Csak ne túl sok zöldséget - egy friss kutatás szerint a vegák depressziósabbak, mint a húsevők
Daily Mail számol be a meglepő, új nemzetközi kutatásról, amelyben a lengyel Poznani Egyetem és az amerikai Virginia-beli William and Mary Egyetem kutatói együtt vettek részt. 400 vegetáriánus, "fél-vegetáriánus" (tehát a zöldségeken kívül halat is fogyasztó), valamint húsevő résztvevőt vizsgáltak meg. Egyrészt kitöltettek velük egy úgynevezett önbizalom-kérdőívet, amelyen a vegák átlagosan 4,6 pontot, míg húsevő társaik 5,33 pontot értek el. Aztán arról kérdezték a vizsgált embereket, hogy egy nap és egy éjszaka leforgása alatt milyen pozitív és negatív érzéseket élnek meg.
Kiderült, hogy a vegetáriánusok jóval több negatív, depresszív, szorongásos érzésről számoltak be, sokkal többször érezték úgy, hogy a napjuk rosszul sikerült, hogy aznap "elbuktak", mint a húsevőkből álló kontrollcsoport.
A tudósok szerint nem kétséges, hogy a vegetáriánus étrendnek számos pozitív egészségügyi hatása van, de valamiért a közérzetre nem hat túl jól. A kutatók szerint ennek inkább szociológiai okai lehetnek: a vegák sokszor érzik magukat megbélyegzettnek, vagy legalábbis "csodabogárnak", akik kilógnak a húsevők sorából, talán ezért mutatnak több depresszív tünetet és önbizalomhiányt.
Más kutatók szerint viszont ez sem magyarázat, hiszen sok kultúrában vegának lenni épp hogy kiváltság, a húsevők "felsőbbrendűnek" érzik őket, és ez elvileg önbizalomnövelő hatású kellene, hogy legyen.
Bármi is a magyarázat, az eredmény egyelőre önmagáért beszél. Ettől függetlenül a sok zöldség fogyasztása mindenképp áldásos dolog, és persze a diétázóknak is jót tesz, de talán egy kis fehér hús és hal beiktatása mégis csak jobbat tesz az embernek - lelkileg, úgy tűnik, mindenképp.