ÉLETMÓD

Szereted a vegán csokit? A legegészségtelenebbek közt vannak az ultrafeldolgozott növényi élelmiszerek

A vegán életmódot is lehet jól csinálni, de pillanatok alatt válhat egészségkárosító táplálkozássá. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek akkor is károsak, ha növényi alapúak.

Megosztom
Link másolása

A növényi alapú ultrafeldolgozott élelmiszerek szívbetegséggel és korai elhalálozással hozhatók összefüggésbe egy friss tanulmány szerint, írja a CNN.

A krónikus betegségek kialakulásának kockázatában és a bolygóvédelemben egyértelműen erős a csak növényi alapú étrend a szakértők szerint.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy makarónin, sült krumplin vagy mélyhűtött élelmiszeren kell élni, de a növényi csokik, fánkok se lesznek az érrendszer barátai.

Bár ezek az ultrafeldolgozott termékek mindegyike húsmentes, nem veszélytelenek

– tartja Duane Mellor, a birminghami Aston Medical School dietetikusa és vezető tanára egy kutatásra hivatkozva.

„Nem mindig állja meg a helyét, hogy a növényi alapú élelmiszer egy az egyben egészséges, hiszen végül is a cukor is növényi alapú" - mondta Mellor közleményében.

„A kekszek, chipsek, édességek és üdítőitalok technikailag növényi alapúak lehetnek, de nem tekinthetőek az egészséges táplálkozás részének” - emelte ki.

Valójában az ilyen növényi alapú gyorsételek fogyasztása drámaian megemeli a rossz koleszterinszintet, kialakulhat tőlük magas vérnyomás, és az ezzel együtt járó szívbetegségek, valamint az idő előtti elhalálozás – állítja egy új tanulmány, amely a szerzők szerint az első az ultrafeldolgozott növényi élelmiszerek kutatásában.

„A növényi alapú termékek fogyasztása alapvetően előnyös lehet, védelmet nyújthatnak bizonyos egészségügyi problémákkal szemben, ugyanakkor kockázatot jelenthet – minden az élelmiszerek feldolgozásának szintjétől függ”

- húzta alá Renata Levy, a tanulmány vezető szerzője, az Epidemiological Research kutatója.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek számos ipari folyamaton mennek keresztül, mint például a hevítés, a tápanyagok és fehérjék feldarabolása, formázás és préselés, és vegyi anyagokat adtak hozzájuk a szín, illat, íz és állag szimpatikussá tétele miatt.

Az ebbe a kategóriába tartozó ételeket úgy alakították ki mesterségesen, hogy az emberi ízlelőbimbók számára rendkívül ízletesek legyenek.

Emellett nagyon kényelmes őket felhalmozni otthon és fogyasztani, mert az ember csak előveszi, és sokszor főzés nélkül megeheti őket. Népszerűek, de semmiképp nem ajánlott rendszeres fogyasztásuk.

A feldolgozatlan élelmiszerek közé tartoznak a friss gyümölcsök és zöldségek, nem vegán, hanem vega étkezés során pedig még a tojás és a tej. A minimálisan feldolgozott élelmiszerek közé tartoznak a kulináris összetevők, például a só, a gyógynövények és az olajok, valamint az olyan élelmiszerek, mint a konzervek és a fagyasztott zöldségek.

„A feldolgozott élelmiszerekben jelen lévő élelmiszer-adalékanyagok és ipari szennyeződések oxidatív stresszt és gyulladást okozhatnak, tovább súlyosbítva az egészségügyi kockázatokat”

- mondta az első szerző, Fernanda Rauber, a Nupens/USP kutatója.

„Ezért eredményeink alátámasztják a feldolgozatlan növényi alapú élelmiszerek felé történő elmozdulás fontosságát, vagy legalábbis érdemes figyelembe venni a feldolgozás mértékét a szív- és érrendszeri egészségügyi kockázatok javítása érdekében” - mondta Rauber közleményében.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek káros hatásairól készült tanulmány részletei

A The Lancet Regional Health — Europe folyóiratban hétfőn publikált tanulmány az Egyesült Királyság Biobank nevű longitudinális vizsgálatának adatait használta fel, amely Angliából, Skóciából és Walesből vett adatokat.. Több mint 118 ezer 40 és 69 év közötti ember válaszolt az étrendjével kapcsolatos kérdésekre. Ezt az információt később összevetették a szív- és érrendszeri kockázati tényezők kialakulásával kapcsolatos kórházi és halálozási adatokkal.

