GASZTRO

Ehető erdő: ezek a csak tavasszal gyűjthető finomságok a vadonban

Tavaszi vitaminbombákat akár egy laza erdei séta során is gyűjthetsz. Kár lenne kihagyni a fennséges gombás, friss-fűszeres ételeket.

Megosztom
Link másolása

Fűszer- és gyógynövények, gombák, kenyér közé tehető hagymák és otthon megsüthető, spárgához hasonló isteni köret is kerülhet a tányérodra az erdőből.

Ha ügyes vagy, óriási ízválasztékot vihetsz be a konyhádba. Nincs az a bolti fűszerkeverék, ami kárpótolhatna az elszalasztott erdei finomságokért. Ráadásul elképesztő vitamindús élelmekről van szó, érdemes tenned velük egy próbát. De hogyan is kell ezt csinálni?

Nézzük a gyűjtögető kezdőszettet szakemberek tanácsai alapján:

Légy felelős!

Az erdei gyűjtögetés előfeltételez egyfajta tudatosságot. Ehhez nem elég a zsebedben maradt nylon zacskó meg a talánok világa, biztosnak kell lenned abban, mit gyűjtesz. Vagy épp abban, kit fogsz megkérdezni a zsákmányod minőségéről.

Amikor látod az embereket zsákszám elhordani az erdőt, jusson eszedbe: ők rosszul csinálják. Mindig csak annyit gyűjts, amennyit felhasználsz, és ne tépj ki semmit tövestül. Jusson másoknak és az erdő lakóinak is.

Hogyan a legegyszerűbb ezt betartani úgy, hogy kalandos maradjon a gyűjtögetés? Megyeri Sára, az Ehető erdő című könyv egyik szerzőjének szuper tippje, hogy legyen egy gyógynövényes bakancslistád.

Tervezd meg, melyik az a 2-3 növény, amiről idén mindent meg akarsz tanulni, és juss el odáig, hogy a latin névig meg tudod őket határozni. Amit még nem ismersz behatóan, abból csak 2-3 példányt szedj, határozd meg otthon vagy szakértői segítséggel. Így biztos lehetsz majd a gyűjtésedben, és nem ártasz az erdőnek.

Az ismeretlen növények gyűjtésével további baj lehet, hogy nincs egyfajta ökölszabály. Nem minden jó illatú vagy szép, piros bogyós növény a barátunk. Boldogan nőnek egymás mellett a hasonló küllemű mérgező- és ehető növények, ezért legyél mindig körültekintő.

A gyógynövényeket mindig mosd meg fogyasztás előtt jó alaposan – az erdő nem steril hely, bármi rákerülhet, különösen róka magasságban.

Az erdő sava-borsa: zöldfűszerek az avarból

Az erdő márciusi éledezésének első hírnökei zamatos fűszerfélék. Stílusos nevével kiemelkedik közülük a zamatos turbolya. Édesebb ízvilág jellemzi, fine dining éttermek könyökölnek csokraiért, tavaszi mártások és levesek üdítője. Szárítva nem annyira aromás, ezért a március-áprilisi ajánlatokat hintik meg vele gazdagon.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sara Megyeri (@dzsindzsa_vadontermett) által megosztott bejegyzés

Ánizsos illata árulja el, és ez is menti meg az életed. A zamatos turbolya ugyanis könnyen összetéveszthető a mérgező foltos bürökkel.

A turbolya levele megdörzsölve áthatóan illatos, a büröké nem.

Szinte a turbolyával egy időben bújik elő a vadsnidling, ami ducibb fűcsomókra hasonlít. Az erdő első szabályainak egyike, hogy nem fogdosunk ismeretlen növényeket, ám snidling esetében is a tapi bizonyul jó megoldásnak. Ha megdörzsölöd, hagymaszaga van.

Ásványi anyagokban igen gazdag, magnézium és vastartalma kiemelkedő, foszfort és valamennyi kalciumot is tartalmaz. Emellett remek C-vitamin forrás is. Egy vajas kenyérre szórva még egy snassz reggelit is ingyen feldob.

A világ legdrágább hajtása - szednéd?

Ugyan nem koratavaszi zsenge a komlóhajtás, rá még pár hetet várni kell, ám mindenképp érdemes megemlíteni a fogyasztható erdei zöldek közül. A franciáknál népszerű és borsos csemege, az egyik legdrágább ételalapanyagként tartják számon a földből kiásandó hajtásokat. A megszerzési folyamat szakértelmet kíván, hogy a növény ne sérüljön.

