GASZTRO

Mutatunk 5 csodás alapanyagot, ami segít a puffadás csökkentésében

A puffadás borzasztó kellemetlen, de gyakorlatilag lehetetlen elkerülni. Apró odafigyeléssel azonban sokat lehet tenni ellene.

Megosztom
Link másolása

A puffadás borzasztó kellemetlen dolog, és sajnos szinte mindenkit érint az élete során. Okozója lehet a rossz emésztés, a túl sok nátrium, de akár a menstruáció is kiválthatja. Az ember ilyenkor úgy érzi, teljesen tele van, függetlenül attól, hogy mennyit evett, és kicsit olyan, mintha egy lufi lenne a hasunkban. A puffadást pedig gázok, hasfájás és böfögés kísérik, rosszabb esetben hasmenés is követheti, szóval határozottan jobb elkerülni.

A tápanyagok és a folyadékbevitel megfelelő kombinációja azonban segíthet abban, hogy a puffadás gyorsabban elmúljon, ezért mutatunk pár ételt, amik alkalmasak a puffadás csökkentésére.

1. Citromos víz

A citromos víz fogyasztása puffadás ellen gyakori gyógymód, de most azt is elmondjuk, miért olyan előnyös. Sokan nem isznak, amikor felpuffadnak, pedig ez az egyik legjobb ellenszer. A folyadékbevitel ugyanis már önmagában segít, és mivel a citrom egyfajta természetes vízhajtó (vagyis segít a só és a víz kiürítésében), külön jót tehet. Meleg vízhez adagolva egyébként enyhe hashajtó hatása is van.

2. Zeller

Az évek során a zellert emésztést segítő szerként használták a bélmozgás és a bélgázok szabályozására, mivel a benne található ásványi anyagok köztudottan csökkentik a folyadék visszatartását, így a zeller az egyik legjobb étel a puffadás gyors csökkentésére.

A folyadékvisszatartás csökkentését segítő zöldségek közül egyébként még jó választás az uborka, a nyári tökfélék, a petrezselyem és bármilyen más levélzöldség. Puffadás esetén érdemes inkább főve fogyasztani őket, magas rosttartalmuk miatt ugyanis puffaszthatnak.

3. Kurkuma és rozmaring

A rozmaringot óriási csodaszer, a gyomorégéstől és a fejfájástól kezdve a fogfájáson át a magas vérnyomásig mindenre használják. Mint kiderült, ezek mellett a bélgázok kezelésére és az emésztés elősegítésére is alkalmas. Teaként fogyasztva, vagy zellerrel, petrezselyemmel kombinálva érdemes fogyasztani.

Az Ázsiában a fájdalom és a gyulladás elleni küzdelem egyik nagyra becsült fűszere a kurkuma, ami szintén kulcsfontosságú a gyomorpanaszok és a puffadás csökkentésében. A kurkumát például remekül lehet curry-s ételeknél használni.

4. Bab és lencse

A puffadás mögött ahogy azt már említettük, a túl sok nátrium bevitele állhat, ami mellé a kevés kálium és rost bevitel társul. A lencse magas rosttartalmával jó választás az emésztés segítésére, míg a káliumban gazdag élelmiszerek közé tartozik a fehérbab, a szójabab és a limabab, amik egyben a legmagasabb rosttartalmú zöldségek is. És figyelem hölgyeim! A bab természetes módon magas ösztrogén- és fehérjetartalmú, így enyhítheti a menstruáció okozta puffadást.

5. Banán

A banánban található kálium szabályozza a szervezet folyadék- és elektrolitszintjét, lényegében ellensúlyozva a túlságosan feldolgozott élelmiszerek negatív hatásait, így a banán hasznos ellenszer a puffadásra.

Forrás: Shape


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Vegán péntek Steiner Kristóffal: „az a ropogós sült krumpli, amit pár éve készítettetek nekünk – nem bírok nem gondolni rájuk”
Ha elkezdenéd a növényi alapú táplálkozást, kipróbálnád, vagy egyszerűen csak kicsit másra vágysz, pont jó helyen jársz.

Megosztom
Link másolása

Az emberek gyakran kérdezik tőlünk, hogy nem unatkozunk-e  egy kis tengerparti faluban Görögország dél-keleti csücskében, egy apró félszigeten, amely az évek során egyre inkább feledésbe merült és szinte elhagyatott lett.

