ÉLETMÓD

Boldog feleség, boldog élet? A tudomány szerint így befolyásolja a partnered hangulata az egészségedet

Tudtuk, hogy a párod pólóját simán lenyúlod, de mi a helyzet a hangulatával?

Megosztom
Link másolása

Egy friss kutatás szerint az is lehet, hogy a partnered jókedvét „kölcsönveszed” – ráadásul ennek komoly egészségügyi előnyei lehetnek. A Psychoneuroendocrinology folyóiratban megjelent tanulmányban 321 német és kanadai pár adatait nézték át a kutatók, és azt találták:

ha valakinek a párja vidámabb napot fogott ki a szokásosnál, az az illetőnél konkrétan csökkentette a kortizol (a stresszhormon) szintjét

– még akkor is, ha ő maga épp nem érezte valami fényesen magát.

Még izgalmasabb, hogy ez az „átvett jókedv” idősebbeknél, és azon belül is a kapcsolatukkal elégedettebbeknél erősebb volt. És mielőtt azt hinnénk, hogy ezek a párok még a mézesheteiket töltötték, meg kell jegyezni, hogy

átlagosan 56 és 87 év közötti, 44 éve (!!!) házasságban élő emberekről van szó.

A kutatás vezetője, Tomiko Yoneda (a Kaliforniai Egyetem pszichológia tanszékének adjunktusa) azt mondja, ez arra utal, hogy azok a bizonyos „hosszú, boldog házasságok” valóban megtanítják a párokat arra, hogyan védjék egymást a negatív érzelmek pusztító hatásától.

Különösen hasznos, hogy a kutatók azt is kiemelték:

a rossz hangulat viszont nem működött ugyanezen a módon.

Magyarán, ha a párod épp depis, az nem feltétlen nyomja fel a te saját stressz-szintedet.

Ez azért is lehet fontos, mert az idősebb felnőtteknek gyakran nehezebb lecsillapodniuk egy-egy stresszes helyzet után: az öregedő agynak időbe telik alkalmazkodni, ráadásul a kortizolszint is tovább maradhat magas.

Ha ehhez még hozzávesszük a krónikus fájdalmakat, a romló mozgásképességet, vagy a társas magányt, eléggé randa egyveleg tud összejönni.

A jó hangulat ezért olyan, mint egy közös pszichológiai védernyő, egyfajta „szociális erőforrás” a kapcsolaton belül – mondja Yoneda.

Ez nem az első kutatás, ami arra jut, hogy egy boldog partner bizony boldogabb életet is jelent.

Már 2016-ban volt egy olyan vizsgálat, ami kimutatta, hogy a jókedvű házastárssal rendelkezők általában összességében is jobb egészségi állapotot jeleznek vissza – függetlenül attól, hogy ők maguk mennyire érzik boldognak magukat.

Ezt erősíti meg a Harvard évtizedek óta tartó, híres kutatássorozata is, ami körülbelül 85 éve fut:

eszerint a boldog házasság a hosszú, egészséges élet egyik kulcsa.

Erre mondja a régi szólás – ami amúgy most tudományosan is megkapja a legitimitást – hogy „happy wife, happy life”. Vagy is „boldog feleség, boldog élet” (persze ez fordítva is igaz, a boldog férj is hatalmas, és nagyon ritka kincs). A lényeg: a közös jókedv nálatok is sokkal többet jelenthet annál, mint hogy épp nem vesztek össze a mosogatáson.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
A Rovatból
A „halhatatlanság növénye” sokkal hatékonyabb, mint a zöld tea, csak épp alig hallott róla bárki
Bár a hagyományos kínai gyógyászatban évszázadok óta használják, nyugaton csak az utóbbi 10 évben kezdett felfutni.

Megosztom
Link másolása

Miközben a fél világ ginszenggel és ginkgo bilobával próbálja felpörgetni az agyát, vagy lecsillapítani az idegrendszerét, addig szinte senki sem tud arról, hogy

létezik egy „halhatatlanság füveként” becézett gyógynövény, amelyről egyre több kutató állítja: simán lehet, hogy többet tud, mint a zöld tea.

„Kevesen ismerik” – mondta Dr. Michael Aziz belgyógyász, regeneratív orvostudományi specialista a New York Postnak. Ő maga naponta 900 mg jiaogulant fogyaszt.

Jiaogulan? Jia-ó-gula-mi?

A hivatalos nevén Gynostemma pentaphyllum-nak nevezett növény a dús, hegyvidéki délkelet-ázsiai régiókban nő, és olyan beceneveket kapott, mint a „déli ginszeng” vagy épp a „csodanövény.” Bár a hagyományos kínai gyógyászatban évszázadok óta használják, nyugaton csak az utóbbi 10 évben kezdett felfutni.

Leggyakrabban gyógyteaként vagy étrend-kiegészítőként lehet vele találkozni, de a kutatók és az orvosok szerint érdemes komolyan venni.

„A jiaogulan tea ORAC-értéke (ez az antioxidáns kapacitás mérőszáma) nyolcszor magasabb, mint a zöld teáé” – állítja Dr. Aziz, The Ageless Revolution című könyv szerzője.

Az orvos egyébként 1–2 teáskanál szárított levelet ajánl 2,5 deciliter vízhez, amit forrázás után érdemes leszűrni, és úgy elfogyasztani.

Az ízéről ő azt mondja, keserű, de kicsit édeskés is – mások szerint egyszerűen csak „földes.” A keserűség a szaponinoknak köszönhető, ezek azok a szerves vegyületek, amelyek a növény állítólagos egészségügyi hatásaiért felelősek.

„A keserű íz különösen hatékony a belső hő és méreganyagok eltávolításában, így például vírusos hepatitisz, krónikus gyomorhurut vagy hörghurut esetén is hasznos lehet” – írták a Journal of Functional Foods 2025. januári számában.

A kutatók szerint a jiaogulan édes komponensei ráadásul a szív és a máj működését is támogatják, javítják a vér és az energia (csi) áramlását, és különösen jól hatnak magas vérzsírszint, magas vérnyomás, zsírmáj, álmatlanság és fejfájás esetén.

Mit tud ez a növény pontosan?

A jiaogulan fő hatóanyagai a gypenozidok, amelyek egyébként kémiailag nagyon hasonlóak a ginszengben található ginszenozidokhoz.

„A gypenozidok aktiválják az AMP-aktivált protein kinázt, amely

kulcsszerepet játszik a sejtek energiaháztartásának fenntartásában. Emellett antioxidáns hatásuk is van”

– magyarázza Aziz.

De nem állnak meg itt: „Javítják az inzulinjelzést és a mitokondriumok működését is – ezek pedig a sejtek energiatermelő központjai.

Ezek azok az öregedési folyamatok, amelyek hosszú távon a legtöbbet nyomnak a latban, ha élettartamról van szó.”

Az orvos szerint a jiaogulan daganatellenes hatással is bírhat, emellett csökkentheti a vérnyomást is.

És a mellékhatások?

Vannak, de elég enyhék – és a legtöbb embernél egyáltalán nem jelentkeznek. Dr. Aziz szerint a jiaogulan alapvetően biztonságosan fogyasztható, de

előfordulhat hányinger, hasmenés, ritkábban szédülés, homályos látás vagy fülzúgás. Mivel gyógyszerkölcsönhatások lehetségesek, főleg krónikus betegség esetén érdemes orvossal egyeztetni.

Ami különösen fontos:

„A cukorbetegek legyenek óvatosak, mert a jiaogulan csökkentheti a vércukorszintet, így ha sokat isznak belőle, előfordulhat, hogy csökkenteni kell a gyógyszeradagjukat – természetesen orvosi kontroll mellett.”


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Pontosan kiszámolták, mikortól teszi tönkre a testedet a cigi, a pia meg a kanapé
Tudósok kiszámolták, hány évesen üt vissza, ha fiatalon túltolod a bulizást meg a cigizést, és utálsz mozogni.

Megosztom
Link másolása

Nem túl jó hír azoknak, akik szerint fiatalon mindent szabad: egy új finn kutatás most megmutatta, pontosan hány éves korodban kezdhetsz szembesülni azzal, hogy a korábbi cigi-pia-nullamozgás kombód komolyan betett az egészségednek.

A Laurea Egyetem kutatói azt vizsgálták, mennyire teszi tönkre magát hosszú távon az, aki már fiatalon túlzásba vitte a cigizést, a piálást, és ehhez még semmi testmozgás nem társult. A válaszuk elég egyértelmű:

36 éves korodra konkrétan szembejöhetnek veled azok a mentális és fizikai bajok, amikről korábban azt gondoltad, hogy csak jóval később kell aggódni miattuk.

Tiia Kekäläinen kutatásvezető azt mondta, az eredményeik tökéletesen rávilágítanak, mennyire fontos időben foglalkozni ezekkel a szokásokkal:

„Az eredményeink hangsúlyozzák, hogy minél korábban kell lépni a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és az ülő életmód ellen, mert ezek káros hatásai összeadódnak.”

Ha lusta voltál fiatalon, nem úszod meg a következményeket

A kutatók szerint egyértelműen látszik, hogy akik már fiatalon beépítették az életükbe a dohányzást és a masszív alkoholfogyasztást, ráadásul nem mozogtak, azok közül sokan már a harmincas éveik közepére komoly problémákkal néztek szembe.

Például az jött ki a számokból, hogy:

- a dohányzás elsősorban a mentális egészséget tette tönkre,

- a fizikai inaktivitás egyértelműen rossz fizikai állapothoz vezetett,

- az alkohol pedig mindkét fronton, testi és lelki szinten is visszavett az egészségből.

És hogy mit jelent pontosan a kutatásban a „masszív alkoholfogyasztás"? Az Alcohol Change UK adatai alapján nagyivónak az számít, aki évente férfiként kb. 735 doboz (3,3 decis) 5%-os sört, nőként pedig kb. 515 dobozt gurít le.

Nem kell, hogy így maradjon

A vizsgálat Jyväskyläben, Dél-Finnországban zajlott, összesen 326 ember egészségét követték 1986-tól 2021-ig.

A résztvevők akkoriban 27 évesek voltak, és időszakonként újra és újra megvizsgálták őket (36, 42, 50, majd 61 évesen is). Végül 206 ember adatait sikerült végigelemezni.

Bár a kutatás egyértelműen kimondta, hogy a káros szokásokkal már a fiatal felnőtt korban érdemes leszámolni, Kekäläinen szerint sosem késő változtatni:

„A jó hír viszont az, hogy soha nincs késő áttérni egy egészségesebb életmódra. Még középkorúként is komoly előnyökkel jár, ha az ember változtat a szokásain.”

A Z generáció lehet, hogy jobban jár

A kutatók hangsúlyozták, hogy az eredmények a mostani fiatalabb generációknál máshogy alakulhatnak, mert jelentősen megváltoztak a társadalmi szokások. Egy 2023-as Gallup-felmérés például kimutatta, hogy

a 35 év alatti felnőttek 38 százaléka állítja, egyáltalán nem iszik alkoholt. Ez tíz százalékkal magasabb arány, mint 20 éve volt.

A tanulmány készítői azt is jelezték, hogy nem vizsgálták részletesen a résztvevők étrendjét, így ez még bőven befolyásolhatja az eredményeket – szóval ha már egyszer belevágsz a reformba, valószínűleg azt sem árt figyelembe venni, mit dobsz be vacsira.

Via NewYorkPost


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
A Rovatból
Ez a 3 gyakori szemprobléma már évekkel előre jelzi a demencia kialakulását
Lehet, hogy a retinádon már most látszik, ha demenciád lesz.

Megosztom
Link másolása

A szemfenék sokkal többet tud, mint gondolnád: új kutatások szerint a retinád apró erei már jóval az első tünetek előtt megmutathatják, ha demencia fenyeget.

A demencia a memória, a nyelvhasználat és a gondolkodás fokozatos leépülésével jár, úgy tűnik, ezt a problémát előbb lehet látni, mint érezni.

Egy új-zélandi kutatócsoport, élén Ashleigh Barrett-Younggal (University of Otago), azt vizsgálta, hogyan jelezheti előre a retina állapota az Alzheimer-kór és más demenciák kialakulását. „A retina közvetlen kapcsolatban áll az aggyal” — magyarázta Barrett-Young.

„Úgy gondoljuk, hogy az Alzheimer-kór számos folyamata tükröződik a retinában, ezért jó biomarker lehet a korai felismeréshez.”

A kutatók egy hosszú távú új-zélandi tanulmány szemszkennelési adatait elemezték, és azt találták:

- a szűkebb artériák,

- a tágabb vénák

- és a vékonyabb idegrostok a retinában

mind összefügghetnek a magasabb demenciakockázattal.

A gyakorlatban ez például homályos látásban vagy látásvesztésben jelentkezhet — ezért sem érdemes félvállról venni, ha romlik a szemed.

Már 12 évvel a diagnózis előtt jelezhet a látás

Nem ez az első bizonyíték arra, hogy a látásproblémák összefügghetnek a kognitív hanyatlással, különösen idősebb korban. Egy tavalyi tanulmány például azt találta, hogy bizonyos látásérzékenységi tesztekkel akár 12 évvel a hivatalos diagnózis előtt is jelezhető a demencia.

A baj csak az, hogy a demencia felismerése még mindig nem egyszerű. Nincs egyetlen, mindent eldöntő vizsgálat — az orvosok általában kognitív teszteket, agyi képalkotó vizsgálatokat és vérteszteket kombinálnak, hogy felállítsák a diagnózist.

Barrett-Young különösen meglepődött azon, hogy a vénák tágulása ennyire sokféle Alzheimer-tünettel kapcsolatban áll.

„Ez azt sugallja, hogy a venulák fontos célpontjai lehetnek a demenciakockázat becslésének” — mondta. A kutatás eredményeit a Journal of Alzheimer’s Disease közölte.

Jó lenne, de még nem tartunk ott

Bár az eredmények ígéretesek, Barrett-Young szerint még nem kell rohanni szemvizsgálatra demenciatesztért:

„Ez a kutatás még korai szakaszban van. Egy szemszkenneléssel ma még nem tudjuk megjósolni a jövődet.”

Viszont abban bíznak, hogy a mesterséges intelligencia fejlődésével egyszer majd elég lesz egy gyors szkennelés, hogy valamilyen képet kapjunk az agyunk állapotáról. De ez még egyelőre a jövő zenéje.

Via NewYorkPost


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Alap laborvizsgálat része lehetne a fülzsírteszt - elképesztő mennyiségű kórállapot mutatható ki belőle
Egy csomó mindent elárulhat a fülzsírod az egészségedről a ráktól a covidon át a cukorbetegségig. Ráadásul a fülzsír olyan, mint az ujjlenyomat. Miért is nem vizsgálják az összetételét a rutin laborvizsgálatok során?

Megosztom
Link másolása

Az Alzheimer-kórtól a rákig a fülzsír értékes mutatókat tartalmazhat az ember egészségére nézve, írja a BBC. A tudósok most elemzik a pontos kémiai összetételét annak reményében, hogy új módszereket találnak a betegségek diagnosztizálására. A fülzsír egyre több tudóst mozgat meg, több benne a lehetőség, minthogy bambusz fültisztító pálcikára kerüljön.

A fülzsír, vagyis a cerumen a külső hallójáratot szegélyező kétféle mirigy váladékának, a ceruminnak és a faggyúnak a keveréke.

A kapott ragacs összekeveredik még szőrrel és elhalt hámsejtekkel, illetve mindenféle oda nem illő dologgal, és ebből lesz a viaszos állagú, jól ismert anyag.

A fülzsír elsődleges célja még vitatott, a

legvalószínűbb funkciója a hallójárat tisztán tartása és annak kenése. Emellett kiváló ragasztóanyag olyan esetekre, amikor idegen anyag kerül a fülbe, így meg tudja akadályozni, hogy rovarok a hallójáratba kerüljenek. De még a baktériumok, gombák és egyéb nem kívánatos elemek megtapadását is gátolja.

Eddig testváladékként alig foglalkoztak vele, 1-2 kutatás azonban rávilágított, hogy ez elég nagy hiba volt. Ma már mikroszkópok kereszttüzében az anyag, és egyre izgalmasabb információk látnak róla napvilágot.

Például az, hogy az európai vagy afrikai származású emberek túlnyomó többsége nedves fülzsírral rendelkezik, amely sárga vagy narancssárga színű és ragadós. Azonban

a kelet-ázsiai emberek 95%-ának van száraz fülzsírja, amely szürke és nem ragadós.

A nedves vagy száraz fülzsír termeléséért felelős gént ABCC11-nek hívják, amely történetesen azért is felelős, hogy az embernek büdös-e a hónalja.

Az emberek körülbelül 2%-a – főleg a száraz fülzsír kategóriába tartozók – rendelkezik olyan génváltozattal, ami szagtalan hónaljat eredményez.

A fülzsírral kapcsolatos talán leghasznosabb felfedezések azonban arra vonatkoznak, hogy mit árulhatnak el a fülünkben lévő ragacsos anyagok egészségünkről.

1971-ben Nicholas L Petrakis, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem orvosprofesszora megállapította, hogy az USA-ban élő kaukázusi, afro-amerikai és német nők, akik mindegyike nedves fülzsír tulajdonos volt, körülbelül négyszer nagyobb eséllyel haltak meg mellrákban, mint a „száraz” fülzsírral rendelkező japán és tajvani nők.

Nemrég, 2010-ben a Tokiói Technológiai Intézet kutatói 270 invazív emlőrákos nőbetegtől és 273 önkéntes nőtől vettek vérmintát - utóbbiak voltak a kontrollcsoport.

Azt találták, hogy a mellrákos japán nőknél 77%-kal nagyobb valószínűséggel fordul elő a nedves fülzsírt kódoló gén, mint az egészséges önkénteseknél.

Mindazonáltal a megállapítás továbbra is ellentmondásos: a Németországban, Ausztráliában és Olaszországban végzett nagyszabású tanulmányok nem találtak különbséget a mellrák kockázatában a nedves és száraz fülzsírral kezelt emberek között, bár ezekben az országokban nagyon kicsi a száraz fülzsírral élők száma.

Ami bizonyítottabb, az az összefüggés néhány betegség jelenléte és a fülzsírban található anyagok között.

Vegyük a jávorfaszörp betegséget (vagy juharszirup betegségnek is hívják), amely egy ritka genetikai rendellenességet jelent. Az állapot megakadályozza, hogy a szervezet lebontsa az élelmiszerekben található bizonyos aminosavakat. Ez illékony vegyületek felhalmozódásához vezet a vérben és a vizeletben, ami a vizeletnek a juharszirup jellegzetes szagát adja.

Az édes illatért felelős molekula a szotonon, amely a betegségben szenvedők fülzsírjában található.

Ez azt jelenti, hogy az állapot diagnosztizálható úgy, hogy egyszerűen letöröljük valakinek a fülét, és megszagoljuk a váladékot. Ez egy sokkal-sokkal egyszerűbb és olcsóbb eljárás, mint egy genetikai teszt elvégzése. A tünetek már csecsemőkorban is megjelenhetnek, köztük van az alultápláltság, a metabolikus zavarok, de felléphet hányás, eszméletvesztés és idegrendszeri károsodás is.

"A fülzsírnak ilyenkor szó szerint juharszirup illata van, így a baba születése után 12 órán belül, amikor a szülő megérzi ezt a különleges és kellemes illatot, az jelezheti a veleszületett anyagcsere-rendellenességet"

- mondja Rabi Ann Musah, a Louisiana Állami Egyetem környezetkémikusa.

A Covid-19 is kimutatható alkalmanként a fülzsírban, illetve a fülzsír azt is megmondja, hogy 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenved-e a páciens.

Úgy tűnik, a fülzsírból meg lehet állapítani, ha valakinek valamilyen szívbetegsége van, bár ezt az állapotot még mindig könnyebb diagnosztizálni vérvizsgálatokból.

Létezik még a Ménière-kór, ami egy belsőfül-betegség, amely szédülést és halláskárosodást okoz. Musah szerint a tünetek nagyon legyengíthetik az embert, felléphet állandó szédülés is, végül az érintett fülben maradandó halláskárosodás is fellép.

Musah a közelmúltban egy olyan kutatócsoport vezetője volt, amely felfedezte, hogy a Ménière-kórban szenvedő betegek fülzsírjában három zsírsav kisebb mennyiségben található, mint az egészséges kontrollcsoportokban. Ez az első alkalom, hogy valaki biomarkert talált az állapotra, amelyet általában minden más kizárásával diagnosztizálnak, és ez borzasztó lassú folyamat egy olyan kórnál, ahol versenyt kell futni az idővel.

"A fülzsír iránti érdeklődésünk a betegségek tudósítójaként azokra a betegségekre irányul, amelyeket nagyon nehéz diagnosztizálni tipikus biológiai folyadékok, például vér, vizelet vagy agyi gerincfolyadék vételével, és amelyek diagnosztizálása hosszú időt vesz igénybe, mivel ritkák"

- mondja Musah.

De mi az, ami a fülzsírt ekkora kincsesbányává teszi? A viaszos váladék képes visszatükrözni a testben lejátszódó belső kémiai reakciókat, az ember anyagcseréjét.

„Az élő szervezetekben sok betegség metabolikus” – mondja Nelson Roberto Antoniosi Filho, a brazíliai Goiás Szövetségi Egyetem kémiaprofesszora, aki példaként említi a cukorbetegséget, a rákot, a Parkinson-kórt és az Alzheimer-kórt.

"Ezekben az esetekben a mitokondriumok – a lipidek, szénhidrátok és fehérjék energiává alakításáért felelős sejtszervecskék másképp kezdenek működni, mint az egészséges sejtekben. Különböző kémiai anyagokat kezdenek el termelni, és akár le is állíthatnak másokat."

Antoniosi Filho laboratóriuma felfedezte, hogy a fülzsír jobban koncentrálja ezt a sokféle anyagot, mint más biológiai folyadékok, mint például a vér, a vizelet, a verejték és a könnyek, mivel a fülzsír esetében "nincs akkora forgalom" az anyagban.

A fülzsírtesztre már diagnosztikai eszközt is fejlesztettek,

amellyel kvázi megmondható, hogy egy személynek van-e rákbetegsége, illetve kialakulhat-e nála a közeljövőben.

Egy 2019-es tanulmányban Antoniosi Filho csapata fülzsírmintákat gyűjtött 52 rákos betegtől, akiknél limfómát, karcinómát vagy leukémiát diagnosztizáltak. A kutatók fülzsírt is vettek 50 egészséges alanytól. Ezután elemezték a mintákat egy olyan módszerrel, amely pontosan képes kimutatni az illékony szerves vegyületek (VOC) jelenlétét – olyan vegyi anyagokat, amelyek könnyen elpárolognak a levegőben.

A kutatók 27 olyan vegyületet azonosítottak a fülzsírban, amelyek egyfajta "ujjlenyomatként" szolgáltak a rák diagnosztizálásához.

Más szavakkal, a csapat 100%-os pontossággal meg tudta jósolni, hogy valakinek rákja (limfóma, karcinóma vagy leukémia) van-e a 27 molekula koncentrációja alapján, pusztán a fülzsírt vizsgálva.

"Bár a rák több száz betegségből áll, anyagcsere szempontjából a rák egyetlen biokémiai folyamat, amely bármely szakaszban kimutatható specifikus illékony szerves vegyületek értékelésével" - mondja Antoniosi Filho.

Míg 2019-ben a csapat 27 VOC-t azonosított, jelenleg ezek közül néhányra összpontosítanak, amelyeket kizárólag a rákos sejtek termelnek egyedi anyagcseréjük részeként. Antoniosi Filho még nem publikált munkája során azt is kimutatták, hogy

a mérőeszközük képes kimutatni a rák előtti szakaszban fellépő anyagcserezavarokat, ahol a sejtek abnormális változásokat mutatnak, amelyek potenciálisan rákhoz vezethetnek, de még nem rákosak.

"Tekintettel arra, hogy az orvostudomány azt jelzi, hogy a legtöbb 1. stádiumban diagnosztizált rák 90%-os gyógyulási arányt mutat, elképzelhető, hogy a kezelés sikere sokkal nagyobb lesz a rák előtti szakaszok diagnosztizálásával" - mondja Antoniosi Filho.

A kutatócsoport azt is vizsgálja, hogy a neurodegeneratív betegségek, például a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór megjelenése által okozott anyagcsere-változások is észlelhetők-e egy ilyen eszközzel, bár ez a munka még korai stádiumban van.

"Reméljük, hogy a jövőben a cerumenogram rutin klinikai vizsgálattá válik, lehetőleg félévente kellene elvégezni, amely lehetővé teszi egy kis adag fülzsír felhasználásával egyidejűleg olyan betegségek diagnosztizálását, mint a cukorbetegség, a rák, a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór, valamint az egyéb egészségi állapotokból eredő anyagcsere-változások értékelését"

- mondja Antoniosi Filho.

Brazíliában egyébként az Amaral Carvalho Kórház nemrégiben alkalmazta a cerumenogramot a rákkezelés diagnosztikai és monitorozási módszereként.

Musah szerint még sok alapozó munkára van szükség ahhoz, hogy megértsük a normál, egészséges fülzsír kémiai profilját – és azt, hogy ez hogyan változik a különböző betegségek esetén.

"A fülzsír egy igazán csodálatos mátrix, mivel nagyon gazdag lipidekben, és sok olyan betegség van, amely a lipidanyagcsere zavarainak következménye"

- mondja Musah.

Perdita Barran, a kémikus és a tömegspektrometria professzora a Manchesteri Egyetemen (Egyesült Királyság) nem kifejezetten a fülzsírt tanulmányozza, de elemzi a biológiai molekulákat, és megvizsgálja, hogy használhatók-e betegségek diagnosztizálására. Egyetért azzal, hogy legalábbis elméletileg logikus, hogy ez az anyag jó hely lenne a betegség jeleinek keresésére.

"A vérben található vegyületek általában vízben oldódnak, míg a fülzsír lipidben gazdag anyag, és a lipidek nem szeretik a vizet"

- mondja Barran. "Tehát ha csak a vért tanulmányozzuk, akkor csak az információk felét kapjuk meg. A lipidek azok, amelyek először kezdik meg a változást a szervezetben."


Megosztom
Link másolása