Az 5 legfinomabb grillezett hús (köztük a BBQ oldalas), hozzá 5 világbajnok kísérő köret és 5 koktélrecept!
Ha te is imádsz grillezni, de már kipróbálnál valami újat, ez a 15 finom nyári recept segít, hogy a legjobbat hozd ki abból, amit a szezon nyújtani tud.
A nagy kedvenc, a BBQ oldalas
Akár lassan sütnéd a sütőben, akár forró parázson, minden egyes falat egyre ízesebb és lágyabb. A zsenge, édes, füstös, gazdag BBQ-szósszal bevont bordáknak nehéz ellenállni.
A sertés bordának enyhén édes íze van. Nemcsak, hogy nagyon jól bírja az erős fűszerezést, de a hús is jobban elválik a csontról.A marhabordának, feltételezve, hogy jól átsütjük, robusztus ízűnek kell lennie. A marhaborda laktató, de általában csontosabb, ugyanakkor az íze mindenért kárpótol.
Hogy válassz?
Kerüld a csupasz csontokkal vagy az alig húsos bordákat. A húsnak egyenletesen kell eloszlania a csontokon; legyen élénk vöröses-rózsaszínű, és legyen rajta mit harapni.
Hogy süsd?
Közepes hőfokú parazsat készíts. A bordák alacsony vagy közepes hőfokon szeretnek sülni. Ha lassan, kis tűzön sütöd, akkor lesz a legjobb és szuperzsenge, füstös a hús. A sertésnek nagíjából egyharmaddal kevesebb időre van szüksége, mint a marhának.
Az oldalas grillezése folyamatos figyelmet igényel. Maradj a grill közelében, de csak akkor fordítsd meg a húst, ha szükséges. Fontos, hogy csak a sütés utolsó 10-20 percében kendd meg BBQ-szósszal, különben a cukrok megégnek és nem lesz finom.
Hozzávalók:
1, 5 - 2 kg oldalas vagy borjúborda (négy személyre számolva, ha többen lesztek, növeld az adagot)
A fűszerkeverékhez:
2/3 csésze barnacukor
1 fej apróra vágott hagyma
4-5 gerezd zúzott fokhagyma
4 teáskanál fekete bors
4 teáskanál füstölt őröltpaprika
2 teáskanál só
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál őrölt erős paprika
1/2 teáskanál őrölt mustármag
Olaj
Az előkészített bordákat papírtörlővel töröld szárazra. Ha a hentes nem hártyázta le a marhát, itt az idő megtenni. Egy éles kis kést csúsztass a hártya és a csont közé, és egy mozdulattal húzd le a hártyát.
Egy zacskóban rázd össze a fűszerkeverék száraz összetevőit, majd keverd bele a hagymákat. Könnyebb dolgod lesz, ha tudsz hagymaport és fokhagymaport venni, mindegyikből 2,5 evőkanál kell a keverékbe, ez kiváltja a friss hagymákat. Vastag alufóliát használj, arra fektesd rá a húst, és előbb kend be olajjal, majd masszírozd bele az összerázott fűszerkeveréket. Csomagold jól be őket és tedd be a hűtőszekrénybe legalább 6 órára vagy egy éjszakára.
A sütés:
Olajozd be jól a grillrácsot, hogy a hús ne ragadjon le. Ha a grillen a parázs hőfoka már jó, tedd rá a bordákat csonttal lefelé. Lefedve grillezd másfél órán át, majd fordítsd meg, és grillezd további másfél órán át. Közben előfordulhat, hogy újra kell izzítanod a parazsat, ezt praktikusan egy másik grillen, grillgyújtó kéménnyel (izzító cső, más néven) tudod megtenni a legkényelmesebben.
Időnként ellenőrizd a bordákat, nehogy leragadjanak vagy megégjenek. Körülbelül 3 óra elteltével a húsnak szuper puhának kell lennie. Most mindkét oldalukat kend meg BBQ-szósszal. Grillezd most már fedetlenül mindkét oldalukat 10 percig, és kész is!.
