a kognitív hanyatlást kutató mexikói neurológus szerint az órarajzoló teszt hatékony módszer a demencia detektálására, és ez az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb módja ennek, írja a Daily Mail.

A tesztet különböző neurológiai betegségekben szenvedő betegeknél alkalmazzák a probléma meghatározásához és nyomon követéséhez, ide tartozik a demencia is.

Ezt a tesztet rajzoltatta meg a Mads Mikkelsen főszereplésével fémjelzett Hannibal sorozatban a pszichiáter Will Grahammel egy ikonikus jelenetben.

A teszt csak annyiból áll, hogy egy üres lapra lerajzoljuk az említett analóg óra számlapját. Fel kell írni az összes számot 1-től 12-ig, majd be kell rajzolni a mutatókat egy adott időpontra, például 11.10-re.

A feladat arra támaszkodik, hogy a páciens emlékezzen arra, hogyan néz ki az óralap – ez a készség végrehajtói funkcióként ismert, amely magában foglalja, hogyan tervezzük, szervezzük és hajtjuk végre a feladatokat.

A végrehajtó funkció azon kognitív képességek közé tartozik, amelyek először kezdenek akadozni, amikor a demencia kialakul.

A tesztet évtizedek óta használják a klinikumban, és ha az óra egy ferde kör, helytelenül felrajzolt számokkal, az a demens állapot korai jeleire utal. Persze ebben is vannak szintek, 1-2 eltérés még nem jelenti, hogy nincs visszaút a szellemi hanyatlásból, de ha nehezen megy az óra rajzolása, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Ha a betegnek sikerül helyesen megrajzolnia az órát, az gyakorlatilag kizárja a demenciát.

Magyarországon nagyságrendileg 250 ezer ember él demenciával, ha a hozzátartozókat is ide soroljuk, akkor a lakosság 10%-a érintett az állapotban, írja a Katolikus Szeretetszolgálat, akik szerint a családok edukálása és segítése is kritikus fontosságú.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Ez a népszerű nasi akár 20%-kal is csökkentheti a demencia kockázatát
Eláruljuk, mit egyél, hogy védett legyél!

Megosztom
Link másolása

Naponta egy marék dió vagy mogyoró, esetleg mandula, és máris kisebb az esélyed a demenciára! Friss kutatások szerint azok, akik rendszeresen esznek dióféléket, 17%-kal csökkenthetik a rettegett betegség kockázatát. Ha pedig sózatlan verziót eszed, az előny eléri a 20%-ot is.

Miért ilyen csodás a dió?

A spanyolországi Castilla-La Mancha Egyetem és a portugáliai Porto Egyetem több mint 50 ezer ember szokásait vizsgálta hét éven keresztül. Kiderült, hogy

a napi 30 gramm diót elfogyasztók jelentősen kisebb eséllyel lesznek demenciások.

A kutatók szerint a dió csökkentheti a gyulladást és a koleszterinszintet, ami jót tesz az agynak.

„Egy marék dió naponta komoly védelmet nyújthat” – írták a kutatók a The Sun szerint.

A mediterrán diéta is segíthet

Nem csak a dió a megoldás. A mediterrán diéta – tele zöldségekkel, gyümölcsökkel, olívaolajjal és halakkal – akár 23%-kal is csökkentheti a demencia kockázatát. A „zöld” mediterrán verzió, amely még több növényi alapú ételt, például diót és zöld teát tartalmaz, szintén lassíthatja az agy öregedését.

Ezeket az ételeket fogyaszd az agyadért!

A Brit Szív Alapítvány szerint az agy egészségéért ezek az ételek a legjobbak:

- Teljes kiőrlésű gabonák

- Zöld leveles zöldségek (spenót, kelkáposzta)

- Diófélék (minden nap!)

- Hal (heti egy adag legalább)

- Olívaolaj (fő zsiradékként)

- Egy kis pohár vörösbor (de csak mértékkel!)

Sőt, a csokirajongóknak is van jó hír:

az étcsokoládé flavonoidjai szintén segíthetnek a demencia kockázatának csökkentésében.

Akár egy marék dió, egy tál saláta vagy egy pohár bor – ezek az apró szokások sokat tehetnek az agyad egészségéért.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Ebből a pofonegyszerű ujj-tesztből kiderül, van-e komoly egészségügyi problémád
Egy három lépéses teszttel pillanatok alatt kiderül, ha baj van.

Megosztom
Link másolása

Sokszor nehéz észrevenni a komolyabb egészségügyi problémák jeleit, ezért nagyon fontos, hogy ha bármi szokatlant tapasztalsz magadon, fordulj orvoshoz. Bár a legtöbben tudjuk, hogy a duzzanatok, fájdalmak vagy az étvágy változása komoly jelek lehetnek, léteznek apróbb tünetek is, amelyek szintén figyelmet igényelnek.

Dr. Ahmed, aki a TikTokon @dra_says néven ismert, bemutatott egy egyszerű otthoni tesztet, amely segíthet felismerni a „dobverőujj” jelenségét. Ez az állapot a köröm és az ujjvégek megváltozásával jár, és komoly tüdő- vagy szívproblémákra utalhat.

Mi az a „dobverőujj”?

A „dobverőujj” olyan állapot, amelyben a kézujjak végei szokatlanul megvastagodnak és domború formát öltenek.

Ez a változás leggyakrabban krónikus egészségügyi problémák, például tüdő- vagy szívbetegségek jele lehet.

Az érintett ujjvégek melegebbé válhatnak az átlagnál, elszíneződhetnek (például vöröses vagy kékes árnyalatot vehetnek fel), és a körmök alakja is megváltozik: lefelé görbülnek, kanál alakúvá válnak. Ezek a tünetek arra utalhatnak, hogy a szervezet oxigénellátása nem megfelelő, ami komolyabb betegségek jele lehet. Az állapot figyelmeztető jelként szolgálhat, ezért orvosi vizsgálat szükséges, ha ilyesmit észlelsz magadon.

Dr. Ahmed szerint a dobverőujj esetén

„az ujjvégek nagyon kerekek és hagymaszerűek lesznek. Az ujjak végei nagyon fehérek lehetnek, a körömágy pedig rendkívül fényes.

A dobverőujj kialakulásának pontos kórélettana még nem teljesen ismert, de az általános konszenzus jelenleg az, hogy krónikusan alacsony oxigénszint okozhatja. Ez az állapot fizikális vizsgálat során mindig kiemelt figyelmet kap.”

@dra_says Simple check at home for finger clubbing. Educational purposes only #fingerclubbing #lungcancer #lowoxygenlevels #doctor #privategp #privatedoctor #cysticfibrosis #chronicillness #crohnsdisease #cysticfibrosis #ulcerativecolitis #infectiveendocarditis #congenitalheartdiseasepatient #heartdisease #heartproblems #lungabcess ♬ original sound - Dr Ahmed

Szerinte az ilyen változások mögött gyakran komoly problémák húzódnak meg, például tüdőrák, hörgőtágulat, cisztás fibrózis vagy tüdőtályog. Egyes szívbetegségek is előidézhetik ezt az állapotot.

Hogyan végezheted el a tesztet?

A teszt egyszerű és gyorsan elvégezhető otthon:

1. Érintsd össze a két mutatóujjad körömvégeit úgy, hogy a körmeid összeérjenek.

2. Olyan mozdulatot tegyél, mintha egy szívet formáznál az ujjaiddal.

3. A körömágyak találkozásánál egy kis résnek, úgynevezett „ablaknak” kell látszania.

Ha nem látsz ilyen rést, vagy újonnan jelentkezett „dobverőujj” tüneteket tapasztalsz, fordulj orvoshoz.

Miért fontos ez a teszt?

Dr. Ahmed szerint a „dobverőujj” hátterében általában krónikusan alacsony oxigénszint állhat, amelyet több súlyos betegség is okozhat. Bár a pontos okát még nem teljesen értik, az ilyen állapot mindig alapos orvosi vizsgálatot igényel.

„Ha úgy gondolod, hogy nálad is jelen van a dobverőujj tünete, különösen, ha új keletű, mindenképpen vizsgáltasd ki”

– tanácsolta Dr. Ahmed.


Megosztom
Link másolása