Ez a népszerű zöldség csökkenti a diabétesz kockázatát nőknél, de a férfiaknál nem
Már napi kis mennyiségű avokádó fogyasztása is hátráltatja a nőknél a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását - de
„Több lehetséges ok is magyarázhatja az avokádófogyasztás és a cukorbetegség előfordulása között ebben a tanulmányban megfigyelt összefüggést” - írta a nemzetközi szerzőcsoport a múlt héten a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics című szaklapban.
„Először is, az avokádónak alacsonyabb a glikémiás indexe és cukortartalma, például szacharóz és glükóz, mint más zöldségeknek és gyümölcsöknek - folytatták. -
A kutatók rámutattak, hogy az avokádó antioxidánsokat és olyan tápanyagokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek javítani az inzulinérzékenységet, ami a 2-es típusú cukorbetegség egyik jellemzője.
Wendy Bazilian dietetikus szerint az avokádó szívbarát étel is.
„Tekintettel arra, amit az avokádóról tudunk, nem vagyok meglepve, hogy az avokádó fogyasztása szerepet játszhat a cukorbetegség kockázatának csökkentésében” - mondta.
A résztvevők mintegy 45%-a avokádófogyasztó volt, a férfiak átlagosan napi 34,7 grammot, a nők pedig 29,8 grammot fogyasztottak.
Arra a kérdésre, hogy miért nem találtak hasonló összefüggést a férfiaknál, a kutatók nehezen tudtak magyarázatot adni. Felmerült a dohányzás vagy az ivászat szerepe is. Most az avokádófogyasztás hosszú távú következményeinek alaposabb feltárását javasolják, hogy jobban megértsük, hogyan befolyásolja a nemünk az avokádó és a cukorbetegség kialakulásának kapcsolatát.