A később szedhető, friss, már ágas-bogasan kúszó hajtások is fogyaszthatók. Egy kivajazott serpenyőnek megmutatva őket isteni köret készíthető belőlük. Főzeléknek vagy egyszerű saláta alapanyagnak is egyedülállóan finomak. Fogyasztás előtt mindenképp dörzsöld át meleg víz alatt, hogy a szőröcskék ne maradjanak a növényen, ezek ugyanis irritáló hatásúak lehetnek.

Megindult a medvehagyma szezon

Az erdők barnaságából húsos, élénkzöld levelével kitörő medvehagyma a csapadékos januárnak és enyhe februárnak köszönhetően már kibújt. Egyik-másik piacon már lehet találkozni gusztusos csokraival.

A medvehagyma a fokhagymához hasonlóan első osztályú vértisztító, ami egy tavaszi böjt elengedhetetlen része.

Vérnyomás- és koleszterincsökkentő hírében áll, méregtelenít, tisztítja a vesét, javító hatással van az emésztésre.

Mindemellett kellemes ízvilágával egy mezei krumplifőzelék vagy egy szalámis zsemle is fejedelmi étekké varázsolható.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Banyaerdő (@banyaerdo_) által megosztott bejegyzés

Gyűjtése még a bimbózás előtt történjen, mert a bimbógyűjtés engedélyköteles. Akárki nem szedheti, és a flóra egészséges megújulása érdekében ezt a szabályt illik betartani.

A 2024-es évben nem változott a gyűjtési szabály a Mecsekerdő Zrt. tájékoztatása szerint.

Tehát NEM védett állami erdőben naponta 2 kg-ban maximalizálják a fejenként gyűjthető mennyiséget.

Ha többet szeretnél szedni, az erdőgazdálkodótól kell engedélyt kérned. Figyelj oda, mert természetvédelmi területen engedéllyel sem gyűjthetsz. Mutatjuk, hol tudod megszedni a kosarad:

A medvehagymát összetéveszthetőnek tartják a halálosan mérgező gyöngyvirág levelével. A medvehagyma alapvetően hagymaszagú, ám Megyeri Sára szerint ne ez legyen a mérvadó különbség - ha ugyanis leszedtél már 5 kiló medvehagymát, mindennek olyan illata lesz, még akár a kosárba kerülő, egy darab végzetes gyöngyvirág levélnek is. Ami elrettentő lehet, hogy a gyöngyvirágnak a medvehagymától eltérően matt a levele.

Erdei főfogások - a gombák gyűjtése

Néhány gombafaj ugyan télen is elérhető a tapasztalt gombászoknak, az igazi szezon szerencsés esetben márciusban robban be. Első ehető tavaszi gombáink a cseh kucsmagomba, ami már márciusban szedhető, majd követi az ízletes kucsmagomba, hegyes kucsmagomba, pusztai kucsmagomba.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Banyaerdő (@banyaerdo_) által megosztott bejegyzés

Nem sokkal később követi a májusi pereszke (gyakran már április közepén), májusban jön a sokak által várt gévagomba - ez az a taplófajta, ami a rántott csirkemellhez hasonló ízben és állagában is.

Durván felborult a természet, Nagy Kriszta, a Banyaerdő gombaszakellenőre és vezetője, a Tányérodon az erdő társszerzője szerint idén már márciusban megjelent a lilatönkű pereszke, ami ősszel szokta kidugni a kalapját. Így még az is lehet, hogy más fajokkal is találkozol tavasszal.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Banyaerdő (@banyaerdo_) által megosztott bejegyzés

Akkor is vannak kőbe vésett szabályok, amikor gombát gyűjtesz. Magyarország 58 kiemelten védett gombafaját ne háborgasd. Nem véletlenül védettek, és ha természetvédelmi őrrel találkozol a szedés során, az többtízezer forintodba is kerülhet.

„Amire még figyelj: személyenként csak napi 2 kg gomba szedhető. Magánterületen csak a tulajdonos engedélyével gyűjthetsz, védett területen csak a természetvédelmi hatóság engedélyével folytatható gyűjtés függetlenül attól, hogy az adott gombafajta védett vagy nem” - összegezte nekünk Nagy Kriszta.

Plusz szakellenőri tipp: mindig kosárba gyűjts, mert

a nejlonzacskóba befülledt gombát - ami akár a kirándulásod végére is megtörténhet - ki kell dobnod.