A növényekből készült ultrafeldolgozott élelmiszerek 5%-kal növelték a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, miközben 13%-kal növelték a korai halálozás kockázatát.

A kutatók azt is megállapították, hogy a friss, fagyasztott vagy minimálisan feldolgozott növények 7%-kal csökkentették a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, miközben 13%-kal a szívbetegség miatti halálozás kockázatát.

Tehát a növényi alapú, okosan összerakott étrenddel nemhogy nincs probléma, ezek még javítanak is az egészségügyi mutatókon.

A tanulmány olyan növényi alapú húskészítményeket is vizsgált, mint a vegán kolbászok és vega-húsok (többnyire valamilyen hüvellyesből készült verziókat), amelyek természetüknél fogva az ultrafeldolgozott csoportba kerültek.

Nehéz volt azonban meghatározni, mekkora kockázatot hordoznak ezek az élelmiszerek – mondta Peter Scarborough, az Egyesült Királyság Oxfordi Egyetemének népegészségügyi professzora. Maga nem vett részt a vizsgálatban, csak véleményezte azt.

„A növényi alapú húsalternatívák az ebben a tanulmányban szereplő összes növényi alapú ultrafeldolgozott élelmiszernek csak 0,5%-át teszik ki” - mondta Scarborough közleményében.

A tanulmányban vizsgált növényi alapú ultrafeldolgozott élelmiszerek több mint fele csomagolt kenyér, sütemény, zsemle vagy más péksütemény volt,

amelyek alapvetően is egészségtelennek számítanak állandóan fogyasztva, ezért Scarborough szerint a tanulmányból még nehéz bármilyen következtetést is levonni.

„Jól ismert, hogy a jól kiegyensúlyozott növényi alapú étrendek, mint a mediterrán vagy a DASH diéták, kedvezőek a szív- és érrendszer egészségére,

és ezek már hangsúlyozzák az egészségtelen ételek, például a chipsek stb., a cukorral édesített italok, sütemények, kekszek és édességek kerülését” – ezt már Tom Sanders, a londoni King's College táplálkozástudományi és dietetikus professzora állítja a tanulmányt kritizálva.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
„Az ki a fszom?” reagált a Nobel-díjas Karikó Katalinra Berki Mazsi párja „Divattervező, vagy valami, nem?”
A magyar televíziózás történetének sokadik durva mélypontja volt ez a jelenet.

Megosztom
Link másolása

A Nyerő Páros egyik feladata az volt, hogy egy-egy híres személyt kellett kitalálniuk a versenyzőknek.

A feladványban a hírességek között volt a Nobel-díjas tudpós, Karikó Katalin is, akiről kevesen tudták, hogy kicsoda pontosan.

Berki Mazsi párja a fotójára úgy reagált:

"Az ki a f.szom? Egyszer odajött hozzád, nem? Nagyon híres öregasszony. Divattervező, vagy valami, nem?"

A magyar televíziózás történetének sokadik durva mélypontja volt ez a jelenet.

Többen nem tudták egyébként, kicsoda Karikó Katalin, de olyan versenyző is akadt, aki szerint a Mona Lisát Picasso festette.


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Hujber Ferenc levegőnek nézte Simon Attilát a Nyerő Párosban, érthetetlen a viselkedése
Simon Attila el is mondta a kamerák előtt, hogy hiába nyújtotta a kezét, amikor gratulálni szeretett volna Feriéknek.

Megosztom
Link másolása

Nem éppen pozitív jelenet játszódott le nemrég a Nyerő Párosban.

Furcsa volt, és az érintett sem tudta mire vélni a történteket.

Amikor Hujber Feriék visszatértek a játékról, Simon Attila gratulálni szeretett volna neki, nyújtotta a kezét, de a színész úgy tett, mintha ott sem lenne. Ráadásul Simon Attila karját a párja is lefogta, azzal, hogy Hujber most éppen "puszizkodik".

Később Simon Attila el is mondta a kamerák előtt, hogy hiába nyújtotta a kezét, amikor gratulálni szeretett volna, és az egész furcsa volt.

A különös és érthetetlen jelent itt látható:

Forrás: rtl.hu


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Neked is gyakran hideg a kezed és a lábad? Ez az 5+1 ok állhat a háttérben!
Az egyik ok olyan, amit muszáj komolyan venned.

Megosztom
Link másolása

Sokan szenvednek attól, hogy még a legmelegebb pulóverben és legvastagabb zokniban is fagyosak a végtagjaik. Ismerős? Ha te is tapasztalod, hogy mindig hideg a kezed és a lábad, ne aggódj, nem vagy egyedül! Azonban érdemes odafigyelni, mert ennek több oka is lehet. Nézzük, mi állhat a háttérben!

