Mutatunk 5 csodás alapanyagot, ami segít a puffadás csökkentésében
A puffadás borzasztó kellemetlen dolog, és sajnos szinte mindenkit érint az élete során. Okozója lehet a rossz emésztés, a túl sok nátrium, de akár a menstruáció is kiválthatja. Az ember ilyenkor úgy érzi, teljesen tele van, függetlenül attól, hogy mennyit evett, és kicsit olyan, mintha egy lufi lenne a hasunkban. A puffadást pedig gázok, hasfájás és böfögés kísérik, rosszabb esetben hasmenés is követheti, szóval határozottan jobb elkerülni.
A tápanyagok és a folyadékbevitel megfelelő kombinációja azonban segíthet abban, hogy a puffadás gyorsabban elmúljon, ezért mutatunk pár ételt, amik alkalmasak a puffadás csökkentésére.
1. Citromos víz
A citromos víz fogyasztása puffadás ellen gyakori gyógymód, de most azt is elmondjuk, miért olyan előnyös. Sokan nem isznak, amikor felpuffadnak, pedig ez az egyik legjobb ellenszer. A folyadékbevitel ugyanis már önmagában segít, és mivel a citrom egyfajta természetes vízhajtó (vagyis segít a só és a víz kiürítésében), külön jót tehet. Meleg vízhez adagolva egyébként enyhe hashajtó hatása is van.
2. Zeller
Az évek során a zellert emésztést segítő szerként használták a bélmozgás és a bélgázok szabályozására, mivel a benne található ásványi anyagok köztudottan csökkentik a folyadék visszatartását, így a zeller az egyik legjobb étel a puffadás gyors csökkentésére.
A folyadékvisszatartás csökkentését segítő zöldségek közül egyébként még jó választás az uborka, a nyári tökfélék, a petrezselyem és bármilyen más levélzöldség. Puffadás esetén érdemes inkább főve fogyasztani őket, magas rosttartalmuk miatt ugyanis puffaszthatnak.
3. Kurkuma és rozmaring
A rozmaringot óriási csodaszer, a gyomorégéstől és a fejfájástól kezdve a fogfájáson át a magas vérnyomásig mindenre használják. Mint kiderült, ezek mellett a bélgázok kezelésére és az emésztés elősegítésére is alkalmas. Teaként fogyasztva, vagy zellerrel, petrezselyemmel kombinálva érdemes fogyasztani.
Az Ázsiában a fájdalom és a gyulladás elleni küzdelem egyik nagyra becsült fűszere a kurkuma, ami szintén kulcsfontosságú a gyomorpanaszok és a puffadás csökkentésében. A kurkumát például remekül lehet curry-s ételeknél használni.
4. Bab és lencse
A puffadás mögött ahogy azt már említettük, a túl sok nátrium bevitele állhat, ami mellé a kevés kálium és rost bevitel társul. A lencse magas rosttartalmával jó választás az emésztés segítésére, míg a káliumban gazdag élelmiszerek közé tartozik a fehérbab, a szójabab és a limabab, amik egyben a legmagasabb rosttartalmú zöldségek is. És figyelem hölgyeim! A bab természetes módon magas ösztrogén- és fehérjetartalmú, így enyhítheti a menstruáció okozta puffadást.
5. Banán
A banánban található kálium szabályozza a szervezet folyadék- és elektrolitszintjét, lényegében ellensúlyozva a túlságosan feldolgozott élelmiszerek negatív hatásait, így a banán hasznos ellenszer a puffadásra.
Forrás: Shape