Ismeretlen gombát találtál? A többi gombától papírzacskóban elkülönítve gyűjtsd be, mert ha mérgező, és összekeveredik az ehető fajtákkal, akkor mind ki kell majd dobni.

„Ennek az az oka, hogy vannak olyan súlyosan mérgező gombáink, aminek ha csak egy kis darabja is bekerül az ételbe, annak nagyon súlyos, életveszélyes következménye is lehet” - mondja a Banyaerdő vezetője. Hozzáteszi: szakellenőrnek mindig meg kell mutatni minden gyűjtött gombát, nem ér meg egy gyomormosást, rosszabb esetben egy hosszas kórházi kezelést egy tál étel elfogyasztása.

A szakellenőrök listája bárki számára elérhető az interneten, akár térképes keresővel is IDE KATTINTVA. A nagyobb piacokon állandó gombavizsgáló működik.

Te lehúzod a gomba bőrét? Ne tedd!

Ha tisztítod a gombát, ne áztasd, mert hamar magukba tudják szívni a vizet, lebomlásuk is felgyorsul, ezen kívül maga a főzési idő is a sokszorosára növekedhet.

„A fogyasztható vadon élő gombáink némelyike csak feltételesen fogyasztható, ennek több oka van. Van, amikor a 20 perc előfőzést, hőkezelést azért kell betartani, mert a termőtest hőre bomló enyhe méreganyagot tartalmaz (mint a csoportos tuskógomba), de van, amikor a gomba magas rosttartalma az ok, a főzés által könnyebben emészthető (pl. sárga gévagomba) válik” - tette tisztába a fontos tudnivalókat Kriszta.

A gomba kalapbőrét a legtöbb esetben nem érdemes lehúzni, egyrészt felesleges időhúzás (nem lesz ettől tisztább a gombád). Másrészt fontos tápanyagokat dobsz ki így a kukába.

A gomba D- és B-vitamin tartalma a külső 1-2 mm-ben koncentrálódik.

Hogy melyik gombát hogyan érdemes elfogyasztani vagy fűszerezni, arra cikkünkben említett mindkét könyv választ tud adni.

A felelős gombagyűjtés a saját érdekünk is, akkor lesz kimeríthetetlen éléskamra az erdőből mindenki számára, ha gondosan és mértékletesen gyűjtünk. A természeti értékek védelme pedig kedvesség is az erdő felé. Ha ennyi mindent ad, azt érdemes viszonozni valahogy, nem?


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Te is biztosan rosszul olvasztod ki, ezért teszed tönkre a húst és a halat a karácsony főzésnél
Elmagyarázzuk, hol rontod el, és elmondjuk, hogyan készítsd elő a lefagyasztott húst és halat.

Megosztom
Link másolása

A karácsonyi készülődés egyik legfontosabb része az ünnepi menü elkészítése a korábban gondosan beszerzett alapanyagokból.

Ám hiába a rutinos beszerzés és a minőségi hozzávaló, ha az előkészítés során hibázol.

Nem mindegy ugyanis, hogyan olvasztod ki a mélyhűtőből kivett halat és húst.

A Femcafé összegyűjtötte a legnagyobb hiákat, amiket elkövethetsz.

Először is nem veszed ki időben a halat és a húst, nem hagysz elég időt az olvasztásra. A másik hiba, hogy szobahőmérsékleten olvasztod ki, amivel a baktériumok gyors elszaporodását segíted. Ezért az a legjobb, ha a hűtőben nagyod kiolvadni a húst vagy halat.

Hogyan készítsd elő?

A fagyasztott húst vagy halat a felhasználást megelőző este vedd ki a fagyasztóból, és tedd egy tálba, hogy az olvadással keletkező folyadéknak legyen hely. Takard le fóliával, és tedd a hűtőszekrény alsó polcára. "Ez a módszer lassú, de biztonságos, mivel a hőmérséklet állandóan alacsony marad, és minimalizálja a baktériumok elszaporodásának kockázatát. Ráadásul az alapanyag minősége sem fog romlani"

- írja a lap.

A mikróban való felolvasztást nem javasoljuk, de a hideg vízben áztatást sem, mivel azzal gyakorlatilag kimosod a hús értékes tápanyagait.