1. Rossz vérkeringés

Az egyik leggyakoribb ok a hideg kezekre és lábakra a gyenge vérkeringés. Ha a vér nem jut el megfelelően a végtagokba, azok hűvösebbé válhatnak. Ezt okozhatja mozgásszegény életmód, ülőmunka vagy akár szív- és érrendszeri problémák is. Próbálj meg rendszeresen mozogni, tornázz, sétálj, és figyelj oda a vérkeringésedre!

2. Pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy felelős a szervezet anyagcseréjének szabályozásáért. Ha nem működik megfelelően, lassul az anyagcsere, és a tested nem tud elég hőt termelni. Ha gyakran fázol, fáradtnak érzed magad, és esetleg hízol is, érdemes lehet egy vérvizsgálatot kérni, hogy ellenőrizzék a pajzsmirigyedet.

3. Alacsony vérnyomás

Az alacsony vérnyomás miatt a vér nem jut elég gyorsan a végtagjaidba, így azok hidegek maradhatnak. Ha gyakran érzed magad gyengének, szédülsz, és a kezeid, lábaid fagyosak, ez is lehet a probléma forrása.

4. Vashiány

A vashiány az oxigénszállítást nehezíti meg a vérben, ami szintén hozzájárulhat a hideg végtagokhoz. A vérben kevesebb hemoglobin van, így az oxigén nem jut elég gyorsan a sejtekhez, különösen a kezekben és a lábakban. Érdemes több vasban gazdag ételt, például spenótot vagy vörös húst fogyasztani!

5. Stressz

Meglepő, de a stressz is okozhatja, hogy a kezed és a lábad hideg marad! A stressz hatására az erek összehúzódnak, így a véráramlás csökken, és a végtagok kihűlnek. Ha állandóan feszült vagy, próbálj meg relaxálni, jógázni, vagy egyszerűen csak vegyél egy mély lélegzetet!

+1: Cukorbetegség

A cukorbetegek esetében az idegek károsodhatnak, ami hideg érzést okozhat a végtagokban. Ha úgy érzed, hogy ez is lehet az oka, mindenképp konzultálj orvosoddal!

Tipp:

A hideg végtagok önmagukban nem jelentenek komoly bajt, de ha gyakori vagy állandó jelenség, érdemes utánajárni, mi állhat a háttérben. Ne hagyd figyelmen kívül, mert az egészséged a legfontosabb!


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Lehet, hogy egész eddigi életedben rosszul szellőztetted a lakásodat!
Így csináld, ha nem akarod, hogy penészteleppé változzon a lakásod!

Megosztom
Link másolása

Érdekes és hasznos témát boncolgat az egyik cikkében a Glamour.

A téma a szellőztetés, ami első blikkre triviálisnak tűnik, mindenki úgy gondolja, hogy pofonegyszerű dolog. Néha kinyitod az ablakot, kereszthuzatot csinálsz, és kész.

Csakhogy nem ilyen magától értetődő még a szellőztetés sem.

"Ha mostanában te is jóval kevesebbet szellőztetted az otthonod, mint a nyári hónapokban, vagy kora ősszel, az alapvetően még nem jelent rosszat. Van viszont egy bizonyos időtartam, amihez nap mint nap érdemes tartanod magad, ugyanis számos előnnyel gazdagodhatsz általa, ellenkező esetben viszont előfordulhat, hogy meglehetősen komoly kellemetlenségekkel kell szembenézned"

- írja a lap.

A szakértők szerint az őszi és téli hónapokban is minden nap körülbelül 10 percig kellene szellőztetnünk az otthonunkat, mivel a friss levegő áramlása megakadályozza a páralecsapódást. És ha nincsen páralecsapódás, nem alakul ki penész a lakásban.

Bár a penész megjelenésére a fürdőszoba a legalkalmasabb, különösen, ha szinte soha nem szellőzteted ki, máshol is megjelenhet a penész. A konyha kiemelt terület a főzéssel keletkező gőz miatt, de a szobákban is megjelenhet.

Ezért fontos nem csak a helyiségek alapos átszellőztetése minden áldott nap, hanem az is, hogy korszerű, többrétegű üveggel ellátott nyílászáróink legyenek. A régi, egyrétegű üvegezésű ablakoknál ugyanis a páralecsapódás és a por kedvez a penész megtelepedésének.


Megosztom
Link másolása