Grillezett csirke házi whisky-szósszal
Finom grillezett csirke chipotle-val és whiskyvel kevert házi szószban. Igen, lehet, hogy egy kicsit különlegesnek hangzik, de ezt meg kell kóstolnod! A chipotle szép füstös és csípős ízt ad hozzá. És hogy miért kell a whisky? Nos, a whisky az ételekből a legjobbat hozza ki. Olyan, mintha borral vagy sörrel főznél, ám ez egy teljesen új élmény. Az alkohol kifő belőle, de a szesz különböző ízei koncentrálódnak közben, és megbolondítják az ételt. Ennél a receptnél, amikor a whisky elfő, plusz édes ízt ad a barbecue szósznak - további cukor nélkül. Az illata… Te jó ég, az illata… az fantasztikus.
Hozzávalók:
A chipotle-whisky házi BBQ szószhoz:
2 evőkanál olívaolaj
1 fej hagyma, nagyon apróra vágva
4 gerezd fokhagyma, szétnyomva
2 teáskanál chipotle paprika pehely
2 dl paradicsom paszta
1 teáskanál só
1/2 teáskanál őrölt feketebors
1/4 teáskanál római kömény
3 evőkanál almaecet
1-2 evőkanál cukor
1 dl whisky
Melegítsd fel egy serpenyőben az olajat. Tedd bele a hagymát és 1-2 perc múlva a fokhagymát. Dinszteld meg, ez körülbelül 3 perc. Tedd bele a chipotle paprikát, a paradicsomot, a sót, a borsot, a köményt, az almaecetet, a cukrot és a whiskyt. Keverd jól össze. Hagyd alacsony hőfokon főni, amíg az ízek jól összeérnek, ez max. 10 perc. Vedd le a tűzről, és tedd félre hűlni.
A csirkéhez:
1,5 kg csirke felsőcomb
3 evőkanál olaj
2 teáskanál só
1 teáskanál fekete bors
Melegítsd elő a grillt. Töröld szárazra a húst. Locsold meg az olajjal. Bőségesen sózd meg mind a két oldalát, és szórd meg borssal. Tedd a húst a bőrös felével lefelé a grillrácsra. Lefedve grillezd, amíg a bőr ropogósra nem sül, ez 5-6 perc. Fordítd meg a combokat, és húzd ki őket a grill hűvösebb részére. Fedd le a grillt, és süsd így 20-25 percig, félidőben megfordítva. 10 percnél kezdd kenegetni a húsok tetejét a házi BBQ-szósszal (de 1 csészényit tegyél félre a tálaláshoz). Tálalás előtt 5-10 percig hagyd a csirkét pihenni.
Gyömbéres csirkecomb
Ragadós, édes és fűszeres grillezett gyömbéres csirke következik, édes-csípős szójás-gyömbéres mázzal. Pörkölt földimogyoró is van rajta a ropogtatáshoz, és friss zöldségek, például koriander és újhagyma, hogy az egészet összefogja. Oké, elő kell hozzá készülni, de ki ne tudná akár egy nappal korábban, hogy grillparti lesz nála?
Hozzávalók:
1/3 csésze szójaszósz
¼ csésze víz
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál virágméz
2 evőkanál cukor
1 közepes méretű lime leve
3 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
1 evőkanál friss reszelt gyömbér
1 teáskanál csili pehely
nagyjából 1 kg csirkecomb, bőr nélkül (fejenként 2 combbal számoljunk)
Apróra vágott pörkölt földimogyoró
újhagyma és koriander összevágva
Először készítsd el a pácot: Egy nagy tálban keverd össze a szójaszószt, a vizet, az olajat, a mézet, a cukrot, a lime levét, a fokhagymát, a gyömbért és a csili pelyhet. Tartalékolj 1/2 csésze páclét, és tedd el egy kis üvegben a hűtőszekrénybe. Ezzel fogod később a csirkét a grillen kenegetni.
Pácold be a csirkét: töröld szárazra a megnyúzott combokat, sózd meg őket és tedd a páclébe mindet. Mehet a hűtőszekrénybe legalább 1 órára, de akár egy egész nap is jót tesz neki.
Körülbelül fél órával a sütés előtt vedd ki a pácból a combokat és hagyd, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. Addig pont meg tudod csinálni a grillben a parazsat.
