ÉLETMÓD

17 konyhai praktika, amit egy mesterszakács szerint mindenkinek érdemes ismernie

Villámgyorsan Te leszel a társaság konyhatündére - minden az alapokon múlik.
Sassy - sassy.hu
2019. augusztus 18.


Megosztom
Link másolása

Van, aki YouTube-videókból lesi el a konyhaművészet fortélyait, más a nagymamai, anyai receptekre, trükkökre esküszik, és persze akad olyan is, aki szereti saját maga kikísérletezni az ételek elkészítését.

Legyen szó gyors és könnyű, vagy épp nagyobb tudást igénylő fogásokról, a szilárd alapok a főzőtudásunkban kulcsfontosságúak. A Popsugar szerzője Boris Ginet profi párizsi séfet kérdezte ki arról, hogy milyen praktikákat érdemes feltétlenül alkalmaznunk.

#1 Minden alkalommal egyenletesen süss

Ha hagyományos sütőben sütsz, fontos, hogy többször fordítsd, forgasd át az ételt - akár a darabjait, vagy ha az állaga ezt nem engedi, akkor forgasd át a tepsit, tálat. Általában minden sütőnek van egy legforrób pontja, tehát a a sütés ideje közben történő forgatás garantálja az egyenletesen megbarnult, mégis zamatos eredményt.

#2 Díszíts friss fűszernövényekkel

Ginet azt javasolja, hogy mindig tarts kéznél friss gyógynövényeket, fűszernövényeket, például koriandert, bazsalikomot vagy zsályát, melyeket a fogások tetejére szórhatsz. Lenyűgöző benyomást kelthetsz vendégeidnél, hiszen ez a gesztus kedves színkavalkáddal ajándékozza meg a szemet, és mennyei, friss aromával egészíti ki az ételt.

#3 Fejleszd a szeletelési szkilljeidet

Mindig tartsd az ujjaidat összezárva és behúzva a nem domináns kezeden, és mondhatni vezesd a kést szeletelés közben. Ha az ujjaid össze vannak zárva és behúzva, biztosan nem fogod levágni őket. Ezenkívül sose rakd a mutatóujjad a kés gerincére.

#4 Tömeg-kontroll

Ha serpenyőben főzöl, ne töltsd fel túlzsúfoltságig. Az közvetlen hő helyett gőzt hozna létre, és barnulás helyett az ételek felszívják a nedveket.

#5 Vágj hagymát kevesebb sírással

A kulcs az, hogy a tönk érintetlen maradjon. Ginet szerint egy olyan hagyma vágása, amelynek tönkje még ép, minimalizálja a késztetést, hogy könnyezni kezdj. A vöröshagymát 10 perccel a szeletelés előtt érdemes jéghideg vízbe helyezni, hogy elkerüld az "elérzékenyedést".

#6 Legyen forró!

Ne félj a hőtől! Ha szárítani szeretnéd a steaked vagy a párolt zöldséged, nagy hőre lesz szükséged - mondja Ginet. A szinte füstölgően forró serpenyő nélkül ropogós barnulást szinte lehetetlen elérni. Ha a hőmérséklet túl alacsony, az étel végül felszabadítja folyadéktartalmát, így a hirtelen sütés, vagyis sauté helyett párolt lesz a végeredmény.

#7 Előzetesen készülj elő

Ha az időd korlátozott, az ételek előkészítése és az alapvető összetevők előzetes aprítása a felére csökkentheti a főzési időt. Illetve segíthet a főzés során esetlegesen felmerülő hiányosságok kiküszöbölésében is. Jártál már úgy, hogy keresgélted a kulcsod, amikor már rég rohantál volna ki az ajtón? Ugyanez igaz a főzésre is.

#8 Megfelelő irányban szeleteld a húst

A húst mindig az izomrostok elhelyezkedésének irányával ellentétesen szeleteld, és ne azzal párhuzamosan, tanácsolja Ginet. Ezzel a technikával ízléses és gyengéd húst kaphatsz, nem pedig rágósat.

