ÉLETMÓD

5 módszer, amivel a nők csökkenthetik a stroke kockázatát - a másodikat az előtt kell megtenni, hogy kimennél a házból

A legújabb kutatások és szakértői tanácsok segíthetnek a nőknek csökkenteni a stroke kockázatát.

Megosztom
Link másolása

A stroke, amely akkor következik be, amikor az agy vérellátása akadályoztatott vagy megszakad, jelentős egészségügyi kihívást jelent a nők számára. Kutatások szerint a nők akár 20 százaléka is veszélyben lehet. Dr. Parag Shah, a Brooks Rehabilitation klinikán dolgozó szakember konkrét lépéseket javasol a kockázat csökkentésére.

A Mediterrán étrend: A stroke kockázatának csökkentése természetesen

A mediterrán étrend előnyei közismertek, különösen a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A mediterrán étrend a gyümölcsöket, a zöldségeket, a teljes kiőrlésű gabonaféléket és az egészséges zsírokat favorizálja, a vörös húsok helyett szárnyast és halat használ.

Egy 2018-as brit tanulmány szerint a mediterrán étrendet követő nők esetében 22%-kal csökkent a stroke kockázata azokhoz a nőkhöz képest, akik ritkán - vagy egyáltalán nem - követték ezt az étrendet. A mediterrán módon táplálkozó férfiaknál csak 6%-kal csökkent a kockázat, vették észre a kutatók.

Az orvos a káliumban gazdag ételek fogyasztását is ajánlja, hogy kordában tartsák a vérnyomást. Az aszalt gyümölcsök, a bab, a burgonya, a spenót, a brokkoli, az avokádó és a banán a magas káliumtartalmú élelmiszerek közé tartoznak.

„Az elegendő káliumbevitel összefügg a stroke kockázatának csökkentésével”

- mondta Dr. Parag a The Postnak. „Ezért a káliumtartalmú ételek beiktatása az étkezésbe jótékonyan befolyásolhatja a szív egészségét, az izmok teljesítményét és az általános egészséget.”

Légszennyezés: A rejtett veszély

A különböző típusú légszennyezésnek való kitettség - már öt nap elteltével is - összefüggésbe hozható a stroke fokozott kockázatával. Használjunk HEPA légtisztítót otthon, és kapcsoljuk be a konyhában és a fürdőszobában az elszívó ventilátorokat.

Az orvos azt tanácsolja, hogy mielőtt sétára indulnánk, ellenőrizzük a levegő minőségét a környékünkön. A magas légszennyezettségű napokon korlátozzuk a szabadban töltött időt amennyire csak lehetséges, hogy csökkentsük a káros hatásokat.

„A szabadban viselt maszk bizonyos mértékig segíthet kiszűrni a levegőben lévő részecskéket - mondta a doki. - Mindez a viselt maszk típusától, a maszk illeszkedésétől, valamint a levegőben lévő szennyező anyagok méretétől és típusától függ.”

A légszennyezettség közvetlenül összefügg a stroke kockázatának növekedésével, mivel a szennyező anyagok befolyásolják a szív- és érrendszer egészségét. Megfelelő szellőztetés létfontosságú az otthoni légszennyezettség csökkentésében, különösen zárt terekben, ahol a szennyező anyagok könnyen felhalmozódhatnak.

Tai Chi és jóga: Testi és lelki előnyök

A tai chi és a jóga ősi gyakorlatok, amelyek számos testi és lelki előnyt kínálnak, beleértve a stroke kockázatának csökkentését is. Ezek a mozgásformák javítják a testtartást, növelik a flexibilitást és segítenek az egyensúlyérzék fejlesztésében, ami hozzájárul az általános testi egészséghez.

A rendszeres tai chi és jóga gyakorlás jelentős stresszcsökkentő hatással bír, ami kulcsfontosságú tényező a szív- és érrendszeri betegségek, így a stroke megelőzésében.

Dr. Shah azt javasolja, hogy ezeket a tevékenységeket rendszeresen végezzük, mivel a folyamatos gyakorlás növeli a hosszú távú egészségügyi előnyöket. A jóga és a tai chi különösen ajánlott azok számára, akik hajlamosak a szív- és érrendszeri problémákra, mivel ezek a gyakorlatok javíthatják a szív működését és a vérkeringést.

A mindennapi gyakorlás segít a test és az elme harmóniájának megteremtésében, ami általános jólléti érzést kelt.

A jóga légzéstechnikái különösen előnyösek a vérnyomás szabályozásában, ami tovább csökkenti a stroke kockázatát.

A tai chi, amely lassú, meditatív mozgásokra épül, kiválóan alkalmas az idősebb korosztály számára is, mivel segít az ízületi fájdalmak csökkentésében és az általános mobilitás fenntartásában.

Mind a jóga, mind a tai chi elősegíti a mély koncentrációt és a belső béke elérését, amelyek hozzájárulnak az életminőség javításához. Összességében, a tai chi és a jóga nem csak fizikai gyakorlatok; ezek spirituális eszközök is, amelyek segítenek a mentális egészség megőrzésében és az élet stresszeivel való megbirkózásban.

A stroke kevésbé ismert jelei: amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni

Bár a legtöbben tisztában vannak az általános stroke jelekkel, mint például az arcon, a karokban vagy a beszédben jelentkező hirtelen gyengeség, kevesebben ismerik fel a kevésbé gyakori tüneteket. Ezek a tünetek ugyanolyan fontosak, mert gyors felismerésük életmentő lehet.

A stroke jeleinek időben történő felismerése kritikus lehet a hatékony kezelés és a gyógyulás szempontjából. Néhány kevésbé ismert, de figyelmeztető jel, amely sürgős orvosi segítséget igényel, a következők:

Hirtelen zavarodottság

Egyik pillanatról a másikra jelentkező zavarodottság vagy dezorientáltság, amikor a beteg nehezen követi a beszélgetéseket vagy elveszíti térbeli tájékozódását, súlyos agyi problémára utalhat. Ha valaki váratlanul zavarodottnak tűnik, azonnali orvosi vizsgálat szükséges.

Beszédzavar

A beszéd hirtelen elmosódása, nehezített artikuláció vagy érthetetlen beszéd jelentkezése komoly agykárosodás jele lehet. Ez a tünet akkor is fontos figyelmeztetés, ha az érintett személy képes beszélni, de szavai összevissza vagy értelmetlenek.

Kettős látás

A kettős látás vagy más látási problémák, mint a hirtelen homályos látás vagy látótér kiesés, szintén jelezhetik a stroke-ot. Ezek a tünetek gyakran hirtelen jelentkeznek és sürgős kezelést igényelnek.

Mikor kell azonnal segítséget hívni?

Ha bármelyik fenti tünetet észleli magán vagy másokon, azonnal hívja a mentőket. A stroke esetén az idő kulcsfontosságú tényező, és minél előbb kezdődik a kezelés, annál nagyobb az esély a súlyos károsodások elkerülésére.

Nők különleges kockázatai: Fogamzásgátlás és hormonális változások

Dr. Shah felhívja a figyelmet arra is, hogy a szájon át szedhető fogamzásgátlók, a terhesség, a szülés, a hormonterápia és a menopauza is növelheti a stroke kockázatát nőknél. Ezért különösen fontos, hogy a nők tisztában legyenek ezekkel a kockázatokkal és rendszeresen részt vegyenek egészségügyi szűrővizsgálatokon.

A stroke megelőzése kulcsfontosságú a nők hosszú távú egészsége szempontjából. Az egészséges életmódbeli változtatások, mint a mediterrán étrend, a légszennyezés elleni védekezés, a rendszeres testmozgás és a kockázati tényezők tudatos kezelése mind hozzájárulnak a stroke kockázatának csökkentéséhez.

Ha úgy gondolod, hogy valakinek stroke-ja van, azonnal hívd a mentőket.

„Maradjon nyugodt, és nyugtasd meg szerettedet, hogy a segítség már úton van. Jegyezd fel, hogy mikor kezdődtek a tünetek, vagy mikor láttad utoljára egészségesnek a beteget. Ez az információ kritikus fontosságú a kórházi kezelési tervhez. Ellenőrizd a légzését és a pulzust, ne kínálj se ételt se italt neki, hogy megelőzd a fulladást.”


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Nem várt Ozempic-mellékhatás: sorra esnek teherbe a szert fogyasztó nők
Fogamzásgátló szedése mellett, illetve olyan egészségügyi állapotban lévők is teherbe estek, akiknek eddig nem sok esélyt jósoltak a babázásra. Várhatóan emiatt megint megrohamozzák a patikákat.

Megosztom
Link másolása

Manapság már talán senkinek sem kell bemutatni az Ozempic nevű szert, amit elsősorban a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők számára fejlesztették ki.

A szerről azonban hamarosan kiderült, hogy erős fogyasztó hatása van, így óriási népszerűségnek örvend a fogyni vágyók körében.

Ezzel csak az a probléma, hogy az emiatt kialakult óriási érdeklődésnek köszönhetően számos helyen hiánycikké vált az egyébként gyógyszerként funkcionáló szer, és azok nem fértek hozzá, akiknek valóban szükségük lett volna rá.

Most azonban egy újabb mellékhatására lettek figyelmesek: számos nő számolt be arról, hogy bár addig mindenki teljesen esélytelennek találta, hogy gyermeke foganjon, az Ozempic használata után bizony váratlanul mégis sikerült teherbe esniük.

Amerikában el is kezdték vizsgálni az összefüggést - írta meg WMN.

A beszámolókból kiderül, hogy noha ezek a nők fogamzásgátlót szedtek, vagy éppen olyan egyéb egészségügyi állapotban voltak (PCOS, túlsúly okozta rendszertelen peteérés stb.), ami mellett gyakorlatilag lehetetlen teherbe esni, az Ozempic használata után ez mégis sikerült nekik.

Így várhatóan egy újabb roham indul majd a szer beszerzésére, hiszen ez azt jelenti, hogy olyan nőknek is esélyük lesz a gyermekvállalásra, akiknek eddig valamilyen egészségügyi probléma miatt nem volt rá túl sok esélye.

Kérdés persze, hogy az Ozempicben található szemaglutid nevű hatóanyag milyen hatással lesz a születendő babák egészségügyi állapotára, erre ugyanis érthető módon még nem születtek kutatások. Az orvosok mindenesetre azt javasolják, hogy aki babát tervez, két hónappal a próbálkozás megkezdését megelőzően álljon le a szer használatával.


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
A te paradicsomod is nagyobb és édesebb lesz ettől a konyhai hulladéktól
Van otthon valami, amit eddig kidobtál, pedig a paradicsom egyszerűen imádja.

Megosztom
Link másolása

A paradicsom rengeteg tápanyagot igényel, és bármilyen gazdag is a talaj, amibe ültetted, gyorsan kimeríthet a tápanyagokat. Ezért fontos a rendszeres trágyázás, így a növények egészségesek és erősek maradnak, és bőséges termést hoznak.

Bár sokféle műtrágya kapható, sokan nem szívesen használják az ilyesmit. De van egy konyhai hulladék, amit egyébként kidobnál, viszont a paradicsom imádja: ez a kávézacc.

Ha otthon kávét főzöl, ne dobd ki a zaccot, hanem használd fel a paradicsomok trágyázásához.

A kávézacc segít enyhén savasabbá tenni a talajt, ami ideális a paradicsomnövények számára. Körülbelül két százalék nitrogént, valamint foszfort és káliumot tartalmaz, amelyek mind nagyon fontosak a növekedésükhöz.

Ha szeretnéd kipróbálni, egyszerűen szórj egy csészényi kávézaccot a paradicsom növényed tövéhez, és keverd el a talaj felső 5-10 centijébe.

Ez segít, hogy a zacc lebomoljon és felszabaduljanak a benne lévő tápanyagok.

A kávézaccot komposztálóba is teheted, majd a komposztot trágyaként használhatod. Érdemes arra azért figyelni, hogy a kávézacc kevesebb, mint 20 százaléka legyen a komposztodnak, mert ha több, akkor túl savas lesz a talaj, ami nem jó a növényeknek.

Készíthetsz kávézacc teát is, ha két csésze zaccot adsz teszel egy vödör vízhez, és hagyod állni néhány órán át vagy egy éjszakát.

Ezt a keveréket folyékony trágyaként használhatod a kertben és cserepes növényeknél.

Az egyetlen dolog, amit észben kell tartani, hogy a kávézacc nem hat azonnal, mint a műtrágya. Néhány hétig is eltarthat, mire a tápanyagok felszabadulnak a talajban és segítenek a növényeknek.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Így lesz újra ragyogó a sütőd mindössze 10 perc alatt, és nem kell hozzá drága tisztítószer sem
Tisztítsd ki a sütőt két összetevőből álló, teljesen természetes, nem mérgező tisztítószerrel
Fehér Adél - sassy.hu
2024. május 27.


Megosztom
Link másolása

Rövid idő alatt is lehetsz alapos, ha a sütődről van szó. Ezzel a módszerrel nem kell túl sokáig súrolnod, hiszen az alapos sütőtakarításnak nem feltétele, hogy órákig tartó, fáradságos munka legyen.

10 perc alatt ragyogóvá varázsolhatod a sütődet, és csak két olcsó termékre lesz szükséged, amelyek valószínűleg már most is ott lapulnak a kamrádban.

A TikTok -ra került fel ez a módszer, @wild_n_freefarms osztotta meg, hogyan tisztítja ki szupergyorsan a sütőjét.

Ezt mondta: „Ebben az évben minden nap alaposan kitisztítok egy dolgot, és ma ezt a piszkos sütőt támadtam le. Nem tagadom, hogy utálok sütőt takarítani, de valakinek ezt is meg kell csinálni, szóval álljunk neki.”

Pontosan bemutatta, hogyan tisztítja ki a sütőjét ragyogó tisztára: „Egy teljesen természetes, nem mérgező tisztítószert készítek, szódabikarbónából és vízből, amit pasztává keverek.

@wild_n_freefarms Clean my nasty oven with me using just baking soda and vinegar! #naturalhome #toxicfree #toxinfree #essentialoilhome #dirtyoven #ovencleaner #naturalovencleaner #scienceclass #greasebuster ♬ original sound - WildNFreeFarms

Kenjük be ezzel az egész sütőt, különösen azokra a helyekre figyeljünk, amelyek nagyon piszkosak.

Az én esetemben ez az egész sütő volt. Hagyjuk állni minimum két órán át, de a legjobb egy éjszakán át.”

A tiktoker elmondta, hogy ha nagyon makacs foltok vannak a belsejében, bekapcsolhatjuk a sütőt nagyon alacsony hőmérsékleten, vagy néha elég csak a világítást is, hogy egy kis meleget adjunk neki.

„A hő segít feloldani a zsírt” – magyarázta.

„Miután hagytad egy ideig állni, spricceld le egy kis ecettel. Én egy 50 százalék víz, 50 százalék ecet és egy kis citrom illóolaj oldatot készítettem.

Ez segít, hogy szódabikarbóna az ismerős kémiai reakciótól pezsegjen és legyőzze a szennyeződéseket. Persze ez nem egy olyan házi készítésű megoldás, amit csak felkensz és letörölsz. Legyünk őszinték, létezik ilyen egyáltalán, akár durva vegyszer formájában is?

Némi izommunkát igényel, különösen, ha hagytad annyira összekoszolódni, mint én.

Hiszed vagy sem, valójában csak körülbelül 10 percig súroltam, ennyire könnyen lejött minden.

Amint látod, ez a nem mérgező megoldás és elég jól működik. Egyedül a két üveg között maradtak foltok, ahova nem férek hozzá, szóval azt mondanám, hogy jól végeztem a munkát” – fejezte be.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Forró téma: nem jó ötlet a partnerrel közös ágyban aludni - figyelmeztetnek a dokik
Egészségügyi kockázata van annak, ha közös az ágyad a pároddal.

Megosztom
Link másolása

Egy orvos komoly vitát robbantott ki arról, hogy jó ötlet-e a partnerrel közös ágyban aludni. Egy párkapcsolatban ugyanis elég sok időt töltünk együtt az ágyban, akár alvással vagy akár tévénézéssel.

Viszont a szakértő szerint a párok számára nem mindig egészséges a közös ágy. Dr. Karan Rajan,

egy népszerű orvos-influenszer arra figyelmeztetett, hogy a partner horkolása megzavarhatja a mélyalvást, azaz a REM-alvást, ami elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez.

Dr. Rajan a TikTokon több millió követőjének elmondta, hogy az eltérő alvási ciklusok gondot okozhatnak a párok között.

A közös ágyban megnövekedhet a testhőmérséklet, ami szintén rossz hatással van az alvás minőségére.

„Az elalváshoz szükséges, hogy a testünk hőmérséklete csökkenjen. Ha közös ágyban alszunk, emelkedik a testhőmérséklet, így tovább tart elaludni"

– magyarázta.

Sokan szeretnek összebújni egy hosszú nap után, így ez a vélemény sok követőnél kiverte a biztosítékot - írta meg a LadBible.

Egy kommentelő bevallotta, hogy túlságosan szereti az öleléseket ahhoz, hogy egyedül aludjon.

Mások viszont örömmel mondanának búcsút az ágypartnerüknek. Egy így kommentelő ezt írta: „A férjemmel teljesen eltérő az alvási ritmusunk és stílusunk, nyolc éve külön alszunk, és imádjuk!"

Egy másik kommentelő pedig így írt: „Válás után. Életem legjobb alvása!”

Nem ez az első alkalom, hogy az alvási szokások vitát váltottak ki az elmúlt hetekben.

Martin Lewis fogyasztói szakértő kérdést tett fel követőinek az X-en ugyanerről a témáról.

A bejegyzése így szólt: „Mai Twitter szavazás: Ti és a veletek élő partner/házastárs ugyanabban vagy külön hálószobában alszotok?”

Előzőleg olvasott egy cikket a The Times-ban, amelyben egy újságíró bevallotta, hogy ő az egyetlen a barátai közül, aki ugyanabban az ágyban alszik a férjével.

A Lewis szavazására leadott 82 058 szavazat alapján egyértelmű győztes volt.

A szavazók körülbelül 71 százaléka mondta, hogy megosztja az ágyát a partnerével. A második legnépszerűbb opció - külön hálószobák - 14,8 százalékot kapott, míg csak 1 százalék mondta, hogy külön ágyakban alszik ugyanabban a szobában. Persze tegyük hozzá, hogy aki külön alszik, lehet, hogy még névtelenül sem szavazott. Ti együtt alszotok?


Megosztom
Link másolása