Grillezd meg a csirkét, nagyjából 8 percig kell egy-egy oldalon sütni. Közben bőségesen kenegesd páclével mindet, utoljára még 5 percig hagyd a tűzön (összesen 8+8+5 perc), vagy amíg a csirke közepén sem marad rózsaszín a hús.
Ha kész, szórd meg földimogyoróval, újhagymával és korianderrel.
Csirkeburger
Tényleg jó édesburgonyás- sajtos BBQ csirkeburger, édes BBQ-szósszal, erőteljes ízű cheddar sajttal, lilahagymával és salátával, ez a nyár tökéletes és egészséges grillezett szendvicse.
Hozzávalók:
60 dkg darált csirkehús (vagy darált pulyka)
1 kisebb édesburgonya felaprítva
2 evőkanál BBQ szósz
1/2 fej apróra vágott vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma, zúzva
1/2 teáskanál kömény
1/2 teáskanál só
frissen őrölt fekete bors
4 szelet érett cheddar sajt
4 hamburger zsemle,
4 evőkanál BBQ szósz, a feltéthez
fejes saláta
Szeletelt lilahagyma
Tedd egy nagy tálba a darált csirkehúst, a felaprított édesburgonyát, a BBQ szószt, a hagymát, a fokhagymát, a római köményt, a sót és a borsot. Gyúrd össze, amíg egyenletes massza lesz belőle. Oszd szét 4 egyforma hamburger húspogácsára.
Grillezd meg közepesen hőfokon oldalanként 5-8 percig a húspogácsáidat, vagy amíg a hamburgerek átsülnek. A sütés utolsó 2 percében tegyél a tetejükre egy-egy szelet cheddar sajtot; fedd le a grillt kb. 1 percre, amíg a sajt megolvad.
Jöhet a hagyma a zsemlébe, arra a hús, egy kevés BBQ-szósz, majd a végül a saláta. Mielőbb meg kellene enni.
Mexikói hotdog
Egy gyors megoldás a végére, amikor már hűlik a parázs. A virsli vagy más grillkolbász gyorsan átsül, és a lényeg úgyis a mellé tett körítésben rejlik.
Hozzávalók:
8 szál virsli (vagy más grillkolbász, ízlés szerint)
8 hot dog kifli
2 csésze jégsaláta, apróra vágva
2 avokádó, szeletelve
1 jalapeño, vékonyra szeletelve (simán jöhet az ecetes verzió is)
salsa szósz
Friss koriander, apróra vágva
A kesudiós mártáshoz:
1/2 csésze kesudió
1/2 csésze sárgarépa összevágva
1 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
1/4 fej hagyma
só, bors
Mustár, kechup, BBQ szósz, vagy ami csak tetszik
Egy kis lábasban forralj a vizet. Főzd a kesudiót és a sárgarépát 10 percig, majd szűrd le. Tedd az egészet egy turmixba, öntsd rá a tejszínt és tedd hozzá a fűszereket. Turmixold össze.
Közben a többiek a grillen süssék meg a virslit vagy a grillkolbászt.
A kiflibe rétegezd a salátát, az avokádó szeleteket és a jalapeño karikákat. Tegyél egy-egy grillezett virslit mindegyikbe. Öntözd meg a tetejüket a salsa szósszal, a kesudiós mártással és szórj apróra vágott koriandert mindegyikre. Ha a hagyományosabb ízeket szereted, mehet rá mustár és kechup is.
Az 5 világbajnok kísérő köret:
Grillezett zöldségek
Könnyű grillezett zöldségek, amelyek minden egyes füstös falatnál egyre jobban kiemelik a nyár zöldségeinek természetes édességét.
Hozzávalók:
4 fej portabello gomba
1 padlizsán
1 cukkini
1 fej lilahagyma
1 csokor spárga
1-2 kaliforniai paprika (piros verzió)
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 evőkanál só
1 evőkanál frissen őrölt fekete bors
Készítsd elő a grillt, legyenek tiszták a rácsokkal, várd meg, amíg a nagy láng lecsendesedik, de még jó meleget ad a parázs.
Vágd le a padlizsán, a cukkini és a hagyma végeit, majd vágd őket vastagabb szeletekre. Magozd ki a paprikát, és vágd negyedekre. Törd le le a spárga végeit.