#9 Adj sót és olajat a tészta főzővizéhez

A só gyorsítja a forrást, illetve ízesíti a tésztát, míg az olaj megakadályozza, hogy összetapadjon. Ez a technika fokozza az ízhatást.

#10 A tökéletes tojás

Forralj fel egy nagy serpenyő vizet közepes hőfokon. Óvatosan engedd le a tojásokat vízbe, és főzd őket 7-10 percig, enyhe forrás mellett. 10 percig főzve lágyabb tojássárgáját kapsz. A teljesen szilárd sárgája érdekében főzd további egy percet.

#11 A tökéletes rizs

Sokan nehéznek tartják a tökéletes rizs elkészítését, holott rendkívül egyszerű. Forralj fel egyenlő mennyiségű rizst és vizet, tedd az edényre a fedelét, majd állítsd be a legalacsonyabb hőmérsékletet. Mindenkit elfog a kísértés, hogy felemelje a fedőt és megkeverje a rizst, márpedig ezt nem szabad! Amikor ugyanis felemeled, a fedő gőzt enged ki, amely csökkenti a fazék hőmérsékletét, így főzés közben szétmállhatnak a rizsszemek és kásás textúra jön létre. Hagyjd inkább teljesen megfőzni, majd pihenni 5-10 percig.

#12 A tökéletes hús

Ha azt szeretnéd, hogy a hús egyenletesen át legyen főve a széleitől a középpontjáig, ezt csak akkor tudod elérni, amikor a legközelebb van a végső tálalási hőmérséklethez. Tehát ha a hidegből előveszed és azonnal elkészíted, a husi a közepén hideg marad.

#13 Turmixolj helyesen

Ha smoothie-t készítesz, először töltsd bele a folyadékokat, majd azokat kövesse a szilárd összetevők sora. Ez megvédi a turmixgép motorját a stressztől, így meghosszabbítva annak élettartamát. Segít egy simább és krémesebb keverék létrehozásában.

#14 Ne spórolj az olívaolajjal

A mesterszakács azt javasolja, hogy kiváló minőségű extra szűz olívaolajjal érdemes megöntöznöd szinte minden ételed. Gazdag ízzel ajándékozza meg őket - a szakértő még a csokoládéhoz is szokott adni.

#15 Ne félj a sótól

Az ételek tengeri sóval való elkészítése egy csodálatos módja annak, hogy a főzés éttermi szintűre emelkedjen - véli Ginet. Megnöveli a mélységüket, és minden bizonnyal kiemeli az étel minden ízét.

#16 Pimpeld fel a salátád házi készítésű öntettel

A boltokban vásárolt öntetek általában nem kívánt hatású összetevőket tartalmaznak, például szójaolajat, cukrot és felesleges nátriumot, figyelmezteti Ginet. Bármely salátád testreszabhatod könnyű és egészséges házi készítésű öntettel. Kell hozzá egy rész ecet (almaecet / lime / citrom) három rész extra-szűz olívaolajb, só és bors. Ha valami krémesebbet szeretnél, adj hozzá egy kis dijoni mustárt. Az így született öntetet hűtőben 7-10 napig lehet tárolni.

#17 Élvezd ki

A főzésnek nem kell feltétlenül házimunkának vagy púpnak lennie a hátadon - izgalmas és kifizetődő is lehet! Hívd meg a barátaidat és családtagjaidat, teszteld magad, és próbálj ki olyan recepteket, amelyek először egy kissé megijesztenek. Igen, bizonyos dolgok kihívást jelentenek, de általában ez az a pont, amikor a kreatív ösztöneid igazán beindulnak!

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Csak zsírból és nem izomból fogysz, ha betartod ezt a 7 alapszabályt!
A legfontosabb, hogy ne akarj túl hamar túl drasztikus változást. Haladj fokozatosan, nehogy megterheld a szervezetedet.

