GASZTRO

Egy kardiológus szerint ezt a háromféle ételt mindig kerüld el - az egyiken mindenki meglepődik

Egy kardiológus elárulta, hogy milyen ételt és italt igyekszik visszaszorítani a mindennapi étrendjében.

Megosztom
Link másolása

Mostanra már mindannyian megtanultuk, hogy általában épp a kedvenc ételeink azok, amelyek nem a legegészségesebbek. Ez az élet egyik nagy problémája, különösen azért, mert

a feldolgozott élelmiszereket kifejezetten úgy tervezték, hogy nagyon jó ízűek legyenek.

Ha egészségesebb módon szeretnél élni, vagy aggódsz a betegségek miatt, akkor olvass tovább, hiszen Dr. David Wild kardiológus egy nemrég készült TikTok-videóban beszélt arról a háromféle ételcsoportról, amelyeket nagyon igyekszik elkerülni. És ezek közül az egyik meglepő lehet.

Feldolgozott húsok

A Dr. Wild listáján szereplő három tétel közül az első a feldolgozott húsok.

„Olyan dolgok, mint a szalonna, kolbász, szalámi, virsli. Ezek mind tele vannak kalóriával, telített zsírokkal és sókkal, amelyek károsak a szívre.

Ráadásul nitrátokat tartalmaznak, amelyeket összefüggésbe hoztak bizonyos típusú rákos megbetegedésekkel.”

Dr. Wild tanácsát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatásai is alátámasztják, akik a feldolgozott húsokat az 1. csoportba tartozó rákkeltő anyagok közé sorolták, ami ugyanolyan besorolású, mint az alkohol és a dohány.

A feldolgozott hús címke olyan termékekre vonatkozik, amelyeket „nem frissen árulnak”, hanem tartósítási folyamaton, például pácoláson, sózáson, füstölésen mentek keresztül.

Cukrászati termékek

Dr. Wild kiemelte az olyan finomságokat, mint a sütemények, torták és péksütemények, magas cukortartalmuk miatt: „A túl sok cukor fogyasztása nagyon egészségtelen a szív számára.”

A szakértők szerint semmi rossz nincs abban, ha az ember némi cukrot eszik, de azt tanácsolják, hogy a felnőttek átlagosan napi 30 g cukrot egyenek csak.

Dr. Wild azt mondja, hogy a süteményeket és a péksüteményeket mértékkel szabad csak fogyasztani.

Leginkább a hozzáadott cukrokat kell visszaszorítani, mert a természetes cukrok gyakran tartalmazhatnak hasznos anyagokat, például vitaminokat és ásványi anyagokat.

@drdavidwild Moderation is key but cutting back as much as possible on these foods will be good for your heart.. • • • #diet #food #nutrition #fitness #sport #heart #health #life #cardio #cardiology #medicine #healthcare #doctor ♬ original sound - Theheartdoc

Smoothie-k

A listán szereplő három tétel közül a legmeglepőbb a smoothie volt. Hiszen

a legtöbben,ha egészséges snackre vágynak, talán egy zöld gyümölcslevet vagy egy epres- banános turmixot választanak,

azonban Dr. Wild elmagyarázta, hogy ezek a turmixolt italok nagy mennyiségű cukrot tartalmazhatnak.

„Tudom, hogy jól hangzanak, hiszen benne van a nevükben a gyümölcs szó, de gondoljunk csak bele, hogy hány gyümölcsöt kell összeturmixolni ahhoz, hogy egy jó adag turmixot készítsünk - ettől lesz tele cukorral”

- mondta.

Dr. Wild hozzátette, hogy a turmixok készítésének folyamata megfosztja a gyümölcsöket a rostjaiktól, amelyek pedig nagyon jó hatással lennének a szívre.

Hogy akkor mit lehet enni? Szinte mindent. Kivéve az édességeket és a felvágottakat. Meg a vörös húsokat. Meg az alkoholt. Meg az alma héját. Meg a...


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Te is megmosod a gyümölcsöket evés előtt? Akkor erről neked is tudnod kell!
Úgy tanultuk, hogy akkor szabad csak megennünk a gyümölcsöket, ha folyóvízben megmossuk őket.

Megosztom
Link másolása

Kiderült, hogy azzal, ha megmosod a gyümölcsöt evés előtt, még nem távolítod el a növényvédő szereket a héjáról.

Egy új tanulmány szerint a növényvédő szerek áthatolnak a héjrétegen, különösen az az olyan gyümölcsökben, mint az alma.

