ÉLETMÓD

Édesszájú vagy? A tudósok szerint jó oka van erre a szervezetednek

A válasz a génjeidben rejlik.

Megosztom
Link másolása

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint a cukrok emésztésében szerepet játszó genetikai eltérések hatással lehetnek arra, mennyire kedveljük az édes ételeket – és mennyit eszünk belőlük.

A tudósok a szukráz-izomaltáz (SI) génre mutatnak, amely kulcsszerepet játszik a cukor és a malátacukor (egy kevésbé édes vegyület, amely néhány gabonafélében található) lebontásában. Ezeket a cukrokat az SI gén egyszerű cukrokká alakítja, hogy a vékonybél felszívhassa őket. A GI-gén mutációi azonban megnehezíthetik a cukor és malátacukor emésztését.

Az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedők körében több hibás SI génváltozatot találtak, mint egészséges embereknél.

Az IBS a nyugati világban a felnőttek körülbelül 10-15%-át érinti, és jellemző tünetei közé tartozik a hasi görcs, puffadás, teltségérzet, amelyet gyakran hasmenés vagy székrekedés kísér. Az új kutatás során a tudósok olyan egerek étrendi szokásait vizsgálták, amelyekből hiányzott az SI gén. Az állatok gyorsan csökkentették a cukros ételek fogyasztása iránti rajongásukat. Ezt követően a kutatók elméletüket 6 000 grönlandi és közel 135 000 brit személy vizsgálatával tesztelték.

A grönlandi résztvevők közül azok, akik egyáltalán nem tudták megemészteni a cukrot, jelentősen kevesebb ilyen ételt fogyasztottak.

A brit résztvevők, akiknek SI génje csak részben működött, szintén kevésbé kedvelték az édes ételeket. Az eredmények a Gastroenterology című folyóiratban jelentek meg kedden.

„A kutatás szerint a gének eltérései befolyásolhatják, hogy mennyire szeretjük és fogyasztjuk a cukros ételeket.

Ez akár arra is lehetőséget adhat, hogy a géneken keresztül csökkentsük a cukorfogyasztást az emberek körében” – mondta Peter Aldiss, az Egyesült Királyság Nottinghami Egyetemének kutatásvezetője.

Aldiss reméli, hogy csapatának munkája hozzájárulhat a világméretű cukorfogyasztás csökkentéséhez. A túlzott cukorfogyasztás ugyanis sejtkárosodást okozhat, krónikus gyulladásokhoz vezethet, amelyek elhízást, szívbetegséget, cukorbetegséget, májbetegséget és rákot idézhetnek elő.

„A cukorban gazdag ételek, mint a szénsavas üdítők, gyümölcslevek, feldolgozott és gyorsételek, jelentős mértékben hozzájárulnak a cukorbetegség és elhízás kialakulásához” – mondta Dr. Rifka C. Schulman-Rosenbaum, a Long Island-i Egészségügyi Központ diabétesz osztályának vezetője a New York Postnak.

„Az a lehetőség, hogy csökkentsük az édességek iránti vágyat és azok fogyasztását, izgalmas innovációs terület, amely hosszú távon csökkentheti a betegségek terhét” – tette hozzá Schulman-Rosenbaum, aki nem vett részt a kutatásban.

Az Amerikai Szívtársaság azt javasolja, hogy

a férfiak napi hozzáadott cukorbevitele ne haladja meg a 9 teáskanálnyit (36 gramm vagy 150 kalória), míg a nők esetében ez az érték 6 teáskanál (25 gramm vagy 100 kalória).

Mindenesetre az kiderült a kutatásból, hogy ha édesszájú vagy, akkor általában jobban is tolerálja a szervezeted a cukros ételeket. Ez azért, ha csak az előttünk álló ünnepi szezonra gondolunk, jó hír, nem?


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
A Rovatból
Itt a megoldás a darazsak ellen! Szinte minden háztartásban megtalálható és rendkívül hatékony
Itt a darázs‑apokalipszis – így füstöld ki a fullánkos lakótársat, mielőtt elszaporodna.

Megosztom
Link másolása

A tavasz pont annyira idilli, mint amennyire veszélyes: a madarak csicseregnek, a kerti székek előkerülnek, a darazsak pedig már most scout‑üzemmódban pásztázzák a padlásteret, kazánházat és minden apró repedést, hogy hol húzzák fel legújabb panelrengetegüket. Hiába hisszük, hogy az igazi csatározás csak a grillszezonban jön, a korai védelem a kulcs, mert ilyenkor még gond nélkül kitehetjük a „nincs szoba kiadó” táblát.

Készül a tavaszi rovarbingó

- Hol építkeznek szívesen? Padlás, fal­üregek, bojler melletti zug, vendégszoba, sőt a légkondi mögötti Bermuda‑sarok is sláger.

- Miért most? Mert mi még csukott ablaknál, bezárkózós üzemmódban élünk, ők viszont már felébredtek.

- Miért baj, ha befejezik a fészküket? Mert onnantól darázsirtóval, védőruhával és kicsinált idegekkel feszült mini‑háború jön.

Na de lehet-e vérontás nélkül megállítani a sárga‑fekete helyfoglalást? A válasz: abszolút, és nem kell hozzá sem levendulaolaj, sem poszt‑covidos DIY‑szupervegyület.

A kávézacc, az olcsóbb szuperfegyver

Az ötletgazda Chris Hutton raktár‑guru és az Adam’s SelfStore tulaj‑szakértője, aki nem kertel:

„A darazsaknak meglepően kifinomult szaglásuk van. Szinte mindent szag alapján mérnek fel, és bizonyos illatokra extrán érzékenyek – ilyen például a kávé.”

És most jön a csavar: nem frissen főtt kávé illatáról beszélünk, hanem szárított, majd izzó zaccfüstről. Hutton szerint ez szó szerint „elnyomja a rovar‑Waze‑t”, vagyis a bűz olyan mértékben megzavarja a fullánkos GPS‑t, hogy el sem tudják képzelni, hogy jó ötlet volna oda fészkelni.

Mi kell hozzá?

1. Reggeli kávéd zacca – ne dobd ki, szárítsd ki teljesen!

2. Tűzálló edény – régi fémtál, kerámia ramekin, hamutartó egy retro készletből.

3. Egy gyufa vagy öngyújtó.

Hogyan csináld?

- Szórd a száraz zaccot a hőálló tálkába.

- Óvatosan gyújtsd meg – ne lángoljon, inkább csak parázsló füstölés legyen, mint egy szerény kávé‑füstölő.

- Hagyd, hogy lassan, incensz‑tempóban égjen, és szabadítsa fel a fanyar, sűrű aromát.

Hová rakd?

- Minden bejutási ponthoz: padláslépcső, ablakpárkány, mennyezeti akna, szellőzőnyílás, rejtett sarok.

- Kinti verzió: ha családi grillezésre készülsz, tedd ki a kerti asztalra, vagy több ponton kerítsd be a területet minifüstölőkkel.

Pluszpontok:

- 100 % vegyszermentes, a macska is maximum fintorog egyet.

- A zacc újrahasznosul, tehát ingyen van, klímaszorongós ismerősök is pacsit adnak.

- A módszer alapból működik más „illat‑érzékeny” rovarokra is (de szúnyogfronton azért érdemes rásegíteni).

Miért jobb ez, mint a darázsirtó spray?

- Nem fújsz vegyszert a lakásba, ami a saját tüdődet is kicsinálja.

- Nem csak elűzi őket, de meg is előzi a fészekrakást.

- Bónuszillat a hardcore kávéfanoknak:

a veranda úgy fog szaglani, mintha egy hipster pörkölőben járnál.

Kávé ki, darázs ki – ennyire egyszerű.

Via Express


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Ezért nem szabad nyitva tartanod a mosógép ajtaját akkor sem, ha bebüdösödik tőle a dob
A szakértők szerint sürgősen szokj le róla, mert a nyitva hagyott ajtó többet árt, mint használ. Azt is elmagyarázták, miért.

Megosztom
Link másolása

Első ránézésre logikusnak tűnhet nyitva hagyni a mosógép ajtaját – hiszen így kiszellőzik, és nem lesz dohos. Valójában azonban ez a módszer többet árt, mint használ - írja a Startlap az Ireceptar portálra hivatkozva.

A cikk azt írja, problémákat okozhat hosszú távon a nyitva hagyott mosógép-ajtó.

A szakértők szerint egyébként nem garancia a penészképződés megakadályozására az, ha nyitva hagyjuk az ajtót. Viszont árthatunk vele.

Folyamatosan terheli ugyanis a zsanérokat a nyitott ajtó súlya. Emiatt az elöltöltős mosógépek ajtajánál a zsanérok később meglazulhatnak. "Ez akár milliméternyi elmozdulás is lehet, ami problémákat okozhat a nyitásnál, zárásnál, a tömítésnél, sőt, még az ajtózár működésénél vagy a mosási ciklus során is"

- írja a lap.

A nyitott hagyott ajtó ráadásul a mosógép mechanikájára is hatással lehet, főleg a modernebb, szenzorokkal ellátott típusoknál. Ha pedig a gép nem pontosan érzékel, a mosást és a szárítást is befolyásolhatja, és előfordulhat, hogy több áramot fogyaszt majd a gép.

Ezért a szakértők a következőt javasolják.

Mosás után hagyd nyitva az ajtót, amíg lehűl és kiszárad a dob, azután csukd be a mosógéped ajtaját. Rendszeresen futtass tisztító programot, időnként pedig ecetes vízzel vagy speciális tisztító folyadékkal mosd át a dobot. Fontos, hogy ne használj tömény ecetet a mosógép tisztításához, mert azzal tönkre teheted.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Neve is van annak az állapotnak, amikor nem tudsz wc-re menni idegen helyen - de szerencsére gyógymódja is
Jöjjenek a tudományosan megalapozott tippek, amikkel végre elengedheted a „kakifóbiát”.

Megosztom
Link másolása

Irodai vécé? Inkább meghalsz. Nyilvános klotyó? A pokol tornáca. De ha hazaérsz, lehuppansz a trónra, és akkor végre, hosszú órák kínlódása után… de miért szenvedünk ennyit, és hogyan lehet ebből kimászni?

A „kakifóbia” nagyon is valós dolog - rengetegen szenvednek tőle

A szaknyelv szerint ez nem más, mint parcopresis, vagyis a „szégyenlős bél” szindróma, amikor valaki egyszerűen képtelen elvégezni a nagydolgát, ha nem a saját otthona nyugalmában van. A The Gut Stuff alapítói, Lisa és Alana Macfarlane szerint gyakran ez a két dolog szokta kiváltani:

1. Akinek már volt kellemetlen élménye sürgető vécére rohanással, az emiatt stresszel.

2. Mások valamilyen gyerekkori megszégyenítő élmény miatt nem tudnak ellazulni egy irodai vagy nyilvános vécében

– és a Covid óta ez csak durvult.

Egy felmérés szerint a dolgozók 54 százaléka érzi kényelmetlennek a munkahelyi kakilást. Ennek eredménye: napközbeni puffadás, gázképződés, sőt, egy idő után krónikus székrekedés. Szóval igen, a visszatartás káros.

Na de akkor mit lehet tenni?

Próbáld ki az alábbi, tudományosan alátámasztott módszereket, hogy ne csak minden harmadnap tudd elengedni, amit el kell.

1. Tedd fel a lábad!

Nem csak az számít, mikor mész el intézni a dolgod, hanem az is, hogyan. Dr. Megan Rossi szerint a megemelt lábtartás segíthet: egy 20-30 cm magas emelvény, például a gyerekek wc elő helyezett kis lépcsője, ellazítja a puborectalis izmot, amit a nyugati vécék éppenséggel befeszítenek.

Ez a testtartás ugyanis megkönnyíti a bélmozgást, és csökkenti a kényszeres erőlködés kockázatát – ami egyébként hosszú távon a medencefenék izmait is tönkreteszi.

2. Zenével a félelem ellen

Furán hangzik, de a zene hatással van a bélflórára is. Egy kutatás szerint a Marconi Union - Weightless című szám 65 százalékkal csökkentette a résztvevők szorongását.

Az agy és a bél közötti idegi kapcsolat működése szerint, ha megnyugszol, a bélrendszered is könnyebben enged.

YouTube-on keress rá a „poo music” kifejezésre. Igen, tényleg ez a neve. És tényleg működik.

3. Lélegezz

Egy légzéstechnika a paraszimpatikus idegrendszert (pihenés és emésztés) aktiválja, szemben a „menekülj vagy harcolj” stresszreakcióval. A módszer:

- Belégzés 4-ig számolva

- Légzésvisszatartás 4-ig

- Kilégzés 4-ig

- Szünet 4-ig

- Ismétlés, amíg kell

Segít abban, hogy a vécén ne pörögjön hülyeségeken az agyad, ezzel megszakítva az ideális hangulatot. Szó szerint.

4. Hasi légzés

A rekeszizommal való légzés segíti az ellazulást, és hatékony lehet irritábilis bél szindróma (IBS), puffadás és görcsök ellen is. Ez nem az a fajta légzés, amit automatikusan csinálsz – meg kell tanulni.

Dr. Rossi szerint így érdemes gyakorolni:

- Orron keresztül belégzés 4 másodpercig, a has emelkedik

- 2 másodperc szünet

- Lassan kifújás szájon át 6 másodpercig

- Ismételd 5-15 percig

Ülve, a vécén is lehet csinálni, nem kell hozzá jógastúdió.

5. Hasmasszázs – saját kezűleg

Egy 8 hetes klinikai vizsgálat szerint a rendszeres hasmasszázs fokozta a bélmozgást és csökkentette a tüneteket. Lisa Macfarlane szerint így csináld:

- Simítsd végig a hasad aljától felfelé a bordáidig

- Jobb alsó résztől körkörösen menj fel, balra, majd le

- Fokozatosan növeld a nyomást, hogy serkentsd a bélműködést

- A végén csinálj körkörös mozdulatokat az egész hasadon

Nem lesz belőled thai masszőr, de a pocakod hálás lesz.

6. Borsmenta, a vécék királynője

A borsmentateát sokan isszák a jó emésztés miatt, de a borsmentaolaj az igazi ász: kutatások szerint görcsoldó hatású, segíti a gázok távozását, és ellazítja a bélrendszert. IBS, puffadás, görcsök? Adja magát.

Dr. Rossi ugyan megjegyzi, hogy a koffeint nem helyettesíti, de gyorsítja a gyomorürülést, és ez már fél siker.

A lényeg

Kakilni kell. Mindenkinek. És ha a tested már jelzett, ne szorongd végig a napot. A modern tudomány melletted áll – legyen szó lábtartóról, YouTube-vécézenéről, vagy hasmasszázsról. Engedd el. Szó szerint.

Via The Sun


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
A Rovatból
Ezzel a zseniális módszerrel kétszer olyan gyorsan száradnak a ruháid, és szárítógépre sincs hozzá szükség
Nem kell többé napokig kerülgetni a vizes ruhát a lakásban – így száríthatod a mosást kétszer gyorsabban, szárítógép nélkül is.

Megosztom
Link másolása

A szárítógép drága, a tavaszi időjárás meg kiszámíthatatlan – így ha nincs szerencséd (és szárítógéped), akkor is van megoldás arra, hogy ne napokig kelljen kerülgetni a friss mosást. A Which? fogyasztóvédelmi szervezet most előállt egy módszerrel, ami feleannyi idő alatt szárítja meg a ruhát, mintha csak simán kiteregetnéd a lakás közepén. És ami a legjobb: olcsóbb is, mint a szárítógép.

A szárítógépmentes élet nem mindig kényelmes

Ha nincs szárítógéped, ismered az érzést: a ruha napokig nedves marad, a levegő fülledt, és nem lehet elférni a szárítóállvány mellett.

Kültéren szárítani persze csodás lenne, ha nem változna ilyen dinamikusan az időjárás.

Viszont most kiderült: a páramentesítő lehet a kulcs, amivel felgyorsíthatod a folyamatot, méghozzá brutálisan.

Így csináld jól: páramentesítő + állvány = fele idő

A Which? csapata fogott két azonos mennyiségű mosást, két szárítóállványt, és egyetlen különbséggel teregetett: az egyik mellé (vagy alá) odatettek egy páramentesítőt, a másik mellé meg nem.

Az eredmény egyértelmű volt:

„A páramentesítő használata közel felére csökkentette a száradási időt, és kb. két liter vizet szívott ki a levegőből – ami a penészedés megelőzésében is rengeteget számít.”

A trükk lényege, hogy a gépet közvetlenül a ruhák alá vagy mellé kell helyezni, nem eldugva a szoba másik sarkába.

És mi van az árammal?

Sokan rögtön azt kérdezik: na jó, de mennyibe kerül ez nekem? A válasz elég egyértelmű,

a szárítógép fogyasztásához képest a páramentesítő áramfelvétele a töredéke,

és közben még a lakás levegője is frissebb marad. Úgyhogy ez a módszer nemcsak hatékony, de gazdaságos is. A páramentesítő nem új találmány, de ha jól helyezed el, konkrétan megfelezi a száradási időt – és közben megóvja az otthonodat penésztől is.


Megosztom
Link másolása