ÉLETMÓD

Döbbenet: ez a halálos betegség gyakrabban támad a gazdagokra, mint a többi emberre

Egy kutatás szerint azok, akik kiváltságos helyzetben vannak, fokozott kockázatnak vannak kitéve.

Megosztom
Link másolása

A gazdag emberek nagyobb kockázatnak vannak kitéve a rák szempontjából, mint a szegények - derült ki egy új kutatásból.

Az új tanulmány - amelyet a finnországi Helsinki Egyetemen végeztek - a társadalmi-gazdasági státusz és egy sor betegség közötti kapcsolatot vizsgált.

Az eredmények szerint azok, akik kiváltságos helyzetben vannak, a mell-, prosztata- és más típusú rákos megbetegedések fokozott kockázatának is ki vannak téve.

Ezzel szemben a kevésbé tehetősek hajlamosabbak a cukorbetegségre és az ízületi gyulladásra, valamint a depresszióra, az alkoholizmusra és a tüdőrákra - mondták a szakértők.

A tanulmányt vezető Dr. Fiona Hagenbeek, a finnországi Molekuláris Orvostudományi Intézet (FIMM) munkatársa szerint a kezdeti eredmények ahhoz vezethetnek, hogy a több gén hatását összegző kockázati pontszámokat - amelyeket a betegségek kockázatának genetikai alapú mérésére használnak - egyes betegségek szűrési protokolljaiba is beilleszthetik.

„Annak megértése, hogy a több gén hatását összegző értékek hogyan befolyásolják a betegség kockázatát a különböző körülmények függvényében, lehetőséget ad arra, hogy a szűréseket és vizsgálatokat még pontosabban és célzottabban végezzük el.

Ezáltal olyan protokollokat dolgozhatunk ki, amelyek figyelembe veszik az egyéni genetikai adottságokat és a környezeti tényezőket, így hatékonyabbá téve a megelőzést és a korai felismerést”

- mondta Dr. Hagenbeek a New York Post szerint.

„A jövőben például az emlőrák szűrési protokolljait úgy lehet módosítani, hogy a magas genetikai kockázatú és magas státuszú nők korábban vagy gyakrabban részesüljenek szűrővizsgálatokban, mint az alacsonyabb genetikai kockázatú vagy kevésbé magas státuszú nők” - mondta.

A vizsgálat elvégzéséhez Dr. Hagenbeek csoportja mintegy 280 000, 35 és 80 év közötti finn genomikai, szociális- és egészségügyi adatait vonta össze.

Korábbi tanulmányok a beszámolók szerint kimutatták bizonyos különbségek jelenlétét a kockázatban, hasonlóan ahhoz, amit a kutatók most is találtak.

Ezt a tanulmányt azonban úgy emlegették, mint az elsőt, amely a magas jövedelmű országokban gyakori 19 betegségben kereste a kapcsolatot.

„A legtöbb klinikai kockázat-előrejelzési modell tartalmaz olyan alapvető információkat, mint a biológiai nem és az életkor, mivel a betegségek előfordulása eltér a férfiak és a nők között, és az életkor függvényében változik - mondta Dr. Hagenbeek. - Fontos első lépés annak felismerése, hogy ez a kontextus is számít, amikor a genetikai információkat beépítjük az egészségügyi ellátásba. Most már azt is meg tudjuk mutatni, hogy a betegségkockázat genetikai előrejelzése az egyén társadalmi-gazdasági hátterétől is függ.

Tehát bár a genetikai információink nem változnak életünk során, a genetika hatása a betegségek kockázatára változik az életkorunkkal és a körülményeink változásával”

- mondta az orvos.

A kutatók rámutattak, hogy további munkára van szükség az egyes szakmák és a betegségek kockázata közötti összefüggések teljes megértéséhez. A vizsgálatokat alacsonyabb jövedelmű országokban is el kellene végezni, mondták.

„Vizsgálatunk kizárólag európai felmenőkkel rendelkező emberekre összpontosított, és a jövőben fontos lesz azt is megvizsgálni, hogy a megfigyeléseink megismétlődnek-e a magasabb és alacsonyabb jövedelmű országokban élő, többféle felmenőkkel rendelkező emberek esetében - mondta Dr. Hagenbeek. - Mivel

a genetikai információk egészségügyi felhasználásának célja a személyre szabott orvoslás elősegítése,

fontos, hogy ne kezeljük ezeket az információkat minden esetben ugyanúgy. Inkább meg kell vizsgálnunk, és a betegség-előrejelzés során figyelembe kell vennünk azokat a körülményeket, amelyek módosíthatják a genetikai kockázatot.”

- mondta.

A tanulmány eredményeit ma mutatják be az Európai Humángenetikai Társaság éves konferenciáján Berlinben.

A konferencia elnöke, Alexandre Reymond professzor a svájci Lausanne-i Egyetemről üdvözölte az eredményeket.

„Ahhoz, hogy valóban a személyre szabott egészség felé haladjunk, elengedhetetlen lesz a genetikai és a környezeti kockázatok felmérése”

- mondta.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Szenzációs trükk: így csavard le a műanyag palackok kupakját, hogy ne lógjon a szádba ivás közben
Egész eddig rosszul használtad a műanyag palackok kupakját, ezért nem tudsz inni belőle kinyitás után.
Sassy - sassy.hu
2024. július 12.


Megosztom
Link másolása

Te is utálod ezeket a nyomorult műanyag palackokat, amelyekről újabban nem lehet teljesen letekerni a kupakot?

És te is bosszankodtál már amiatt, hogy nehéz inni vagy önteni így a palackból?

Nos, akkor ezt a trükköt imádni fogod!

Egy tiktoker most videón mutatta meg, mit kell csinálni, hogyan nem lesz zavaró a kupak - amit csak a közelmúltban kezdtek úgy gyártani, hogy ne lehessen teljesen letekerni a palackról. osztotta meg tippjét, hogy a fedél ne akadjon az ajkadba, amikor kortyolod az italodat.

Kinyitás után felhúzza a műanyag pántot, majd azzal együtt áthúzza a kupakot a túloldalra úgy, hogy többé ne legyen útban.

Szóval így kell használni ezeket a khm... kupakokat. persze az lenne a legjobb, ha visszatérnénk a 30-40 évvel ezelőtti módszerhez, és visszaváltható üvegbe töltenék az üdítőket, és fémkupakokat tennének a palackokra.

A videót itt láthatod, várd meg, amíg betölt:

@davebold1

There was me thinking be flying cars and stuff . Nope lids on juice bottles that dont come off

♬ Wtf - Einar08

Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Így tartsd hűvösen a lakást légkondi nélkül ebben a pokoli hőségben
Elárulunk pár trükköt, amivel spórolhatsz az energiaszámládon, anélkül, hogy felforrna az agyad.

Megosztom
Link másolása

Ebben a pokoli hőségben a légkondi gyakorlatilag életmentő, azonban nagy költséggel járhat, ha egész nap nyomatod. Érdemes ezért megtenni pár apró dolgot, amivel hosszabb távon is hűvösen tarthatod az életteredet.

Függönyök

A sötétítés egy ősi módszer, de hatásos. A napfény kizárásával ugyanis meggátolhatjuk, hogy a kelleténél jobban felmelegedjen a lakás. És bár mindenki valódi sötétítőre gondol fekete vagy valamilyen más sötét árnyalattal, a fehér függöny még praktikusabb lehet, hiszen a fény javát visszaveri ahelyett, hogy beszívná, mint az előbb említett társai.

Ehhez persze az is fontos, hogy mögötte ne legyenek nyitva az ablakok, így sem a fény, sem a meleg nem száll majd be. Kicsit depressziós megoldásnak tűnhet, de hidd el, megéri!

Levegő

Sajnos mostanra odáig melegedett a levegő, hogy már este se hűl le érdemlegesen, mégis az éjszaka közepén sokkal elviselhetőbb a kinti hőmérséklet, amit érdemes beengedni a lakásba.

Nyisd ki az ablakokat, a plusz hatás elérése érdekében pedig meg is keringetheted egy ventillátorral. Ezt még lehet fokozni, ha fagyasztott vizes palackot vagy fagyasztott törölközőt helyezel elé, így még hűvösebb levegőt tud keringetni.

Növények

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a növényeknek milyen nagy szerepe van egy ilyen forró időszakban. De nem csak az utcán számítanak, hanem a házban is, ugyanis a növények nedvességet bocsátanak a levegőbe, ami segít, hogy hűvösebbnek érezd a hőmérsékletet.

Elektronika

A feleslegesen működő elektronikai készülékek hőt termelhetnek, így amit nem használsz, érdemes lehet kihúzni a konnektorból.

@phantilaphat Tips for keeping your apartment cool during the summer #nyc #summer #heat #tips #sustainableliving #reduceenergybills #saveenergy ♬ original sound - Phantila Phataraprasit

Forrás: The Sun


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Megvan, miért van az idős embereknek különös testszaguk, és az is kiderült, mit szólnak ehhez a fiatalok
Bebizonyosodott, hogy valóban létezik ez a testszag, tesztelték is 20 és 30 év közti embereknél, mit vált ki belőlük.
Sassy - sassy.hu
2024. július 09.


Megosztom
Link másolása

A köztudatban rengeteg sztereotípia él az idős emberekkel kapcsolatban, és valljuk be, sok marhaságot gondolnak az emberek az öregekről.

Eleve az is megdöbbentő, hogy sokan egy kalap alá vesznek mindenkit, aki idős, mintha 65 évestől 95-ig egy homogén massza lenne az összes idős ember.

Az egyik legismertebb, közszájon forgó dolog, amit tényként kezelnek, az "öregségszag", vagyis hogy minden idősnek egyfajta jellegzetes testszaga van.

Nos, a Femcafé azt írja, hogy egy 2012-es tanulmány bebizonyította, hogy a jellegzetes testszag létezik.

A vizsgálatban a kutatók különböző korcsoportokba tartozó résztvevők hónaljpárnái alapján szagmintákat készítettek.

A szagmintákat 20 és 30 év közötti önkéntesekkel tesztelték.

Egyrészt elemezniük kellett a szagokat, másrészt meg kellett állapítaniuk, hogy milyen életkorú embereké.

A fiatalok meg tudták határozni, milyen korú embereké a szagok, sőt, egyáltalán nem tartották kellemetlennek vagy taszítónak, hanem semlegesnek értékelték.

Egy másik tanulmányban a szakemberek arra jöttek rá, hogy a szagot előállító komponens, a 2-Nonenal, illetve a bőrön található lipidek mennyisége az idő előrehaladtával növekszik. A feltételezések szerint e kettőnek a legnagyobb a szerepe a jellegzetes testszag kialakulásában.

Forrás: Femcafé

Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
7 durva tünet, amivel a tested jelzi, hogy már nem bírja tovább a hőséget
Ha a felsorolt tüneteket tapasztalod, fordulj orvoshoz.

Megosztom
Link másolása

A hosszú ideig - napokig, hetekig tartó - hőség és a megszokottnál magasabb hőmérséklet, pontosabban az azzal járó hőterhelés többféleképpen veszélyeztetheti a szervezetünket, és számos egészségügyi problémát okozhat.

Előfordul, hogy kifejezetten káros a nagy hőség.

Az egyik egészségügy probléma a hőkimerülés, ami ugyan kevésbé súlyos állapot, mint a hőguta, de még így is komoly veszélyt jelent.

Ha az alábbi tüneteket tapasztalod, akkor valószínűleg hőgutád van és a szervezeted már nem bírja a hőséget: hányinger és hányás, ájulásérzés, zavartság, gyengeség, fejfájás, erős szívdobogás, nyirkos bőr. Azért kockázatos, mert ha nem kezelik időben, hőgutává súlyosbodhat az állapot.

A hőguta tünete a zavartság, dezorientáció, az eszméletvesztés, a magas láz, a hallucináció és rohamok, illetve az, ha a test nem izzad a melegben.

Az extrém meleg további problémákat okozhat.

Kiszáradás: a hőségben a szervezet az izzadással több folyadékot veszít, és ha nem pótoljuk megfelelően, könnyen kiszáradhatunk. Tünete a szédülés, fejfájás, fáradtság és súlyos esetben ájulás.

Elektrolit-egyensúly zavara: az izzadás során a test nem csak vizet, hanem elektrolitokat is veszít, például nátriumot, káliumot és kloridot. Létfontosságúak a sejtek működéséhez, és hiányuk izomgörcsöket, szívritmuszavarokat és egyéb kardiovaszkuláris problémákat okoz.

Súlyosbodó krónikus betegségek: az extrém hőség stresszt jelent a szervezet számára, ezért kifejezetten veszélyes a krónikus betegségekkel küzdőknek. Például a szív- és érrendszeri betegeknek, a diabéteszeseknek vagy légúti betegségekben szenvedőknek.

A megelőzéshez fontos a megfelelő folyadékbevitel, a közvetlen napfény kerülése, amikor csak lehet, a könnyű szövésű és világos ruha, a lakás és munkahely hűtése.

A gyerekeket még jobban kell óvni a nagy melegtől, a kicsiket ne a déli órákban vidd el sétálni, soha ne hagyd őket az autóban, meleg, felforrósodott helyeken. Vízparton és napon könnyű szövésű, világos kalappal védd a fejüket.


Megosztom
Link másolása