Locsold meg a zöldségeket olívaolajjal, és szórd meg egyenletesen sóval és borssal. Tedd őket a grillre, de fedd le a tetejét, hogy meg tudjanak puhulni és hagyd addig fenn a zöldségeidet, amíg mindenütt enyhén megégnek. A paprika, a hagyma és a gomba esetében ez kb. 8-10 perc, a cukkini, a padlizsán és a spárga esetében 5-7 perc.
Melegen vagy szobahőmérsékleten a legfinomabb.
Meddig süssük?
A grillezett zöldségek sütési ideje a szeletek vastagságától függ. A grillt mindig fedd le sütés közben, és a sütési idő felénél ne felejtsd el megfordítani a szeleteket.
Spárga: 6-8 perc
Paprika: egészben 10-12 percig, félbevágva 8-10 percig.
Kukorica: 15-20 perc, a csuhéjában sütve
Padlizsán: 5-7 perc (a vastagabb szeletek tovább sülnek)
Portabello gomba: 8-10 perc
Hagyma: szeletelve 6-7 perc; félbevágva 35 perc is lehet
Újhagyma: 3-4 perc
Paradicsom: 6-8 perc
Cukkini: 5-7 perc
Van, amit előbb főzni is kell, hogy tökéletes legyen:
Articsóka: 10-12 percig főzzük, majd negyedeljük és 4-6 percig grillezzük
Sárgarépa: 4-6 percig főzzük, majd 3-5 percig grillezzük
Kukoricasaláta
A grillezett kukorica, a krémes avokádó, a friss paradicsom és a fanyar rukkola mézes-citromos öntettel feldobott keveréke - bemutatjuk a nyár tökéletes kukoricasalátáját. Ami majdnem mindenhez illik és előre elkészíthető. Laktózérzékenyek és tojásallergiások is simán ehetik.
Hozzávalók:
5 cső friss kukorica megtisztítva a héjától
1 1/2 evőkanál extra szűz olívaolaj
2 teáskanál só
3/4 teáskanál fekete bors
2 csésze félbevágott koktélparadicsom
2 csésze rukkola
1 közepes avokádó meghámozva és kockára vágva
1 kisebb kaliforniai paprika kimagozva és apróra vágva (piros verzió)
4 szál újhagyma apróra vágva, a zöldje is mehet bele
1/4 csésze apróra vágott friss koriander
Az öntethez:
2 lime leve
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 evőkanál méz
1 teáskanál őrölt pirospaprika
3/4 teáskanál só
1/4 teáskanál őrölt feketebors
Elkészítés:
Készítsd elő elő a grillt közepes hőfokra. Dörzsöld be a kukorica csöveket olívaolajjal, és sózd, borsozd meg. Grillezd a kukoricát 7 percig, néhány percenként megforgatva, amíg enyhén megbarnulnak a szemek. Vedd le a grillről, és hagyd kihűlni.
Óvatosan vágd le a kukoricaszemeket a csutkáról, és tedd egy nagy keverőtálba. Add hozzá a koktélparadicsomot, a rukkolát, az avokádót, a paprikát, a zöldhagymát és a koriandert.
Egy kis tálban keverje össze a lime-levet, az olívaolajat, a mézet, a paprikát, a sót, a borsot. Öntsd a salátára, és forgasd össze. Már eheted is!
Édeskrumpli BBQ
Az édesburgonya azért nagyszerű, mert hihetetlenül sokoldalú - a levestől a tacoig bármit készíthetsz belőle. Ez most BBQ-szósszal készül, könnyű, egészséges húsmentes fincsiség, ami egy hamburgerzsömlében egy jó adag zöldséggel vegán hamburgerként is megállja a helyét!
Hozzávalók:
1 kg édesburgonya
2 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál füstölt paprika
2 teáskanál fokhagymapor
1 teáskanál olasz zöldfűszerkeverék
1/3 csésze BBQ szósz
só, bors
Alaposan mosd meg az édesburgonyát. Fontos, hogy eltávolítsd a héjról a szennyeződéseket, de nem kell meghámozni őket. Karikázd fel vastag szeletekre, fontos, hogy viszonylag egyforma vastagságúak legyenek, hogy egyenletesen süljenek meg a grillen.
Tedd őket egy nagy tálba, locsold meg 2 evőkanál olívaolajjal és forgass össze, hogy teljesen bevonja az olaj a krumplikarikákat. Szórd meg 2 teáskanál füstölt paprikával, 2 teáskanál fokhagymaporral, 1 teáskanál olasz fűszerkeverékkel, valamint mehet rá ¼ teáskanál só és bors. Az egészet keverd jól össze, hogy mindenütt befedje a burgonyát az olajos fűszeres bevonat.
Izzítsd be a grillt, és tedd az édesburgonyát közvetlenül a grillrácsra. Süsd 5 percig, fordítsd meg. Újabb 5 perc jön a másik oldalon.
Minden egyes karikát kenj meg bőségesen BBQ-szósszal, majd süsd így őket 1-2 percig. Fordíts a krumplin, és kend le a másik oldalt is, süsd további 1-2 percig. Akkor kész, ha a burgonya megpuhult és villával könnyen át tudod szúrni.
Sült bab
Ha rengeteg időd van, ugyanígy megfőzheted ezt a finom sültbabot szárazbabból is, friss ízű, és a fűszerektől igazán egyedi körettel állhatsz elő a partin.
Hozzávalók:
2 doboz konzerv bab lecsepegtetve (tarkabab vagy amilyet szeretsz, csak ne legyen ízesítve semmivel)
1 evőkanál olívaolaj
1 fej hagyma, apróra vágva
4-5 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 teáskanál őrölt csípős paprika
1/2 teáskanál szárított oregánó
1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors
só ízlés szerint
apróra vágott koriander a díszítéshez
Az olívaolajon dinszteld le a hagymát. Keverd hozzá az összes fűszert, de vigyázz, a paprika könnyen odakap, úgyhogy kevergesd szorgalmasan. Szórd bele a babot, és közepes hőfokon tovább kevergetve pirítsd meg, hogy jól át tudja venni a fűszerek ízét. Ha szereted az erőset, egy kis friss csilit is karikázhatsz hozzá. Remek köret lesz, különösen a BBQ oldalashoz.
Görögsalátás humusztál
Ez a humusztál hihetetlenül finom étel + nagyon könnyű elkészíteni! A legkrémesebb humusz alappal kezdődik, és rengeteg friss zöldséggel és feta sajtkockákkal fejeződik be. Frissítő, izgalmas a különböző textúrák keveredése miatt.
Humusz
Hozzávalók:
1 doboz nagyjából lecsepegtetett csicseriborsó konzerv
1 dl extraszűz olivaolaj
2 evőkanál tahini
2 gerezd fokhagyma
1 kiskanál őrölt rómaikömény
fél citrom kifacsart leve
só, bors
A turmixgépbe vagy a késes konyhai robotgépbe tedd bele a hozzávalókat, majd addig járasd, amíg nagyon krémes humuszt nem kapsz A kész humuszt tedd ki egy tálra, várd meg, amíg teljesen hideg lesz, mert az aprítástól kicsit meg szokott langyosodni. Addig keverd össze a salátát:
Görögsaláta
Hozzávalók:
1 csésze rukkola
1 csésze felkockázott uborka
1/2 csésze koktélparadicsom, felezve
1/2 csésze felkockázott feta
1/4 fej lilahegyma, nagyon vékonyra szeletelve
1 evőkanál apróra vágott menta, plusz plusz levelek a díszítéshez
1 evőkanál apróra vágott petrezselyemlevél
1/4 citrom héja
1 evőkanál extra szűz olívaolaj és néhány csepp citrom összekeverve
A kész humusz tetejére halmozd a saláta hozzávalóit, öntözd meg az olivaolajos öntettel és kész is!
Végül az 5 koktél!
Fagyasztott Aperol spritz
Ez a fagyasztott Aperol Spritz koktél élénk naplemente árnyalatú, Aperollal, narancslével, eperrel és proseccóval készül, majd jeges, habos koktéllá keverjük. Könnyű előre elkészíteni, és már az első korty Olaszországba repít. Nagy kancsóba készítsd!
Hozzávalók egy nagy kancsóhoz:
3,5 dl Aperol
3,5 dl narancslé
1 csésze mélyhűtött eper
1 üveg (750 ml) prosecco vagy pezsgő
1-2 marék jég
narancs + grapefruit szeletek, a díszítéshez
Öntsd egy-egy jégkockatartóba a narancslevet és az Aperolt, és fagyaszd le legalább 4-6 órával a buli előtt. Tedd egy erős turmixba a fagyasztott Aperolt, a narancslevet, a mélyhűtött epret, a proseccót (vagy pezsgőt) és a jeget. Csak addig turmixold, amíg sima lesz, egy jó géppel fél perc alatt megvan.
Töltsd ki a kedvenc koktélpoharadba, és díszítsd narancs- és grapefruitszeletekkel.
Ranch water
Ez egy nyugat-texasi tequila koktél, a forró napokon ütős hűsítő. Senki sem tudja pontosan, honnan kapta a nevét. Egyesek szerint egy texasi farmer ivott ilyet először a ’60-as években, aztán megkínált másokat is. Hivatalosan 2010-ben vették fel a texasi bárokban az itallapra.
Hozzávalók 1 pohárhoz:
0,5 dl tequila
1 lime leve
rengeteg jég
1 dl szóda vagy buborékos ásványvíz
A hosszúkás pohárban keverd össze a tequilát a lime levével, töltsd tele jéggel a poharad, majd öntsd rá a kevéske ásványvizet. Ennyi az egész. Aki az eredeti verziót is bírja a nagy melegben, az 0,88 dl tequilával dolgozik és szigorúan fél csésze vízzel, de ezt azért tényleg csak a megrögzött rajongók csinálják. Viszont ők egy speciális mexikói ásványvízzel húzzák fel, a Topo Chico-val.
Görögdinnye-margarita on the rocks
Ha egy könnyen elkészíthető és frissítő koktélt keresel, akkor ez neked való! Édes, pont a megfelelő mennyiségű piával, ez lesz az egyik legfinomabb margarita, amit valaha ittál!
Hozzávalók 2 főre:
3 csésze felkockázott görögdinnye
0,8 dl tequila
2 evőkanál lime lé
jégkockák
Két pohár peremén futtass végig egy lime-szeletet, majd poharak szélét mártsd sóba.
Tedd a görögdinnyét, a tequilát és a lime levét egy turmixgépbe. Turmixold simára.
Töltsd meg a poharakat jéggel, és öntsd rá a görögdinnyés margarita keveréket. Díszítsd lime-szeletekkel, és azonnal ihatod is.
Barack Mojito
Ez az egyik legfinomabb és legfrissítőbb koktél, tele gyümölccsel és ízzel. Meg még vitamin is van benne.
Hozzávalók 4 főre:
1 csokor friss menta
2-3 friss őszibarack (héj nélkül, szeletelve)
2 lime leve
1,5 dl rum (igény szerint több)
szódavíz vagy ásványvíz ízlés szerint
friss barackszeletek és menta a díszítéshez
4 pohárban oszd szét a mentaleveleket. A lime levét és az őszibarackot turmixold össze. Öntsd szét a pürét a poharak alján, majd töltsd fel a poharakat jéggel. Öntsd a rumot a jégre, majd töltsd fel a poharakat hideg szénsavas vízzel. Óvatosan keverd össze az italokat, díszítsd és már kínálhatod is.
Lemoncello spritz
A tökéletes nyári koktél napközben, nyaraláshoz, hétvégi lazuláshoz vagy épp fűnyíráshoz. Frissítően buborékos, édes és pikáns és mindössze három hozzávaló kell hozzá. Ha a kissé édesebb koktélok híve vagy, cseréld le az Aperol spritzet a limoncellora. Csak óvatosan - eléggé itatja magát.
Hozzávalók 1 főre:
0,9 dl prosecco
0,6 dl limoncello
0,3 dl szódavíz
Díszítéshez: citromszeletek és mentalevelek
Tölts egy poharat félig jéggel. Öntsd rá a proseccót, a limoncellót és a szódavizet. Kész is vagy!