És a válasz az, hogy… nem! Először is azért, mert

itt vagyunk egymásnak, és mert keményen dolgozunk azon, hogy jó kapcsolatokat alakítsunk ki saját önmagunkkal, de azért is, mert hihetetlenül jó barátaink vannak.

Akikkel mindig azon viccelünk, hogy lehet valami közös vonás mindannyiunkban, hiszen a legtöbb ember számára nem magától értetődő választás, hogy egy ilyen Isten háta mögötti helyen építsen otthont.

Ezúttal Gittit, Tomast és gyönyörű szőrös kislányukat, a négylábon járó Junát mutatom be. Amikor nem Svájcban tartózkodnak, és sí- és snowboard felszerelést és ruházatot árulnak, egy csodaszép helyen, kis sétatávolságra laknak otthonunktól, egy hagyományos, régi falusi házban, amelyet Gitti gyönyörűen felújított, saját tervei alapján.

Mindketten imádjuk Gitti ízlését, nagyra értékeljük egyszerűségét, színkombinációit és a különleges érzéket, hogy az apró részletekre is odafigyel.

Ételei olyanok, mint az otthona: egyszerű ízek, izgalmas színekkel és részletekkel, amitől minden örömteli és nagyon finom lesz.

Legutóbbi összejövetelünkre készülvén arra kért minket, hogy készítsük el „azt a ropogós sült krumplit, amit pár éve készítettetek nekünk – nem bírok nem gondolni rájuk”.

Íme - egyszerűen, szeretettel:

Rázott krumpli sütőben ropogósra sütve

Hozzávalók:

10/15 kis méretű burgonya, vagy 6/8 nagy burgonya 4-be vágva.

¼ csésze olívaolaj

6 gerezd fokhagyma

Egy teáskanál mustár

Egy teáskanál füstölt paprika

Fél csésze sörélesztő (opcionális)

2 evőkanál kukoricadara

zsálya / kakukkfű / rozmaring

só és bors

 

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A burgonyát csak megmossuk, mert az élet rövid, nem vesztegetünk időt a hámozásra.

A krumplit egy lábosban megfőzzük 2 evőkanál sóval. Nem akarjuk, hogy túl puhává váljanak.

Lecsepegtetjük, és visszatesszük az edénybe. Az összes fent említett hozzávalót ráöntjük a burgonyára, és a fedővel a tetején az egészet alaposan összerázzuk.

A burgonyát tepsire borítjuk anélkül, hogy bármelyik takarná a másikat, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 45 percre.

Opcionális öntet: 2 evőkanál tahini, fél csésze víz, 2 citrom, 1 kanál olívaolaj, kanál élesztő, só és bors… vagy csak egy jó fokhagymás majonéz.

További receptek szakácskönyveinkben, vagy ingyenesen a YouTube csatornánkon: Kristóf’s Kitchen, és Instán: @kristofsteiner & @nimrodagan


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
A Rovatból
Mautner Zsófi: „Tíz éven belül oda lesz a barackos pite a klímaváltozás miatt”
Mautner Zsófi szerint a fügés gombócé a jövő, már az alföldön is inkább fügebokrokat ültetnek, a barack egyre kevésbé bírja ezt a klímát. Kényszerből jöhet tehát a hazai gasztroforradalom.

Megosztom
Link másolása

Mautner Zsófi a 24.hu Filéző című podcastjében osztotta meg gondolatait arról, hogy egyre kevésbé találni jó barackot a piacon, és bizony

a nagyi hagyományos sütije lassan nem a barackos pite, hanem a fügés gombóc lesz.

Mautner Zsófival legutóbbi szakácskönyve, Az én falusi konyhám megjelenésének apropóján beszélgettek elképesztő széles témaskálán. Szóba került a rohanó életmód és a divattáplálkozások, a falusi gasztronómia jövője a koreai és magyar konyha rokonsága, és a klímaváltozás gasztronómiára tett hatása is. A gasztroblogger ennél a pontnál kongatta meg a vészharangot, hogy a változások nem beláthatatlan időn belül érkeznek el.

"Nem harminc év múlva, nem ötven év múlva, hanem itt és most, mert egyre kevesebb sárgabarack terem.

(…) Az alföldi házak kertjében is már fügebokrot ültet mindenki, mert strapabíróbb, és bírja ezt a mediterránabb jellegű klímát és sok termést hoz. Elég esélyes, hogy tíz év múlva a fügés pite és a fügés gombóc lesz a nagymamájukhoz járó gyerekeknek és fiataloknak az az érzelmi étel, ami nekünk még a barackos gombóc volt."

Mautner a könyvéhez végzett kutatás során mélyült el a fügebokor-témában, amit az Alföldön pár tíz éve soha nem volt hagyomány ültetni, most viszont egyre inkább felváltja a sárgabarack fákat, mert a szárazabb, zordabb körülményeket is bírja.


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Vegán péntek Steiner Kristóffal: „Ez a Buddha-tál receptje, szeretettel Methanából”
Ha elkezdenéd a növényi alapú táplálkozást, kipróbálnád, vagy egyszerűen csak kicsit másra vágysz, pont jó helyen jársz.

Megosztom
Link másolása

„Melyik volt a kedvenc fogásotok?” - tesszük fel a kérdést elvonulásainkra látogató vendégeinknek minden retreat utolsó lakomáján, a válasz pedig többnyire ugyanaz: A Buddha-tál.

Ez a mandala-szerűen tálalt, száz színű, minden-ízű fogás nem egy kőbevésett recept szerint készül: gasztro mottóm, a „minden kiváltható mindennel” itt különösen igaz.

Csodálatos egyesével végig kóstolgatni minden külön árnyalatát, majd összekeverve, gazdag salátaként habzsolni. Küldjük mindazoknak, akik már jártak nálunk Methanán

…és azoknak is, akik még úton vannak hozzánk. Reméljük egyszer elkészíthetjük neked 150 éves falusi házunk, Khelone konyhájában, amelyet a fogáshoz hasonlóan magunk terveztünk.

Methana Buddha bowl, 2 főre

A mázas édeskrumpli:

Sütő 180 fokra melegítve! 1 kisebb édesburgonya hosszában félbevágva, majd megkenve 1 evőkanál szójaszósszal & pár csepp alma (vagy más) sziruppal, sózva-borsozva, kis római köménnyel, szezámmaggal hintve, majd sütőpapírral bélelt tepsiben, vágott felivel lefele, szezám olajjal fröcskölve, 15-20 perc alatt készre sütve.

Az izgalmas quinoa:

1/4 csésze (kb. 60 gram) quinoa - száraz lábasban 1 percig pirítva, majd felöntve másfélszeres vízzel, felforralva, aztán lefedve főzve takarékon 11 percen át, jobb, ha tálalásig nem is vesszük le a fedőt. Ekkor kerül bele 4 szem szárított paradicsom - apróra vágva, 6-8 levél friss bazsalikom, apróra vágva, plusz só és bors.

A kukorica-mogyoró kence:

4 evőkanál morzsolt főtt kukorica 2 evőkanál sós mogyoróval, 4 evőkanál növényi tejjel, 1 evőkanál szezám olajjal, 1 evőkanál szójaszósszal simára turmixolva (de chili is mehet bele).

A ragacsos-ropogós tofu:

100 gramm tofu kinyomkodva, ormótlan falatokra bontva, meghempergetve 2 evőkanál keményítőben, 1 evőkanál sörélesztő pehelyben, 1 evőkanál lenmagban, 1-1 csipet: kurkumában, sóban-borsban. De préselt fokhagyma, és gyömbér is jól áll ám neki! Mindez kis olívaolajon lepirítva, utolsó percekben füstöltpaprikával megszórva.

A céklás-lilakáposztás lencsesaláta:

1/2 főtt cékla, 1/8 lilakáposzta, 1 szál zellerrel és 1/4 lilahagymával apróra vágva, 6 evőkanál főtt lencsével keverve, balzsamecettel, olívaolajjal, só-borssal ízesítve.

Az avokádó-korona:

1 avokádó félbe vágva, 1 citrommal meglocsolva, 1 szál koriander zölddel megkoronázva, himalájai fekete sóval hintve - ez kerül a tálra utoljára, nehogy megbarnuljon.

Mindez mandala-szerűen tányérra pakolva, majd a dicséreteket bezsebelve fogyasztva, akár pirított tortillával, akár egy szelet friss kenyérrel.

Még több recept Insta oldalainkon - @kristofsteiner & @nimrodagan, YouTube csatornánkon - Kristóf’s Kitchen, és szakácskönyveinkben.


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Itt a világ legegyszerűbb kenyér-receptje, amit nem kell dagasztani sem!
A lusta szakácsok és kenyérimádók egyaránt rajonganak érte!