A jelentés szerint az egyetlen módja annak, hogy elkerüljük a káros vegyi anyagok bevitelét, ha meghámozzuk a gyümölcsöt.

A Consumer Reports az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) által gyűjtött adatok elemzése alapján korábban megállapította, hogy

59 különböző gyümölcs- és zöldségkategória 20%-a olyan mértékű növényvédőszer-maradványokat tartalmaz, amelyek jelentős kockázatot jelentenek a fogyasztók számára.

Az új tanulmány célja, hogy megossza a szerzők által az élelmiszerekben található növényvédő szerek fokozott kimutatására kifejlesztett eljárás részleteit. A gyümölcsök mosásának hatástalanságával kapcsolatos megállapítás azonban fontos a fogyasztók számára, akik esetleg olyan élelmiszer biztonsági gyakorlatokra hagyatkoznak, amelyek nem megfelelőek - mondták a szerzők.

A vegyszerek által okozott egészségügyi kockázatokat számos tanulmány dokumentálta már, de ezek többsége a munkavégzés során kapott terheléssel, nem pedig az étrendi bevitellel foglalkozik.

A tudósok most speciális képalkotó technológiát alkalmaztak, hogy megnézzék, hogyan hatnak a növényvédő szerek az almára. Vizsgálták a növényvédő szerek eloszlását az almahéj és a gyümölcshús rétegeiben.

„Az eredmény megerősítette, hogy a vegyszerek behatolnak a héjon keresztül a gyümölcshús mélyebb rétegeibe"

- olvasható az American Chemical Society Nano Letters című folyóiratában megjelent jelentésben.

„Így a gyümölcsökből történő növényvédőszer-bevitel kockázata nem kerülhető el a hámozáson kívüli a sima megmosással.”

A tanulmány szerzői elmondták, hogy nem akarnak senkit sem megijeszteni azzal, hogy kimutathatóak a növényvédő szerek az élelmiszerekben; inkább útmutatást szeretnének adni, hogyan kerüljük el azok fogyasztását.

„Ez a tanulmány, amely az élelmiszerbiztonságot vizsgálja, arra törekszik, hogy egészségügyi útmutatást nyújtson a fogyasztóknak”

- mondta Dongdong Ye professzor, a tanulmány szerzője a The Guardian szerint.

Ahogy a kutatók elmondják: „a hagyományos gyümölcstisztítási műveletek nem képesek teljes mértékben eltávolítani a növényvédő szereket”, de „figyelembe véve, hogy a hámozás során eltávolított réteg jóval nagyobb, mint 30 μm, amit az ajánlatosnak tartunk, úgy véljük, hogy a hámozási hatékonyan csökkenti a növényvédőszerek lenyelésének valószínűségét.”


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
A Rovatból
Az apuka elárulta a trükkjét: Így készíthetsz mini tükörtojás falatkákat reggelire a gyerekeknek
Hát erre sosem gondoltunk volna, pedig nagyon praktikus megoldás!

Megosztom
Link másolása

Az internetnek hála sok szülőséggel kapcsolatos trükk elérhető számunkra manapság. A tapasztalt szülők szívesen osztják meg a tudásukat másokkal.

„Dolgok, amiket bárcsak tudtam volna első gyermekes szülőként” címmel sok-sok videót találhatunk a TikTok-on is, amikben igazán hasznos szülői tippeket osztanak meg készítőik.

Egy apuka most megmutatta, hogy készít mutatós és praktikus reggelit gyerekeinek.

A mini tükörtojás falatkák elkészítése egyszerűbb, mint gondolnánk! Nem kell hozzá mást tenni, mint lefagyasztani a tojást, hogy ne legyen folyós.

Ezután távolítsuk el a héját és szeleteljük fel. Majd kevés zsiradékon süssük ki a karikákat, mintha normál tükörtojást készítenénk.

Ezek a kis falatkák, méretüknek köszönhetően, a gyerekek számára könnyebben fogyaszthatók, egyenletesen jut minden falatba fehérje és sárgája, sőt még nagyon mutatós is.

@sergey.be.be Perfect and easy breakfast idea for your baby or toddler! #quaileggs #eggs #eggshack #toddlerbreakfast #toddlerbreakfastideas #frozenegg #breakfastideas #thingsiwishiknew #thingsiwishiknewasafirsttimemom #thingsiwishiknewasafirsttimedad #firsttimedad ♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod & Kevin The Monkey


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk

GASZTRO
Ezzel a mindennapos dologgal SOHA ne kerülj kapcsolatba egy étteremben vagy bárban!
Egy egészségügyi szakértő arra figyelmeztette az embereket, hogy soha ne fogadjanak el egy bizonyos dolgot egy étteremben vagy bárban - saját tapasztalatból tudja, mert ő amiatt kórházba került.

Megosztom
Link másolása

Nem szokatlan dolog, ha az ember betér egy elegáns bárba, és az italát feldíszítik, vagy ha egy étteremben valami elég puccosnak tűnő köretet kap a tányérjára.

Ha pedig a gin és a rum, vagy akár egy-egy gyümölcsös koktél kedvelője vagy, ritka az olyan alkalom, hogy az italod csak jéggel érkezik.

Egy egészségügyi szakértő azonban elmondja, hogy miért ne fogadjunk el soha egy dolgot a csapostól, amikor megkapjuk az italunkat, pedig valószínűleg mindannyian százszor megtettük már.

Vicky Derosa szerint, aki a TikTok-on osztotta meg tanácsait, mindig kerülni kell a gyümölcsöket.

Odáig ment, hogy azt mondta, „soha nem nyúlna hozzá” citromhoz, amit bárban adtak, és úgy tűnik, ennek jó oka van.

@vicky.derosa Please NEVER touch this at a restaurant! ❤️ #toxins #holistichealth #eatclean #healthprofessionals #healthcoach #disease #germs ♬ original sound - Vicky Derosa

A 410 ezer követőjéhez szólva így fogalmazott: „Egészségügyi szakemberként és olyan emberként, aki több mint 40 éve tanulmányozza a témát, van egy dolog, amihez soha nem nyúlok hozzá egy étteremben.

Sem étteremben, sem bárban, sehol, hacsak nem én vettem, hacsak nem én mostam meg, és hacsak nem én szeleteltem fel. Ez a citrom, lime, narancs. Ne csináld.”

Tovább magyarázva a dolgot, azt mondta: „A citrusfélék az egyik legpiszkosabb gyümölcsök. Annyi méreganyag van rajtuk!

Szóval, ha kérsz egy pohár vizet, ha kérsz egy italt egy bárban, mondd meg előre: Ne tegyél bele citromszeletet, kérlek, ne tegyél bele lime-szeletet. Ezeket ugyanis nem mossák meg.”

Még azt is állította, hogy az éttermek hazudhatnak nekünk, amikor azt mondják, hogy a citromjuk „bio”.

A szakértő azt mondta: „Hány étterem vesz egyébként tényleg bio citromot? Nagyon együttérző vagyok, és nagyon kedves... de fogom ezt bevenni”.

A felhasználók a hozzászólásukban teljesen egyetértettek.

Az egyikük azt állította, hogy

kórházba kerülése után az egyik első dolog, amit az egészségügyi személyzet megkérdezett tőle, az volt, hogy „tettek-e citromot az italukba valamelyik étteremben”.

Egy másik még azt is elmondta, hogy azért került kórházba, mert szalmonellát kapott, miután egy étteremben evett, és azt állította, hogy az első kérdés, amit a járványügyi központ feltett neki, az volt, hogy „tettek-e citromot [az] italába egy étteremben”.

Szóval itt ez a jó meleg, meg a hosszú hétvége, és ha megkívánod az éjszakai városban a koktélt, ne fogd vissza magad. De a bárpultnál dolgozóknak szólhatsz, hogy ők nyugodtan vegyenek vissza a citrusokból.

Jó hűsölést!


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk

GASZTRO
Itt az olimpiai falu csokis muffin-receptje, amiért megőrültek a sportolók - kipróbálod?
Sok rossz dolog kiderült az olimpiáról, de ez a csokis muffin helyrehozza az össze hibát.

Megosztom
Link másolása

Ahogy a közösségi médiában egyre többen fedezik fel a párizsi olimpia híres csokis muffinját, sokan próbálják meg otthon elkészíteni ezt a finomságot.

A Fox News Digital beszélt egy New York-i séffel, aki ugyanezt tette egy oktatóvideóban, amelyet az olimpiai faluban kapható muffin inspirált, és

amelyet először Henrik Christiansen norvég úszó, most már inkább Muffin Man a TikTokon népszerűsített.

Danielle Sepsy, a Hungry Knome, egy New York-i székhelyű pékség alapítója.

