ÉLETMÓD

„Lehet az avokádónál egészségesebb a zsírszalonna” - a magyar diétaguru szerint ezek a legfontosabb szabályok

A megszaporodott, sokszor kéretlen tanácsok és divatböjtök korában nehéz eldönteni, mit is értünk egészséges életmód alatt. Újhelyi Szende táplálkozási tanácsadóval beszélgettünk arról, a “mentes” és a “light” miért nem tartoznak ebbe a kategóriába, szakértői szemmel jártuk körül a diéta-vidámparkot.

Megosztom
Link másolása

Az egészséges életmódra vitán felül szüksége van mindenkinek, hogy megfelelően működjön a szervezete. Egészséges testtel és elmével az életet nemcsak túlélni, hanem megélni is lehet. Meglepő, de lehet az avokádónál egészségesebb a zsírszalonna, lehet gyorsabb a helyes életmód a hagyományos magyar főzési rituáléknál, és ki lehet hozni egy hónapban akár 30-40 ezer forintból is az egészséges étkezést.

Újhelyi Szendének se ismeretlen terep a fogyókúra-labirintus. Volt idő, amikor plusz kilókkal élt, és minden elérhető módszert bevetett a lefaragásukra. Egy ponton megelégelte a csodakúrák világát, és szerette volna megérteni a teste működését. Azóta szorongásmentesen és egészségesen él családjával. 3 fő szempontot követ az étrendek összeállításánál: a hormonális egyensúlyt, a sejtszintű táplálást és a bélflóra egészségét.

Az egészséges étkezés lehet olcsó és gyors

„Az egészséges étkezés nem azt jelenti, hogy a light, a gluténmentes, a cukormentes meg a fitt cuccokat vesszük a polcról. Nem ez a minőség, pedig az egészséghez az kell. Tehát kevesebb késztermék, kevesebb feldolgozott termék és több valódi tápanyagsűrűségű étel”

- jelöli ki szakemberként az egyértelmű határt a megvonás és az egészséges életmód közt.

Aki gluténérzékeny vagy cukorbeteg, annak nem sok választása van, viszont

akinek nincs problémája a gluténnel, nem attól lesz egészséges, ha a továbbiakban cirokliszten él.

Ideig-óráig teljesen rendben van, ha valamit megvonunk magunktól, de életvitelszerűen nem vezet jóra.

Hol rontjuk el biztosan?

Egy darabig minden diéta működik, az elért eredmény megtartásában viszont kevés jeleskedik. Torzíthatják a testképet, szélsőségek közt tarthatják az embert. A feszesen figyelt kalóriák, az állandó testkép-kontroll oly mértékű folyamatos stressznek teszi ki a szervezetet, ami mérgezőbb lehet egy extrán elnassolt nápolyinál.

Napi ötször eritrit, állandó fehérjepótlás vagy épp 0 zsír - a teljes tévutak

Ha napi ötször kívánsz és eszel édességet, teljesen mindegy, cukoralkoholt, gyümlcscukrot vagy finomított cukrot eszel, mindegyik káros lesz. A mérték a lényeg az egészséges táplálkozásban. Az sem megoldás, ha a cukorbeteg megeszik egy tepsi süteményt eritrittel, mert azt bizony a máj és a bélrendszer sem teszi zsebre. Fáról szedett gyümölcsből is bőven elég egy nap 200-250 gramm az Újhelyi Szende által is forgatott tanulmányok szerint.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ℯ ℯℯ (@ujhelyiszende_etrend) által megosztott bejegyzés

Egyes diéták szerint az a jó, ha a zsiradék mennyisége a 0-hoz konvergál. Ez is egy olyan véglet, ami nem követendő. Nem jó mindent zsírban áztatni, de a szervezetnek nagy szüksége van lipidekre.

„Van ebben egy egészséges balansz, amit meg kell találni” - ez pedig mindenkinél már Szende szerint.

A fogyás, a súlymegtartás vagy a tömegnövelés mind egészséges berkeken belül történjen. 2-4 hónapig belefér a megvonás vagy épp túlzott bevitel, az időszak végén azonban vissza kell állni. A folyamatosan túl sok vagy túl kevés cukor, fehérje vagy épp zsír soha nem tesz egészségessé.

A stressz sokkal veszélyesebb és szépségrombolóbb a plusz tíz kilónál.

Elcsépelt persze a stresszre hivatkozni, ám óriási hatással van a belső folyamatainkra, sőt. Ha valamilyen ételintoleranciánk, autoimmun betegségünk van, az szintén okozhat krónikus stresszt. A folyamatos belső feszültség pedig nem idegesség, hanem mondjuk puffadás, emésztőrendszeri problémák vagy erős mentális ingadozások formájában jelenik meg.

Diéták, méregtelenítések, léböjtök veszélyei

Újhelyi Szende szerint nem kellene drasztikus diétákban gondolkodnunk, egy folyamatos, kiegyensúlyozott, étrend, örömmel teli életvitel kialakítása a célszerű.

„Szinte már divat az, hogy egész évben bármiféle tudatosság nélkül eszünk, kisebb-nagyobb függőségekkel küzdünk,

aztán amikor már érezzük, hogy valami nagyon nem kerek, drasztikusan változtatunk egy rövid időre.

Ez ugyanaz, mint amikor egész évben kosz és kupleráj van a lakásban, majd tavasszal egy hétre rendet rakunk. Egy hétig lehet, hogy rend volt, de ez egy sehová nem vezető út.”

Ha már diéta, itt a szakértő tippjei, hogyan csináljuk jól

„Mielőtt bármit változtatunk, gondoljuk át, mint is akarunk. Tervekben, célokban és alcélokban gondolkodjunk, legyen víziónk.”

Újhelyi Szende szerint legyen egy képünk arról, hogyan szeretnénk érezni magunkat, vagy épp milyen formában szeretnénk mutatkozni – nem csak bikiniszezonban. Fontos tudatosnak lenni, és időt szakítani a folyamatra ahelyett, hogy csak beleesünk egy léböjtbe. Először minőségben változtassuk meg az étkezést.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ℯ ℯℯ (@ujhelyiszende_etrend) által megosztott bejegyzés

Adjunk ennek időt. Mondjuk legyen 3 hónap, majd toldjuk meg még pár szabállyal, tegyünk félre néhány élelmiszert. Aztán ahogy elértük a célt, állítsuk vissza az egyensúlyt, már nem kell annyi szabály, sőt. Nem lehet életünk végéig fogyókúrázni.

Ha nagyon nagy a súlyfelesleg, 5-10 kiló helyett mondjuk egy 40-es, jelöljük ki a kisebb célokat. Az 5 kiló fogyás kevésbé rémisztő, mint a sokkal nagyobb számok.

Bármilyen diétát vagy új életmódot is kezdünk el, előtte legyen fogalmunk arról, mi zajlik majd a testünkben. Ha tökéletes egészségnek örvendünk, akkor akár az általános diéták is lehetnek jók. Ha viszont van egy kis hormonprobléma, inzulin-rezisztencia vagy más egészségügyi kibillenés, speciális diéta és életmód nélkül kis eséllyel érünk célt.

Ezek az állapotok ugyanis akadályozhatják a fogyást, IR esetén például a kalóriadeficites étkezés nem működik, ellenben a kudarcélmény garantált.

Tipikus esete ennek az a barátnő, aki „már mindent kipróbált”, de nem bír fogyni, vagy folyamatosan puffad, rossz a közérzete.

„Ilyenkor nem lesznek kitérők, 2 éves kínlódások, amikor nem jó irányba haladunk. A személyre szabott táplálkozással egyből a megfelelő irányba tudunk indulni, és hamar megtalálható a működő diéta vagy életmód.”

Az egészséges étel és élet NEM macerás vagy drága

Alaptalan az a hiedelem, hogy egészségesebben étkezni sok hűhóval jár. Újhelyi Szende például folyamatosan posztol arról a közösségi médiában, milyen gyorsan főz meg egészséges variációkat több napra az egész családjára anélkül, hogy junkfood kerülne a tányérra. Arról is született már content, hogyan lehet egy 4 tagú családnak 120 ezer forintból kihozni egy teljes havi egészséges étkezést.

A legjobb az egészben, hogy ehhez még csak az avokádós szendvicsekig sem kell eljutni.

Azt látom, hogy a városban élők sokkal nagyobb veszélyben vannak, mint az aprófalvak lakói, a hagyományos magyar étkezést folytatók. Egy faluban kevesebb a késztermék. Nevelgetik a csirkét, házi szalonnát esznek reggelire... ez minta lehet a városiaknak.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ℯ ℯℯ (@ujhelyiszende_etrend) által megosztott bejegyzés

A zsírszalonna persze akkor opció, ha az életmód is ehhez igazodik, a kanapén heverészéshez valóban nincs szükségünk sok kalóriára, mert abból csak rossz koleszterin meg zsírpárnák lesznek.

Teljesen oké, ha döcögős az út

Az életmódváltáshoz elköteleződés kell. A legnagyobb nehézség talán, hogy az előrehaladást akadályozó elvárásokat társítunk az életmódváltáshoz. Évtizedek szokásrendszereit nem lehet varázsütésre felszámolni, ezért jó, ha türelmesek vagyunk magunkkal.

“Engedjem meg magamnak, hogy néha legyek béna. Néha elgyengülhetek, na és akkor mi van? Másnap folytatom teljes gőzzel. Megint igyekszem, megint megbotlok – teljesen rendben van, ha néha döcögős az út, mert az életmódváltás nem megy csettintésre. Legyünk magunkkal kedvesek és elfogadóak” - hangzik el a legfontosabb diétás szabály.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
61 évesen olyan a teste, mint egy 30 körüli férfinak, most elárulta a titkát
Természetesen mindehhez nagyon szigorú napirend, edzések, egészséges ételek, na meg rengeteg táplálékkiegészítő szükséges.

Megosztom
Link másolása

Nyilván senkit nem vonz az öregedés gondolata, azonban egy Dave Pascoe nevű, 61 éves férfit egyenesen taszított a gondolat. Állítása szerint ugyanis hiába annyi éves, amennyi, biológiai életkora csak 38 év.

A nyugdíjas hálózati biztonsági mérnők Dave, aki azóta főállású biohacker, arra fordítja minden szabadidejét, hogy genetikai óráját visszafordítsa.

Ez persze nem egy gyalog-galopp, cserébe szigorú rutint követ.

A fejlődését dokumentáló weboldalán megosztja kidolgozott edzéstervét, valamint azt is, hogy naponta 158 táplálékkiegészítőt szed.

„Nem szeretném, hogy az egészségi állapotom az élettartamom előtt lejárjon. Az a célom, hogy a lehető kiegyensúlyozottabbá tegyem őket. Az az elvárásom, hogy legalább 95 éves koromig éljek, méghozzá fantasztikus formában ... ha nem is jóval 110 éves korig, ha Isten is úgy akarja.”

Az anti-age guru azt is elárulta, hogy az alvás rendkívül fontos, és soha nem állít ébresztőt, hogy felébredjen.

Ehelyett hagyja, hogy a teste természetes módon ébredjen, bár ritkán fekszik le későn, és napfelkelte előtt ébred.

Dave ezután egy kimerítő reggeli rutinba kezd, amely 15 perces nyújtásba és öt perc mini trambulinon való ugrálásból áll, hogy felpezsdítse a vérkeringést.

Ezután fogat mos, és vár egy órát, mielőtt beveszi az első adag -  83 darab táplálékkiegészítőt, köztük D3-vitamin tablettát is.

Ezután Dave napozik kicsit, majd futni vagy sétálni megy, mielőtt egy P90X edzéssel folytatná, amely az ellenállás és a súlyzós edzésre összpontosít.

Miután a délelőtt folyamán átmozgatta a testét, ezután a szaunába megy és 45 percet meditál.

A teste táplálására egy edzőturmixot iszik, amihez egy zöld banánból és chia-, dió- és bogyós gyümölcsös tálból álló reggelit fogyaszt.

És bár ez rém szigorúnak tűnik, elmondása szerint igyekszik rugalmasan kezelni.

„Ha valami közbejönne, ami akadályozná egy vagy akár több edzésemet is, nem stresszelek rá. Bár nagyszerű, ha van egy jó struktúra és fegyelem, a legjobb dolgok az életben spontán történnek! Az "énidőm" rendkívül fontos számomra, ezért beosztom, de nem hagyok ki egy lehetőséget sem, hogy minőségi időt töltsek másokkal.” - mondja.

„Egyedül élő, egyedülálló férfiként minden alkalommal elcserélem az edzést, a szaunázást vagy a biohacket a kapcsolatokat ápoló minőségi időre. Egyetlen nap, amikor kihagyok néhány dolgot a rutinból, még nem fog megölni.”

Dave azt is megosztotta, hogy gyakran kihagyja az ebédet és délután 3 óra körül már vacsorázni szokott, valami organikus, szabadon tartott marha, csirke vagy vadon fogott halból álló ételt. Minden étkezéshez egészséges zöldségeket, valamint erjesztett ételt, például savanyú káposztát fogyaszt.

Emellett megesküszik a kékfény szűrős szemüvegre, ami csökkenti a fényhatást  miközben tévét vagy tabletet néz.

A nap zárásaként még egy kis rugalmassági gyakorlatot végez, majd beveszi a maradék táplálékkiegészítőt. Állítása szerint kollagén és peptidek segítségével tartja távol a ráncokat.

Végül Dave szereti a napját úgy befejezni, hogy kizárólag a pozitívumokra koncentrál, imádkozik és listát készít a nap apró győzelmeiről.

Akit érdekelnek a szigorú részletek, ITT tud olvasgatni angol nyelven.

Forrás: The Sun


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Ez a teljesen általános háztartásbeli szokás akár ADHD-t is jelezhet
Egy szakértő szerint az, hogy hogyan tárolod a ruháidat, elárulhatja, hogy szenvedsz-e ettől a neurológiai betegségtől.

Megosztom
Link másolása

Egyre többen döbbennek rá, hogy a kényszeres szokásaik valójában egy neurológiai természetű betegség, az ADHD, azaz a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar tünetei.

A betegség vezető tünete a nevében is szereplő figyelemzavar, kísérő tünetei pedig a hiperaktivitás, a feledékenység és a gyenge impulzuskontroll.

Most egy ADHD szakértő, Jeff Rice, elárulta TikTokon, hogy van egy általános dolog, amit szinten minden ADHD-s ember megtesz.

Ez pedig nem más mint az angolul floordrobe, azaz padlógardrób jelenség. Ennek a lényeg az, hogy minden olyan tiszta, vagy még nem eléggé koszos ruhát egy bizonyos helyen, általában egy fotelon, vagy a földön szeretnek tárolni az ADHD-s emberek.

Ennek a szakértő szerint két oka lehet.

Az egyik az, hogy ezeket a ruhákat vizuális jelként hagyják szem előtt, hogy később emlékeztessék a tulajdonosukat arra, hogy ez még nem koszos annyira, hogy a szennyesbe kerüljön, később is fel lehet venni.

Sajnos ezzel azonban az a gond, hogy a szemünk egy idő után szimplán csak megszokja, így szépen lassan egy szép kis halom gyűlik majd ebbe a "gardróbba".

A másik oka, ami valószínűleg nem csak az ADHD-sokat sújtja, hogy a tiszta ruhák elpakolása munka.

Egy ADHD-s számára pedig nem is érdekes, nem újszerű, nem sürgős és még csak nem is jelent kihívást. Így addig halogatódik, mígnem a stóc elpakolása már sürgetővé nem válik.

@jeff_coachyouradhdbrain It seems like many people with ADHD have challenges dealing with laundry.  The clean laundry, and the “not quite dirty and I’ll probably wear it again” laundry tends to accumulate and create clutter.  This laundry clutter is often called our “floordrobe”.  Here are two thoughts on how to tackle this kind of clutter. #laundry #clutter #organizationhacks #adhd #adhdtiktok ♬ original sound - Jeff Rice - Author, ADHD Coach

Ezeket a sorokat olvasva biztosan sokan azt gondolják, hogy „na igen, én ADHD nélkül is így élek", és ez lehet teljesen normális. Tény, hogy sokkal egyszerűbb egy fotelról vagy a földről összeszedegetni a szükséges ruhákat, ráadásul sokszor átláthatóbb is, mint egy szekrényben.

Mi csak azt mondjuk, érdemes ezen elgondolkozni.

Forrás: LadBible


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
A Rovatból
Vigyázat! A vény nélküli orrcsepp elnyújthatja az idei, egyébként is hosszabb allergiaszezont
A győri Elysia Clinic tüdőgyógyász-allergológusa szerint a legrosszabb, amit az allergiaszezonban elkövethetünk, az az öndiagnózis és a vény nélküli szerek használatának kombinációja.

Megosztom
Link másolása

Még rosszabb állapotba taszíthatja az allergiás betegeket, ha az etikátlanul allergiaellenesnek hirdetett, de nem megfelelő hatással rendelkező, vény nélkül kapható orrsprayket és készítmények használjuk, tartja dr. Szalai Zsuzsanna szakorvos.

A Képmás Magazin összegzése szerint a pollenszezon egyre korábban indul be, és egyre durvább tünetekkel jár.

Idézik Lewis Ziskát, a Columbia Egyetem környezet-egészségügyi tudományok professzorát, aki szerint az USA-ban három héttel tovább tart a pollenszezon 1990-hez képest.

Ez idő alatt pedig legalább 20 százalékkal nagyobb mennyiségű pollen termelődik. „Az emberek hosszabb ideig lélegeznek be polleneket, így több pollenhatásnak vannak kitéve” – mondja.

Hogy ki lesz allergiás, az sok esetben genetikai kérdés, a felmérések szerint a civilizált országok összességében 2-10% az arány. Az ekcémától az allergiás nátháig sok betegség tartozik az allergia kategóriába.

„Ezek a betegek komplex gondozást igényelhetnek, figyelni kell az érintettek bőrére, kezelni kell a náthájukat, és fontos, hogy az asztmát mielőbb kiszűrjük”

– hívja fel a figyelmet dr. Szalai Zsuzsanna.

Elmondta azt is, hogy az allergiavizsgálatok eredményeit ne otthon próbálja meg kibogozni a laikus öndiagnosztizálást hajtva végre magán, mert ez sok esetben kontraproduktív. Szerinte a tüneteket bárki meg tudja ítélni, ám orvosnak kell kimondania azt, milyen készítményt és hogyan kell eztán használni.

Szerinte a legnagyobb baj a recept nélküli készítményekkel az, hogy egyes tabletták álmosságot, csökkent koncentrációt okozhatnak.

„A recept nélküli orrcseppeket és spréket pedig kifejezetten tilos használni ilyen esetekben, még akkor is, ha allergia ellen hirdetik őket – egyébként teljesen inkorrekt és etikátlan módon.

Öt nap, de legföljebb egy hét használat után ezeket szigorúan abba kell hagyni, mert

hozzászokást, függőséget okozhatnak. Az olyan orrsprék viszont, amiket a szakorvosok írnak föl, amiket naponta kell és lehet használni, a függőséget is gyógyítják, és az allergiás nátha tüneteit is akár teljesen megszüntetik”

- emeli ki a doktornő.

„Az allergológusok a szúrásos bőrpróbák során szinte minden gyakori allergént megnéznek, ami Magyarországon előfordul és panaszt okoz. A diagnózist elsősorban a tünetekre alapozzuk, a teszt csak alátámasztja” - mondta el a vizsgálatokról, amelyekre buzdítja is a lakosságot.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Ne dobd ki a használt teafiltert, inkább élvezd a pozitív hatásait a kertben!
A teafű nem csak számunkra jó, használat után a növények földjében is csodákra képes.

Megosztom
Link másolása

Ugyan a zero-waste háztartások fenntartása majdnem hogy lehetetlen a mai világban, azért van egy-két trükk, ami segíthet ebbe az irányba haladni.

Azt már megírtuk, hogy a banánhéjat például szintén érdemes a kuka helyett felhasználni, ugyanis remekül táplálják a növények földjét.

Most pedig kiderült, hogy hasonlót lehet elérni a használt teafilterekkel is.

A kertben ugyanis az egyik legnagyobb kihívás a kártevők távoltartása, amit igen csak nehéz durva vegyszerek nélkül kivitelezni.

Ezt követően fontos, hogy kellő nedvességet kapjanak a növények, valamint minden tápanyaguk meglegyen ahhoz, hogy virágozni tudjanak.

Ezekre pedig mind lehet használna a teafiltereket.

„A nitrogén fontos tápanyag a növények növekedése szempontjából, a teafilterek pedig kíméletes, hosszan tartó felszabadulást biztosítanak. A teafilterekben lévő szerves anyagok emellett nagyszerűen segítik a talaj vízelvezetésének és levegőztetésének javítását.” - mondta el egy szakértő a The Sunnak.

A tea mellett a kávé is gazdag nitrogénben, így a használt zacc szintén felhasználható a kertben.

A használt teafilterről érdemes eltávolítani a papírt, mielőtt a komposzthoz adnánk, ugyanis ez felgyorsítja a levelek bomlási folyamatát.

A komposztálásra alkalmas teafilterek lebomlása ugyanis akár hat hónapig is eltarthat.

A tealevelekben lévő tanninok vonzzák az olyan hasznos lényeket, mint például a földigiliszta, akik segítenek a talaj fellazításában.

Ha nincs komposztunk, akkor sincs baj, a teafüvet lehet közvetlenül a növények köré, a földbe keverni, ami segíti a növény gyorsabb növekedését.


Megosztom
Link másolása