Megosztom
Link másolása

Egy TikToker megosztotta a legegyszerűbb házi kenyér receptjét, amely mindössze négy összetevőből áll, és egyáltalán nem igényel dagasztást – ráadásul nagyon jól néz ki.

A frissen sült kenyér illata tagadhatatlanul az egyik legkellemesebb illat, főleg, ha a te otthonodat tölti be éppen. A friss, ropogós héjú kenyér igazi csemege, amivel nem tud vetekedni a bolti soha.

A házi kenyér elkészítése azonban elsőre ijesztőnek tűnhet, különösen, ha a tészta dagasztásának és kelesztésének hosszadalmas folyamatával kell szembenézni.

A dagasztás milyensége ugyanis döntő része a kenyér minőségének, legtöbbször azon múlik, hogy kellemesen könnyű cipót kapunk vagy valami sűrű cuccot.

De most a közösségi médiában végigfutott egy videó, ami szerint teljesen kihagyhatod a dagasztást, és így is tökéletes kenyeret süthetsz mindössze négy egyszerű hozzávalóból.

A receptet a @lets_eat_uk felhasználó osztotta meg, aki praktikus főzési tippjeiről ismert.

Íme a dagasztás nélküli kenyér receptje:

Hozzávalók:

450 g kenyérliszt

Két teáskanál instant élesztő

Két teáskanál só

375 ml jó meleg, de nem forró víz

Az amatőr pék így lelkendezett: „Ez a legegyszerűbb, leglustább és legfinomabb házi kenyérrecept, amely abszolút nem igényel dagasztást.”

@lets_eat_uk Easy Homemade Bread - No Kneading and only 3 ingredients Ingredients  450g bread flour  2 Tsp fast action or instant yeast  2 Tsp Sea Salt or Kosher Salt  375ml very warm water (not hot) Method Add your Flour, Yeast & Salt into a mixing bowl whisk or mix well to make sure all the ingredients are well incorporated.  Then add 375ml of warm water and mix well. Then place cling film or a kitchen towl over the top and let proof for 2-3 hours Once your dough has doubled in size and is wobbly like jelly, Preheat your oven to 230°C/450°F (220°C fan) and place your baking tray or pot into the oven to heat up for 15 minuets  Flour your surface and place on your dough, lightly flour and form your shape by twisting and tucking the dough underneath, you then then score at this point if you'd like Grab yourself some baking paper and place the dough onto the paper  If you don’t have a Dutch oven, boil the kettle and grab an oven proof pot or tray to create a steam effect . Remove your pot from the oven and place your dough inside using the baking paper. Put into the oven on the middle shelf along with the boiling water and cook for around 40 minuets If you have a dutch oven, place in oven with lid on for 30 mins then remove lid for 10 mins. Remove from oven and let cool on a cooling rack for 15 minuets and that’s it! #bread #baking #foodie #howto #satisfying #easyrecipe ♬ Little Things - Adrian Berenguer

Elkészítése:

Ennek a finom kenyérnek az elkészítéséhez egyszerűen keverd szárazon össze a kenyérlisztet, a sót és az élesztőt. Ezután add hozzá a meleg vizet, és egy fakanál nyelével alaposan keverd össze, amíg egynemű lesz.

Fedd le a tálat konyharuhával, és hagyd pihenni a tésztát körülbelül két-három órán keresztül, amíg a duplájára nő.

Ha a tészta megkelt, melegítsd elő a sütőt 220 C-ra, és tedd be üresen a kiválasztott sütőedényt, körülbelül 15 percre, hogy átforrósodjon, amíg előkészíted a tésztát.

A konyhában egy sima felületet szórj meg liszttel, és borítsd rá a tésztát. Óvatosan nyújtsd ki és hajtsd vissza az oldalait hatszor-nyolcszor, mielőtt megfordítanád és sima, kerek cipót formáznál. Lisztezd be a tetejét, de azt a felületet is, amin hagyod.

Takard le a tésztát, hogy tovább keljen – de csak amíg a sütő felmelegszik. Vedd ki a sütőből a felforrósodott formát, tedd át bele a kenyeredet, ha akarod, gyorsan felhasíthatod egy nagyon éles késsel 1-3 helyen a tetejét, majd tedd vissza a sütőbe. Kétszáz fokon egy órát süsd.


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk