Az étrend közrejátszik, de nem explicit a csokitól lesz pattanásos a bőr
A csokoládé régóta számít tiltólistás pattanás-démon élelmiszernek az aknésodásra hajlamos bőrűek körében. Most úgy tűnik, a rossz hírnevet nem érdemli ez az édesség, írja a BBC.
Az akne és étrend közti kapcsolat sajnos továbbra is fennáll, de azt bebizonyították, hogy nem önmagában a csoki a ludas.
Az 1960-as években számos tanulmány elemezte a csokoládé és az akne kapcsolatát, ezek közül a legnagyobb nem talált összefüggést a csokievés és pattanásos arcbőr közt. Ezt az egyébként csak 65 résztvevőt bevonó tanulmányt azóta rengeteg kritika érte.
A későbbi kutatások arra jutottak, hogy a csokievés és a mitesszerek kialakulása közt burjánzik a kapcsolat, különösen a zsírban, cukorban és tejtermékekben gazdag nyugati étrend esetén. Az egymásnak ellentmondó kutatások közt ember legyen a talpán, aki eligazodik.
Egy 2011-es tanulmány például a 100%-os étcsokoládé aknéra gyakorolt hatását vizsgálta, ami azt jelenti, hogy a csokoládé hatásait a cukortartalmától függetlenül tesztelték. Azt találták, hogy a csokoládéfogyasztás továbbra is összefüggésbe hozható a súlyosbodó pattanásokkal, de a vizsgálatban csak 10 résztvevő vett részt, és nem volt placebo kontrollcsoport.
Egy friss kutatás arra mutat rá, hogy
A kutatók ebben azzal érvelnek, hogy a modern életmód – beleértve a magas cukor- és zsírtartalmú nyugati étrendet – súlyosbítja a pattanásokat, de hozzátették, hogy az egészség, az immunrendszer működése, az étrend, a gyulladás, a stressz és a környezeti hatások közötti kölcsönhatás további kutatást igényel.
Zainab Laftah, a londoni Guy's and St Thomas' Hospital bőrgyógyász tanácsadója és a British Skin Foundation szóvivője szerint a stressz, a fertőzések elleni küzdelem vagy a premenstruációs-szindróma is kiváltó okok közt lehet.
Az akne egy gyakori bőrbetegség, ilyenkor a bőrben lévő szőrtüszőket az olaj és az elhalt hámsejtek blokkolják, ami a sokak által ismert puklikat okozzák, a súlyos vagy tartós pattanások hátterében pedig szerinte többnyire a genetika áll.
Sokan még ma is a genetikát megfejelő tényezők közé sorolják a csokievést. Zainab Laftah szerint ez egyszerre tévhit, és bír igazságalappal.
"Az akne és az étrend közötti kapcsolat egyik oka általában az élelmiszerek glikémiás indexében lehet" - mondja.
Az akne és az étrend közötti kapcsolat egyik oka általánosabban az élelmiszerek glikémiás indexében keresendő. Ez az index azt jelzi, hogy egy élelmiszer milyen gyorsan képes megemelni a vércukorszintet a szervezetben.
Laftah szerint a magas glikémiás indexű élelmiszerek az okai annak, hogy a pattanások mérete és elterjedése súlyosbodik, mivel inzulinszint-emelkedést okoznak a szervezetben, ami felgyorsítja a gyulladást, az fokozza a bőr faggyútermelését, ami aztán eltömítheti a pórusokat, és már ki is alakultak a pattanások.
Egy másik kutatás szélesebb körben vizsgálta az akne és a nem mellesleg magas glikémiás indexű nyugati étrend közötti kapcsolatot. Egy több mint 24 000 ember önértékelését és táplálkozási szokásait összehasonlító tanulmány kutatói megállapították, hogy
Sok összefüggés van az akne és más nyugati betegségek, például a cukorbetegség és az elhízás között – tartja Bodo Melnik bőrgyógyászprofesszor. Egy 2015-ös cikkében azt állította, hogy a finomított szénhidrátok (amelyek gyakran magas glikémiás indexűek), a tej, valamint a telített és transzzsírok elősegítik az akné kialakulását. Ennek az az oka, hogy a magas glikémiás indexű élelmiszerekben gazdag étrend „veszélyreakciót” vált ki a faggyútüszőkre.
A csokoládé persze sok telített zsírsavat és rengeteg cukrot tartalmazhat. Ennek esetleges hatásai azonban nemcsak az általános étrendedtől függnek, hanem az elfogyasztott csokoládé típusától is, hiszen a magas kakaótartalmú csoki alacsonyabb cukortartalmú, míg a mindenféle, csokitól igen távol eső töltelékes édességek jóval magasabb arányban tartalmaznak cukrot.
Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy az étcsokoládé csökkenti a bőrben az oxidatív stresszt, ami hozzájárul a gyulladások kialakulásához, nem mellesleg a korai bőröregedéshez is. A gyulladás ilyen csökkentése még jót is tehet a pattanások ellen, de persze nem mindegy, milyen csokiról van szó - meg persze milyen mennyiségben.