FONTOS

Hivatalos: a WHO rákkeltőnek nyilvánítja az aszpartámot

A világ egyik legelterjedtebb mesterséges édesítőszerével rengeteg helyen találkozhatunk.

Megosztom
Link másolása

Sokan meglehetősen rendszeresen fogyasztják a világ egyik legelterjedtebb mesterséges édesítőszerét. Az Egészségügyi Világszervezet azonban most arra figyelmeztet, hogy az aszpartám lehetséges rákkeltő.

Az aszpartám alacsony kalóriatartalmú mesterséges édesítőszer - körülbelül 200-szor édesebb, mint a cukor.

Számos közismert italban, többek között a diétás kólában és desszertekben is használják, és most felkerül a valószínűleg rákkeltő hatású élelmiszerek listájára.

Az Egészségügyi Világszervezet bejelentette:

rákkeltő anyagnak nyilvánítja júliusban a világ egyik legelterjedtebb mesterséges édesítőszerét.

A Forbes írta meg, hogy júliustól az "emberre nézve potenciálisan rákkeltő anyagként" fogják feltüntetni az aszpartámot.

Az aszpartámmal elég sok helyen találkozhatunk:

- diétás, cukormentes üdítőitalokban, például a zéró kólában,

- cukormentes rágógumikban,

- édesítőszerekben,

- sportitalokban,

- gyümölcslevekben

és a fagylaltokban is.

A WHO szakértői bizottsága egyébként 1991 óta azt állítja, hogy az aszpartám az elfogadott napi határértékeken belül biztonságosan fogyasztható, ugyanakkor a múlt hónapban (május 15-én) azt tanácsolta a lakosságnak, hogy ne használjanak édesítőszereket fogyókúrás célból. Talán épp a mostani bejelentés előzményeként.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


Sassy - sassy.hu
1970. január 01.


Megosztom
Link másolása


Megosztom
Link másolása

Sassy - sassy.hu
1970. január 01.


Megosztom
Link másolása


Megosztom
Link másolása


Sassy - sassy.hu
1970. január 01.


Megosztom
Link másolása


Megosztom
Link másolása


Sassy - sassy.hu
1970. január 01.


Megosztom
Link másolása


Megosztom
Link másolása