Ez a forró ital védelmet nyújthat a Covid ellen - mennyit igyunk belőle?
Bár hajlamosak vagyunk úgy tenni, mintha már túl lennénk az egészen, a Covid most is fertőz, újabb és újabb variánsai itt köröznek körülöttünk. A zöld tea fogyasztásáról nemrégiben állapították meg, hogy hatékonyan „inaktiválja” a Covidot. A BMC Cell & Bioscience folyóiratban most megjelent új tanulmány szerint a kávé is segíthet a Covid-fertőzés elleni harcban.
2020 vége óta számos változata terjedt el a vírusnak világszerte. A legújabb jelentések szerint az Omicron variáns legalább 32 mutációt tartalmaz, kétszer annyit, mint a Delta variáns. Persze a Covid emlékeztető vakcinák kifejlesztése segít a vírus elleni harcban, ugyanakkor számos szakértő hangsúlyozza a táplálkozás fontosságát is.
A kávé, amely szintén gazdag polifenolban, például klorogénsavban (CGA), kávésavban (CAA), cafestolban, melanoidinokban és trigonellinben, számos tanulmányban a fontos forrásként ismerték el.
Korábbi tanulmányok szerint a kávéban található CGA pozitívan befolyásolhatja a vérnyomást, a lipidprofilt, a glikémiát és az inzulinrezisztenciát, hozzájárulva a metabolikus szindróma javulásához, valamint fokozza az anyagcserét, a csökkenti a gyulladást, javítja a szív- és érrendszer egészségét és a májműködést.
a tüskefehérje ACE2 kölcsönhatásának blokkolásával, a TMPRSS2 és a CTSL aktivitás lelassításával és a TMPRSS2 és az ACE2 fehérjeszintjének megszabadításával. A kutatók felfedezték, hogy a kávéban lévő anyagok korlátozzák a Covid-fertőzést (43-54 százalékos hatékonysággal), ebben a koffeinmentes kávé is hasonló eredményt ért el.
A tanulmány szerzői azt is megállapították, hogy a kávéfogyasztás a fertőzést követő hat órán belül kulcsfontosságú, és azt javasolják, hogy ezután az időszak után még egy csésze kávét igyunk a fertőzés megállításának érdekében.
Ugyanakkor csak mértékkel szabad inni belőle, napi négy csészénél több kávé már megemelheti a vérnyomást.