SZTÁR

Mautner Zsófi: „Minél több ízzel, étellel találkozom, annál éhesebb leszek”

Kevés hitelesebb receptírót ismerünk Mautner Zsófinál. Magyarország egyik kedvenc gasztronómiai íróját kérdeztük arról, mi inspirálja, mi ad neki ihletet és milyen irányba tart ma.

Megosztom
Link másolása

Mautner Zsófi magyar gasztroblogger, gasztrofilantróp és médiaszemélyiség. Hírnevét főleg az Édes Élet című gasztroblogjának köszönheti, ahol édesipari receptekkel és élménybeszámolókkal foglalkozik. Rendszeresen szerepel televíziós műsorokban, és számos gasztronómiai projektben vesz részt. Emellett aktív a közösségi média terén is, rendszeresen oszt meg inspiráló tartalmakat a követőivel.

- Sorra írod az új recepteket. Mondd, nem fenyeget a kiégés veszélye?

- Nem fordulhat elő kiégés. A gasztronómia egy roppant sokoldalú világ, ami mindig tartogat valami újat. Ehhez hozzátartozik, hogy engem folytonos belső motiváció hajt a munkámban, úgy érzem, hogy minél több ízzel, étellel találkozom, annál éhesebb leszek és annál többet akarok írni. De a konyha nemcsak a receptekről szól, hanem kultúrákról, termelők munkájáról és az emberekről.

- Úgy érted, hogy az elmúlt húsz évben sosem akartad feladni, sosem fulladtál ki?

- Nem mondanám. A kitartásomat a gasztronómia iránti szenvedély táplálja, ezért

bennem sosem merült fel, hogy hátat fordítsak a konyhának és a recepteknek.

Ugyanakkor sok olyan gasztronómiai bloggert és szakácskönyv-írót láttam, akik néhány év után letértek erről az útról, mert ők hirtelen felindulásból kezdték az egészet, és ezért hamar kiégés közeli állapotba kerültek. Míg azok, akik hosszú évtizedek óta ugyanazzal a szenvedéllyel kísérleteznek az új receptekkel, valószínűleg mindig is a konyha szerelmesei maradnak.

- Te mikor estél szerelembe?

- A gasztronómia a Brüsszelben töltött évek alatt vált szerelemmé, amikor a kétezres évek elején szakdiplomataként dolgoztam Belgiumban.

Mivel köztisztviselő voltam, klasszikus munkarendben jártam dolgozni reggeltől délutánig, vagyis az esték szabadok voltak, és én főzni kezdtem.

Kezdetben leginkább magamra, majd a brüsszeli magyar kollégáknak és végül a nemzetközi munkatársaknak is. Magyar esteket tartottam, ami abban merült ki, hogy mindenféle magyar ételt főztem a diplomata társaimnak. Közben egyre több mondanivalóm lett, ezért 2005-ben blogírásba fogtam, és

sokáig inkognitóban írtam a gasztronómiai blogom. Csak néhány közeli barátom tudott erről a hóbortomról,

másoknak nem árultam el, és mindig megmosolyogtam, amikor kiderült, hogy a diplomata kollégák olvassák a blogomat, sőt főznek belőle, miközben fogalmuk sem volt róla, hogy én állok a receptek mögött.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mautner Zsófi (@chilivanilia) által megosztott bejegyzés

- Úgy tudom, hogy nincs még egy olyan gasztronómiai író Európában, aki korábban diplomataként dolgozott. Bátor váltásra szántad el magad, a diplomaták hívogató világát hagytad ott a főzés miatt.

- Valójában több közös van diplomáciában és a gasztronómiában, mint gondolnánk. Kommunikáció, utazások, konfliktuskezelés és még hosszan sorolhatnám. Ugyanakkor fontosnak tartom, hogy elválasszam egymástól ezt a két életszakaszt. Húsz év telt el azóta, hogy elindult a blogom, húsz év alatt sokat változtam, átkerültek a hangsúlyok.

Volt olyan időszak, amikor mindennap szerepeltem, mindennap kamera előtt főztem, és mint mindennek, ennek is megvolt a maga helye és ideje, de ma inkább olyan feladatokat vállalok, amelyekben elmélyülhetek.

Egyetlen elhatározáson nem fogok változtatni soha: minden receptet sokszorosan tesztelek. Mert lehet bármilyen a stílusom, lehet bármennyi könyvem, ha nem működnek a receptjeim, akkor minden hiába.

- A receptjeid hosszabbak, mint más szakácskönyvekben. Miért írsz hosszú recepteket?

- Szeretném, hogy mindenkinek sikerélménye legyen a konyhában, annak is, aki kevesebb tapasztalattal rendelkezik ezen a téren. Ehhez pedig részletes leírásra van szükség.

- Itt van a húsvét! Milyen fogásokkal készülsz erre az alkalomra?

- Nálunk a húsvét egy családi ünnep, ilyenkor összejövünk a kunmadarasi családi házban, és megterítünk a verandán. Erre az alkalomra hagyományos ételek kerülnek az asztalra, mint a főtt sonka és a kalács, ha kapok bárányt, akkor medvehagymás báránysült is. De maximum a desszertekkel kísérletezek. Aki ismer, tudja, hogy megszállottan kutatom a világ különböző ízeit, viszont az ünnepek alatt nem szívesen készítek más fogást, mint a hagyományos ételeket.

 

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


SZTÁR
Forstner Csenge szerint ha napi 2 vitamint szedsz be, akkor egy 60 darabos doboz 2 hónapra elég
A redditezők szóltak, hogy nem jön ki a matek.

Megosztom
Link másolása

Érdekes dologra hívták fel ismét a figyelmet a redditezők.

Forstner Csenge egyik Instagram-sztorijának képét másolták be. A sztoriban egy kérdésre válaszolt az influencer.

Ezek szerint ha naponta 2 vitamint szedsz, akkor egy 60 darabos doboz 2 hónapra elég. A redditezők szerint nem jön ki a matek.
Fostner Csenge szerint ha napi 2 vitamint szedsz be, akkor egy 60 darabos pakk 2 hónapra elég

Forstner Csenge magyar közösségi média influenszer TikTokon vált ismertté a videóival. Jelenleg több mint 1,1 millió követővel és 121,9 millió kedveléssel rendelkezik. 2003. június 13-án született Budapesten.

A TikTok mellett aktív Instagramon is, ahol több mint 379 ezer követője van. Itt gyakran oszt meg személyes pillanatokat és divattal kapcsolatos tartalmakat. YouTube-on is jelen van.

Zenei téren is kipróbálta magát; közreműködött a Three Guests nevű formáció "Haunt You" című dalában. Vállalkozóként dolgozik a XXL Hair nevű hajápolási márka alapítójaként és vezérigazgatójaként.


Megosztom
Link másolása

SZTÁR
Megszületett Zámbó Jimmy fiának, Zámbó Sebastiannak az ötödik gyermeke, nagyon boldog az apuka
Megható fotót osztott meg újszülött kisfiáról az egyik közösségi oldalon.

Megosztom
Link másolása

Megható képet osztott meg a rajongóival Zámbó Sebastian.

A néhai Zámbó Jimmy középső fia, aki apja nyomdokaiba lépve énekesként és zenészként tevékenykedik, 2023-ban vett feleségül a szerelmét, Nikolettát.

A felesége előző kapcsolatából már született három gyermek, egy közös kisfiuk is van, így a nemrég világra jött babával együtt már öt gyermeke van az énekesnek.

Zámbó Sebastian büszkén posztolta Facebookon a képet, amelyen a csöppséggel látható.

A fotót erre a linkre kattintva láthatod.


Megosztom
Link másolása


SZTÁR
Na jó, Tornóczky Anita újszülött kisfiánál édesebbet ma már úgysem tudunk mutatni!
Egészen más lesz az idei karácsony a műsorvezető és családja számára.

Megosztom
Link másolása

Pár hete született meg Tornóczky Anitáék várva várt kisfia, Noel.

A 45 éves műsorvezető és párja, Miklós öt éven át próbálkozott a családalapítással, és végül egy lombikprogram révén vált valóra álmuk. Tornóczky Anita 2024. november 27-én adott életet a kisfiúnak.

A baba és a mama jól van, bár a műsorvezetőt megviselte a szülés.

Anita és családja számára az idei karácsony különösen örömteli, hiszen már Noel jelenlétében ünnepelhetnek.

A műsorvezető már megosztott pár kedves pillanatot a köbvetőivel, most egy édes fotót publikált Instagramon:


Megosztom
Link másolása


SZTÁR
A Rovatból
Így néz ki most Geronazzo Mária, akit a hatalmas ajkairól és felnőttfilmes múltjáról ismert meg annak idején az ország
Jelenleg négy házasság után boldog szingliként él, és nem vágyik társra.

Megosztom
Link másolása

Megkereste a Blikk Geronazzo Máriát, aki a hatalmas szájáról lett híres annak idején.

Geronazzo Mária magyar médiaszemélyiség, aki a 2000-es években vált ismertté különleges megjelenésével és médiaszerepléseivel.

Több plasztikai műtéten is átesett, de ezek közül kétségkívül az ajakfeltöltései tűntek ki.

Az elmúlt években visszavonult a magyar médiától, és Svájcban élt, ahol spirituális képességeit fejlesztette. Egy ezoterikus televíziónál dolgozott, és nagymesterré vált. Saját csoportot vezetett, ahol energiát adott át tagjainak.

Nemrég elárulta, hogy életére visszatekintve csak egyetlen döntését bánta meg: a felnőttfilmben való szereplését.

Minden más döntését szerette, és mindig önmagát adta. A jövőben pedig spirituális internetes műsor indítását tervezi:

"Ahol a boldogsággal foglalkozom majd, mert sok a boldogtalan ember. A koromból adódóan segíthetek nekik. Egyébként tanulni is szeretnék még, méghozzá pszichológiát, amiben a lányom is támogat. Úgyhogy hamarosan jelentkezem az egyetemre, és képezni fogom magam."

Ami a magánéletét illeti, négyszer volt férjnél, és mindegyik házasságából ő lépett ki, mivel elmondása szerint partnerei féltékenyek voltak rá, és nem hagytak számára privát teret.

Jelenleg boldog szingliként él, és nem vágyik társra.

Ken baba és Geronazzo Mária beszélhgetése néhány éve:


Megosztom
Link másolása