„Bár sosem kóstoltam az eredeti olimpiai muffint, a videók alapján láttam, hogy ez egy igazán gazdag, csokis sütemény, csoki töltelékkel - mondta Sepsy egy telefonos interjúban. - A muffinban és a tetején is csokidarabok voltak.”

@independentsport Meet the Norwegian athlete who is obsessed with the chocolate muffins at the Paris 2024 Olympic village cafeteria. Henrik Christiansen, who competes in the men’s 800m and 1500m freestyle, has been documenting his love of the sweet treats to the delight of his TikTok followers - and has even dubbed himself the "muffin man" of the Games. In a parody of a clip from I Think You Should Leave with Tim Robinson, Christiansen's teammate says saying “I feel like you’re just here for the chocolate muffins,” before the camera reveals the swimmer with food round his face after devouring one. #fyp #fy #tiktok #trending #world #muffinman #henrikchristiansen #swimming #olympics #paris2024 #norway #chocolatemuffin #sport ♬ original sound - Independent Sport

Úgy döntött, megpróbálja lemásolni.

Megosztotta az utánzat receptjét, és adott egy tippet azoknak, akik otthon szeretnék elkészíteni.

„Szeretem, ha a tészta néhány órán át áll a hűtőben, de akár egy éjszakán át is

- mondta. - Így jobban kifejlődnek az ízek, és a nedves és a száraz összetevők is jobban megismerik egymást, és így lesz a legjobb a tészta állaga. A türelem tehát kulcsfontosságú.”

Az olimpiai csokis muffin receptje:

(körülbelül 9 jumbo muffin lesz belőle)

Hozzávalók:

- 120 g szobahőmérsékletű vaj

- ½ csésze repceolaj vagy növényi olaj

- 1 csésze cukor

- 1 evőkanál tiszta vaníliakivonat

- 3 nagy tojás

- 1 zacskó csokis pudingpor

- 1½ csésze liszt

- ½ csésze cukrozatlan kakaópor

- 1 teáskanál szódabikarbóna

- 1½ teáskanál sütőpor

- ¾ teáskanál asztali só

- 1 csésze tejföl

- ⅓ csésze író

- 1½ csésze félédes csokoládédarabkák

Ganache

- 1 (396 grammos) doboz édesített sűrített tej

- 1 ¼ csésze apróra tört étcsokoládé vagy chips

- ¼ teáskanál tiszta vaníliakivonat

Elkészítés

1. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.

2. Béleld ki a (kb. 170 ml-es) jumbo muffin formákat papír muffin kapszlikkal.

3. Egy nagy keverőtálban verd fel a vajat, a cukrot és a repceolajat, amíg könnyű és krémes lesz az egész.  Add hozzá a vaníliakivonatot, és keverd össze, amíg jól el nem keveredik.

4. Add hozzá a tojásokat egyenként, és keverd össze éppen csak annyira, hogy rendesen elvegyüljenek.

5. Egy külön tálban habverővel keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót és a kakaóport, és a száraz csokoládépudingport, hogy ne legyenek benne csomók.

6. Lehetőleg kézi habverőt használva, két részletben add hozzá a száraz hozzávalókat a vajas keverékhez, a két részlet közt tedd bele a tejfölt. Keverd addig, amíg a hozzávalók éppen csak összekeverednek, és nem látszanak lisztcsíkok. Ezután öntsd hozzá az írót, éppen csak addig, amíg összeáll. Végül óvatosan forgasd bele az 1½ csésze csokoládédarabokat.

7. Kanalazd a tésztát a muffin formákba. Töltsd meg őket teljesen, hogy szép kupolás formát kapj. Sütés előtt szeretek még néhány csokoládédarabot a tetejére szórni.

8. Helyezd a muffinokat a 200°C-ra előmelegített sütőbe 5 percre, majd anélkül, hogy kivennéd őket, csökkentsd a hőmérsékletet 165°C-ra, és süsd további körülbelül 20 percig, vagy amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán ki nem jön.

9. Eheted így, vagy töltsd meg a csokikrémmel-t. Lásd alább:

10. Egy kis lábasban közepes lángon melegítsd össze az étcsokoládét és a sűrített tejet, folyamatosan kevergetve, amíg a csokoládé felolvad. Keverd hozzá a vaníliakivonatot, majd öntsd a ganache-t egy habzsákba.

11. Vágj ki egy kiskéssel kb. 2,5 cm átmérőjű kört minden muffin közepéből. Nyomj egy kis ganache-t a lyukba, és már eheted is!


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk