ÉLETMÓD

Most akkor együk, vagy ne együk? Érdekességek a túladagolható, de létfontosságú vitaminról

Minden, amit eddig nem tudtál a D-vitaminról.

Megosztom
Link másolása

Az immunrendszer optimális működéséhez, az egészséges csontozat és fogazat megtartásához, valamint a teljes test sejtszintű működéséhez szükségünk van D-vitaminra. Egyes kutatásokban megfigyelték, hogy a magasabb D-vitamin szinttel rendelkező embereknél alacsonyabb a szív-érrendszeri vagy a daganatos megbetegedések gyakorisága, kihagyni a pótlását nem érdemes.

Egyáltalán mennyi az ideális mennyiség? Napi 2000-4000 NE (nemzetközi egységben) határozták meg a felnőtteknek szükséges adagot.

Ennél kevesebb immunrendszeri gyengülést, krónikus fáradtságot, depressziót okozhat, gyermekeknél pedig a csontozat nem megfelelő fejlődését és veszélyes immungyengeséget.

Sem a hiány, sem a túltolás nem jelent jó irányt. A kulcs a mennyiségi arany középút. Ha alkalomadtán több jut a szervezetbe, még nem omlik össze a világ.

Amit eddig nem tudtál a D-vitaminról

Nézzünk néhány érdekességet erről a zsírban oldódó vitaminról, hogy közelebbről is megismerkedhess vele.

A D-vitamint napozás során tudja előállítani a szervezetünk koleszterinből. Az UV-sugárzás során kolakalciferol termelődik a bőrben, a köznyelvben ez a D-vitamin. Igazából többféle D-vitamin is szintetizálódik ilyenkor: egy kis alfakalcidol, némi ergokalciferol- ez a D-2, és ami a számunkra legjobb, az az igazi kolekalciferol - a D-3. Ezt keresd a vitaminos dobzon az összetevő listában.

A napfény-ember találkozás tehát az elsődleges D-vitamin forrásunk.

Ehhez szorosan kapcsolódik a következő érdekesség. Annál nagyobb ütemben állítja elő a szervezet a D-3 vitamint, minél hosszabb ideig, minél nagyobb mértékű UV-sugárzásnak van kitéve a test.

Mindez azt jelenti, hogy az Egyenlítő környékén, déli 12 órához legközelebb igazított napfürdő a legjobb a vitaminháztartás optimalizálására egyes kutatások szerint. Arra azonban ügyelni kell, hogy ne a Háború és béke olvasási idejét töltsük a Nap alatt, hanem csak rövid, pár perces kinn tartózkodásokra szorítkozzunk. Abból viszont minél többet tegyünk meg, mondjuk 15 perces szünetekkel.

Egyéb úton táplálkozással tudjuk bejuttatni a D-vitamint a szervezetünkbe.

Azt például tudtad, hogy a gombák bőre alatti vékony réteg is tartalmaz D-vitamint? Éppen ezért nem hámozunk termesztett gombát. Bizony, a “héjában” van a vitamin.

Nem a megszokott kifejezések sorát bővíti a „napoztatott birkagyapjúzsír”, vagyis a lanolin, ám érdemes megjegyezned, ha D-vitamin készítményről van szó. Egyes gyártók ugyanis esküsznek rá, hogy az ebből kivont D-3 vitamin a legjobb felszívódású.

Nem teljesen urbánlegenda az, hogy napozás után nem szabad mosakodni. Szabadni szabad, de az tény, hogy a tisztálkodószerek képesek kimosni a bőr rétegeiből a D-3 vitamint.

A divatos fényvédők vég nélküli használatát is érdemes átgondolni, ezek ugyanis teljes mértékben gátolják a D-vitamin képződést. Lehet és érdemes őket használni, de mértékkel - ugyanez vonatkozik a kapszulákra is az említett túladagolás elkerülése, de a szükséges mennyiség bejuttatása érdekében.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Ezzel a pofonegyszerű teszttel kiderítheted, hogy demenciában szenvedsz-e
A teszthez csak papír, ceruza és egy másik ember kell.

Megosztom
Link másolása

Létezik egy végtelenül egyszerű teszt, ami időben jelezheti a korai demenciát.

Ez azért fontos, mert ugyan nem állítható meg a szellemi hanyatlás, és nem fordítható vissza,

a folyamatot lehet lassítani bizonyos kezelésekkel, és a tünetek egy részét is enyhíteni lehet.

A pofonegyszerű demencia-teszt gyors, mindössze néhány perces, és semmi más nem kell hozzá, csak papír és ceruza.

Egy nem digitális kijelzős, hanem hagyományos, mutatós óra kerek, de üres számlapját kell kiegészíteni. A teszt alanyát egy másik személy arra kéri, hogy írja bele az óra számait a számlapon, ahogy azok szerepelnek rajta, ezután rajzolja meg az óramutatókat, hogy hogyan állnak mondjuk negyed kettőkor vagy 10 után 10 perccel.

Ha orvos vagy képzett személy végezteti el a tesztet, akkor rendszerint pontozza a feladat teljesítését az alapján, hogy a teszatalany milyen sorrendben rajzolta fel a számlapra a számokat, hogyan helyezkednek el a számok, jól rajzolta-e meg az óra mutatóit.

Ennek van egy egyszerűbb változata is: ha a tesztalany megcsinálta helyesen a feladatot, akkor a teszt rendben van, ha nem csinálta meg jól, akkor ott valami probléma van.

Te elvégzed a tesztet?

Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Meglepő dolgot árul el rólad az, hogy az ágy melyik oldalán alszol
A legtöbbünk ugyanazon az oldalon alszik az éjszakánként, és nem igazán szeretné ezt módosítani. Mint kiderült, ennek is köze van a személyiségünkhöz.

Megosztom
Link másolása

Egy alvásszakértő érdekes dolgokat állított, szerinte ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy ki melyik oldalt választja lefekvéskor.

Ezek ugyanis sok mindent elárulhatnak a személyiségünkről, nem véletlen, hogy akinek van egy megszokott alvós oldala, nehezen cseréli el egy idegen helyen.

Ryan és Daniel Amoto szerint bizonyos kutatások kimutatták, hogy akik például a bal oldalon szeretnek aludni, azok általában vidámabbak, jóval magabiztosabbak és szorgalmasabbak is, ha munkáról van szó.

Ezzel szemben a jobb oldalt választók jóval földhözragadtabbak, cserébe általában több pénzt keresnek a másik oldalon alvó társukhoz képest.

Egy másik tanulmányt is megosztottak, ami szerint a jobb oldalon alvók sokkal logikusabban és analitikusabban gondolkoznak, míg a bal oldal szerelmesei inkább kreatívak és jó a képzelőerejük.

Egy hotel 2012-ben készített egy kérdőívet, amiben pont erről - azaz az oldalválasztásról - kérdezte a nála megszálló vendégeket, az eredmény szerint pedig a válaszadók 75%-a furcsán érzi magát, ha az ágy másik felén kell aludnia, mint ahogy azt megszokta.

@yourtango The side of the bed you sleep on reveals specific personality traits. Are you a left side or a right side sleeper? #sleep #sleephabits #sideofthebed #personality #greenscreen ♬ original sound - YourTango


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Így befolyásolja az anya étrendje a magzat arcvonásait - meghökkentő eredményeket hozott egy új tanulmány
Lehet, hogy anyukád furcsa kívánósságát okolhatod a külsődért?

Megosztom
Link másolása

Az arcvonások kialakulása régóta fejtörést okoz a tudósoknak, de egy új kutatás szerint a terhes anya étrendje már az anyaméhben befolyásolhat bizonyos vonásokat.

A Nature Communications című folyóiratban megjelent tanulmány az anya fehérjeszintjét a génaktivitással, konkrétan az mTORC1 génekkel hozta összefüggésbe, ami a szerzők szerint befolyásolta az embriók koponyáját-arcformáját.

Megállapították, hogy a magas fehérjetartalmú étrend határozottabb arcvonásokat - például erősebb állkapocsvonalat és nagyobb orrot -, míg az alacsony fehérjetartalmú étrend finomabb, élesebb vonásokat eredményezett.

Röviden, az anyák étrendje finomhangolhatja gyerekeik arcvonásait - például az orr vagy az állkapocs alakját és méretét. A tanulmányhoz a nemzetközi kutatócsoport egereket és zebrahalakat figyelt meg, amelyeket genetikailag manipuláltak, és különböző tápanyagszintű étrenddel ettek.

Korábbi vizsgálatok már összefüggésbe hozták az anyák étrendjét a gyerekek egészségi állapotával.

A vegán étrendet követő anyukák például alacsonyabb születési súllyal hozták világra gyerekeiket.

Egy, az év elején közzétett tanulmány megállapította, hogy az elhízott anyák fiai születésükkor nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak, és későbbi életük során fokozottan ki vannak téve az anyagcsere-betegségek kockázatának.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Ez a népszerű zöldség csökkenti a diabétesz kockázatát nőknél, de a férfiaknál nem
Meghökkentek a kutatók, mert erre az eredményre senki nem számított.

Megosztom
Link másolása

Már napi kis mennyiségű avokádó fogyasztása is hátráltatja a nőknél a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását - de

a férfiak esetében nem működik ez a jótékony hatás, állapította meg egy új kutatás.

„Több lehetséges ok is magyarázhatja az avokádófogyasztás és a cukorbetegség előfordulása között ebben a tanulmányban megfigyelt összefüggést” - írta a nemzetközi szerzőcsoport a múlt héten a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics című szaklapban.

„Először is, az avokádónak alacsonyabb a glikémiás indexe és cukortartalma, például szacharóz és glükóz, mint más zöldségeknek és gyümölcsöknek - folytatták. -

Meghatározó benne egy egyedülálló hét szénatomos cukor jelenléte, amely segíthet a vércukorszint szabályozásában.”

A kutatók rámutattak, hogy az avokádó antioxidánsokat és olyan tápanyagokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek javítani az inzulinérzékenységet, ami a 2-es típusú cukorbetegség egyik jellemzője.

Wendy Bazilian dietetikus szerint az avokádó szívbarát étel is.

„Tekintettel arra, amit az avokádóról tudunk, nem vagyok meglepve, hogy az avokádó fogyasztása szerepet játszhat a cukorbetegség kockázatának csökkentésében” - mondta.

A táplálkozási felmérésben részt vevő 25 640 ember több mint 60%-a túlsúlyosnak vagy elhízottnak számított.

A résztvevők mintegy 45%-a avokádófogyasztó volt, a férfiak átlagosan napi 34,7 grammot, a nők pedig 29,8 grammot fogyasztottak.

A nők alacsonyabb cukorbetegség-kockázata még akkor is megfigyelhető volt, ha számításba vették az életkort, az iskolai végzettséget, a testsúlyt és a fizikai aktivitást.

Arra a kérdésre, hogy miért nem találtak hasonló összefüggést a férfiaknál, a kutatók nehezen tudtak magyarázatot adni. Felmerült a dohányzás vagy az ivászat szerepe is. Most az avokádófogyasztás hosszú távú következményeinek alaposabb feltárását javasolják, hogy jobban megértsük, hogyan befolyásolja a nemünk az avokádó és a cukorbetegség kialakulásának kapcsolatát.


Megosztom
Link másolása