5 módszer a szervezetedben lévő mikroműanyagok csökkentésére - ha már egy egész kanálnyi van az agyadban
Az már korábban kiderült, hogy az átlagos ember hetente nagyjából egy hitelkártyányi műanyagot fogyaszt el, és a legfeljebb 5 milliméteres mikroműanyagok a legváratlanabb helyeken is megtalálhatók – az óceánokban, a felhőkben, sőt a szervezetünk különböző pontjain is.
de az agyban mért szint sokkal magasabb, mint más szervekben vagy testnedvekben -írja a NewYorkPost.
Bár a mikroműanyagok egészségügyi hatásai még nem teljesen tisztázottak, egyre több tanulmány figyelmeztet:
A kutatások szerint ráadásul megnőhet tőlük a szívroham, a stroke és bizonyos ráktípusok kockázata is.
A helyzet még ijesztőbb, ha megnézzük a számlát: egy amerikai felmérés szerint az élelmiszer- és vízellátásban felbukkanó mikroműanyagok, amelyek „örökkévaló kemikáliákat” (forever chemicals) is tartalmaznak, évente több mint 250 milliárd dolláros egészségügyi terhet jelentenek az USA-ban. Teljesen elkerülni talán lehetetlen őket, de a szakértők szerint van néhány praktikus módszer, amivel csökkenthető a szervezetünkbe jutó mennyiség:
1. Ne igyál műanyag palackból
Az iparági adatok alapján a palackozott víz a legnépszerűbb csomagolt ital. Bár a megfelelő folyadékbevitel fontos, a műanyag palackok éppen a jó szándékunk ellen dolgoznak.
– évente 90 ezer részecske helyett csak 4 ezret fogyaszt el. A magyarázat egyszerű: amikor a palackot összenyomjuk, vagy hőhatás (pl. napsütés) éri, a belső felületéről műanyagdarabkák válhatnak le és kerülnek az italba.
Szakértői tipp: Szerezz be egy üveg kulacsot, töltsd meg szűrt csapvízzel, és kerüld a palackozott vizet.
2. Jól válaszd meg a teafiltert
Egy 2019-es kanadai tanulmány arra a megdöbbentő következtetésre jutott, hogy egyetlen műanyag teafilter forró vízbe (kb. 95 °C-ra) helyezve 11,6 milliárd mikroműanyagot és 3,1 milliárd nanoműanyagot oldhat ki csészénként.
„Úgy gondoljuk, hogy ez nagyon sok, ha összehasonlítjuk más, mikroműanyagokat tartalmazó élelmiszerekkel” – mondta Nathalie Tufenkji, a quebeci McGill Egyetem kutatója a New Scientistnek.
„Az asztali só, amelynek viszonylag magas a mikroműanyag-tartalma, a jelentések szerint körülbelül 0,005 mikrogramm műanyagot tartalmaz grammonként.
Ha nem akarsz egy teázás közben mikroműanyagkoktélt is inni, válassz papírfiltert vagy használj szálas teát.
3. Forrald fel és szűrd át a csapvizet
Sok kultúrában ősidők óta természetes, hogy fogyasztás előtt felforralják a vizet, és úgy tűnik, ez a módszer a mikroműanyagoknál is beválik. Egy 2024-es tanulmány kimutatta, hogy
A folyamat lényege: ahogy a víz hőmérséklete emelkedik, a vízforralókban megjelenő vízkő megköti a mikroműanyagok egy részét, és kiszűri őket a vízből. A lerakódások aztán a víz felszínén úszva könnyen elválaszthatók, akár egy sima kávéfilterrel is.
A profi otthoni vízszűrő rendszerek persze hatékonyabbak lehetnek, de sokszor drágák, így a kutatók olyan módszereket kerestek, amelyek olcsók és hozzáférhetők bárki számára. A forralás + szűrés pont ilyen.
4. Felejtsd el a műanyag vágódeszkát
Több kutatás is kimutatta, hogy a népszerű és olcsó műanyag vágódeszkák jelentős mikroműanyag-forrást jelenthetnek az ételeinkben. A kés ismétlődő vágásai miatt apró műanyagszilánkok válnak le a vágódeszka felületéről. Egyes becslések szerint
míg a polietilén verzióknál ez 7,4–50,7 gramm lehet.
Ha fából vagy fémből készült vágódeszkát választasz, nemcsak a mikroműanyagoktól óvod magad, de ezek strapabíróbbak, fenntarthatóbbak és könnyebb őket tisztán tartani.
5. Semmiképp se melegíts műanyag dobozt a mikróban
Egy másik kutatás szerint, ha mikróban melegítünk műanyag ételtároló dobozokat, óriási mennyiségű műanyag részecske szabadul fel –
A polietilén alapú tasakok jobban „szennyeznek”, mint a polipropilén dobozok, de mindkettőből nagy mennyiségű részecske kerülhet a táplálékba.
Ráadásul a hűtés és a szobahőmérsékleten tárolás sem teljesen ártalmatlan: több millió – sőt milliárdnyi – mikroműanyag kerülhet így is az ételekbe.
Mit tehetsz? Ne tárold az ételeket műanyagban, helyette használj üveg- vagy rozsdamentes acél edényeket, és lehetőség szerint kerüld a konzervált és túlzottan feldolgozott élelmiszereket.
Mikroműanyagok: még egy ok, hogy jobban figyeljünk magunkra
Miközben a tudományos közösség még mindig kutatja, milyen súlyosak a mikroműanyagok egészségügyi hatásai,
A jó hír, hogy viszonylag egyszerű módszerekkel – mint a palackozott víz elhagyása, a megfelelő teafilter, a víz forralása-szűrése, a műanyag vágódeszkák száműzése és mikrózáskor a műanyag dobozok mellőzése – már komoly lépést tehetünk abba az irányba, hogy ne a saját testünk legyen a világ legdrágább szemeteszsákja.