Ez a 4 olcsó kaja segít a fogyásban és csökkenti a koleszterinszintedet
Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek lassabban emésztődnek és szívódnak fel, ami azt jelenti, hogy amikor megesszük őket, hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat.
Mely élelmiszerek viszik a prímet a fogyás, az egészséges koleszterinszint és a vércukorszint támogatása terén? A tudósok szerint a négy legjobb választás: a hüvelyesek, bogyós gyümölcsök, zab és diófélék.
Hüvelyesek
Amellett, hogy a hüvelyesek alacsony telített zsírtartalmúak és tele vannak rostokkal, kiváló növényi fehérjeforrásnak számítanak.
Ezek az élelmiszerek gazdag forrásai a fehérjéknek, rostoknak és alapvető ásványi anyagoknak, amelyek kivételesen hasznosak a fogyásban, a cukorszint szabályozásában és a rossz koleszterinszint javításában. A hüvelyesek összetett szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek lassan emésztődnek, így elkerülhető a vércukorszint hirtelen megugrása, miközben állandó üzemanyagot biztosítanak.
A kutatások szerint a hüvelyesek utánozzák az olyan gyógyszerek éhségcsökkentő hatását, mint az Ozempic és a Wegovy.
Bogyós gyümölcsök
A bogyós gyümölcsök élelmi rostokban gazdagok, beleértve az olyan oldható rostokat, mint a pektin. A pektin ugyanis lelassítja a cukor felszívódását, így segít a vércukorszint szabályozásában.
Köztudottan jótékony hatással vannak a szívre is.
A The Post beszámolója szerint pedig az eper, málna és más bogyósok, például az áfonya mindennapos fogyasztása csökkentheti még a demencia kialakulásának esélyét is.
Zab
Magas rosttartalmának köszönhetően a zab lassítja az emésztést. Béta-glükánt is tartalmaz, amely
A zab magas tápanyagtartalmú, alacsony glikémiás élelmiszer... ideális választás olyan reggelikhez, amelyek célja az energia fenntartása a nap folyamán. Ami a fogyást illeti, a zabban található oldható rostok a bélben gélt képezve növelik a jóllakottság érzetet, így segítve a teljes energiabevitel csökkentését a hosszú ideig tartó teltségérzeten keresztül.
Csonthéjasok, diófélék
A diófélék jó vitamin-, ásványi anyag- és egészséges zsírforrások. Ráadásul nagyszerű élelmi rostforrásnak is számítanak. A magas fehérje- és rosttartalom miatt a diófélék nagyon hatékonyak a fogyás szempontjából.
A kutatások azt mutatják, hogy azok, akik dióféléket is beiktatnak az étrendjükbe, jobb eredményeket érnek el a fogyásban, mint akik nem, még akkor is, ha ugyanannyi kalóriát visznek be.