Megosztom
Link másolása

Hasznos tanácsokat gyűjtött össze a Femina a fogyásról.

Olyan tanácsokat osztottak meg, amelyek segítenek, hogy ha fogyni szeretnél, ne az izmaidból fogyj, hanem a zsírból.

Az egyik alapvető lépés, hogy fehérjében gazdagabb étrendre állsz át, mert a fehérjére szükség van az izomszövetek építéséhez. fehérjét tartalmaznak többek közt a sovány húsok (csirke, pulyka, hal), a tojás, a tejtermékek, a hüvelyesek, a tofu és a quinoa. A másik fontos szabály, hogy tarts súlyzós edzéseket is, mert ezzel növekszik az izom. A harmadik dolog, amire figyelj oda, hogy ne akarj túl sokat és túl hamar fogyni.

A túl intenzív fogyás nem csak a szöveteknek tesz rosszat, hanem a szívedet is megterheli. Ráadásul a gyors fogyás (heti több kiló) eredménye az lesz, hogy megnyúlik a bőröd és lógni fog.

Mi a fenti tanácsokhoz még azt tennénk hozzá, hogy ügyelj a megfelelő folyadékfogyasztásra is.

Aludd ki magad (7-9 óra), mivel a pihenés támogatja a regenerációt és a hormonális egyensúlyt.

Az alváshiány növelheti az éhségérzetet szabályozó hormonokat!

Étkezésnél amennyire csak tudod, kerüld a feldolgozott élelmiszereket, részesítsd előnyben a frissen készült ételeket, és legyen minden nap nyers zöldség és gyümölcs is az étrendben.

Plusz egy tipp: ha csak lehet, kerüld a stresszt, vagy ellensúlyozd különféle technikákkal, például sétával, úszással, légzőgyakorlatokkal, meditációval, jógával stb.

Forrás: Femina


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Felejtsd el a testtömeg indexet (BMI), itt egy új mérőszám, ami sokkal többet árul el rólad
A szakértők szerint a BRI olyan egyszerűen használható, mint a BMI, de pontosabb a testösszetétel és az egészségügyi kockázatok meghatározásában.

Megosztom
Link másolása

Bár a kerekded és a formás sokszor bóknak számít, egy nő sem szeretné, hogy így nevezzék. Azonban a tudósok most azt állítják, hogy a kerekdedség mérése lehet az egyik legjobb módszer az egészségünk felmérésére.

A Body Roundness Index (BRI) nevű rendszer, amely a vitatott testtömeg-indexet (BMI) váltaná fel, pontosabban becsülheti meg a súlyhoz kapcsolódó betegségek kockázatát. Az Egyesült Államokban és Kínában egyre több orvos alkalmazza is az egészség mérőszámaként.

Míg a BMI kizárólag a magasságot, testsúlyt és etnikumot veszi figyelembe, a BRI a csípő- és derékkörfogatot, valamint a nemet és az életkort is belekalkulálja.

Az eredményt egy fekete vonalként ábrázolják egy zöld tojás alakú „egészséges zónán” belül, megmutatva, hová esik az adott személy. A rendszer kiszámítja a testzsír százalékot és a hasi zsír (viscerális zsír) mennyiségét is, 1-től 20-ig terjedő skálán.

„Tudtam, hogy kicsit túlsúlyos vagyok, de nagyon meglepődtem”

Paulomi Debnath, egy középkorú, formás anyuka maga is úgy érezte, hogy le kéne adnia néhány kilót a hasáról. De sokkolta, amikor az BMI kalkulátor szerint a 165 cm-es magasságához és 81,5 kg-os súlyához tartozó 29,8-as eredménye az elhízott kategóriába sorolta őt.

„Tudtam, hogy kicsit túlsúlyos vagyok, de nagyon meglepődtem” – mondja a 44 éves nő.

„Általában nem érdekel, mit mutat a mérleg, és magabiztos vagyok a külsőmmel kapcsolatban, ezért ez egy kegyetlen és személytelen módja az emberek megítélésének. Ez egyfajta 'fat-shaming', és nem veszi figyelembe az életkort vagy az életstílust.”

A BRI kalkulátor szerint viszont 4,5-ös eredményt kapott, ami az egészséges zónába esik, 34%-os testzsírral és 2,3%-os hasi zsírral.

„Ez sokkal reálisabb” – mondja. „Boldogan beismerem, hogy egy kicsit fittebbé kell válnom, de ez a rendszer nem megszégyenít, és nem hajszol bele drasztikus diétákba.”

„Ez az értékelés sokkal igazságosabb”

Rosie Mullender újságíró évek óta szinte megszállottan figyeli BMI-értékét. Az 163 cm-es és 72 kg-os Rosie BMI-je 27,3, ami a túlsúlyos kategóriába tartozik.

„Amióta elköltöztem Londonból, megváltozott az életmódom. Otthonról dolgozom, és kényelmes ruhákban vagyok egész nap, ami miatt néha csak akkor veszem észre a súlygyarapodást, amikor felpróbálom a farmert” – mondja.

Rosie BRI szerinti eredménye azonban 4,5 lett, ami szintén az egészséges zónába esik, 33,2%-os testzsírral és 2,6%-os hasi zsírral.

„Meglepett az eredmény, mivel alma testalkat vagyok, de ez a rendszer igazságosabbnak tűnik” – mondja.

Ha te is kíváncsi vagy a saját BRI értékedre, ennek a kalkulátornak a segítségévek megtudhatod.

Via The Sun


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Itt a magyarázat arra, hogy miért ébredsz fel néhány perccel azelőtt, hogy megcsörrenne az ébresztőd
Ha dühíteni szokott, hogy még lenne időd aludni, mégis kipattan a szemed, ne mérgelődj. Így jársz jobban.

Megosztom
Link másolása

Ugye ismerős az a helyzet, amikor az ébresztőóra csörgése előtt már kinyílnak a szemeid? Nem, ez nem a sors gonosz tréfája, és nem is valami misztikus hatalom játszik veled. A tudomány elég konkrét magyarázatot ad rá – és ha rendszeresen a telefonodat bújod ébredés után, akkor még fontosabb, hogy megértsd, mi történik a háttérben.

A tested működését egy különleges idegi központ, a szuprachiazmatikus mag (igen, így hívják, a haveroknak SCN a neve) irányítja, amely az agyad közepén csücsül.

Ez a kis ideghalmaz felelős többek között a vérnyomásodért, a testhőmérsékletedért és – most jön a lényeg – az időérzékedért.

Ez az SCN dönti el, hogy mikor álmosodsz el, és mikor pattansz ki az ágyból. Szóval, ha úgy érzed, hogy nyolc óra alvás után is kóvályogsz, már tudod, ki a felelős.

A titok pedig a rutinban rejlik:

ha mindig ugyanakkor fekszel le és kelsz fel, a belső órád elkezd alkalmazkodni.

Egy PER nevű fehérje – amit most simán hívjunk alvásmágusnak – segít szabályozni az alvás-ébrenlét ciklusodat. Napközben emelkedik a szintje, éjszaka pedig csökken, hogy felkészítsen az alvásra.

A rendszer annyira okos, hogy még azt is előre kalkulálja, mikor csörög majd az ébresztőd.

A tested körülbelül egy órával az ébresztőóra előtt elkezdi emelni a PER szintjét, sőt, stresszhormonokat is termel, hogy ne érjen sokként a csörgés. Ezért van az, hogy gyakran magadtól felébredsz, mielőtt a telefonod zaklatni kezdene.

És hogy miért fontos ez?

Ha nem ébredsz fel magadtól, az ébresztő csörgése sokkot jelenthet a testednek, ami aztán stresszt okoz. Ezért próbál a tested trükközni, hogy felkészítsen a kelésre.

A lényeg: ha következetes alvási rutint alakítasz ki, az nemcsak a közérzetednek tesz jót, de még azt is elkerülheted, hogy pánikrohamként éld meg az ébresztőd hangját.

Via LADBible


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Egy sokkoló felmérés szerint a Z generáció fizetési elvárásai ennyivel térnek el a boomerek jövedelmétől
A Z generáció álmai a pénzügyi sikerről messze állnak a valóságtól.

Megosztom
Link másolása

Az Empower kutatása szerint a fiatalabb generációk teljesen eltérően gondolkodnak a pénzről, mint a szüleik. Bár a Z generáció keresi a legkevesebbet, mégis úgy vélik, hogy a sikerhez jelentősen több pénzre lenne szükségük, annál is többre, mint amit az idősebb generáció elégnek tart.

A kutatás során több mint kétezer amerikait kérdeztek meg arról, mit jelent számukra a pénzügyi siker, és kiderült: míg a boomerek szerényebb célokat tűznek ki, a fiatalabb generációk már sokkal nagyobb összegekre vágynak.

Mennyi pénz kell a jó élethez?

A generációk közti különbség látványos: a Z generáció úgy érzi, jóval többre van szükségük, mint akár a boomereknek, akik az egyik legalacsonyabb elvárásokkal állnak az élethez. A milleniálok és az X generáció inkább köztes célokat tűznek ki maguk elé, de még így is alulmúlják a legfiatalabb generáció álmait,

akik konkrétan a négyszeresét tartanák reális fizetésnek, mint amit a boomer generáció vár el egy munka során.

A kutatás arra is rámutatott, hogy az amerikaiak többsége messze van attól, hogy elérje ezeket a célokat. Az átlagos jövedelmek össze sem hasonlíthatók a megálmodott „sikeres fizetéssel”, és bár a bérek valamelyest nőttek az elmúlt évben, az infláció sokat rontott ezen a növekedésen - és nem csak a tengeren túlon, nálunk talán még erőteljesebben érezni a fizetések elértéktelenedését.

Nem csak a pénz számít

Érdekes módon a gazdagságot csak az amerikaiak kisebb része tartja a siker legfontosabb mércéjének. A többség szerint a boldogság – és az, hogy

megengedhessük magunknak azokat a dolgokat és élményeket, amelyeket szeretünk

– sokkal fontosabb. Emellett a szabadidő és a személyes szenvedélyek követése is kiemelt érték, csakhogy ezeket csak a valódi anyagi biztonság teszi lehetővé.

A siker receptje

A válaszadók szerint a sikerhez négy alapvető tényező szükséges:

- Kemény munka

- Tehetség

- Kapcsolatok

- Szerencse

Egyesek szerint a sikerhez hozzátartozik az is, hogy az ember okosan alakítsa ki a képet önmagáról – a „Add ki magad sikeresnek, míg azzá nem válsz” elv különösen a Z generáció és a millennialok körében népszerű.

Rebecca Rickert, az Empower egyik vezetője szerint a sikerérzés a fegyelmezett pénzügyi döntéseken és az okos tervezésen alapul:

„Az emberek hisznek benne, hogy álmodozással és erőfeszítéssel elérhetik a céljaikat.

De a siker egyszerre kemény munka és egy kis szerencse.”

Van, akinek ez elérhetetlen marad

A kutatás ugyanakkor megmutatta a pesszimistább oldalt is. Az emberek közel fele úgy érzi, sosem fogja elérni azt a szintet, amit a siker mércéjének tart. Ennek leggyakoribb okai között az instabil gazdasági helyzet és a jövedelembizonytalanság szerepelnek.

Ráadásul még azok között is, akik elérik kezdeti céljukat, sokan érzik azt, hogy sosem lehet elég pénzed. Ez az állandó elégedetlenség sokak számára megnehezíti, hogy a siker valóban boldogságot hozzon az életükbe.


Megosztom
Link másolása