GASZTRO

Már úgy mondjuk, hogy reflux, mintha teljesen normális állapot lenne - a szakértő elmondja, mit használj ellene

A reflux népbetegség, egyre többeket érint - pedig ennek nem kéne így lennie, és egy kis gyomorbántalomnál komolyabb problémákat is okozhat.

Megosztom
Link másolása

Dr. G. Kiss Orsolya orvos, farmakológus, táplálkozástudományi szakember szerint a reflux népbetegség lett - írja az RTL. A csatorna szakértője elmondta, hogy a "népszerűsége" ellenére ez

nem egy természetes és egészséges állapot, a visszafordításán, nem pedig az elnyomásán és a helytelen életmód folytatásán kell legyen a hangsúly.

Szerencsére van visszaút, és elmondja azt is, mit kell tenni ahhoz, hogy ismét jól működjön az ember gyomra. Szerinte gyógyszer nélkül is visszafordítható a reflux, amelynek nem csak az étkezés állhat a hátterében,

a kiváltó okok közt szerepelnek az unalomig ismételten helytelen életmódbéli lépések:

a túlsúly, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a nem megfelelő stressztűrő képesség kialakítása és még a kialvatlanság is.

Az egyszerű gyomorégésen túl számos kockázata van a refluxnak.

"A reflux nem csupán kellemetlen, hanem veszélyes is lehet: felmaródást, fekélyt, akár vérzést is okozhat. Ezért fontos időben orvoshoz fordulni"

- mondja az orvos, aki szerint ilyen esetben sürgető az életmódváltás.

Aki nemcsak a refluxot szeretné megszüntetni, hanem gyógyszer nélkül szeretné megállni a helyét a nagyvilágban, annak

a szénsavas és koffein tartalmú italokat kerülnie kell, ahogy a túlfűszerezett, csípős és túlzottan zsíros ételeket is. Valljuk be, ez azért más kórállapotoknál is óriási tehermentesítés a szervezetnek.

Az inkább többször keveset evés alapjait kellene lefektetni, hogy a gyomor ne terhelődjön túl, illetve a túl sok plusz kilóból is le kéne faragni. Bár az orvos a stressz minimalizálását javasolja, inkább érdemes ezt úgy felfogni, hogy optimalizáljuk azt. A stresszorok sosem szűnnek meg, illetve a szervezet egészséges működéshez fontos tényezők, ám

az optimális szintet megküzdési stratégiák kialakításával fenn kell tartani, hogy elkerüljünk egy csomó betegséget.

Ezekkel a nem is olyan apró, de 100 százalékban kontrollálható lépésekkel az ember ismét ura lehet a testének, és

egy idő után nem csak a reflux tünetei szűnhetnek meg,

hanem javulhat az alvás minősége, jókedvűbb és energikusabb lehet az ember anélkül, hogy tízezreket hagyna a gyógyszertárban.

A gyógynövény alapú savcsökkentők, reflux ellenes lúgos vizek és még a szódabikarbóna is csak tüneti megoldást jelentenek egyébként,

amellyel maga a probléma nem szüntethető meg. A fogyasztást követően a tünetek csökkennek, ugyanakkor a probléma tovább mélyül, hiszen az illető a kiváltó okokra nem helyezett hangsúlyt.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Új kávéőrület hódít a TikTokon - a felhőkávé nem csak menő, de plusz tápanyagokkal dobja fel a napodat
Tényleg nem lehet egy percre se letenni a telefonod, mert mire újra felnézel, már máshogy isszák a kávét is.

Megosztom
Link másolása

A TikTok most kókuszvízzel issza a feketét – és az őrület neve: felhőkávé. Most épp kókuszvízre húzott eszpresszóval próbálják újradefiniálni a reggeleket – és ez nem vicc, hanem TikTok-trend. A neve: felhőkávé (cloud coffee), és

ha minden igaz, hidratál, finom, és úgy pörget be, hogy közben nem remeg a kezed.

„Kávé, de remegés nélkül – bízz bennem” – mondta Daphne Oz, amikor először keverte ki a kókuszvíz-alapú kávéelixírt a kamerának. És azóta sincs megállás.

Egy eszpresszó, egy kis jég, kókuszvíz és valami habosítható növényi tej – ennyi az egész

A recept olyan egyszerű, mintha véletlenül történt volna: egy pohár jégre önts kókuszvizet (igen, sima víz helyett), majd koronázd egy adag eszpresszó-növényi tejhab keverékkel.

Néhány TikTok-felhasználó – például Caroline Hadley – habosítót is bevet, hogy tényleg „felhő” legyen a tetején. Mert miért ne.

@vitacoco Coconut water coffee hack ☕️ @ispillice #vitacoco #coconutwater #icedcoffee #icedcoffeerecipe #whippedcoffee #coconutwatercoffee #coffeerecipe #foryoupage #fyp ♬ original sound - Vita Coco

Mackenzie Burgess dietetikus szerint ez az egész olyan, mintha egy americano vakációzni ment volna egy pálmafás szigetre.

„Ez a trend tulajdonképpen egy americano, ahol a sima vizet kókuszvízre cserélik – így egy trópusi, tápanyagban gazdag verziót kapunk”

– mondta a Cheerful Choices receptblog szakértője a New York Postnak.

És még egészséges is… állítólag

A kókuszvíz elektrolitokat tartalmaz – például káliumot és magnéziumot –, ezek pedig segítenek a hidratálásban, főleg akkor, ha az ember reggelente már eleve kávéval kezdi a napot, ami kiszárítja.

„Egy csésze Vita Coco kókuszvíz 470 mg káliumot tartalmaz, ami a napi ajánlott mennyiség 10%-a, és 19 mg magnéziumot, ami körülbelül 5%-ot jelent a felnőttek számára”

– magyarázza Burgess.

Szerinte ha ízlik a dolog, akkor ez egy szórakoztató módja annak, hogy egy kis extrát csempéssz a reggeli rutinba. Nem mellesleg sokan egyébként sem visznek be elég elektrolitot, így ez a trend akár még jót is tehet.

„A kókuszvíz nemcsak hidratál, de antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek támogatják az immunrendszert és segítenek leküzdeni az oxidatív stresszt. Ráadásul könnyedebb és hidratálóbb alternatívája a cukros kávékrémeknek.”

De azért nem mindenkinek fog lecsúszni ez a trópusi kotyogás Ahogy az lenni szokott, nem mindenki lesz egyből cloud coffee-rajongó.

„Ez az ízkombináció nem feltétlenül mindenki kávéja. Vannak, akik furcsának találják a kókuszvíz és az eszpresszó keverékét” – ismerte el Burgess.

És arra is figyelmeztet, hogy nem minden kókuszvíz egyforma. Van, amiben jóval több a hozzáadott cukor, mint amennyit egy reggeli italban akarnál.

„Érdemes olyan kókuszvizet választani, amely legfeljebb 2 gramm hozzáadott cukrot tartalmaz – vagy ideális esetben egyáltalán semennyit.”

Ha pedig szeretnél extrán trópusi élményt, növényi tejből is válogathatsz.

Szóval ha reggelente unod már a megszokott kávét, de nem akarsz teljesen elszállni, csak egy kicsit a felhők fölé, akkor a TikTok már megint kitalált neked valamit. Kókuszos, krémes, koffeines – és még rá is lehet fogni, hogy „tápanyagdús”. Ha pedig nem jön be? Legalább megkóstoltad.


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
A te krumplipüréd is ellenállhatatlanul krémes lesz, ha hozzáadod ezt az egyszerű hozzávalót
Ez nem az a püré, amit visszatolsz a hűtőbe holnapra. Ez az, amit titokban befalsz kanállal, amikor mindenki elfordul.

Megosztom
Link másolása

Van az a köret, amit mindenki ismer – vagy legalábbis azt hiszi. Ez a krumplipüré. Tízből kilenc embernek egy halvány sós massza ugrik be róla, amit a menzán kanalaztak a stefánia mellé.

Na most felejtsd el ezt az egészet, mert ez a verzió egészen más ligában játszik.

Tejszínnel, vajjal és krémsajttal készül, és pontosan olyan, mint amit egy luxusétterem a tányérra tesz, és mindenki azt kanalazza le onnan először. Ez a püré szexi, és ezért nem kér bocsánatot: krémes, gazdag, komolyan veszi magát.

Nem azért, mert túl van gondolva, hanem mert végre meg van csinálva rendesen.

Ha még dobsz rá egy marék friss metélőhagymát, kakukkfüvet vagy rozmaringot, garantáltan az asztal sztárja lesz. Hogy mienk a körete legyn teljesen mindegy – mert ez a püré nem mellékszereplő, hanem a főhős.

A legkrémesebb krumplipüré, amit otthon valaha készítesz

Hozzávalók (4–6 adaghoz):

6 nagyobb krumpli (pl. sárga héjú, lisztes fajta, mint a Desiree vagy Agria)

80 ml habtejszín (30–35%-os, nem főzőtejszín)

3-4 evőkanál vaj

100–120 g natúr krémsajt

só, frissen őrölt bors

opcionálisan: friss metélőhagyma, kakukkfű, rozmaring

Elkészítés:

Hámozd meg a krumplit, vágd egyforma darabokra, és főzd sós vízben, amíg villával könnyen szét nem esik (15–20 perc).

Közben egy kisebb lábosban melegítsd össze a tejszínt, vajat és krémsajtot alacsony lángon. Ne forrald, csak kevergesd langyosan, míg sima és selymes lesz.

Szűrd le alaposan a krumplit, majd törd át krumplinyomóval vagy passzírozd, hogy ne maradjanak darabok.

Öntsd hozzá a meleg krémsajtos keveréket, keverd ki vele rendesen. Sózd, borsozd ízlés szerint.

Ha túl sűrű, egy kevés extra meleg tejszínnel vagy vajjal lazíthatod.

Végül, ha feldobnád, szórd meg friss zöldfűszerekkel:

metélőhagyma - az enyhén hagymás, friss ízért, rozmaring vagy kakukkfű - az izgalmas melegség miatt.

Jó étvágyat!


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Ez az 5 étel durván károsíthatja az agyadat - állítja egy ideggyógyász
Ezek az ételek lassan szétszedik az agyad – nem kizárt, hogy a tudósoknak igaza van.

Megosztom
Link másolása

Az vagy, amit megeszel - a mondás talán elcsépeltnek tűnik, de ha a memóriád negyven felett jobban emlékeztet egy lyukas vödörre, akkor lehet, hogy ideje komolyabban venni.

Egy idegtudós most megnevezett öt mindennapi élelmiszert, amelyek szerinte hosszú távon károsíthatják az agyműködést.

És most nem csak a gyorséttermi sült krumpliról van szó.

A Mind Lab Pro nevű agytuningoló termékeket fejlesztő cégnél dolgozó Dr. Ramon Velazquez szerint az agyra leselkedő gasztronómiai veszélyek meglepően alattomosak – és sokszor évtizedekig némán ártanak.

„A rossz étkezési szokásokból származó károk évtizedeken át csendben halmozódnak. Amit a harmincas és negyvenes éveidben eszel, az megalapozza, hogyan fog működni az agyad a hatvanas, hetvenes éveidben – vagy még később.”

A szakember szerint egyes, teljesen hétköznapi ételek hosszú távon memóriagondokhoz és kognitív hanyatláshoz vezethetnek. A kulcs természetesen a mértékletesség, de ha valaki szeretne hosszabb távon is élesen gondolkozni, akkor érdemes odafigyelni az alábbiakra.

1. Ultra-feldolgozott élelmiszerek

A mikrós vacsorák, csomagolt nasik és más gyors megoldások tele vannak tartósítószerekkel, adalékanyagokkal és mindenféle mesterséges alkatrésszel, ami ugyan hosszabb eltarthatóságot biztosít, de az agynak már kevésbé buli.

„Tanulmányok kimutatták, hogy azoknál, akik a legtöbb ultra-feldolgozott ételt fogyasztják, 28%-kal gyorsabb az általános kognitív hanyatlás üteme.

Ezek az ételek gyulladásos folyamatokat indítanak el, amelyek károsítják az agysejtek közötti érzékeny kapcsolatokat.”

Velazquez szerint inkább nyúljunk friss zöldséghet, gyümölcshöz, ne a feldolgozott húshoz.

2. Higanyban gazdag halak

A halat sokan az agy legjobb barátjának tartják az omega-3 miatt – és ebben van is igazság –, de nem minden uszonyos egyforma.

A nagy testű ragadozóhalak, mint például tonhal, cápa, kardhal, királymakréla hajlamosak hosszú életük során tetemes mennyiségű higanyt felhalmozni

- a szardínia, a vadlazac, a hering és a tőkehal viszont nyugodtan fogyasztható!

„A higany különösen káros az idegszövetre, mert képes áthatolni a vér-agy gáton. Miután bejut az agyba, megzavarja a sejtek működését, és idővel kognitív károsodást okozhat.”

Itt is a mérték a kulcs, de ha valaki heti szinten fogyaszt ilyen halakat, az jobban teszi, ha csökkenti az adagot.

3. Grillezett, pirított, rántott ételek

Ha valami jól meg van pirítva vagy grillezve, az finom – csakhogy az agy nem feltétlenül értékeli. A magas hőmérsékleten sütött ételekben kialakulnak úgynevezett előrehaladott glikációs végtermékek (AGE-k), amelyeknek neve körülbelül annyira megnyugtató, mint a hatásuk.

„Az AGE-k oxidatív stresszt és gyulladást váltanak ki az agyban.

Összefüggésbe hozhatók az amiloid plakkok kialakulásával – ezek ugyanazok a fehérjelerakódások, amelyek az Alzheimer-kórban is jelen vannak.”

Velazquez inkább párolást, főzést, posírozást javasol – ezek kevesebb AGE-t termelnek.

Persze nem mindenki olyan szigorú, mint ő. Eva De Angelis dietetikus például azt mondta az EatingWell-nek:

„Sokkal fontosabb az étrend egészét nézni, mint különálló ételeket.

Ha kiegyensúlyozott étrended van, sok rosttal, fehérjével, egészséges zsírokkal, és visszafogottan fogyasztasz feldolgozott húsokat, cukros és sós ételeket, akkor egy-egy megpirított fogás belefér.”

Majd hozzátette:

„Tagadhatatlan, hogy a pirított ételek finomak, sok izgalmas étel részei. Én is szoktam enni ilyet – ritkán. Így élvezni is tudom, de nem teszem ki magam a kockázatnak, amit a gyakori fogyasztás jelent.”

4. Mesterséges édesítőszerek

Velazquez szerint a mesterséges édesítők nem a barátaink.

„Friss kutatások szerint bizonyos mesterséges édesítőszerek képesek megváltoztatni a bélbaktériumokat oly módon, hogy gyulladást idéznek elő.

Ez a gyulladás hatással lehet a kognitív működésre, és növelheti a neurodegeneratív betegségek kockázatát is.”

Aki édesítés nélkül nem bírja, annak jobb opció lehet a méz vagy juharszirup, de még jobb, ha lassan csökkenti az édesség iránti vágyat.

5. Túl sok alkohol

A magyar kultúra fontos eleme a koccintás, de az agyszöveted nem igazán kerül ünnepi hangulatba ettől. A túlzott alkoholfogyasztás évtizedek alatt agyzsugorodást okozhat.

„A hosszú távú, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás csökkenti az agy térfogatát. Különösen érinti a prefrontális kérget – ez a rész felel a döntéshozatalért és a racionális gondolkodásért.”

Velazquez itt is a mértékletességet hangsúlyozza: nem tilos az ital, de rendszeresen és sokat inni már probléma. „Az agy ellenálló, de nem bír ki mindent”

Az idegtudós végül azt is kiemelte, hogy bár az agy rendkívül alkalmazkodó, nem golyóálló.

