Ezek a legjobb szívvédő gyümölcsök a kardiológusok szerint
A gyümölcsök - és zöldségek! - vitaminokban és antioxidánsokban gazdagok, amelyek csökkenthetik a stroke és a szívbetegségek kockázatát, amely a vezető halálozási ok a fejlett világban. Az American Heart Association napi 4-5 csésze gyümölcs fogyasztását ajánlja.
- mondta Dr. Deepak Vivek, a floridai Orlando Health kardiológusa a Parade című lapnak a múlt héten.
Mivel a gyümölcsök különböző tápértékkel és egészségügyi előnyökkel rendelkeznek, a doktor és más kardiológusok elárulták, hogy mik a kedvenceik, amelyeket a szív egészségének javítása érdekében érdemes enni.
Vivek elmondta, hogy ő az almát nagyon szereti, mert jó antioxidáns-, rost-, C-vitamin- és káliumforrás - ráadásul alacsony glikémiás indexe van, így segít csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
Egy másik kardiológus elmondta, hogy ő a banánért van oda, mert gazdag élelmi rostokban, C-vitaminban, B6-vitaminban, káliumban, magnéziumban és antioxidánsokban.
- jegyezte meg Khaire.
A rostok bizonyítottan csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet, a szívbetegségek két fő kockázati mutatóját. Egy harmadik kardiológus a sótlan diófélék és az aszalt gyümölcsök mellett tette le a voksát:
„Az olyan bogyós gyümölcsök, mint az áfonya, a málna, az acai bogyó és a goji bogyó tartalmazzák a legtöbb antioxidánst, amelyek nagyszerűen védik a szívet” - mondta.