SZTÁR

Mautner Zsófi: „Minél több ízzel, étellel találkozom, annál éhesebb leszek”

Kevés hitelesebb receptírót ismerünk Mautner Zsófinál. Magyarország egyik kedvenc gasztronómiai íróját kérdeztük arról, mi inspirálja, mi ad neki ihletet és milyen irányba tart ma.

Megosztom
Link másolása

Mautner Zsófi magyar gasztroblogger, gasztrofilantróp és médiaszemélyiség. Hírnevét főleg az Édes Élet című gasztroblogjának köszönheti, ahol édesipari receptekkel és élménybeszámolókkal foglalkozik. Rendszeresen szerepel televíziós műsorokban, és számos gasztronómiai projektben vesz részt. Emellett aktív a közösségi média terén is, rendszeresen oszt meg inspiráló tartalmakat a követőivel.

- Sorra írod az új recepteket. Mondd, nem fenyeget a kiégés veszélye?

- Nem fordulhat elő kiégés. A gasztronómia egy roppant sokoldalú világ, ami mindig tartogat valami újat. Ehhez hozzátartozik, hogy engem folytonos belső motiváció hajt a munkámban, úgy érzem, hogy minél több ízzel, étellel találkozom, annál éhesebb leszek és annál többet akarok írni. De a konyha nemcsak a receptekről szól, hanem kultúrákról, termelők munkájáról és az emberekről.

- Úgy érted, hogy az elmúlt húsz évben sosem akartad feladni, sosem fulladtál ki?

- Nem mondanám. A kitartásomat a gasztronómia iránti szenvedély táplálja, ezért

bennem sosem merült fel, hogy hátat fordítsak a konyhának és a recepteknek.

Ugyanakkor sok olyan gasztronómiai bloggert és szakácskönyv-írót láttam, akik néhány év után letértek erről az útról, mert ők hirtelen felindulásból kezdték az egészet, és ezért hamar kiégés közeli állapotba kerültek. Míg azok, akik hosszú évtizedek óta ugyanazzal a szenvedéllyel kísérleteznek az új receptekkel, valószínűleg mindig is a konyha szerelmesei maradnak.

- Te mikor estél szerelembe?

- A gasztronómia a Brüsszelben töltött évek alatt vált szerelemmé, amikor a kétezres évek elején szakdiplomataként dolgoztam Belgiumban.

Mivel köztisztviselő voltam, klasszikus munkarendben jártam dolgozni reggeltől délutánig, vagyis az esték szabadok voltak, és én főzni kezdtem.

Kezdetben leginkább magamra, majd a brüsszeli magyar kollégáknak és végül a nemzetközi munkatársaknak is. Magyar esteket tartottam, ami abban merült ki, hogy mindenféle magyar ételt főztem a diplomata társaimnak. Közben egyre több mondanivalóm lett, ezért 2005-ben blogírásba fogtam, és

sokáig inkognitóban írtam a gasztronómiai blogom. Csak néhány közeli barátom tudott erről a hóbortomról,

másoknak nem árultam el, és mindig megmosolyogtam, amikor kiderült, hogy a diplomata kollégák olvassák a blogomat, sőt főznek belőle, miközben fogalmuk sem volt róla, hogy én állok a receptek mögött.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mautner Zsófi (@chilivanilia) által megosztott bejegyzés

- Úgy tudom, hogy nincs még egy olyan gasztronómiai író Európában, aki korábban diplomataként dolgozott. Bátor váltásra szántad el magad, a diplomaták hívogató világát hagytad ott a főzés miatt.

- Valójában több közös van diplomáciában és a gasztronómiában, mint gondolnánk. Kommunikáció, utazások, konfliktuskezelés és még hosszan sorolhatnám. Ugyanakkor fontosnak tartom, hogy elválasszam egymástól ezt a két életszakaszt. Húsz év telt el azóta, hogy elindult a blogom, húsz év alatt sokat változtam, átkerültek a hangsúlyok.

Volt olyan időszak, amikor mindennap szerepeltem, mindennap kamera előtt főztem, és mint mindennek, ennek is megvolt a maga helye és ideje, de ma inkább olyan feladatokat vállalok, amelyekben elmélyülhetek.

Egyetlen elhatározáson nem fogok változtatni soha: minden receptet sokszorosan tesztelek. Mert lehet bármilyen a stílusom, lehet bármennyi könyvem, ha nem működnek a receptjeim, akkor minden hiába.

- A receptjeid hosszabbak, mint más szakácskönyvekben. Miért írsz hosszú recepteket?

- Szeretném, hogy mindenkinek sikerélménye legyen a konyhában, annak is, aki kevesebb tapasztalattal rendelkezik ezen a téren. Ehhez pedig részletes leírásra van szükség.

- Itt van a húsvét! Milyen fogásokkal készülsz erre az alkalomra?

- Nálunk a húsvét egy családi ünnep, ilyenkor összejövünk a kunmadarasi családi házban, és megterítünk a verandán. Erre az alkalomra hagyományos ételek kerülnek az asztalra, mint a főtt sonka és a kalács, ha kapok bárányt, akkor medvehagymás báránysült is. De maximum a desszertekkel kísérletezek. Aki ismer, tudja, hogy megszállottan kutatom a világ különböző ízeit, viszont az ünnepek alatt nem szívesen készítek más fogást, mint a hagyományos ételeket.

 

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


SZTÁR
Elkészült Tóth Gabi álomkonyhája, most te is megnézheted!
Az énekesnő friss fotón mutatta meg a menta és barna színekben pompázó helyiséget. Mióta elkészült a konyhája, minden egyes nap főz benne.

Megosztom
Link másolása

Márciusban számolt be róla Tóth Gabi, hogy elkészült az álomkonyhája, és bár akkor nem sokat lehetett belőle látni, mert csak elmosódva szerepelt a kép hátterében, megígérte, hogy nem soká friss fotókon mutatja majd meg.

És így is történt, most legújabb Instagram bejegyzésében jól látható a menta-barna színekben pompázó konyha.

„Amikor megvettem a házam, tudtam, hogy ez egy régi ház és rengeteg munka lesz vele, de úgy voltam vele, hogy majd szépen lassan épül, megújul, viszont az enyém…

a konyha volt a legnagyobb vágyam, hogy elkészüljön! És itt van! Alig hiszem el, hogy ez tényleg az én álomkonyhám, mert pontosan ilyenre vágytam!”

Azt is elárulta, hogy a függönyök még egyelőre hiányoznak, de hamarosan azt is kitalálja, mi illene ide a legjobban.

Hozzátette, hogy mióta elkészült a csodaszép konyhája, mindennap főz benne, annyira élvezi a gyönyörű, új helyiséget.

A konyha lenyűgözte a rajongókat, akik a kommentszekcióban dicsérték Gabi álomkonyháját.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

tothgabi (@tothgabi) által megosztott bejegyzés

Via: Femina


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk
SZTÁR
Zoltán Erikáért megőrül a net - 62 évesen bomba formában van
Az énekesnő 20 kilótól szabadult meg az elmúlt időben.
G. Sz. - sassy.hu
2024. április 29.


Megosztom
Link másolása

Zoltán Erika legújabb fotójának láttán senki sem hinné el, hogy már 62 éves. Az énekesnő elképesztő alakja szinte hihetetlennek tűnik a korához képest. Az utóbbi időszakban köztudottan nagy erőfeszítéseket tett az alakja megőrzése érdekében, és ez most igazán látványosan mutatkozik meg.

Életmódváltásának és kitartásának köszönhetően nemcsak lefogyott, de egészséges és energikus megjelenést is kölcsönzött magának.

Legújabb fotóján Zsidró Tamással látható, és a rajongók megőrültek az énekesnő új külsejéért. Az átalakulása már korábban is számos ember figyelmét felkeltette, így hát megosztotta, hogyan is érte el a kívánt formát:

„Ismerősök szóltak, hogy kering az interneten többféle fotó, amin az a felirat áll, hogy miként fogytam le húsz kilót, illetve, hogy elárulom, miként sikerült. Volt, aki azzal hívott, hogy ezt megkérdezze, de elmondtam, nincs csodaszer, csak a természet csodája, és e mögött kőkemény munka áll… Nincs ebben semmi nagy titok, kitartónak kell lenni.”

Az énekesnő nem titkolja, hogy mennyi kemény munka és elszántság van a fogyása mögött.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Erika Zoltán (@erikazoltan) által megosztott bejegyzés

Forrás: Femina


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk

SZTÁR
Nagy bejelentést tett Tóth Andi: ismét kamerák mögé áll, de ezúttal egy egészen új oldalát mutatja majd meg
Erre valószínűleg senki nem számított, de az egykori énekesnő most sütős-főzős YouTube csatornát indít.

Megosztom
Link másolása

Múlt héten derült ki, hogy Tóth Andi átigazolt az RTL-hez, ahol az ősszel induló X-Faktor egyik zsűritagjaként lesz majd látható Valkusz Milán, Gáspár Laci és Majka oldalán.

A hír még gyakorlatilag le sem tudott ülepedni, Andi egy újabb bejelentéssel lepte meg követőit Instargamon.

Elárulta ugyanis, hogy egy új, sütős-főzős YouTube csatornát indít.

„Úgy vártam, hogy szóljak nektek végre. Van egy kis merényletem és úgy látszik, végre elkezdhetjük.Van egy kis merényletem és úgy látszik végre elkezdhetjük.” - kezdte bejegyzését.

„Tudjátok, hogy szeretek sütni-főzni, én pedig tudom hogy gyakran szeretnétek is azokat a recepteket. Így hát érkezik a MAX RENDELÜNK sorozat a YouTube-csatornámra.”