„Az ártalmas ételek kölcsönhatásba léphetnek a genetikai kockázati tényezőkkel is – vagyis akinél a családban előfordult demencia vagy Alzheimer, annál a rossz étrend gyorsíthatja a tünetek megjelenését.”

„Ezért kell, hogy a táplálkozás minden agyi egészséget célzó stratégia alappillére legyen – az edzés, az alvás és a mentális aktivitás mellett.”


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Tücsökből készült fagyi veri idén a balatoni lángost - itt a Ciripella
Nem az a legdurvább, hogy rovarokkal készült fagylalt lesz a magyar tenger 2025-ös slágere: hanem hogy népszerűsége már most felülmúlja még az alkotó képzeletét is!

Megosztom
Link másolása

Egészen gusztusosan néz ki a Vitorlás Fagyizó idei Balaton fagylaltja versenyre készített különlegessége, színes virágok, törökmogyóró és egyéb nyalánkságok díszítik

a Ciripella névre keresztelt... tücsök fagyit.

A stílusosan ciripeléssel aláfestett kép alatti kommentek szerint nem mindenki örül a rovarokból készült fagyinak, ami egyébként házi tücsök felhasználásával készül, és mint ilyen - a fagyizó szerint

a vegánok étrendjébe is beilleszthető. Bár ez legalább annyira megosztó kérdés, minthogy mézet kanalazhat-e, aki növényi étrendet követ.

Mindenesetre idén már van tücsökfagyink, és a Balatont körbebringázva meg lehet állni a nyalánkságért, amelyet május 9-én versenyeztettek meg.

A fagyizó szerint ez a fagylalt, amelyben a "természet és az édesség összezenél."

"A fagylaltunk alapja Gianduja, egy kis sós karamellás tücsökkel megbolondítva. Amikor azt gondolnánk nincs meglepőbb az eddigi Sajtos-Tejfölös Lángos és a Hekk fagylaltunknál, rájövünk, hogy még mindig van, elvégre a kreativitásnak csak a képzelet szab határt" - írják posztjukban, utalva rá, hogy a Sajtos-Tejfölös lángosos fagyi 2023-ban például különdíjas lett a versenyen.

A Ciripella egy karamellás-mogyorós alappal készül

Pálfi Attila, a balatonmáriafürdői Vitorlás Fagyizó tulajdonosának szavai szerint, és bár idén nem kapott díjat, a vásárlók visszajelzése számára elég.

"A Balaton Fagyija versenyre úgy készítettem el, hogy a tücsköt beleszórtam a fagyiba. A vendégeknek viszont másképp kínáljuk.

Mivel a csoki, a mogyoró és a karamella alapból is egy jó párosítás, ezt önmagában áruljuk, viszont aki elég bátor és kéri, annak egészben szórjuk a tücsköt a fagylaltja tetejére.

Ezeket a szárított tücsköket egyébként szigorú előírások mentén tenyésztik és különböző ízekben kaphatók. Én sóskaramellásat választottam, de létezik csilis, csilis-lime-os és fűszerpaprikás ízesítésű is" - mondta a Blikknek adott interjújában.

Ő maga sem számított akkora érdeklődésre, mint amennyire keresik nála a Ciripellát.

"Meg kell mondjam, egy kimondottan jól menő fagylaltról van szó. Sokkal jobban fogy a vártnál, nagyon tetszik, hogy korosztálytól függetlenül kóstolják. Legelőször egy nyugdíjas pár kóstolta meg.

A vendégek szerint a tücsök íze leginkább a napraforgómaghoz vagy a tökmaghoz hasonlít, önmagában nincsen extrém zamata. Azt gondolom, hogy egy ilyen típusú fagylaltnál inkább a tudatunkkal kell megküzdeni. Ha jól tudom,

Németországban készítettek már fagylaltot rovarliszt hozzáadásával,

de olyasmire még nem volt példa, hogy valaki egészben használt volna fel egy adott rovart."


Megosztom
Link másolása