A böjthöz tudatosság kell - így csináld jól!
Dusa Fanny dietetikussal készített hiánypótló anyagot az RTL a böjt előnyeiről, hátrányairól és azokról a hibákról, amelyeket gyakran elkövetünk böjtölés során.
Több vallás is tart időnkénti böjtölést, a legismertebb ezek közül a február végén elkezdődött ramadán és a március 5-én indult katolikus 40 napos böjt. Ám nem csak vallási okokból lehet böjtölni, az egészséges felnőtt ember szervezetét meg tudja erősíteni.
Az tény, hogy a leginkább az étkezéshez kötjük a böjtölést, és ennek számos egészségügyi előnye - és hátránya is lehet.
A disznóvágás után ennyi idő kellett a hús feldolgozásához és tartósításához, ezért az emberek ebben az időszakban lemondtak a húsfogyasztásról" - hívja fel a figyelmet az RTL az alapokra.
Változatosabbá tehető így az étrend a rengeteg zöldség fogyasztásával, a szezonális zöldségek fogyasztásával ráadásul vitaminizálhatjuk is a télen kimerült szervezetünket. A kalóriadeficit végtére is járhat fogyással, de ez természetesen összetett dolog, nem csak a böjtölésen múlik a kilók leadása.
De itt szerepel az is, ha a fehérjét nem pótolja valaki (felnőtt ember esetében ez 0,8g/kg/nap), vagy nem visz be elégséges mikrotápanyagot. A legjobb, ha a böjt előtt is fokozatosan vezeti ki az ember a húsalapú táplálkozást az életéből, hogy a hirtelen megvonás ne járjon energiahiánnyal.
Ha jól akarjuk csinálni, akkor megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékra szükség lesz, a fenti hibákat nem követjük el, és
mert a hirtelen megnövelt adagok és más alapanyagok bevitele árthat is a szervezetnek.