Pár részletet is elárult, bár valószínűleg hétfő este tudhatunk majd meg még többet.

„MA 18:00-kor csekkoljátok az első, beköszönő videót, amiben kicsit bővebben is beszélek arról, hogy mi is várható pontosan idén. Természetesen főleg azoknak lesz majd hasznos ez, akik maguk is szerelemnek/hobbinak tartják a konyhában motoszkálást, de azokat a nézőket is várjuk akik csak kíváncsiak, mosolyognának kicsit, vagy csak csorgatnák a nyálukat egy fincsi sütire, haha.”

Via: NLC


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk
HÍREK
Magyar Péter: Vagyonosodási vizsgálat fogja kideríteni, Rogán tényleg feltalált-e valamit, és miből épült vadászkastély Batidán
Varga Judit exférje hétfőn 18 órától tartotta nagygyűlését a szombathelyi Fő téren. Rogánról is beszélt.

KÉK HÍREK
Szívtájékon szúrta iskolatársát egy hatodikos lány Bőnyben – mentőhelikopterrel vitték el az áldozatot
Információk szerint a két lány egy szomszédos településről járt az iskolába. A tanítást felfüggesztették, a rendőrség helyszínel.

HÍREK
Kirúgta a nyíregyházi kórház azt a szülész főorvost, aki brutális kommenteket írt Cseh Katalin posztjához
A kórház soron kívüli vizsgálatot folytatott le az említett üggyel összefüggésben. Azonnali hatállyal megszüntette az érintett orvos egészségügyi szolgálati jogviszonyát.

HÍREK
Cseh Katalin Facebook-posztja alatt őrjöngött, ezért felfüggesztették a nyíregyházi kórház szülész főorvosát
A Momentum EP-képviselője a közösségi oldalán, hogy a pártjuk az UEFA-hoz fordul, hogy megakadályozza a Gazprom Fradi-szponzorációját. Erre reagált a szülész-nőgyógyász elképesztő hozzászólásokkal.


SZTÁR
Fény derült Vágó István végső nyughelyére
Mivel a család nem akart nyilvános sírhelyet, így végül saját otthonuk kertjében nyugszik a népszerű kvízmester.
Sassy - sassy.hu
2024. április 29.


Megosztom
Link másolása

Egy éve hunyt el Vágó István, az ország kvízmestere, a legnépszerűbb tudásalapú műsorok házigazdája. Családja most elárulta, hogy nem szerettek volna nyilvános sírhelyet a magyar televíziózás legendájának.

A Blikk információi szerint a több évtizedig a házaspár otthonául szolgáló ház kertje lett a műsorvezető végső nyughelye, éppen ezért a család sosem válik meg az ingatlantól.

„István nagyon szerette ezt a házat, minden egyes zegzugához kapcsolódtak emlékei, szinte az egész életüket ott élték le Judittal. Amikor elment, a család úgy döntött, semmiképpen sem lesz olyan nyughelye, ahova bárki csak úgy odamehet, ezért döntötték el, hogy a saját kertjükben búcsúznak el tőle végleg.

Sírhelye nincs, mivel István egyébként sem hitt a túlvilági létben, mindenki tudta, mennyire elutasított mindenféle spiritualitást, így alapvetően az ő kívánságát teljesítették azzal, hogy nem gondolták túl a temetést. A kertben van a nyughelye” – mesélte a lapnak egy ismerős.

Éppen ezért nem nagyszabású temetésről, csak egy nyilvános búcsúztatóról készültek képek tavaly tavasszal. Erről Vágó fia korábban így nyilatkozott: „Egy érzelmi kavalkád volt az egész délután. Egyrészt természetesen nagyon fájdalmas volt, hiszen még mindig próbáljuk anyuval együtt felfogni azt, hogy apu nincs többé. Közben pedig nagyon feltöltődtünk attól a sok szeretettől, amit kaptunk a barátoktól: megható volt látni, mennyi embernek jelentett nagyon sokat”.

„Sem Juditnak, sem a fiának esze ágában sincs eladni az otthont, amelyben a házaspár, a család hosszú évtizedeket töltött el együtt. Úgy döntöttek, inkább felújítják és új életet lehelnek bele, ezzel is jelképezve azt, hogy István halálával új időszámítás kezdődött mindannyiuk számára”

– mesélte egy ismerős a Blikknek.

A Best Magazinnak nemrég a kvízmester özvegye nyilatkozott. Mint mondta: „Soha nem gondoltam volna, hogy a barátok ennyire szeretnek minket, engem. Miután Isti elment, még inkább itt vannak velem, mellettem, óvnak, féltenek, vigyáznak rám, nem hagynak magamra”. Hozzátette:

„Az ünnepek István nélkül nehezek. Év végén úgy gondoltam, nem utazom a megszokott csapattal sehova, ne feszengjenek miattam a többiek. De nem hagyták, hogy így legyen, jöttek értem, vittek.”


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk