Hivatalos: a WHO rákkeltőnek nyilvánítja az aszpartámot
Sokan meglehetősen rendszeresen fogyasztják a világ egyik legelterjedtebb mesterséges édesítőszerét. Az Egészségügyi Világszervezet azonban most arra figyelmeztet, hogy az aszpartám lehetséges rákkeltő.
Számos közismert italban, többek között a diétás kólában és desszertekben is használják, és most felkerül a valószínűleg rákkeltő hatású élelmiszerek listájára.
Az Egészségügyi Világszervezet bejelentette:
A Forbes írta meg, hogy júliustól az "emberre nézve potenciálisan rákkeltő anyagként" fogják feltüntetni az aszpartámot.
Az aszpartámmal elég sok helyen találkozhatunk:
- cukormentes rágógumikban,
- édesítőszerekben,
- sportitalokban,
- gyümölcslevekben
és a fagylaltokban is.
A WHO szakértői bizottsága egyébként 1991 óta azt állítja, hogy az aszpartám az elfogadott napi határértékeken belül biztonságosan fogyasztható, ugyanakkor a múlt hónapban (május 15-én) azt tanácsolta a lakosságnak, hogy ne használjanak édesítőszereket fogyókúrás célból. Talán épp a mostani bejelentés előzményeként.