ÉLETMÓD

17 konyhai praktika, amit egy mesterszakács szerint mindenkinek érdemes ismernie

Villámgyorsan Te leszel a társaság konyhatündére - minden az alapokon múlik.
Sassy - sassy.hu
2019. augusztus 18.


Megosztom
Link másolása

Van, aki YouTube-videókból lesi el a konyhaművészet fortélyait, más a nagymamai, anyai receptekre, trükkökre esküszik, és persze akad olyan is, aki szereti saját maga kikísérletezni az ételek elkészítését.

Legyen szó gyors és könnyű, vagy épp nagyobb tudást igénylő fogásokról, a szilárd alapok a főzőtudásunkban kulcsfontosságúak. A Popsugar szerzője Boris Ginet profi párizsi séfet kérdezte ki arról, hogy milyen praktikákat érdemes feltétlenül alkalmaznunk.

#1 Minden alkalommal egyenletesen süss

Ha hagyományos sütőben sütsz, fontos, hogy többször fordítsd, forgasd át az ételt - akár a darabjait, vagy ha az állaga ezt nem engedi, akkor forgasd át a tepsit, tálat. Általában minden sütőnek van egy legforrób pontja, tehát a a sütés ideje közben történő forgatás garantálja az egyenletesen megbarnult, mégis zamatos eredményt.

#2 Díszíts friss fűszernövényekkel

Ginet azt javasolja, hogy mindig tarts kéznél friss gyógynövényeket, fűszernövényeket, például koriandert, bazsalikomot vagy zsályát, melyeket a fogások tetejére szórhatsz. Lenyűgöző benyomást kelthetsz vendégeidnél, hiszen ez a gesztus kedves színkavalkáddal ajándékozza meg a szemet, és mennyei, friss aromával egészíti ki az ételt.

#3 Fejleszd a szeletelési szkilljeidet

Mindig tartsd az ujjaidat összezárva és behúzva a nem domináns kezeden, és mondhatni vezesd a kést szeletelés közben. Ha az ujjaid össze vannak zárva és behúzva, biztosan nem fogod levágni őket. Ezenkívül sose rakd a mutatóujjad a kés gerincére.

#4 Tömeg-kontroll

Ha serpenyőben főzöl, ne töltsd fel túlzsúfoltságig. Az közvetlen hő helyett gőzt hozna létre, és barnulás helyett az ételek felszívják a nedveket.

#5 Vágj hagymát kevesebb sírással

A kulcs az, hogy a tönk érintetlen maradjon. Ginet szerint egy olyan hagyma vágása, amelynek tönkje még ép, minimalizálja a késztetést, hogy könnyezni kezdj. A vöröshagymát 10 perccel a szeletelés előtt érdemes jéghideg vízbe helyezni, hogy elkerüld az "elérzékenyedést".

#6 Legyen forró!

Ne félj a hőtől! Ha szárítani szeretnéd a steaked vagy a párolt zöldséged, nagy hőre lesz szükséged - mondja Ginet. A szinte füstölgően forró serpenyő nélkül ropogós barnulást szinte lehetetlen elérni. Ha a hőmérséklet túl alacsony, az étel végül felszabadítja folyadéktartalmát, így a hirtelen sütés, vagyis sauté helyett párolt lesz a végeredmény.

#7 Előzetesen készülj elő

Ha az időd korlátozott, az ételek előkészítése és az alapvető összetevők előzetes aprítása a felére csökkentheti a főzési időt. Illetve segíthet a főzés során esetlegesen felmerülő hiányosságok kiküszöbölésében is. Jártál már úgy, hogy keresgélted a kulcsod, amikor már rég rohantál volna ki az ajtón? Ugyanez igaz a főzésre is.

#8 Megfelelő irányban szeleteld a húst

A húst mindig az izomrostok elhelyezkedésének irányával ellentétesen szeleteld, és ne azzal párhuzamosan, tanácsolja Ginet. Ezzel a technikával ízléses és gyengéd húst kaphatsz, nem pedig rágósat.

#9 Adj sót és olajat a tészta főzővizéhez

A só gyorsítja a forrást, illetve ízesíti a tésztát, míg az olaj megakadályozza, hogy összetapadjon. Ez a technika fokozza az ízhatást.

#10 A tökéletes tojás

Forralj fel egy nagy serpenyő vizet közepes hőfokon. Óvatosan engedd le a tojásokat vízbe, és főzd őket 7-10 percig, enyhe forrás mellett. 10 percig főzve lágyabb tojássárgáját kapsz. A teljesen szilárd sárgája érdekében főzd további egy percet.

#11 A tökéletes rizs

Sokan nehéznek tartják a tökéletes rizs elkészítését, holott rendkívül egyszerű. Forralj fel egyenlő mennyiségű rizst és vizet, tedd az edényre a fedelét, majd állítsd be a legalacsonyabb hőmérsékletet. Mindenkit elfog a kísértés, hogy felemelje a fedőt és megkeverje a rizst, márpedig ezt nem szabad! Amikor ugyanis felemeled, a fedő gőzt enged ki, amely csökkenti a fazék hőmérsékletét, így főzés közben szétmállhatnak a rizsszemek és kásás textúra jön létre. Hagyjd inkább teljesen megfőzni, majd pihenni 5-10 percig.

#12 A tökéletes hús

Ha azt szeretnéd, hogy a hús egyenletesen át legyen főve a széleitől a középpontjáig, ezt csak akkor tudod elérni, amikor a legközelebb van a végső tálalási hőmérséklethez. Tehát ha a hidegből előveszed és azonnal elkészíted, a husi a közepén hideg marad.

#13 Turmixolj helyesen

Ha smoothie-t készítesz, először töltsd bele a folyadékokat, majd azokat kövesse a szilárd összetevők sora. Ez megvédi a turmixgép motorját a stressztől, így meghosszabbítva annak élettartamát. Segít egy simább és krémesebb keverék létrehozásában.

#14 Ne spórolj az olívaolajjal

A mesterszakács azt javasolja, hogy kiváló minőségű extra szűz olívaolajjal érdemes megöntöznöd szinte minden ételed. Gazdag ízzel ajándékozza meg őket - a szakértő még a csokoládéhoz is szokott adni.

#15 Ne félj a sótól

Az ételek tengeri sóval való elkészítése egy csodálatos módja annak, hogy a főzés éttermi szintűre emelkedjen - véli Ginet. Megnöveli a mélységüket, és minden bizonnyal kiemeli az étel minden ízét.

#16 Pimpeld fel a salátád házi készítésű öntettel

A boltokban vásárolt öntetek általában nem kívánt hatású összetevőket tartalmaznak, például szójaolajat, cukrot és felesleges nátriumot, figyelmezteti Ginet. Bármely salátád testreszabhatod könnyű és egészséges házi készítésű öntettel. Kell hozzá egy rész ecet (almaecet / lime / citrom) három rész extra-szűz olívaolajb, só és bors. Ha valami krémesebbet szeretnél, adj hozzá egy kis dijoni mustárt. Az így született öntetet hűtőben 7-10 napig lehet tárolni.

#17 Élvezd ki

A főzésnek nem kell feltétlenül házimunkának vagy púpnak lennie a hátadon - izgalmas és kifizetődő is lehet! Hívd meg a barátaidat és családtagjaidat, teszteld magad, és próbálj ki olyan recepteket, amelyek először egy kissé megijesztenek. Igen, bizonyos dolgok kihívást jelentenek, de általában ez az a pont, amikor a kreatív ösztöneid igazán beindulnak!

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
A Rovatból
Itt a megoldás a darazsak ellen! Szinte minden háztartásban megtalálható és rendkívül hatékony
Itt a darázs‑apokalipszis – így füstöld ki a fullánkos lakótársat, mielőtt elszaporodna.

Megosztom
Link másolása

A tavasz pont annyira idilli, mint amennyire veszélyes: a madarak csicseregnek, a kerti székek előkerülnek, a darazsak pedig már most scout‑üzemmódban pásztázzák a padlásteret, kazánházat és minden apró repedést, hogy hol húzzák fel legújabb panelrengetegüket. Hiába hisszük, hogy az igazi csatározás csak a grillszezonban jön, a korai védelem a kulcs, mert ilyenkor még gond nélkül kitehetjük a „nincs szoba kiadó” táblát.

Készül a tavaszi rovarbingó

- Hol építkeznek szívesen? Padlás, fal­üregek, bojler melletti zug, vendégszoba, sőt a légkondi mögötti Bermuda‑sarok is sláger.

- Miért most? Mert mi még csukott ablaknál, bezárkózós üzemmódban élünk, ők viszont már felébredtek.

- Miért baj, ha befejezik a fészküket? Mert onnantól darázsirtóval, védőruhával és kicsinált idegekkel feszült mini‑háború jön.

Na de lehet-e vérontás nélkül megállítani a sárga‑fekete helyfoglalást? A válasz: abszolút, és nem kell hozzá sem levendulaolaj, sem poszt‑covidos DIY‑szupervegyület.

A kávézacc, az olcsóbb szuperfegyver

Az ötletgazda Chris Hutton raktár‑guru és az Adam’s SelfStore tulaj‑szakértője, aki nem kertel:

„A darazsaknak meglepően kifinomult szaglásuk van. Szinte mindent szag alapján mérnek fel, és bizonyos illatokra extrán érzékenyek – ilyen például a kávé.”

És most jön a csavar: nem frissen főtt kávé illatáról beszélünk, hanem szárított, majd izzó zaccfüstről. Hutton szerint ez szó szerint „elnyomja a rovar‑Waze‑t”, vagyis a bűz olyan mértékben megzavarja a fullánkos GPS‑t, hogy el sem tudják képzelni, hogy jó ötlet volna oda fészkelni.

Mi kell hozzá?

1. Reggeli kávéd zacca – ne dobd ki, szárítsd ki teljesen!

2. Tűzálló edény – régi fémtál, kerámia ramekin, hamutartó egy retro készletből.

3. Egy gyufa vagy öngyújtó.

Hogyan csináld?

- Szórd a száraz zaccot a hőálló tálkába.

- Óvatosan gyújtsd meg – ne lángoljon, inkább csak parázsló füstölés legyen, mint egy szerény kávé‑füstölő.

- Hagyd, hogy lassan, incensz‑tempóban égjen, és szabadítsa fel a fanyar, sűrű aromát.

Hová rakd?

- Minden bejutási ponthoz: padláslépcső, ablakpárkány, mennyezeti akna, szellőzőnyílás, rejtett sarok.

- Kinti verzió: ha családi grillezésre készülsz, tedd ki a kerti asztalra, vagy több ponton kerítsd be a területet minifüstölőkkel.

Pluszpontok:

- 100 % vegyszermentes, a macska is maximum fintorog egyet.

- A zacc újrahasznosul, tehát ingyen van, klímaszorongós ismerősök is pacsit adnak.

- A módszer alapból működik más „illat‑érzékeny” rovarokra is (de szúnyogfronton azért érdemes rásegíteni).

Miért jobb ez, mint a darázsirtó spray?

- Nem fújsz vegyszert a lakásba, ami a saját tüdődet is kicsinálja.

- Nem csak elűzi őket, de meg is előzi a fészekrakást.

- Bónuszillat a hardcore kávéfanoknak:

a veranda úgy fog szaglani, mintha egy hipster pörkölőben járnál.

Kávé ki, darázs ki – ennyire egyszerű.

Via Express


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Ezért nem szabad nyitva tartanod a mosógép ajtaját akkor sem, ha bebüdösödik tőle a dob
A szakértők szerint sürgősen szokj le róla, mert a nyitva hagyott ajtó többet árt, mint használ. Azt is elmagyarázták, miért.

Megosztom
Link másolása

Első ránézésre logikusnak tűnhet nyitva hagyni a mosógép ajtaját – hiszen így kiszellőzik, és nem lesz dohos. Valójában azonban ez a módszer többet árt, mint használ - írja a Startlap az Ireceptar portálra hivatkozva.

A cikk azt írja, problémákat okozhat hosszú távon a nyitva hagyott mosógép-ajtó.

A szakértők szerint egyébként nem garancia a penészképződés megakadályozására az, ha nyitva hagyjuk az ajtót. Viszont árthatunk vele.

Folyamatosan terheli ugyanis a zsanérokat a nyitott ajtó súlya. Emiatt az elöltöltős mosógépek ajtajánál a zsanérok később meglazulhatnak. "Ez akár milliméternyi elmozdulás is lehet, ami problémákat okozhat a nyitásnál, zárásnál, a tömítésnél, sőt, még az ajtózár működésénél vagy a mosási ciklus során is"

- írja a lap.

A nyitott hagyott ajtó ráadásul a mosógép mechanikájára is hatással lehet, főleg a modernebb, szenzorokkal ellátott típusoknál. Ha pedig a gép nem pontosan érzékel, a mosást és a szárítást is befolyásolhatja, és előfordulhat, hogy több áramot fogyaszt majd a gép.

Ezért a szakértők a következőt javasolják.

Mosás után hagyd nyitva az ajtót, amíg lehűl és kiszárad a dob, azután csukd be a mosógéped ajtaját. Rendszeresen futtass tisztító programot, időnként pedig ecetes vízzel vagy speciális tisztító folyadékkal mosd át a dobot. Fontos, hogy ne használj tömény ecetet a mosógép tisztításához, mert azzal tönkre teheted.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Neve is van annak az állapotnak, amikor nem tudsz wc-re menni idegen helyen - de szerencsére gyógymódja is
Jöjjenek a tudományosan megalapozott tippek, amikkel végre elengedheted a „kakifóbiát”.

Megosztom
Link másolása

Irodai vécé? Inkább meghalsz. Nyilvános klotyó? A pokol tornáca. De ha hazaérsz, lehuppansz a trónra, és akkor végre, hosszú órák kínlódása után… de miért szenvedünk ennyit, és hogyan lehet ebből kimászni?

A „kakifóbia” nagyon is valós dolog - rengetegen szenvednek tőle

A szaknyelv szerint ez nem más, mint parcopresis, vagyis a „szégyenlős bél” szindróma, amikor valaki egyszerűen képtelen elvégezni a nagydolgát, ha nem a saját otthona nyugalmában van. A The Gut Stuff alapítói, Lisa és Alana Macfarlane szerint gyakran ez a két dolog szokta kiváltani:

1. Akinek már volt kellemetlen élménye sürgető vécére rohanással, az emiatt stresszel.

2. Mások valamilyen gyerekkori megszégyenítő élmény miatt nem tudnak ellazulni egy irodai vagy nyilvános vécében

– és a Covid óta ez csak durvult.

Egy felmérés szerint a dolgozók 54 százaléka érzi kényelmetlennek a munkahelyi kakilást. Ennek eredménye: napközbeni puffadás, gázképződés, sőt, egy idő után krónikus székrekedés. Szóval igen, a visszatartás káros.

Na de akkor mit lehet tenni?

Próbáld ki az alábbi, tudományosan alátámasztott módszereket, hogy ne csak minden harmadnap tudd elengedni, amit el kell.

1. Tedd fel a lábad!

Nem csak az számít, mikor mész el intézni a dolgod, hanem az is, hogyan. Dr. Megan Rossi szerint a megemelt lábtartás segíthet: egy 20-30 cm magas emelvény, például a gyerekek wc elő helyezett kis lépcsője, ellazítja a puborectalis izmot, amit a nyugati vécék éppenséggel befeszítenek.

Ez a testtartás ugyanis megkönnyíti a bélmozgást, és csökkenti a kényszeres erőlködés kockázatát – ami egyébként hosszú távon a medencefenék izmait is tönkreteszi.

2. Zenével a félelem ellen

Furán hangzik, de a zene hatással van a bélflórára is. Egy kutatás szerint a Marconi Union - Weightless című szám 65 százalékkal csökkentette a résztvevők szorongását.

Az agy és a bél közötti idegi kapcsolat működése szerint, ha megnyugszol, a bélrendszered is könnyebben enged.

YouTube-on keress rá a „poo music” kifejezésre. Igen, tényleg ez a neve. És tényleg működik.

3. Lélegezz

Egy légzéstechnika a paraszimpatikus idegrendszert (pihenés és emésztés) aktiválja, szemben a „menekülj vagy harcolj” stresszreakcióval. A módszer:

- Belégzés 4-ig számolva

- Légzésvisszatartás 4-ig

- Kilégzés 4-ig

- Szünet 4-ig

- Ismétlés, amíg kell

Segít abban, hogy a vécén ne pörögjön hülyeségeken az agyad, ezzel megszakítva az ideális hangulatot. Szó szerint.

4. Hasi légzés

A rekeszizommal való légzés segíti az ellazulást, és hatékony lehet irritábilis bél szindróma (IBS), puffadás és görcsök ellen is. Ez nem az a fajta légzés, amit automatikusan csinálsz – meg kell tanulni.

Dr. Rossi szerint így érdemes gyakorolni:

- Orron keresztül belégzés 4 másodpercig, a has emelkedik

- 2 másodperc szünet

- Lassan kifújás szájon át 6 másodpercig

- Ismételd 5-15 percig

Ülve, a vécén is lehet csinálni, nem kell hozzá jógastúdió.

5. Hasmasszázs – saját kezűleg

Egy 8 hetes klinikai vizsgálat szerint a rendszeres hasmasszázs fokozta a bélmozgást és csökkentette a tüneteket. Lisa Macfarlane szerint így csináld:

- Simítsd végig a hasad aljától felfelé a bordáidig

- Jobb alsó résztől körkörösen menj fel, balra, majd le

- Fokozatosan növeld a nyomást, hogy serkentsd a bélműködést

- A végén csinálj körkörös mozdulatokat az egész hasadon

Nem lesz belőled thai masszőr, de a pocakod hálás lesz.

6. Borsmenta, a vécék királynője

A borsmentateát sokan isszák a jó emésztés miatt, de a borsmentaolaj az igazi ász: kutatások szerint görcsoldó hatású, segíti a gázok távozását, és ellazítja a bélrendszert. IBS, puffadás, görcsök? Adja magát.

Dr. Rossi ugyan megjegyzi, hogy a koffeint nem helyettesíti, de gyorsítja a gyomorürülést, és ez már fél siker.

A lényeg

Kakilni kell. Mindenkinek. És ha a tested már jelzett, ne szorongd végig a napot. A modern tudomány melletted áll – legyen szó lábtartóról, YouTube-vécézenéről, vagy hasmasszázsról. Engedd el. Szó szerint.

Via The Sun


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
A Rovatból
Ezzel a zseniális módszerrel kétszer olyan gyorsan száradnak a ruháid, és szárítógépre sincs hozzá szükség
Nem kell többé napokig kerülgetni a vizes ruhát a lakásban – így száríthatod a mosást kétszer gyorsabban, szárítógép nélkül is.

Megosztom
Link másolása

A szárítógép drága, a tavaszi időjárás meg kiszámíthatatlan – így ha nincs szerencséd (és szárítógéped), akkor is van megoldás arra, hogy ne napokig kelljen kerülgetni a friss mosást. A Which? fogyasztóvédelmi szervezet most előállt egy módszerrel, ami feleannyi idő alatt szárítja meg a ruhát, mintha csak simán kiteregetnéd a lakás közepén. És ami a legjobb: olcsóbb is, mint a szárítógép.

A szárítógépmentes élet nem mindig kényelmes

Ha nincs szárítógéped, ismered az érzést: a ruha napokig nedves marad, a levegő fülledt, és nem lehet elférni a szárítóállvány mellett.

Kültéren szárítani persze csodás lenne, ha nem változna ilyen dinamikusan az időjárás.

Viszont most kiderült: a páramentesítő lehet a kulcs, amivel felgyorsíthatod a folyamatot, méghozzá brutálisan.

Így csináld jól: páramentesítő + állvány = fele idő

A Which? csapata fogott két azonos mennyiségű mosást, két szárítóállványt, és egyetlen különbséggel teregetett: az egyik mellé (vagy alá) odatettek egy páramentesítőt, a másik mellé meg nem.

Az eredmény egyértelmű volt:

„A páramentesítő használata közel felére csökkentette a száradási időt, és kb. két liter vizet szívott ki a levegőből – ami a penészedés megelőzésében is rengeteget számít.”

A trükk lényege, hogy a gépet közvetlenül a ruhák alá vagy mellé kell helyezni, nem eldugva a szoba másik sarkába.

És mi van az árammal?

Sokan rögtön azt kérdezik: na jó, de mennyibe kerül ez nekem? A válasz elég egyértelmű,

a szárítógép fogyasztásához képest a páramentesítő áramfelvétele a töredéke,

és közben még a lakás levegője is frissebb marad. Úgyhogy ez a módszer nemcsak hatékony, de gazdaságos is. A páramentesítő nem új találmány, de ha jól helyezed el, konkrétan megfelezi a száradási időt – és közben megóvja az otthonodat penésztől is.


Megosztom
Link másolása