7+1 dolog, amit a kávédhoz keverhetsz, hogy szuper egészséges legyen
Oké, tejet öntesz hozzá. Vagy tejszínt, Meg néhány kockacukrot. Ennél azért jóval többet tud a kávé, és kár lenne kihagyni az egészséges nasik közül csak azért, mert úgyis naponta egy csomót iszol belőle. Most eláruljuk, hogy mi az a 7+1 dolog, ami extrán feldobja az ízét és a még szuper egészségessé is teszi. Próbáld ki!
1. Fahéj
A fahéj elég gyakori kávé kiegészítő, és nem véletlenül. Nem csak az íze frissít, de tele van hasznos anyagokkal is. A fahéj képes elpusztítani a baktériumokat, vírusokat és gombákat, azaz antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, és egy csomó antioxidánst is tartalmaz. Az meg az öregedés elleni harcban verhetetlen előny. Ha minden nap eszel belőle, csökkenti a vércukorszintet, javíthatja az agyműködést és segítheti az emésztést. Szórd meg vele a kávéd tetejét rendesen, csak nyerhetsz.
2. Vaj
Oké, ez szokatlan ötlet. De egy egész kávélánc épül már erre Amerikában. A Bulletproof által híressé tett vajkávénak számos előnye lehet az egészséges zsíroknak köszönhetően. Dave Asprey, a Bulletproof alapítója azt ajánlja, hogy használd a szabadtartású állatok vaját vagy ghít, hogy a legtöbb antioxidánst és omega-3-at hozd ki a kávéból. Ha vegán vagy jöhet a kókuszvaj is.
Tegyél egy kiskanál vajat vagy kókuszolajat a frissen főzött kávédhoz, és keverd össze tejhabosítóval, hogy finom, krémes tejeskávét ihass.
3. Kakaó
Nem kell sokat próbálkozni, hogy meggyőzzünk arról, hogy több csokoládét egyél, igaz? Már a maják is csokoládét ittak az ünnepségek és szertartások alkalmával. A kakaó gazdag antioxidánsokban, amelyek csökkentik a gyulladást és javítják az agyműködést. Plusz nagyon finom. A kávé feljavításához keverj az italba egy kiskanál kakaóport. Bátrabbak az őrölt kávéhoz adják, és úgy főzik le. A kakaó kesernyésebb, mint a csokoládé, ezért, ha ezt nem bírod, a mokka ízének fokozásához mehet hozzá a kívánt édesítőszer.
4. Kurkuma
Ezt a népszerű fűszert több mint 4500 éve használják gyógyászati célra, Dél-Indiában és Indonéziában őshonos. Ma már világszerte elérhető akár ízesítésre, akár más egészségügyi okokból szeretnéd ennei, de tudtad, hogy a kávét is gyakran fűszerezik vele?
Emellett tele van antioxidánsokkal is. A kurkumás latté (kurkumával és tejjel készül) szintén kiváló, egészséges és frissítő ital.
5. Kardamom
A kardamom fűszer a kardamom növény szárított magjából, gyakran őrölve árulják, de kapható az egész mag is. A dél-ázsiai konyha és a skandináv sütik népszerű fűszere. Előnyei a fahéjéhoz hasonlóak. Magas az antioxidáns-tartalma, és segítheti az emésztést is. Mivel friss íze van, tökéletesnek fogod találni, ha a borsmentás tejeskávé rajongója vagy, és bónusz: búcsút mondhatsz a kávés leheletnek!
6. Méz
Mindannyian tudjuk, hogy Kourtney Kardashian rajong ezért a finomságért. Nem véletlenül. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Természetesen ennek is magas az antioxidáns-tartalma, és számos más tápanyagot tartalmaz.
Nem, távoli helyekről behozott mézre emlékeztető szirup, vagy felfőzött és össze-vissza kevert méz nem lesz az igazi.
7. Vanília
A vanília hozzáadása a kávéhoz kézenfekvő, de most nem a kávézókban belenyomott vaníliaszirupról beszélünk. A természetes vaníliarúd (esetleg boubon vaníliás cukor) erős antioxidánsokat tartalmaz, és gyulladáscsökkentő hatású. És amellett, hogy nagyon feldobja a kávédat, a vanília magnézium és kálium formájában egy adag nagyon fontos ásványi anyagot is bevisz az étrendedbe.
+1. Kollagén
Igen, jól látod,. Nem, ez tényleg nem fűszer. Bizarr? Nem annyira. Azt tudjuk, hogy a kollagén a hajunk, bőrünk és körmeink normális állapotban tartásához elengedhetetlen, de az előnyök nem állnak meg itt.
Ráadásul Jennifer Aniston minden reggel ezt szórja a kávéjába, és mindannyian tudjuk, hogy ő azért rendben van. A kollagénpor íztelen és teljesen feloldódik, így észre sem fogod venni, hogy beletetted. de a tested hálás lesz érte.