FONTOS

Az élelmiszereink jövője: algák, bogyószedő robotok, pszichobiotikumok és biotechnológia - így fogunk étkezni a közeljövőben

Nem fogunk rovarokat enni, és világítani sem a komposztból származó metángázzal. De a közeljövőben rengeteg változásra számíthatunk, egyik izgalmasabb, mint a másik.

Megosztom
Link másolása

Enni mindig fognak az emberek - ezt az örök bölcsességet sok vállalkozás lovagolja meg. Oké, mindig fognak, de mit? Ez már sokkal fogósabb kérdés. Megnéztük, hogy a közeljövőben milyen változások várhatók az élelmiszer termelésében, vásárlásában és a fogyasztásában.

Feje tetejére áll a mezőgazdaság

Azt gondolod, hogy a növénytermesztés egy ilyen vidéki dolog? Még egy darabig lehet, hogy az. Azonban egyes területeken elkezdett teret nyerni a városi mezőgazdaság. És nem csak azért, mert a közösségi kertek annyira menőek. Az emberiség 80%-a városokban fog élni 2050-re. A Nottinghami Egyetem Városi Mezőgazdasági Központja szerint

„sürgősen szükség van alternatív, kiegészítő és innovatív megközelítések keresésére és kidolgozására a helyi és fenntartható élelmiszer-termelés növelése érdekében.”

Az egyik ilyen megoldás az aeroponika lehet, ami a növények légi vagy párás környezetben történő termesztésének folyamata talaj vagy más közeg használata nélkül. A másik a hidroponika, ebben a termesztési módban a növények gyökereit tápanyagoldatba helyezik, anélkül, hogy talajt használnának. A tápanyagoldatot rendszeresen cserélik, így a növények mindig friss tápanyaghoz jutnak.

Aztán vannak a többszintű rendszerek, melyek lehetővé teszi a növények egymás feletti elhelyezését, ez növeli a termőterületet és lehetőség biztosít a termelés nagyobb mértékű koncentrálására a korlátozott földterületen.

Mindezek a módszerek segíthetnek abban, hogy mindenkinek elegendő élelmiszer jusson.

Hamarosan többet fogsz hallani a precíziós mezőgazdaságról is: egy olyan módszerről, amely csúcstechnológiás érzékelőket és elemző eszközöket használ a gazdálkodás hatékonyabbá tételére. A cambridge-i székhelyű Outfield Technologies például arra ösztönzi a gazdálkodókat, hogy mesterséges intelligencia-meghajtású drónokat használjanak a műtrágya pontosabb kijuttatására, így kevesebb műtrágyát használnának fel és javítanák a talaj fenntarthatóságát, miközben csökkenthetnék az élelmiszer-pazarlást a terméshozamok előrejelzésével.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Outfield Technologies (@outfieldtech) által megosztott bejegyzés

Eközben a mezőgazdasági robotokat vagy agbotokat már „képezik” a gyomlálásra, öntözésre, betegségek észlelésére és egyebekre.

A kenti Hugh Lowe Farms olyan robotokat próbál ki, amelyeket az érett eper szedésére tanítottak meg.

Az agbotok globális piaca 2032-re várhatóan eléri a 7,88 milliárd dollárt.

A műtrágyákkal hatalmas terméshozam növekedést ért el az emberiség a 20. századi zöld forradalomban (ez a vegyszerek nagyarányú bevezetését, a magas hozamú gabonanövényeket és a fokozott gépesítést jelentette). Mégis pusztító hatást gyakoroltak a talaj egészségétől a levegő- és a vízminőségen át a rovarokig mindenre. De a tudomány, mint mindig, most is azt állítja, hogy megvan a válasz: jönnek a zöld műtrágyák vagy biostimulánsok. A Heriot-Watt Egyetem szakértői algákból, baktériumokból és élesztőből készült biostimulánsok felhasználásával árpát termesztenek (és ebből az árpából whiskyt főznek); és a piac fellendülőben van, ahogy a fenntarthatóan előállított élelmiszerek iránti kereslet világszerte növekszik.

A hínár is egyre népszerűbb. Tápláló, könnyen termeszthető és jót tesz a biodiverzitásnak.

Ráadásul elképesztő jó az íze, ha megfelelően készítik el, ezért számíthatsz arra, hogy előbb vagy utóbb a moszatok és más tengeri növények is megjelennek a tányérodon.

A tengeri moszat segíthet a légköri széndioxid megkötésében, tárolásában és kivonásában is, és etikus „bioműanyagok” előállítására használhatják fel – állítja a Világbank, amely becslése szerint a tenyésztett hínár-üzlet 2030-ra akár 11,8 milliárd dollárra is nőhet.

Mesterséges intelligencia az élelmiszerboltokban

A szupermarketek gondolái közt is számos változás vár rád, és ezeket is a technológia alapozza meg. Minden elképesztően testre szabott lesz. „A technológia segítségével szuper személyre szabásra számíthatunkmondja Harry Wallop szakértő. -

Elméletileg már most lehetséges, hogy a böngészési és vásárlási előzményeidhez kapcsolódó szupermarket-ajánlatok jelennek meg a telefonodon, amikor elhaladsz bizonyos árucikkek mellett a boltban.”

Ez különösen akkor tűnhet fel, ha olyan üzletben vásárolsz, ahol a saját telefonoddal le tudod húzni az áruk vonalkódját, tehát a készülékedet a vásárlás során végig a kezedben tartod.

Több AI-chatbottal fogsz találkozni az online vásárlások során, amelyek személyre szabott bevásárlólistákat, valamint speciális étrendi igényekre vonatkozó recepteket kínálnak, és a vásárlás során az ételek hiányzó összetevőire, vagy a szükséges cserékre hívják fel a figyelmedet.

Bírod a celeb szakácsokat? Könnyen lehet, hogy felváltják őket az AI vezérelte séf alkalmazások

– ez egy olyan technológia, amely gondosan kidolgozott és személyre szabott recepteket ír, amelyek finomak és megfőzhetők. A mesterséges intelligencia a termékfejlesztésben és az élelmiszer-fejlesztési koncepcióalkotásban, a fogyasztói igények és a legfontosabb trendek előrejelzésében is használható.

A fenntarthatósággal kapcsolatos fogyasztói aggodalmakra válasz lehet az ökocímkézés, mely megkönnyíti a vásárlók számára, hogy megtalálják a meggyőződésüknek megfelelő termékeket – például feltüntetve a termék előállításához szükséges szén-dioxid-kibocsátást és a biodiverzitás csökkenéséhez való hozzájárulását.

Reszkethetnek a greenwashingot profi módon űző cégek,

a fogyasztók egyértelműbb, szabályozottabb és hitelesebb információkat szeretnének, hogy megalapozottabb döntéseket tudjanak hozni azzal kapcsolatban, hogy mit vesznek meg és mit nem.

Ebben is partner a mesterséges intelligencia. Az Európai Bizottság is fontolgatja azt a javaslatot, amely a félrevezető termékek kiküszöbölésére irányul és büntetéseket helyez kilátásba, ha a környezetvédelmi állítások a címkéken nem fedik a valóságot.

A jövőkutatók szerint a heti bevásárlás azonban a jövőben sem történik másként, mint ma. A robotokról, mesterséges intelligenciáról és a személyzet nélküli üzletekről szóló tervek ellenére

valószínű, hogy egy évtized múlva a szupermarketek többsége feltűnően ugyanúgy fog kinézni, mint ma, azon egyszerű oknál fogva, hogy a 2024-es szupermarketek rendkívül hasonlítanak a 2014-es szupermarketekre.

Ha tetszik, ha nem, még igényeljük, hogy szép, friss termékeket lássunk a polcokon, és ragaszkodunk az eladóhoz is, akivel beszélgetni lehet, kérdezni, vagy egyszerűen csak egy ismerős arc, ami az otthonosság érzetét kelti.

Étterem és házi koszt: a kamera eszik először

Évszázadokon keresztül az emberek élete a napi három étkezés köré szerveződött – de lehet, hogy már nem sokáig. Az egyszemélyes háztartások száma drámaian emelkedik (a fejlett országokban ma már szinte minden harmadik ember egyedül él), és a home office sok helyen velünk maradt a világjárvány után is. Összességében úgy tűnik, hogy a terített asztal egyre kevésbé vonzó. „Egyre többen hagyják el a napi rendszeres étkezést” - állítja az Euromonitor kutatócég, amely szerint

az evés egyre inkább nassolásáról, a csipegetésről szól. Egészséges? A tanulmányok szerint nem egészen, hiszen ez növeli a napi kalóriabevitelünket, és összességében rosszabb minőségű tápanyagokkal látja el a testünket. De hacsak nem változik valami drasztikusan, úgy néz ki, ez a jövő.

A TikTok és az Instagram algoritmusok hatására egyre több egytálétel-specialistát láthatunk, ha pörgetjük az oldalakat. Még a Beckham család sarja, Brookly is beszállt az üzletbe.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@brooklynpeltzbeckham által megosztott bejegyzés

Könnyen, gyorsan, előre elkészített alapanyagokból - ez a trend, és örülhetünk, ha a friss hozzávalókat egy dobozban összeválogatva kínáló kisebb vállalkozások futnak fel ettől és nem a porított verzióban kínált, forró vízzel hígítandó gyorskaják (vagy hát tápszerek), mert a főzésre egy egyszemélyes háztartásban kicsi az igény.

Az éghajlatváltozás már átformálta Európa szőlőtermő régióit, a hőmérséklet emelkedése miatt a borászok küzdenek azért, hogy megőrizzék boraik jellegzetes ízét (a meleg édesebb évjáratokat eredményez), míg az északabbra fekvő vidékeken egyre többen vágnak bele a borászatba.

Lehet, hogy ennek nem örül egy magyar borász, de a svéd bor, amely jelenleg csak kis tételben érhető el a piacon és a luxus éttermekben, hamarosan aggodalomra adhat okot.

Eközben a mobiltelefonok olyan alapvető részei lettek az éttermi étkezésnek, mint a kés és a villa. Az éttermekben „a kamera eszik először”, mert mindenki gyorsan megcsinálja a tökéletes ételfotóját és közzéteszi a közösségi médiában, csak aztán lát neki enni. De ahogy más kreatív ágazatok esetében is fordult már a trend, itt is jöhet változás. A divatbemutatókon például már szinte mindenki csak a telefonja képernyőjén nézi a kifutót, hogy mielőbb feltölthesse a videóit a közösségi médiára. A 2024-es londoni divathéten viszont volt, aki betiltotta a telefonokat, és arra kérte a nézőit, hogy inkább jegyzeteljenek. Ha az éttermek követni kezdik a példát, előfordulhat, hogy a meditatívabb étkezési terek válnak általánossá.

Egészség és táplálkozás: pszichobiotikumok, genetika

A személyre szabott táplálkozás még gyerekcipőben jár, de célja, hogy aki kéri, az a genetikai felépítésén alapuló étrendi tanácsokat kapjon. A londoni King's College-ban kifejlesztett Zoe alkalmazás és platform, amelyet Tim Spector professzor tett híressé, már mintegy 130 000 előfizetővel ismertette meg ezt a lehetőséget. Dr. Emily Leeming, a mikrobiom tudósa, aki Zoéval dolgozott, azt jósolja, hogy a személyre szabott táplálkozás sokkal elterjedtebb lesz az elkövetkező években, persze attól függően, hogy valaki szeret-e főzni és mennyi pénze van.

Jönnek a pszichobiotikumok is: vagyis

a probiotikumok és prebiotikumok, amelyekről úgy gondolják, hogy kölcsönhatásba lépnek a központi idegrendszerrel. „Javíthatnánk az agy működését és a viselkedést a mikrobiom megváltoztatásával?

