Connect with us

10 parányi változtatás az életedben, ami nagy segítség a bolygónknak

LIFE

10 parányi változtatás az életedben, ami nagy segítség a bolygónknak

A műanyagmentes július margójára.


Mindannyian tudjuk, hogy drasztikus változások várhatnak ránk a klímaváltozást taglaló forgatókönyvek szerint. Cselekedni, kilépni a megszokottból mégis nehéz, hiszen elkényelmesedett, sokszor elkényeztetett 21. századi életet élhetünk. Márpedig ha továbbra is szeretnénk megtartani az életszínvonalat, akkor bizony lépéseket kell tennünk a “zöldebb”, környezetünkkel jobban egyensúlyban lévő mindennapok felé. Klisének hangzik, de sok kicsi valóban sokra megy…

#1 Közlekedj zölden

A légszennyezés a klímaváltozás egyik sarkalatos pontja, ám van egy szelete, amiben a mindennapokban aktívan a jó irányba mozdulhatunk – ez pedig a közlekedés. A legzöldebb opciók munkába menet egyértelműen a séta és a biciklizés, ha azonban nagyobb távokról van szó, akkor a tömegközlekedést érdemes választani az autó helyett. Ha mégis a gépkocsik mellett döntönk, akkor beszéljünk össze munkatársainkkal vagy barátainkkal és utazzunk együtt, vagy ha pénztárcánk engedi, váltsunk hibrid járművekre. Egyébként a kerékpár és a gyaloglás bónusz előnye a testmozgás is…

#2 Válts még ma energiatakarékos LED izzókra

Egyszerűnek tűnik és az is – ráadásul a LED izzók akár 80% -kal hatékonyabbak, mint a többi típus. Hosszú utat jártak be a régebbi, “retina-kiégetős” verzióktól a mostani meleg fényű, vagy épp hangulatvilágításnak is beillő darabokig. Manapság már lehet olyan darabokat is rendelni, igazán pöttöm összegekért, amiket távirányítóval vagy mobillal is irányíthatsz.

#3 Húzd ki

Tudtad, hogy ha az elektronikus holmijaidat bedugva hagyod a konnektorban – legyen szó TV-ről, töltőről, laptopról, stb. – energiát pazarolsz? Igen, sokan azt mondják, hogy a mennyiség elenyésző, de jobb nem a véletlenre bízni, és a végén a számláid is megköszönik.

#4 Mosd hideg vízben a ruháidat

Válassz hideg vagy alacsony hőfokú programot a mosógépen – a ruháid ugyanolyan tiszták lesznek, mintha a legforróbb fokozatra tekerve mostad volna őket, viszont így kevesebb energiát fogyaszt a masina.

#5 Teregess

Ha már a szennyesről van szó: a szárítógépek rengeteg felesleges energiát használnak. Használj inkább oldschool szárítót és teregess – még ha több időt is vesz igénybe, a bolygónak kedvezel ezzel.

#6 Egyél kicsit kevesebb húst

És itt most nem a vegetarianizmusról lesz szó, hanem arról, hogy ha a vörös hús fogyasztásod kicsit megcsappantod, azzal is hatást fejthetsz ki. Ugyanis sokan nem tudják, de a kérődző állatok tartásával szén-dioxid és metán kerül a légtérbe. Az említett két gáz közül mennyiségileg a szén-dioxid a jelentősebb, viszont a metán 23-szor hatékonyabban fogja fel a hőt, azaz ennyiszer erősebb üvegházhatással bír a szén-dioxidhoz képest. A légtérben fellelhető metán egyik legfontosabb forrásának a WHO a szarvasmarha-állományt jelölte meg, mivel a szarvasmarhák és más kérődző állatok beleiben a rostok megemészthetetlensége miatt nagy mennyiségben termelődik ez a gáz.

Emellett rengeteg földet kell megtisztítani, hogy helyet biztosítsanak a legeltetésükhöz, illetve monumentális vízkészletekre van szükség, hogy felneveljék és gondozzák őket. Mi lenne hát, ha csak heti egyszer ennél vörös húst? Ha kipróbálod, rájössz, hogy nem is olyan kihagyhatatlan része az étrendednek.

#7 Ne pazarold az élelmiszert

A Nébih legfrissebb kutatása szerint Magyarországon évente fejenként csaknem 6 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dobnak ki, ennek egy részét pusztán azért, mert alakjuk vagy esztétikai megjelenésük nem annyira tetszetős – ám ugyanez a pazarló magatartás igaz a legtöbb élelmiszeripari cikkre. Ha észreveszed magadon, hogy általában jelentős adag zöldség vagy pl. tejtermék landol a szemetesben felhasználatlanság miatt, akkor vásárláskor eszerint fontold meg a kiadásokat. Gondolj bele, hogy mennyi energiát és erőforrást öltek bele a termékek termesztésébe és előállításába – elég szomorú, ha végül a kukában landolnak.

#8 Le a zacskókkal

Virágzik a műanyagmentes július, melynek egyik célkitűzése az is, hogy a boltokban hanyagoljuk a műanyag zacskók használatát, hiszen elképzelhetetlen időkig a Földön ragadnak majd és a végén ellepik azt – elég túlzóan hangzik, de lényegében így van. Elég csak az elképesztő módon szennyezett vízpartokra vagy szeméttel ellepett országokra gondolnunk. Vidd a saját, menő bevásárlószatyrod a boltba, néhány dolog pedig egyáltalán nem is igényel csomagolást, úgyis megmosod fogyasztás előtt. A csomagolásmentes boltok szintén szuper opciók lehetnek, ahol pl. befőttesüvegeidbe pakolhatod a jóságokat.

#9 Éljenek a turkálók és a használtruhák, használt holmik

Használtat választani, legyen szó bármilyen termékről, mindig a legjobb ötlet! Így csökkentheted a szénlábnyomod nem csak az új termék előállításával kapcsolatban, de pl. a csomagolás kapcsán is. A használtruhák között pedig igazi kincsekre lehet bukkanni, amik garantáltan nem jönnek szembe veled az utcán, ráadásul általában olcsóbbak és különlegesebbek is. Ha a divat megszállotja van, manapság már számtalan vintage-design üzlet vár tárt karokkal, ahol nagy gonddal – és némileg nagyobb árakkal – terítik eléd a textil-csodákat.

#10 Szavazz

Használd ki az erőt, amit a demokrácia a kezedbe adott. A személyek fejthetnek ki hatást, de végül más szinteken is eldőlnek a fontos kérdések a jövőnkkel és a bolygónkkal kapcsolatban. Olvass utána az információknak és a pillanatnyi szavazásoknak, megmozdulásoknak, demonstrációknak, akcióknak, amik a zöld témákban aktuálisak.

Forrás: mtv.co.uk

Még több LIFE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel