Ha gombát eszel, felére csökkented a rák kockázatát? Ezt állítják a szakértők
Amikor Lori Shemek táplálkozási tanácsadó a múlt héten azt tweetelte, hogy „a rák abszolút utálja a gombát”, újra elővette a régi témát: vajon a gombafogyasztás segíthet-e csökkenteni a rák kockázatát?
Cancer Absolutely Hates Mushrooms.
Pennsylvania State University researchers analyzed mushroom consumption on cancer risk, involving 19,500 patients.
The subjects in the highest-consumption - 2/3 of an ounce of any type of mushrooms daily - had a 45% lower risk of… pic.twitter.com/JDgadqR2we
— Lori Shemek, PhD (@LoriShemek) June 4, 2024
Shemek a Penn State University 2021-es tanulmányára hivatkozott, amely szerint
A kutatók ezt az ergotionin bőséges mennyiségének tulajdonították, amely egy erős antioxidáns, védi a sejteket. Más kutatások kapcsolatot találtak a gombafogyasztás és a prosztatarák és a mellrák alacsonyabb kockázata között.
A Texasi Egyetem MD Anderson Rákközpontja megjegyzi, hogy
Heather Hallen-Adams, a Nebraska-Lincoln Egyetem élelmiszertudományi és technológiai tanszékének adjunktusa januárban a National Geographicnak kifejtette, hogy
A vizsgálatok túlnyomó többsége nem kettős vak, placebo-kontrollált klinikai vizsgálat” - ami a gyógyszerek engedélyezési folyamatában a szabvány - mondta David Hibbett, a Clark Egyetem biológiaprofesszora a csatornának.
„Amíg nem jutunk el a tényleges embereken végzett klinikai vizsgálatokig, addig nem vagyunk abban a helyzetben, hogy azt mondhassuk, hogy egy terméknek tényleges egészségügyi előnyei vannak.”
Az Amerikai Rákkutató Intézet szerint egyetlen élelmiszer sem véd a rák ellen, de
Ezek közé az ételek közé természetesen beletartozhat a gomba is, ami, ezek szerint, csak lehet hogy megvéd a ráktól, viszont biztosan finom.