ÉLETMÓD

Ez a 4 olcsó kaja segít a fogyásban és csökkenti a koleszterinszintedet

Van úgy, hogy az egészség nem kerül sokba, különösen, ha épp szezonja van az olcsó élelmiszereknek.

Megosztom
Link másolása

Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek lassabban emésztődnek és szívódnak fel, ami azt jelenti, hogy amikor megesszük őket, hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat.

Az ilyen élelmiszerekből álló étrend támogatja a fogyást azáltal, hogy növeli a jóllakottságot és csökkenti a kalóriabevitelt, miközben stabilizálja a vércukorszintet, ami a cukorbetegek számára elengedhetetlen.

Mely élelmiszerek viszik a prímet a fogyás, az egészséges koleszterinszint és a vércukorszint támogatása terén? A tudósok szerint a négy legjobb választás: a hüvelyesek, bogyós gyümölcsök, zab és diófélék.

 

Hüvelyesek

Amellett, hogy a hüvelyesek alacsony telített zsírtartalmúak és tele vannak rostokkal, kiváló növényi fehérjeforrásnak számítanak.

Az olyan hüvelyesek, mint a bab, a csicseriborsó és a lencse beépítése az étrendbe segíthet csökkenteni a koleszterinszintet és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Ezek az élelmiszerek gazdag forrásai a fehérjéknek, rostoknak és alapvető ásványi anyagoknak, amelyek kivételesen hasznosak a fogyásban, a cukorszint szabályozásában és a rossz koleszterinszint javításában. A hüvelyesek összetett szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek lassan emésztődnek, így elkerülhető a vércukorszint hirtelen megugrása, miközben állandó üzemanyagot biztosítanak.

A kutatások szerint a hüvelyesek utánozzák az olyan gyógyszerek éhségcsökkentő hatását, mint az Ozempic és a Wegovy.

 

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök élelmi rostokban gazdagok, beleértve az olyan oldható rostokat, mint a pektin. A pektin ugyanis lelassítja a cukor felszívódását, így segít a vércukorszint szabályozásában.

Köztudottan jótékony hatással vannak a szívre is.

A bogyósokból nyert antioxidánsok és polifenolok bizonyítottan csökkentik az oxidatív stresszt és a gyulladást, amelyek számos szívbetegség előfordulásáért felelősek.

A The Post beszámolója szerint pedig az eper, málna és más bogyósok, például az áfonya mindennapos fogyasztása csökkentheti még a demencia kialakulásának esélyét is.

Zab

Magas rosttartalmának köszönhetően a zab lassítja az emésztést. Béta-glükánt is tartalmaz, amely

a szervezetben lévő epesavakhoz kötődve bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet.

A zab magas tápanyagtartalmú, alacsony glikémiás élelmiszer... ideális választás olyan reggelikhez, amelyek célja az energia fenntartása a nap folyamán. Ami a fogyást illeti, a zabban található oldható rostok a bélben gélt képezve növelik a jóllakottság érzetet, így segítve a teljes energiabevitel csökkentését a hosszú ideig tartó teltségérzeten keresztül.

Csonthéjasok, diófélék

A diófélék jó vitamin-, ásványi anyag- és egészséges zsírforrások. Ráadásul nagyszerű élelmi rostforrásnak is számítanak. A magas fehérje- és rosttartalom miatt a diófélék nagyon hatékonyak a fogyás szempontjából.

Segítenek az éhségérzet szabályozásában és abban, hogy jóllakottnak érezze magát az ember.

A kutatások azt mutatják, hogy azok, akik dióféléket is beiktatnak az étrendjükbe, jobb eredményeket érnek el a fogyásban, mint akik nem, még akkor is, ha ugyanannyi kalóriát visznek be.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
A Rovatból
Veszélyes! A fogorvosok mindenkit figyelmeztetnek, akik rendszeresen a zuhany alatt mosnak fogat
Azzal, hogy ott mosunk fogat, azt kockáztatjuk, hogy komoly károkat okozunk magunknak és megbetegszünk.

Megosztom
Link másolása

A fogaink ápolása mindennapos feladat, az egészségügyi szakemberek azt javasolják, hogy naponta kétszer mossuk meg azokat, hogy távol tartsuk az olyan kellemetlenségeket, mint a lepedék és a baktériumok.

A fogmosás nemcsak abban segít, hogy egészségesek és erősek maradjanak azok a fogak,

de a sárgulást is megakadályozhatjuk, ha helyesen mossuk őket. Néhány egyszerű tippel pedig újra gyöngyházfehérré varázsolhatjuk a fogainkat, ha elszíneződtek.

A szájvíz használata egy másik módszer arra, hogy a szánkat tisztán és egészségesen tartsuk. Ha ezt a fogselymezéssel és rendszeres fogorvosi ellenőrzéssel együtt végezzük, mindent megteszünk azért, hogy a fogaink egészségesek maradjanak még idős korban is.

Ennek ellenére sokan még mindig hibáznak a fogápolás során. Egy fogorvos figyelmeztetést adott ki azoknak, akik egy különös helyen mossák a fogaikat.

Nem, nem a mosdókagylóra gondolunk. Az nyilvánvalóan a legkézenfekvőbb hely a napi kétszeri fogmosáshoz.

Dr. Zaeem, az Ordo elektromos fogkefe gyártó cég szakértője elmondta, milyen gyakori hibákat követünk el a szájápolási rutinunkban, és mit kellene tennünk helyette.

A doki figyelmeztette azokat, akik úgy döntenek, hogy a legjobb hely a fogmosásra a zuhany alatt van.

Sokan vannak így és logikusnak is tűnhet, hiszen a napi tisztálkodást egy helyen le lehet tudni, de ezzel nem teszünk jót az egészségünknek.

„Néhány ember számára ez a kézenfekvő választás, hiszen épp a testüket mossák – mondja Dr. Zaeem. - Azonban nem jó ötlet a zuhany alatt fogat mosni, mert a nedvesség kedvez a baktériumok elszaporodásának.

Ez azt jelenti, hogy a tiszta fogkeféd most baktériumokkal van tele, és így a szád is. Ráadásul a zuhany melege károsíthatja a fogkefe sörtéit is.”

Tehát nemcsak, hogy kevésbé lesz hatékony a fogkeféd, de a zuhany gőze miatt a sörték baktériumok melegágyává válhatnak, amit aztán a szádba teszel. Nem hangzik túl jól, ezért jobb elkerülni.

„Minden fogkefe feje idővel elkopik, így kevésbé lesz hatékony, könnyebben szennyeződik, és több kárt is okozhat a fogaknak és az ínynek.

Azt javasoljuk, hogy két-három havonta cseréld a fogkefe fejét,

legyen szó elektromos vagy manuális fogkeféről, így biztos lehetsz benne, hogy a fogkeféd a legjobb teljesítményt nyújtja.”

Via LadBible


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Mikor kell hideg és mikor kell meleg borogatás? A szakértők elmagyarázzák!
Régi, de hatékony módszer, ha beteg van a családban.

Megosztom
Link másolása

A borogatás régi, de hatékony módszer; különböző egészségügyi problémák enyhítésére használható.

Az otthoni betegápolásban fontos szerepet kap - gondolj csak arra, ha lázas a gyerek, és a homlokára vizes ruhát raksz, vagy arra, ha megrándul a bokád, és azt borogatod.

A borogatás előnye, hogy egyszerűen elkészíthető, sokféle helyzetben nyújt segítséget, és nem drága megoldás.

A Webbeteg most azt gyűjtötte egybe, hogy mikor milyen borogatást kell/lehet használni.

A hideg borogatás nem jéghideget jelent a lap szerint. 'Az optimális hőmérséklete 14-16 ºC, és naponta többször, de csak 5-10 perces időszakokra lehet felhelyezni, mivel az ennél hidegebb és hosszabb ideig tartó alkalmazása égéshez hasonló sérüléseket okozhat. A hideg borogatás célja a hőelvonás, illetve a fájdalom- és vérzéscsillapítás. Ennél fogva kiválóan alkalmazható akut fájdalmak kezelésére (például sportsérülések, ficam, rándulás stb. esetén), felületi visszérgyulladás, ekcéma és vérömlenyek enyhítésére, illetve langyosabb hőmérsékletű formájában (~30 ºC) magas láz és fejfájás enyhítésére is.

A meleg borogatás célja viszont a vérkeringés javítása vagy az izomlazítás.

"Eredményesen alkalmazható krónikus fájdalmak és ízületi gyulladás, hasi görcsök, illetve lágyrészek fájdalmának kezelésében. Emellett hatékony fülgyulladás, homlok- és arcüreggyulladás esetén, ami megkönnyíti a gyerekek ilyen jellegű gyulladásainak kezelését is. A meleg borogatás hőmérséklete kb. 40 ºC, és érdemes a borogatás köré tenni egy száraz törölközőt is, ezzel is lassítva a hőleadást".

A felmelegedő borogatás a harmadik megoldás: a hideg vizes borogatásra egy felmelegített törölközőt rakunk, hogy a vizes rész fokozatosan melegedjen fel. Görcsoldó hatású, fokozza az adott terület anyagcseréjét, enyhíti a krónikus ízületi gyulladás fájdalmait és a nyirokerekben jelentkező pangást.

A negyedik típusú borogatást mi javasoljuk: ez gyógynövényekkel készül a betegség típusától függően. Helyi gyulladások, bőrfertőzések, bőrproblémák enyhítésére használható kamillával, körömvirággal vagy cickafark főzettel. Ennek érdemes utánanézni.

Fontos, hogy sebekre nem teszünk vizes borogatást, és mindig ellenőrizni kell, hogy a meleg borogatás nem forró-e.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Csak ezt az egy dolgot kell hozzákeverned a kávédhoz, hogy felpörgesd a fogyást!
Hogyan olvadhatnak le a kilók egymás után? Elmondjuk a cikkben!

Megosztom
Link másolása

Ha úgy érzed, felesleges kilókat cipelsz a testeden, akkor minden bizonnyal szeretnél megszabadulni tőlük.

Ennek bevált módszere az életmódváltás és a fogyás.

Az első szabály, hogy minél változatosabban étkezz, minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyassz, és hogy kerüld a napi édességfogyasztást. A másik, hogy legyen meg a kalóriadeficit, vagyis kevesebb kalóriát vigyél be, mint amennyit elhasználsz. A harmadik, hogy mozogj rendszeresen (gyalogolj, fuss, tornázz otthon, járj fitneszterembe - csináld, amelyik jólesik), a negyedik, hogy pihend ki magad, és aludj eleget, mert az alváshiány is hízáshoz vezethet.

De ezen kívül van még egy trükk, ami segíthet a fogyásban.

A Mirror azt írja, keverj gyömbért a kávédba vagy teádba. A friss gyömbér ugyanis nem csak gyulladáscsökkentő, hanem antioxidáns-tartalmának köszönhetően enyhíti a fájdalmat, ráadásul segíti az emésztést, élénkíti a vérkeringést.

Nem véletlenül használják hányinger, gyomorproblémák és puffadás esetén.

A kávéba/teába kevert gyömbér tehát segít a fogyásban is.

Fontos azonban, hogy ne állandóan fogyassz gyömbért, hanem kúraszerűen, illetve ha gyomorfekélyed van vagy magas a gyomorsavad, akkor kérd ki orvos és dietetikus tanácsát a gyömbérfogyasztással kapcsolatban.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
A Rovatból
50 százalékkal növeli a rákos megbetegedések kockázatát, ha reggelente kihagyod ezt az egyetlen egy lépést a rutinodból
Elképesztő eredményre jutottak azok a kutatók, akik a szájban lévő baktériumok és a rákos megbetegedések közötti kapcsolatot vizsgálták.
K.O., Fotó: Unsplash - sassy.hu
2024. szeptember 28.


Megosztom
Link másolása

Érdekes eredményre jutott egy új tanulmány, amely szerint van a reggeli rutin során egy olyan lépés, amit ha rendszeresen kihagyunk, növelhetjük a rákos megbetegedés kockázatát.

Ez pedig nem más, mint a reggeli fog- és szájápolás.

De ki gondolná, hogy a szájhigiéniának ennyi köze lehet a nyaki- és szájbetegségek kialakulásában? Ehhez a területhez tartozik a száj- és orrüreg, a garat, a gége, a nyálmirigyek és a pajzsmirigy rákos megbetegedések.

A kutatások korábban már azt is megállapították, hogy a fogínybetegséghez kapcsolódó baktériumok növelik a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát.

A fogínybetegség, más néven parodontitis akkor alakul ki, amikor a fogakon felhalmozódik a lepedék.

A kutatók most több mint egy tucat baktériumfajt azonosítottak, amelyekről úgy vélik, hogy megdöbbentő mértékben, akár 50%-kal növelhetik a laphámrák kockázatát.

A tanulmány vezető szerzője, Soyoung Kwak, a NYU népegészségügyi posztdoktori munkatársa hozzátette: „Eredményeink új betekintést nyújtanak a szájüregi mikrobiom és a fej-nyaki rákok közötti kapcsolatba”.

Kwak és csapata nagyjából 160 000 amerikai étrendjét, életmódját és kórtörténetét elemezte.

A résztvevők által adott nyálmintákat mikrobák szempontjából megvizsgálták és tartósították. A 15 év alatt a résztvevők közül 236-nál diagnosztizáltak fej- és nyaki laphámsejtes rákot. A kutatók összehasonlították a diagnosztizáltak szájüregi mikrobáit azzal a 458 résztvevővel, akik rákmentesek maradtak. A csoport megállapította, hogy a szájban rutinszerűen megtalálható több száz baktérium közül 13 faj növelte a rák kockázatát.

Ez a csoport 30%-kal nagyobb valószínűséggel kapcsolódott a fej- és nyaki laphámsejtes karcinóma kialakulásához.

Öt másik, ínybetegségben gyakran előforduló fajjal kombinálva az általános kockázat 50%-kal nőtt.

A kutatók szerint azt fontos megérteni, hogy az eredményeik inkább korrelációt, mintsem közvetlen kapcsolatot állapítanak meg a baktériumok és a rák között. A következő feladat annak a megállapítása, hogy milyen mechanizmusokkal tudnak ellene a leghatékonyabban beavatkozni. Az azonban már most biztos, hogy a megelőző fogmosás és a fogselyem használata egyelőre messze a legjobb védekezés a problémás baktériumokkal szemben.

Forrás: New York Post


Megosztom
Link másolása