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
A Rovatból
Steiner Kristóf: karácsonyi vegán pozole, hogy az ünnep örömfőzéssel teljen
Nem hagyhatjuk vegán recept nélkül karácsonykor a főzés szerelmeseit, vegán pozolénkat egyenesen a napfényes Mexikó ihlette.

Megosztom
Link másolása

Szebb ajándékot elképzelni sem tudunk - aranyvasárnapi élő örömfőzésünkre több ezren voltak kíváncsiak, a megtekintések száma pedig egy délután alatt megduplázódott a Nimi & Kristóf Konyhája Facebook oldalon. Végtelenül hálásak vagyunk, hogy a készülődés közben ilyen sokan minket választottak!

És ezt a finomságot, melyet a pozole, a mexikói konyha remeke ihletett.

Főételnek is beillő leves, gazdag, mint a shakshuka, friss, mint a Buddha-tál, laktató, mint a pörkölt, és vörös, mint Gigantes, a cicánk - de igazából semmihez sem hasonlítható.

A hagyományos ünnepi fogás már saját tradíciónk része:

minden év végén együttműködünk az ingyenes Veganuár kihívással - amelyre 2020 óta 120 000-en regisztráltak. A 30 napos program segít, hogy megtapasztald: milyen könnyű, élvezetes a vegánság - támogató közösséggel, hasznos útmutatókkal, változatos mintaétrenddel. Nincs vesztenivalód, az állatok pedig csak nyerhetnek.

Vágj bele velünk a változásba!

Úgy éreztük, a legtöbb, amit adhatunk karácsonyra, egy kanál a élmény-esszencia a Mexikóban töltött telelésünkből

- most érkeztünk haza kis görög falunkba az óceán partjáról. Pihentünk, töltődtünk, és egy vegán elvonulást is tartottunk.

Itt minden nap megpakoltuk asztalunkat a helyi kulináris kultúra kincseivel.

Mint a vegán pozole,

Hozzávalók 4-6 főre:

300 gramm passzírozott paradicsom vagy paradicsomlé,

2 evőkanál sűrített paradicsom,

2 kápia, és

2 kaliforniai paprika,

2 szárított csili paprika,

100 gramm szárított paradicsom,

2 lila hagyma,

6 gerezd fokhagyma,

300 gramm főtt csicseriborsó,

tortilla vagy nachos mártogatni.

Legyen kéznél olíva-, vagy másfajta olaj is, és egy kis balzsamecet sem árt neki.

Milyen fűszereket válassz?

Füstölt paprika, őrölt fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, só és bors, babérlevél, oregánó.

Válassz alapanyagot a feltéthez is: ez lehet avokádó, lilakáposzta, újhagyma, retek, lime, petrezselyem vagy korianderzöld.

Bár az eredeti pozole hússal készül, ez a növényi változat bármikor felveszi a versenyt az eredetivel.

Így készítettük:

kevés olívaolajon, agave szirupon, és balzsameceten sóval, borssal karamellizáltunk vékonyra vágott aszalt paradicsomot, lila hagymát és fokhagymát, kézzel tépett laska gombát, és babérlevelet.

Ha itt-ott odakap, mehet rá főtt csicseriborsó, majd oregánóval átforgatva félreraktuk. Mindezt megismételtük kápia, piros kaliforniai, és csili paprikákkal, és még több hagymával és fokhagymával, majd mikor megpirultak, felöntöttük passzírozott paradicsommal. Került bele füstölt paprika, fahéj, és egy kis szerecsendió.

Amint összeforrtak az ízek, turmixoltuk, megraktuk a raguval, majd felszeltük a feltéteket: avokádó, káposzta, újhagyma, retek, és koriander. Tortilla chips-szel, lime-mal tálaltuk, s hitetlenkedve kanalaztuk: hogy lehet ilyen finom?! Lám, a vegánság 15 év után is tartogat meglepetéseket.

További receptek a szakácskönyveinkben, és a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán - ahol egy ünnepi epizódban sok más karácsonyi fogást mutatunk be:

Együttérzéssel teli ünnepeket mindenkinek!


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Ezzel a trükkel hetekig friss marad a krumpli – sokat spórolhatsz, ha kipróbálod!
Így tárold a krumplit, hogy hetekig friss maradjon – egy egyszerű trükk, ami megváltoztatja az életed.

Megosztom
Link másolása

A krumpli különleges zöldség, mert bár nem romlik meg túl gyorsan, ha nem tárolod megfelelően, hamar megjelenhetnek rajta zöld foltok vagy csírák. Egy TikTok-influenszer, Leen (@leen.bd) megosztott egy egyszerű trükköt, amivel frissen tarthatod otthon a krumplit.

A titok abban rejlik, hogy tegyél egy-két almát a krumplik közé.

Az alma által kibocsátott etiléngáz, amely természetesen keletkezik a gyümölcs érése során, segít lassítani a krumpli szénhidrát-anyagcseréjét

és növeli a légzésintenzitását. Ennek köszönhetően a krumpli tovább marad friss, és elkerülhető a csírázás vagy a zöld foltok megjelenése, amelyek mérgezőek lehetnek, ha nem távolítod el őket rendesen.

Ezt a módszert tudományosan is alátámasztja a Journal of Food Science and Technology kutatása, amely szerint az alma etiléngáza segít megőrizni a krumpli frissességét.

A TikTok-videó alatt sokan lelkesen dicsérték ezt a praktikát. Egy hozzászóló például így írt:

„Egy éve tudok erről, és megváltoztatta az életem! Tényleg működik!”

Mire figyelj a tárolásnál?

- Az alma trükk csak a krumplira vonatkozik. Más gyümölcsökkel együtt tárolva az alma meggyorsíthatja azok érését és romlását.

- Édesburgonya esetén ez a módszer nem ajánlott, mert az alma által kibocsátott gáz csírázást okozhat.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Ez lesz 2025-ben az év íze - és valószínűleg a te konyhádban is van belőle
Még jó, hogy az Ozempicnek nincs íze, biztos verné a mezőnyt.

Megosztom
Link másolása

A Food and Beverage Trends Report szerint a 2025-ös év íze a barna cukor lesz.

Az évtizedek óta évente megjelenő jelentés a barna cukrot „egy csipetnyi nosztalgiának” nevezi.

A barna cukor azért különleges, mert a melasztartalmát nem távolítják el teljesen, így természetes édességét, gazdag ízét és nedves textúráját megőrzi – szemben a fehér cukorral.

Egykor kizárólag sütési alapanyagként használták, mára a barna cukor számos ételben és italban népszerű összetevő lett. A meleg árnyalatú és melaszos ízéről ismert barna cukor különösen népszerűvé vált a kávézókban, ahol a barna cukros latték egyre trendibbé válnak.

A koktélkészítők is felfedezték maguknak, és olyan italokban használják, mint az Old Fashioned vagy a sötét rum alapú koktélok, ahol a mély ízvilága különleges karaktert ad. „A fogyasztói preferenciák folyamatosan változnak az élelmiszer- és italpiacon, és az ízgyártás ennek a frontvonalában áll” – mondta Mark Webster, a T. Hasegawa USA értékesítési és marketingigazgatója.

„A világ vezető élelmiszer- és italmárkáival való együttműködésünk révén kutató-fejlesztő csapatunk közvetlen betekintést nyer

azokba az alapanyagokba, kulináris trendekbe és fogyasztói igényekbe, amelyek meghatározzák az éttermi menüket és a jövőbeli termékeket.”

A 2025-ös jelentés nem csak az év ízét adta meg. A T. Hasegawa szerint a mentális egészséget támogató összetevők, például nootropikumok és adaptogének népszerűsége is növekedni fog, valamint az emésztést támogató összetevők, mint a rostok, prebiotikumok és posztbiotikumok is megjelennek majd szokatlan kategóriákban.

A fogyasztók egyre inkább olyan ételekre és italokra vágynak, amelyek gyermekkoruk emlékeit idézik, ami nosztalgikus és játékos ízeket hoz divatba.

Ehhez kapcsolódik az úgynevezett „íz menekülés” trendje is, amely olyan fantáziadús ízeket ígér, mint az „unikornis” vagy a „szivárvány”, hogy az emberek az ételeken és italokon keresztül elrugaszkodhassanak a valóságtól.

A funkcionális gombák is reflektorfénybe kerülnek 2025-ben, mivel

a fogyasztók egyre inkább keresik az olyan egészségügyi előnyeiket, mint a több energia, jobb koncentráció és stresszcsökkentés.

Természetesen az Ozempic is szerepet kap. A jelentés szerint a GLP-1 népszerűségének növekedésével a táplálkozás is középpontba kerül, különösen a cukorcsökkentés és a fehérjében gazdag ételek kapcsán, amelyek az ízélményt és a testsúlycsökkentést egyensúlyozzák.


Megosztom
Link másolása