– kérdezi a Lancet orvosi folyóirat. A kutatás még gyerekcipőben jár, de nem árt odafigyelni rá.

Olcsó, sokoldalú és finom, a gomba az egészségtudomány élvonalába tartozik, a közeljövőben váratlan helyeken bukkanhat fel. Például a kávédban, ahol adaptogénként használhatják őket. Hogy mik azok az adaptogének?

Olyan növények, melyek kiegyensúlyozó hatással vannak a szervezet életfunkcióira, függetlenül attól, hogy ez a funkció milyen irányban mozdult el korábban. Az ilyen növényi anyagok csökkenthetik a stresszt és segíthetik a koncentrációt.

A gombaalapú adaptogének globális piaca a következő fél évtizedben szárnyalni fog.

A biotechnológia egy másik divatszó, amelyre még figyelni kell. A finnországi Solar Foods a fehérjét úgy állítja elő, hogy egy apró természetes mikrobát élelmiszerré növeszt elektromos áram, szén-dioxid és víz felhasználásával egy olyan folyamatban, amely szerinte „20-szor hatékonyabb, mint a fotoszintézis”. Termékük a Solein névre keresztelt, semleges ízű por, amely mindenféle ételhez hozzáadható a fehérje pótlására.

Megnyugodhatunk, nem jönnek a bogarak, és nem fogunk patronokban tárolt porított összetevőkből 3D-s ételnyomtatón bármilyen ételt elkészíteni. Mégis sokat fog változni mindaz, amit az étkezésről jelenleg tudunk vagy gondolunk. De ezek a változások még jól is jöhetnek.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


FONTOS
Eszméletlenre verték és megerőszakolták Alec Baldwin és Kim Basinger lányát
Eddig a szüleinek sem beszélt róla. Most azért szólalt meg, hogy támogassa azokat, akik szintén abúzus áldozataivá váltak.

Megosztom
Link másolása

Leírhatatlan borzalmakról számolt be Kim Basinger és Alec Baldwin lánya, Ireland.

A megrázó történetet egy TikTok-videóban mondta el.

Ireland Baldwin azért szólalt meg élete legszörnyűbb élményéről, mert támogatásáról szerette volna biztosítani azokat, akik ugyanezt már átélték.

Ugyanakkor azt gondolja, nem kötelessége mindenkinek beszélni az ehhez hasonló traumákról, csak akik elég erősnek érzik magukat hozzá.

A történtekről az ápolónőn kívül, aki a kórházban ellátta, senkinek sem beszélt, az akkori barátjának és a szüleinek sem.

Ireland Baldwin azt mondta:

tinédzserkorában eszméletlenre verték és megerőszakolták.

Ez pedig később sok szenvedést és fájdalmat okozott neki is, és azoknak is, akiket szeretett. Ugyanis titkolta a történteket, és az önpusztításba menekült.

Az esetet követően sokat ivott, sokat bulizott, bántalmazó és mérgező kapcsolatai és barátságai voltak. Mindezt ezért, hogy a történtekről elterelje a figyelmét.

Ireland Baldwin többször is megosztott már olyan videót, amiben őszintén beszélt az érzéseiről, szorongásairól. A követői éppen ezért is szeretik. Sok olyan kommentet kap, amelyekben leírják a hozzászólók, mennyit segít nekik az őszintesége a saját traumáik feldolgozásában.

Forrás: Filmezzunk.hu

Megosztom
Link másolása

EGÉSZSÉG
A fiatal lány túlélte a tüdőrákot, most elmondja, milyen jelekre figyelj, mi utal először a betegségre!
Mire Aurora betegségét felfedezték, a rák már a nyirokcsomókra is átterjedt.

Megosztom
Link másolása

A fiatal amerikai lány, Aurora Lucas 2021 augusztusában kezdett el mellkasi fájdalmat érezni, ám akkoriban csak a stressz mellékhatásának könyvelte el.

Elfoglalt volt. Nemrég költözött Chicagóba, hogy új tanári állást kezdjen, és a doktori programjának második évében járt. De, amikor a fájdalom nem múlt el, és köhögés, fáradtság és hátfájás jelentkezett nála, elment a sürgősségire.

Soha nem gondolta volna, hogy azt a diagnózist hallja, amely végül három hónappal az első kórházi látogatás után érkezett. Előrehaladott tüdőrákja volt - 28 évesen. Aurora soha nem dohányzott.

Gyógyulása után a most 31 éves Aurora a TikTok-csatornáján közzétett videóban számolt be a hosszas folyamatról, mire megérkezett a diagnózis és hogy mik voltak az első intő jelek, amikre felfigyelt.

„Az ijesztő az, hogy ez egy rejtett betegség, csak sokkal később, a harmadik vagy negyedik stádiumban diagnosztizálják, és általában elég agresszív”

-mondta a lány.

Mire Aurora betegségét felfedezték, a rák már a nyirokcsomókra is átterjedt, és a harmadik stádiumba sorolták. Az ebben a stádiumban diagnosztizált tüdőrákosok körülbelül 37 százaléka él a diagnózist követő öt évig.

A tünetek közé tartozott a mellkasi fájdalom, a tartós köhögés és a hátfájás. Emellett olyan mértékű fáradtság is kialakult nála, hogy abba kellett hagynia a vezetést, mert attól félt, hogy elalszik a volánnál.

Röviddel ezután időpontot kért háziorvosához, aki csupán azt javasolta neki, hogy egyen egy kis mézet a köhögésére.

Körülbelül egy héttel később a mellkasi fájdalmai nem enyhültek, ezért kórházba ment. Az orvosok felvételt készítettek a mellkasáról, és azt feltételezték, hogy talán fertőzés vagy tuberkulózis lehet.

Mivel a lány biztosítása nem fedezte a további vizsgálatokat, az orvosok hazaküldték. Három héttel később visszatért a sürgősségi osztályra, mert a köhögés egyre rosszabb lett, és alig tudott beszélni.

2021 decemberében új biztosítása lett, aminek köszönhetően megkapta a megfelelő vizsgálatokat. Öt napon belül tüdőrákot diagnosztizáltak nála.

Két kemoterápiás kezelést és 30 napos sugárkezelést javasoltak neki. A kezdeti kezelések óta pedig folyamatos gyógyszeres kezelést is kap mind a mai napig.

„Bármikor előfordulhat, hogy a gyógyszer nem tartja kordában a rákot, és visszatér”

-meséli Aurora.

A továbbra is jelenlévő aggodalom ellenére aktív, mozgalmas életet él. Közösségi oldalain pedig igyekszik felhívni a figyelmet a rendszeres orvosi szűrések fontosságára, mivel sokaknál a tünetek csak akkor jelentkeznek, amikor a betegség már nagyon előrehaladott állapotban van.

@aurorainnalucas What were your lung cancer symptoms? @LungCancerFoundation #LivingWithLungCancer #cancer #lungcancer #efgr #cancerstage3 #lungcancersymptoms #cancerawareness #nsclc ♬ original sound - Aurora 'Inna' Lucas

Via


Megosztom
Link másolása


FONTOS
A Rovatból
Sötét titokra derült fény, amikor egy fiatal lány elvégezte a DNS-tesztet a családjáról
Egy fiatal lány úgy döntött, hogy elvégzi a tesztet a családjával kapcsolatban. Arra azonban nem számított, hogy ilyen megdöbbentő eredményt mutat majd ki a DNS-teszt.

Megosztom
Link másolása

Egy fiatal nő a Redditen írta meg az elképesztő történetet. Amikor a lány elvégezte a DNS-tesztet, valami egészen mást kapott, mint amire számított.

Amióta az édesanyja meghalt, a lány az apjával élt, akivel „nagyon közel álltak egymáshoz”.

A meglepetés azonban akkor érte őt, amikor visszakapta a teszt eredményeit. A lány teljesen ledöbbent, amikor meglátta az eredményeket. A férfi, akit addig a biológiai édesapjának hitt, valójában valaki teljesen más.

Kiderült, hogy a férfi, aki addig az apjának hitt, valójában a nagybátyja, az igazi édesapja pedig az, akit eddig a nagybátyjának hitt.

Az egyetlen magyarázat az lehet, hogy az elhunyt édesanyja annak idején félrelépett a saját férje fivérével.

"Hogy beszéljek minderről velük? Abban sem vagyok biztos, hogy az unokatestvéreim előtt fel kellene hoznom a témát"

- írta a teljesen összetört lány a Redditen.

Azt is elmesélte, hogy ő és az apjának hitt férfi megpróbálták felvenni a kapcsolatot a nagybátyjával a döbbenetes eredmények miatt, de eddig még nem tudták elérni őt.

A poszt végén a nő leírta, hogy amióta kiderült ez a sötét titok, azóta a napok nagy részét a szobájába zárkózva tölti és sír.

(via Unilad)


Megosztom
Link másolása


FONTOS
Ne használd minden nap! Kiderült, hogy a legnépszerűbb szájvíz növelheti 2 rákos megbetegedés kockázatát!
Ajánlunk helyette biztonságos alternatívákat.

Megosztom
Link másolása

Tudósok figyelmeztetnek, hogy a Listerine növelheti két rákos megbetegedés kockázatát, és

arra is felhívják a figyelmet, hogy nem kellene minden nap használnunk szájvizet.

A Cool Mint ízű szájvíz napi öblögetése egy nemrégiben végzett vizsgálat szerint növeli a szájban élő két baktérium mennyiségét - írta meg a Telegraph. Korábban mindkét baktériumot összefüggésbe hozták a nyelőcső- és bélrákkal.

Úgy vélik, hogy a szájvízben lévő alkohol megzavarja a szájban élő baktériumok normális mennyiségét és arányát.

Három hónapos Listerine-használat után két baktériumfajt - Fusobacterium nucleatum és Streptococcus anginosus - sokkal magasabb számban tudtak kimutatni.

A belgiumi Antwerpenben működő Trópusi Orvostudományi Intézet tudósai a baktériumok egy Actinobacteria nevű csoportjának csökkenését is tapasztalták, amelyekről korábban megállapították, hogy hozzájárulnak a vérnyomás szabályozásához.

Chris Kenyon professzor, az egyetem tudósa, aki a tanulmányon dolgozott, elmondta, hogy

a szájvíz használata „növelheti a rák és a különböző fertőzések kockázatát".

Azt is állította:

„A legtöbb embernek nem kellene használnia, és ha mégis használják, akkor alkohol nélküli verziót kellene használniuk, és a használatot mindössze néhány napra kellene korlátozniuk".

Bár a kísérletben csak a Listerine-t vizsgálták, Kenyon professzor szerint valószínűleg más alkoholos szájöblítők is hasonló hatással vannak a szájban élő hasznos és ártalmas baktériumok arányára.

A Listerine az egyik legtöbbet használt szájvíz a világon. A Telegraphnak adott nyilatkozatában a vállalat szóvivője azt mondta: „A Kenvue üdvözli és ösztönzi a tudományos fejlődést és a mindennapi egészséget elősegítő vizsgálatokat.

Az első áttekintésünk alapján a közzétett kísérletből számos fontos tervezési kontroll és megfelelő szigor hiányzik ahhoz, hogy bármilyen következtetést levonhassunk az emberi egészségre gyakorolt lehetséges hatásról.”

Mindenesetre a tudósok első körben azt javasolják, hogy nyugodtan csökkentsd a szájvíz használatának gyakoriságát. Amikor mégis szükségét érzed, mert például valami miatt gyulladás alakult ki a szádban, akkor válassz alkoholmentes verziót. Még Listerine-ből is kapható ilyen, szóval ha ez a kedvenc márkád, nem kell hátat fordítanod nekik.


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk